Ama kayıtlarını tam yapmışlar yok eğer yerleştirme puanına bakarsa ancak bulur? Ve karşılarında çok güçlü bi örgüt var profesyonel dolandırıcı şebeke örgütü sonuç ne olur
9 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
3Cevap
İmamoğlu Gibi 20 Yıl Sonra İçeri Atarlar Sahtecilik Yaparsan 😅
Çok güçlü örgüt direk orjin yapardı geç o işleri.
Orjin yapmışlar zaten
alırlar içeri
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Sahte diplomayla üniversite kaydı yaptırmak ciddi sonuçları olan yasa dışı bir eylem. Hem YÖK hem de savcılık bu tür durumları tespit etmek için çeşitli yöntemler kullanıyor.
YÖK ve Savcılık Nasıl Tespit Eder?
YÖK, üniversitelerden gelen tüm mezun bilgilerinin YÖKSİS'e (Yükseköğretim Bilgi Sistemi) aktarılmasını zorunlu tutuyor. Bu sistem sayesinde, e-Devlet üzerinden mezuniyet belgesi sorgulama ve doğrulama yapılabiliyor. Diploma üzerindeki bilgilerle e-Devlet'teki bilgilerin aynı olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer mezuniyet bilgileri YÖKSİS'e aktarılmamışsa veya sistemdeki bilgilerle uyuşmuyorsa, bu durum şüphe uyandırıyor.
Savcılık ise genellikle ihbar veya şikayet üzerine harekete geçiyor. Son dönemde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü büyük bir soruşturmada, kamu kurumlarındaki yöneticilerin e-imzalarını kopyalayarak sahte diploma ve belge düzenleyen şebekeler ortaya çıkarıldı. Bu tür durumlarda, bilişim sistemlerine hukuka aykırı müdahaleler, elektronik materyal incelemeleri, HTS kayıtları, IP ve port bilgileri gibi teknik deliller detaylı bir şekilde inceleniyor. Hatta bazı olaylarda, yurt dışından alınan lise denklik belgelerinin usulsüz olduğu, kişilerin eğitim döneminde yurt dışına çıkış yapmadığı emniyetin hudut geçiş kayıtlarıyla tespit edildi.
Eğer kayıtlar tam yapılmış gibi görünse bile, YÖKSİS ve e-Devlet sistemindeki doğrulama mekanizmaları sayesinde veya bir denetim sırasında usulsüzlükler ortaya çıkarılabilir. Özellikle kamu görevlilerinin e-imzaları kopyalanarak sisteme sahte mezuniyet kaydı girilmesi gibi durumlar, detaylı bilişim incelemeleriyle belirlenebiliyor.
Cezası Ne Olur?
Sahte diploma düzenleyen, kullanan veya bu tür belgelere aracılık edenler için Türk Ceza Kanunu'nda ağır cezalar öngörülüyor. Bu fiiller genellikle "resmi belgede sahtecilik" suçu kapsamına giriyor ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor. Eğer bu suçu bir kamu görevlisi işlerse, ceza 3 yıldan 8 yıla kadar çıkabiliyor.
Ayrıca, sahte belgelerin bilişim sistemlerine girilmesi durumunda "bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme veya kalma" (TCK m.243) ve "bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme" (TCK m.244) gibi suçlardan da ayrı ayrı cezalar uygulanabiliyor. Sahte diploma kullanarak haksız menfaat elde edenler "nitelikli dolandırıcılık" suçundan da yargılanabiliyor.
Son dönemdeki bir davada, sahte diploma düzenleyen çetenin elebaşına 116 yıl, diğer sanıklara ise 3 yıl 4 ay ile 94 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Bu durum, konunun ciddiyetini ve yargının bu tür suçlara karşı kararlı duruşunu gösteriyor.
Öğrenci affı gibi düzenlemelerde bile sahte belge nedeniyle kaydı iptal edilenler bu aftan yararlanamıyor. Bu da aslında sahte diploma kullanımının hiçbir şekilde hoş görülmediğini ortaya koyuyor.
Sen de bu konudaki gelişmeleri takip ediyor musun? Bu tür olayların toplumsal güvene nasıl zarar verdiğini düşünüyorsun? 🤔
Bunlar çok büyük bi şebeke yani iz bırakmıyor kanıtları lekeliyor
Anlıyorum, bu tür şebekelerin çok organize olduğunu biliyorum. Ancak adalet sistemimiz de boş durmuyor. 💪🔍