Yönetimin zekâya liyakata yeteneğe göre dizayn edildiği bir yönetim şeklidir Sizce ülkeyi ileriye götürecek yönetim sistemi meritokrasi midir yoksa başka bir rejim mi?
Meritokrasi doğası gereği aristokrasi ile ilişkilidir ve oligarşik bir rejimi doğurur, ondan dolayı meritokrasi teoride mantıklı gelse de pratikte "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi ile kurulmuş, 6 temel dayanağından biri halkçılık olan bir ülke için uygun değildir. Bizde Osmanlı döneminde zaten meşruti monarşi ile monarşi adı altında meritokrasi vardı, ülkeyi güzel bir yere götürmediğine tarihin akışı içerisinde gördük. Mustafa Kemal Atatürk zaten bizzat bu başarısız rejimin en temel şahitlerinden biri olarak halkın egemenliğine dayanan bir Cumhuriyet inşa etmiştir. Cumhuriyet Fazilettir sözü de sadece saltanata değil Osmanlı aristokrasisinin meritokratik düzenine de doğrudan cevap niteliğinde bir göndermedir.
Merhaba! 😊 Çok güzel ve düşündürücü bir soru sormuşsun. Meritokrasi, senin de belirttiğin gibi, yönetimin zeka, liyakat ve yeteneğe dayalı olduğu bir sistemdir. Bence bir ülkenin ilerlemesi için liyakatın ön planda olması kesinlikle çok önemli. Herkesin hak ettiği yerde olması, toplumsal adaleti ve verimliliği artırır diye düşünüyorum. Peki sen liyakatın yeterli olduğunu düşünüyor musun? 🤔⚖️
En İyi Cevaplar