Merhaba KScanlar güzellik ve bakım bencelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu bencemizde Ciltte Deri Döküntüsü Sebepleri ve Tedavi Önerilerimizi sizinle paylaşıyor olacağız. Hazırsak başlıyoruz!

Ciltte Deri Döküntüsü: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi
Ciltte döküntülü deri hastalıkları oldukça yaygın hastalıklardır ve hemen hemen her yaşta insanda ortaya çıkabilir. Dönemsel olarak gelişebilecekleri gibi bazı döküntülü deri hastalıkları da dönemsel olmanın yanı sıra sürekli olarak tekrarlayan ya da daima var olabilirler. Her bir deri hastalığının farklı sebepleri, belirtileri ve tedavi uygulaması bulunmaktadır. Döküntülü deri hastalıkları çok sayıda farklı sebep üzerinden gelişebilir, ortaya çıktıklarında başta şiddetli kaşınma hissi ile kendilerini göstermektedirler. Başta Egzama, Zona, Sedef ve Kurdeşen olmak üzere çok sayıda farklı döküntülü deri hastalığı bulunmaktadır. Dermatolog muayenesinden sonra hastalığın belirlenmesi ve tedavi uygulanması daha doğrudur. Hastalık çeşidine göre belirtiler ve deri döküntüsü olan bölgeler farklılık gösterir.
Alerjik kontakt dermatit hastalığı da kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi problemlerle başlar ve alerjik reaksiyonlarla daha şiddetli bir hal alır. Bazik dermatit hastalığı ciltte kuruma, kaşıntı ve döküntü ile ortaya çıkar. Çoğunlukla yüz, dirsek içi, diz arkası, el ve ayaklarda görülmektedir.
Seboreik dermatit hastalığı yüz ve kafa derisi üzerinde sıklıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. Hemen hemen her yaşta hastada ortaya çıkabilir. Topikal kremler ve steroidler ile tedavisi gerçekleştirilmektedir. Kronik durumlar için özel şampuan kullanımı ve sürekli krem kullanımı gündeme alınabilir.
Egzama hastalıklarında medikal tedavi uygulanmaktadır, ileri seviye problemlerde yama testi ve biyopsi gibi uygulamalarla tanı uygulamaları genişletilebilir. Çoğunlukla oral yoldan alınan ilaçlar ve kremlerle tedavi gerçekleştirilmektedir.
İmpetigo hastalığı bakteriler üzerinden gelişen enfeksiyonlu bir deri hastalığıdır ve ciltte döküntü oluşturan hastalıklar arasındadır. Antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır.
Deri Döküntüsü Nedir?
Deri döküntüsü, cildin kuruyarak pul pul döküldüğünü cilt problemidir. Derinin pul pul dökülmesi kimi zaman kızarak deride kırmızı döküntü olarak, kimi zaman ise kaşıntıyla birlikte karşımıza çıkar. Ciltte döküntü ve kaşıntı, genellikle bölgesel olarak görülür. Saç diplerinde, kulak arkası yara ve deri döküntüsü olarak hayatımıza giren bu cilt problemi başarılı bir şekilde tedavi edildiğinde bir hafta içinde kontrol altına alınabiliyor.

Ciltte Deri Döküntüsü Neden Olur?
Ciltte feri dökülmesi bizlerin aslında her gün karşılaştığı bir durumdur. Sağlıklı bir insan derisi, günde ortalama 30-40.000 arasında ölü hücresini dökerek, yenilerin oluşmasına olanak sağlar. Böylece cildimiz yenilenir. Fakat deri döküntüsü hastalığı aşırı derecede deri hücresinin dökülmesinden meydana gelir. Deri döküntüsünün en yaygın sebebi cildin kurumasıdır. Cilt yüzeyini kaplayan nemli ve yağlı olan katman kuruduğunda, cilt ihtiyacı olan nemi bulamaz ve pul pul dökülmeye başlar.
Kuruluk dışında deri döküntüsünün sebepleri:
- alerjik döküntü,
- egzama,
- atopik dermatit,
Alerjik deriye sebep olan kişiler makyaj malzemelerini seçerken içeriklerine dikkat etmeli, kullandıkları sabun ve temizleyici ürünleri ciltlerinin hassasiyetine göre seçmelidir. Bunun yanında parfüm ve yünlü giyeceklerin kullanırken ise ekstra dikkat etmelilerdir. Bu gibi maddeler, deride döküntü, pullanma ve kızarıklığa sebep olabilirler.

