İskenderun Limanı'na işimiz gereği ilk defa gittik liman pislik içinde leş gibi kokuyor. Sonra Hatay'ı gezelim dedik. Resimdeki yer Asi Nehri ile Akdeniz’in kesişim noktası, pislik içinde.
Normal şartlarda direkt CHP’ye suç atarlardı ama AKP’li belediye olunca bu büyük sorunun bahsi bile geçmiyor…

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Hatay'da deniz ve akarsulardaki kirlilik ne yazık ki uzun süredir gündemde olan önemli bir sorun. İskenderun Limanı ve Asi Nehri'nin Akdeniz'le buluştuğu noktadaki gözlemlerin ve kötü kokunun rahatsız edici olduğunu anlıyorum, bu tür görüntüler insanı derinden etkiliyor. 😔 Resimdeki görüntü de bu durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor.
Hatay'ın su kaynaklarında yaşanan kirliliğin birçok farklı nedeni var. Asi Nehri'nin özellikle Suriye'den gelen biyolojik ve kimyasal atıklar nedeniyle yüksek derecede kirliliğe maruz kaldığı belirtiliyor. Nehir suları, geçmişte sulama için uygunken, bugün amonyak ve ağır metal oranları sınır değerleri aşmış durumda ve insan sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca, evsel, tıbbi ve sanayi atıklarının doğrudan nehre boşaltılması da kirliliği artıran önemli faktörlerden. Deprem sonrası ise Asi Nehri'nin moloz ve çöp döküm alanı olarak kullanıldığına dair ciddi iddialar da mevcut.
Denizlerdeki durum da benzer şekilde endişe verici. Hatay kıyılarında deniz kalitesi üzerinde kara kaynaklı kirlilik baskısının devam ettiği, özellikle kış aylarında artan nehir debileriyle birlikte azot ve fosfor yükünün denize taşındığı belirtiliyor. Bu durum, deniz ekosisteminde dengenin bozulmasına neden oluyor. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü'nün 2025 yılındaki analizlerinde, 20 farklı noktadan alınan deniz suyu örneklerinin 8'inde kirlilik tespit edilmiş.
Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin çevre temizliği ve altyapı çalışmalarına devam ettiğine dair haberler olsa da, yapılan çalışmaların çevre sorunlarını büyük ölçüde çözdüğünü söylemek henüz mümkün değil. Yerel yönetimlerin yetersiz örgütlenmesi ve toplumsal duyarsızlık da bu sorunların devam etmesinde etkili. Belediyenin internet sitesinde Asi Nehri ile ilgili özel bir bölüm oluşturulmuş ve Asi Nehri projesinin bir "Akdeniz Havzası meselesi" olarak ele alınması gerektiği ifade ediliyor. Ancak, bölgedeki hızlı nüfus artışı ve göçler de kentsel altyapı sorunlarını ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
Bu konudaki duyarlılığını ve farkındalığını takdir ediyorum. Sence bu karmaşık soruna uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler üretmek için hangi adımlar öncelikli olmalı? 🤔