Nedenini bilmiyorum sanki yağlanıyor. Böyle durmadan gözeneklerim doluyor anlamıyorum nedenini. Burundaki siyah noktalar nasıl geçer?Siyah nokta temizleme yöntemleri nelerdir? Burundaki siyah noktalara çözüm önerileri paylaşırsanız çok sevinirim.burundaki siyah noktalar nasıl geçer?
Siyah noktalar, sık karşılaşılan cilt sorunlarından biridir. Çoğunlukla burun bölgesinde olan ve rahatsız edici bir görüntü oluşturan siyah noktaların oluşma nedeni, ciltteki ölü deri, yağ ve kirdir. Gözenekler, yağ, kir veya ölü deri hücreleri ile tıkandığında beyaz nokta olarak ortaya çıkabilir. Fakat gözenek üst kısmı açık kaldığında, siyah nokta meydana gelir. Siyah noktaların koyu renkli olduğu düşünülebilir, ancak gerçekte gözeneklerde biriken yağ ve ölü deri hücreleri havayla temas etmesi sonucunda siyah veya koyu gri renge dönüşürler. Siyah noktalar hakkında bilinmesi gereken tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Burunda Siyah Nokta Neden Olur?
Estetik açıdan rahatsızlık veren siyah noktalar, aslında bir cilt sorunudur. Siyah nokta, bir saç folikülü veya cildin doğal olarak ürettiği yağ (sebum) ve ölü hücrelerin gözenekleri tıkaması olarak tanımlanabilir. Bu aynı zamanda inflamatuar olmayan sivilce lezyonları olarak da adlandırılabilir. Kısacası, foliküler ölü deri hücreleri veya yağ, gözenekleri tıkarsa siyah noktalar oluşur. Gözenekler tarafından üretilen sebum oksijenle tepkimeye girer ve rengi koyulaşır ve siyahlaşır. Bu nedenle, siyah noktalar oluşur.
Burundaki Siyah Noktalar Nasıl Geçer?
Çoğu insan, burundaki siyah noktalardan kurtulmak için onları sıkarak çıkarmaya çalışabilir. Ancak, siyah noktalar da sivilceler gibi kesinlikle sıkılmamalıdır. Sıkma işlemi cildinizi tahriş edebilir ve yara izleri oluşmasına neden olabilir. Bunun yerine, düzenli bir cilt bakımı oluşturmak gereklidir. Bunun için uygulayabileceğiniz adımlar şu şekildedir:
Yüzünüzü Günde İki Kez Yıkayın.
Burun Bandı Deneyin.
Yağsız Güneş Kremi Kullanın
Yüzünüzü Hafifçe Keseleyin.
Kil Maskesi Uygulayın
Kömür Maskelerine Göz Atın
Topikal Retinoidleri Deneyin
Salisilik Asit Jeli Uygulayın
1. Yüzünüzü Günde İki Kez Yıkayın
Cildiniz gün boyunca çeşitli faktörlere maruz kalır ve cilt dokusunda yağ ve kir birikmesi olabilir. Bu nedenle, siyah noktalardan kurtulmak için cildi düzenli olarak günde iki kez yıkamak oldukça önemlidir. Ancak, kuru veya hassas cilt yapısına sahip kişilerin cildini aşırı temizlememesi önemlidir. Cildi aşırı yıkamak, cildin tahriş olmasına ve aslında daha fazla yağ üretmesine neden olabilir.
2. Burun Bandı Deneyin.
Siyah nokta bandı kullanarak burnundaki siyah noktaları temizleyebilirsiniz. Bu bantlar, genellikle siyah noktaları oluşturan oksitlenmiş yağ ve kiri beraberinde götüren bir deri tabakasını geçici olarak yok eder. Ancak gözenek bantları cildinizin yağ üretimini düzenlemediği için siyah noktaların tekrar oluşumunu engellemez.
3. Yağsız Güneş Kremi Kullanın
Cilt tipiniz ne olursa olsun güneş koruyucu kullanmak çok önemlidir. Ancak, yağlı güneş kreminin yağlı cilde uygulanması siyah nokta oluşumuna katkıda bulunabilir. Bunun için hem UVA hem de UVB ışınlarından koruma sağlayan mükemmel yağsız güneş kremi seçenekleri vardır. Yağlı veya akneye eğilimli bir cildiniz varsa, bu yağsız güneş kremi seçeneklerini deneyebilirsiniz.
4. Yüzünüzü Hafifçe Keseleyin.
Cildi derinlemesine temizlemek için, siyah nokta temizleyicileri arasında en iyi seçeneklerden biri, temizleyici jelleri fırça yardımıyla uygulamaktır. Ayrıca son zamanlarda oldukça popüler hale gelen siyah nokta temizleme aleti ile de cildini arındırabilirsin.