Deri Döküntüsünün Belirtileri Nelerdir?
Deri döküntüsü belirtileri, türe ve nedene bağlı olarak değişir. Döküntüler vücudun bir bölgesinde veya her yerinde gelişebilir. Ciltte döküntü belirtileri şunlardır:
- Deride kızarıklık ve pullanma
- Yanma veya batma
- Deride aşırı sertlik ve kabuk görünümü
- Derinin şişmesi ve iltihaplanması
- Derinin kuruması ve aşırı kaşınması
- Derinin sızlaması ve ağrıması
Ciltte Deri Döküntüsü Hangi Bölgelerde Görünür?
Ciltte deri döküntüsü bölgesel görülmektedir. En çok döküntü el, ayak ve ön yüz bölgelerinde olur. Ayrıca kulak arkası ve saç diplerinde de deri döküntüsü sıkça karşılaşılan bölgeler arasındadır.
- El
- Ayak
- Ön yüz
- Kulak arkası
- Saç dipleri

Ciltte Deri Döküntüsü için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedavisi için mutlaka bir dermatoloğa gitmek gerekir. Ancak tetikleyici faktörlerden uzak durmak adına şu konulara dikkat etmek gerekir:
- Daima nemlendirilmelidir. Cilt kuru kalmamalı ve kısa süreli ılık banyo ve banyo sonrası nemlendirici sürülmelidir.
- Cildi tahriş edebilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Sabun, deterjan, parfüm, yün vb. cildi tahriş edebilir.
- Aşırı şekilde terlenmemeli ve çok sıcak ortamlardan uzak durulması gerekmektedir.
- Hasta olan bölgeleri kaşımamalı ve tırnakları kısa tutmalıyız. Stres, insanı kaşımaya yönelttiği için stresten uzak durulmalıdır.
- Giysi seçiminde sentetik ve yünlü kıyafet kullanılması yanlıştır.
- Saptanmış bir alerji varsa bundan uzak durulmalıdır.
Deride Dökülme için Hangi Kremler Kullanılabilir?
Deride dökülme için doktorunuzun önerdiği kremleri kullanmanız olası bir enfeksiyon yaratmamak için en etkili yöntemdir. Deride döküntüye iyi gelen bazı kremler arasında;
- Advantan krem
- Coresatin krem
- Dermovate krem
- Eumovate krem

Cilt Kuruluğunu ve Deri Döküntüsünü Önlemek için Neler Yapılmalıdır?
Cilt kuruluğu ve deri döküntüsünü önlemek için öncelikle sebebini belirlemeliyiz. Kuruluk ve döküntünün sebebi günlük yaşantımızdaki beslenmemizden mi yoksa bir hastalık temelli mi olduğu önemlidir. Cilt kuruluğu ve deri döküntüsünü önlemek için bazı önlemler alabiliriz.
- Günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir.
- Nemlendirici kullanımı ihmal edilmemelidir. Cildinizi nemli tutmak önemlidir.
- Cildin nemini kaybetmemesi için sıcak suya maruz kalmayı sınırlandırmak gerekir. Bu sebeple banyo ve duş süresini 10 dakika veya daha kısa tutmak ve ılık suyla banyo yapmak iyi olacaktır.
- Ciltte kuruluk yapan sabunlar yerine temizleyici kremler, yumuşak cilt temizleyicileri ve ilave nemlendirici içerikli duş jelleri kullanmak cildinizi rahatlatabiilir.
- Cilt soğuk havalardan korunmalıdır. Kışın dışarı çıkarken atkı, şapka ve eldiven kullanımı ihmal edilmemelidir.
- Ellerin suyla temasını gerektiren bulaşık yıkama ve temizlik sırasında lastik eldiven giyilmelidir. Özellikle sert temizleyiciler kullanılıyorsa alerjik reaksiyonlardan cildi korumak adına mutlaka giyilmelidir.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
10Cevap
3 yıldır geçmeyen egzamam var. Ne yapsam hafiflettii ama tam anlamıyla bitmedi. Tekrarlıyor. Çok can sıkıcı bir durum
Tavsiyeni dinleyip öneri kremlerine bakacak ve deneyecegim atopik cilt gerçekten çok zorlayıcı olabiliyor teşekkürler 🙏
Az su tüketiyorsanızda deri döküntüsü yaşayabilirsiniz.
Emeğinize sağlık iyi paylaşım
Teşekkürler güzel paylaşım
Önemli tedaviler
güze öneriler teşekkür ederim
teşekkür
Güzel anlatım
Güzel yazi
bende de var
Güzel paylaşım