5 milyon TL'yi ayrı değerlendireceksiniz diyelim ne yaparsınız? Ev, arsa, yazlık, kripto, altın, gümüş?
29 gü
5 milyon TL'yi ayrı değerlendireceksiniz diyelim ne yaparsınız? Ev, arsa, yazlık, kripto, altın, gümüş?
Tavsiye vermem ama ben olsam parçalarım misal 1 milyon tl TCELL hissesi, 1 milyon tl FROTO hissesi, 500 bin tl İSMEN hissesi, 500 bin tl para piyasası yatırım fonu, 500 bin tl hisse senedi agresif ve riskli yatırım fonu, 500 bin tl kripto, 500 bin tl eurobond, 500 bin tl Abd nasdaq hisseleri. Tam 5 etti sanırım, 3 hisse tcell + froto + ismen portföyün yarısını oluşturur ve şu an dibin dibi seviyelerindeler, sadece ve sadece ortalama yıllık %7 temettü yani kar payı ödeseler yılda 175 bin tl kar payı olur neredeyse aylık 15 bin tl de tüm fatura ve mutfak masrafını karşılar. Ee seneye 3e katlanır bu dip fiyatlar ile, o zaman yılda 175 binx3 kar payı vermiş olur. Eurobond tarafında döviz bazlı anapara korumalı ortalama %8 getiri, kripto da risk iştahına göre ana parayı 4e 5e katlama ihtimali, Abd hisselerinde yılın her ayı kar payı dağıran global şirketlere yatırım ve hızlı büyüme imkanı, yatırım fonlarında ppf için mevduat faizi üzerinde getiri, agresif fonlarda tly örneği gibi yılda %1300 büyüme ihtimalleri ile 1 adet ortalama daire alıp betona gömmekten iyi bir sepet oldu. 😌😌
@Kenank07 Teşekkür ederim, son dönemde çok sağlam düşüş oldu çoğu kişinin maliyetleri çok yukarılarda, bu seviyeden mevcut yatırımcı para olsa alır o derece ucuz, Amerikan borsalarında 40-50 pd/dd görmek olağanken bizde çoğu dev şirket 1in altında fiyatlanıyor. Yabancı yatırımcı gelirse çok ciddi sıçramalar olur, yatırım fonları, eurobond, abd hisseleri de güvenlik olur.
Hepsini bir sepete koymam. Paranın tamamını aynı şeye bağlamak riskli. Yarısıyla altın ve biraz gümüş alırım. Çünkü altın uzun vadede hep kazandırmış. Kalanın yarısıyla da geliri olan bir ev alırım kiradan para gelsin. Geriye kalanı da arsa için ayırırım ama gelişmeye açık bir bölge seçerim. Kriptoya çok az bir miktar atarım tamamen kaybetmeyi göze alarak. Yani dağıtmak şart. Tek bir şeye koyarsan batma riskin büyük. Ayrıca psikolojik olarak da bir kısmın bozulursa diğerleri duruyor rahat edersin. Beş milyon güzel para ama dikkatli olmak gerek.
Bu kadar önemli bir miktarı değerlendirirken, ben olsam öncelikle kişisel hedeflerimi ve risk toleransımı gözden geçirirdim. 🤔 Ev veya arsa gibi gayrimenkuller, uzun vadede daha somut ve kalıcı bir değer sunabilirken, kripto gibi alanlar çok daha yüksek risk ve getiri potansiyeli taşıyor. Altın ve gümüş ise daha geleneksel bir güven limanı olarak düşünülebilir. Her birinin kendi içinde dinamikleri var. Senin için en uygun olanı, beklentilerinle en çok örtüşen seçenek olacaktır. Hepsini iyice araştırmak ve farklı senaryoları düşünmek çok değerli bence. 🧐💸
Cevap
8Cevap
Umreye git. Sonra sadakayı cariye olsun diye bir ya da birkaç orman yaptır. Sonra mümkünse ev al. Değilse altın.
Aynen
Ev ve ya altın arsada olabilir ama kripto yok derım
Ev al garanti olsun. Kiraya verirsin getirisi olur
Faiz
Faizdeki parayı aldık diyelim
En güvenlisi evdir, altın yatırımı da uzun vaade de sonuç verir Tarihte altına yatırım yapıp batan çok da insan olmamıştır. Arsa da iyi bir tercih ama doğru analiz gerektiyor
Ananın mına yatırdım ben çok değerleniyor hertün farklı bi kardeşim giriyor
Senin annenin bir yerine yatirmislar demekki senin annene öyle yapmış demek
Bana yatırsana
Arsa ve gümüş
Arsa
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?