5. Kil Maskesi Uygulayın
Kil, yararlı özellikleri nedeniyle yüzyıllardır kullanılmaktadır ve günümüzde hala cilt bakımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Fazla yağı etkili bir şekilde gideren ve kiri ve safsızlıkları ortadan kaldırarak gözeneklerin açılmasına yardımcı olabilen nazik bir bileşendir. Kil bazlı yüz maskeleri, bir tabakayı kaldırarak cilde zarar verebilecek siyah nokta bantlarına göre daha nazik bir alternatiftir. Kil, kiri ve yağı kademeli olarak temizlemek için gözeneklerin derinliklerine nüfuz edebilir. Bazı kil maskeleri ayrıca ölü deriyi arındırarak siyah noktaların görünümünü iyileştirebilen kükürt içerir.
6. Kömür Maskelerine Göz Atın
Kömür maskesi, cilt bakımı rutininize ekleyebileceğiniz etkili bir araçtır. Siyah noktaları ve ciltteki kirleri çekme özelliği ile bilinir. Kömürün emiciliği sayesinde, cildinizdeki fazla yağı da emer. Bu maske, tıkanmış gözenekleri açarak daha pürüzsüz bir cilt yaratır. Ayrıca kömür maskesi, doğal bir malzeme olduğu için hassas ciltler için de uygun bir seçenektir.
7. Topikal Retinoidleri Deneyin
A vitamininden türetilen topikal retinoidlerin, cilt hücresi dönüşümünü artırarak akneyi etkili bir şekilde iyileştirdiği ve kırışıklıkların görünümünü azalttığı kanıtlanmıştır. Reçetesiz veya reçeteli olarak bulunsalar da, fetal gelişimi engelleyebileceğinden hamile kadınların aşırı retinol kullanımından kaçınmaları önemlidir. Bakuchiol veya kuşburnu yağları hamileler için retinole alternatif olarak kullanılabilir.
8. Salisilik Asit Temizleyici Uygulayın
Siyah noktaların oluşumunu engellemek ve gözenekleri temizlemek için salisilik asit içeren ürünler oldukça etkilidir. Salisilik asit, cildin derinliklerine nüfuz ederek gözenekleri temizler ve siyah noktaların oluşumunu azaltır. Düzenli kullanımda cildi daha temiz, pürüzsüz ve aydınlık hale getirir.
Burunda Siyah Nokta Oluşumu Nasıl Önlenir?
Siyah noktaların güvenli ve etkili bir şekilde çıkarılması zaman alıcı bir süreç olabilir. Ancak, siyah noktaları temizledikten sonra yinelenmelerini önlemek için kullanabileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
Gözeneklerinizi tıkamamak için komedojenik olmayan ürünleri tercih edin. Daha iyi sonuçlar için yağsız güneş koruyucuları ve losyonları seçin.
Yatmadan önce makyajınızı temizleyin.
Dengeli beslenin. Koyu yeşil ve sarı sebzeler ve meyveler, omega-3 yağ asitleri ve kepekli tahıllar gibi belirli yiyecekler ve besinler genel cilt sağlığını iyileştirebilir. Bol miktarda su içmek ayrıca sebum üretimini dengelemeye ve cilt hücresi yenilenmesine yardımcı olabilir.
Kir ve yağların yüzünüze bulaşmasını önlemek için saçınızı düzenli olarak yıkayın.
Kir ve yağların yüzünüze bulaşmasını en aza indirmek için ellerinizi ve tırnaklarınızı temiz tutun.
Glikolik asit kullanmayı deneyin. Düzenli glikolik asit kullanımı, cildinizin tıkanmış gözenekleri önlemeye yardımcı olabilecek ölü deri hücrelerini atmasına yardımcı olabilir.
Birikmiş olabilecek kir ve yağları temizlemek için yastık kılıflarını ve nevresimleri her hafta yıkayın.
Cilt bakımı rutininize salisilik asit ekleyin. Bu bileşen, gözeneklerinizde biriken ölü deri hücrelerinin kurumasına yardımcı olur ve siyah nokta oluşumuna katkıda bulunur.
Evdeki yöntemlerle burnundaki siyah noktalar kolayca geçirilebilir. Düzenli olarak uygularsan faydasını fazlasıyla göreceksin. Siyah noktalardan çok çekmiş biri olarak söylüyorum :)
Burundaki siyah noktalar nasıl geçer?
- Burunda siyah nokta oluşumu gözlemleniyorsa, siyah noktaları sıkmamalısın. Bu sivilceye neden olabilir. - Yüz temizleme köpüğünden yardım alabilirsin. Cildi temiz tutmak siyah noktaları da uzaklaştıracaktır. - Yüz temizleme aparatı alabilirsin. Cildinin tam olarak temizlenmesini sağlayacak, siyah nokta oluşumunun da önüne geçecektir.
Yüz temizleme aparatı
- Cilt tipine uygun peeling ile düzenli olarak hafif bastırarak burnunu temizle. Bu yöntem aşırı iyi geliyor. - Ardından nemlendirici krem kullanmayı ihmal etme. - Burundaki siyah noktalar üzerinde çok iyi gelen bir yöntem ise buhar banyosudur. 20 dakika yüzümü bekletiyorum. Bazen 2 damla gül suyu damlatıyorum. İstersen lavanta yağı da damlatabilirsin. Bu yöntem gözenekleri açmaya yarıyor. Ardından yüzüne peeling uygula. Siyah noktadan eser kalmıyor. - Burnunu düzenli olarak doğal gül suyu ile temizle. Bu da burnundaki siyah noktaları evdeki yöntemlerle geçirmek için iyi yöntemdir. Fazla yağlı şeyler yememelisin. Bol bol su içmek siyah noktaları geçirir. Burnuna dokunmamaya dikkat et. - Ayrıca kil maskesi de çok iyi geliyor. Haftada bir kere kil maskesi yapmaya dikkat et. Bu yöntemleri bir süre dene. 🙂
Kesin çözüm: Siyah nokta temizleme cihazı
Siyah nokta temizleme
Siyah noktaları çok fazla sorun ediyorsan, kendine siyah nokta temizleme cihazı alabilirsin. Yüzü yağ ve kirden arındırıyor ve siyah noktaları geçiriyor. Bu cihaz burundaki siyah noktalara çözüm olacaktır.
selam, kesin kökten kurtulmanın bir yolu yoktur bu döngü terleme sivilce çıkması saçın yağlanması gibi tekrarlanan bir şeydir ben kendi yöntemlerimi söyleyeyim haftada bir uygula hepsi cildi purüssüz yapıyor 1. bir kaba sıcak su koy ve nefesini sıcak suya vererek yüzüne buhar maskesi yap 3,5dk bu gözenetkleri açar şimdi diceğim maskenın vericeği etkiyi arttırır bunu uyguladıktan sonra bir parça peçeteyi ortadan ikiye ayır incelt yani ve burnuna yumurtanın beyazını fırça yardımıyla bir kat sür üstüne incelttiğin peçeteden bir kat sür üstüne bir kat yumurta bir kat peçete şeklinde 5 kat uygula ve 30dk kadar beklet tamamen kurudugunu düşündüğünde soy ve sonucunu gör 2. yöntem bimde satılan 6tl'lik burun bantları cidden fiyatına göre çok kaliteli yine maskeyi uygulamadan önce buhar uygula ve maskeyi arkasındaki talimata göre yapıştır 30dk beklet ve soy bu da güzel ve etkili 3. yöntemde ağar ağar diğer adıyla jelatin aktarlarda bulunuyo benim en sevdiğim ve en güzel yöntem bu yine buhar uygulamasını yap ardından 1 çay kaşıgı jelatini fincana koy üstüne 5,10damla su koy fırçayla karıştır burnuna en az 5,10kat uygula ve 40dk beklet bunun sonucu efsane tamamen her şeyi temizliyor parlak oluyor hepsş etkili ama bu bir tık daha iyi iyi bakımlar :)
Siyah nokta bantları aslında çok iyi geliyormuş temizliyormuş hissi veriyor buna katılıyorum ama daha çok boşluklar açıyor ve yerinin siyah nokta ile dolması kaçınılmaz oluyor. Benim sana önerim duş aldıktan sonra yumuşayan ve açılan gözeneklerine peeling uygulaman olacaktır arkadaşım. Ama bunu düzenli uygulaman gerekiyor. Ayrıca yediklerine de dikkat etmelisin. Burnun yediklerine ve su içimine bağlı olarak yağlanıyor olabilir.
Kömürlü peeling kullan, ayrıca elma sirkesi dogal bir toniktir, hafif su ile seyrelt ve cildine pamuk ile pansuman yap, bol bol su tütekmeyi unutma. Tüm bunları düzenli yaparsan bir ayda değişimi fark edersin.
En etkili olan 20 dakika kadar sıcak buhar verebilirsin gadası daha sonra peçete ile silip siyah noktalardan kurtulabilirsin ama dikkat etmen gereken nokta sakin siyah noktayı sıkmaman
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
10
Cevap
4
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Yağlı krem kullanıyorsan kullanma bir daha su bazlı kremlerle nemlendir. Tamamen geçirmek için güzellik merkezlerinde bir kaç seansla temizliyorlar galiba ama neden çoğaldığını çözüp tespit etmezsen iyi bakmazsan cildine yine çıkmaya başlar. Bir de gözenek görünümünden siyah noktalardan kurtulmak için etkili ve zor bir yöntem var kimyasal peeling cildini soyduruyorsun bunu yapcam Bnde ilerde
1 yumurta akı ve peçete ile yapabilirsin, Evde yumurta akını bir kasede çırp ve bir pamukla sür yüzüne siyah nokta olan bölgeye, üzerine peçete yapıştır ve bir 20 dakika bekle kuruyana kadar sonra o maskeyi soy çıkanı gör.:)
Bu urun sert icerikli degi yagi temizlerken cildinide kurutmayacak sonrasindada nemlendirmen lazim. Siyah nokta icin kil maskesi ve burun bandi bimden kilide aktardan al