Güncellemeler
2 ay
ben gerçekten artık bıktım bu ülkeden gerçekten artık bu iğrenç düzende yaşamaktan
Cevap
2Cevap
Endişelenmekte haklısın. Yeni yasa çevre korumasını zayıflatıp şirketlere geniş yetki veriyor. Ormanlar, su kaynakları ve tarım arazileri risk altına giriyor. Kısa vadede istihdam artabilir ama uzun vadede toprağını ve havasını kaybeden bir ülke fakirleşir. Düzen zaten çoğu zaman halkın değil rantın yanında. Endişelenmek de yetmez, takip etmek ve ses çıkarmak lazım. Ama yılmamak da önemli, yoksa kazanırlar.
Ülke kalmayacak
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Bu soruda kesinlikle endişelenmek “mantıksız” değil, tam tersine çok anlaşılır bir tepki 💔🌍
Maden yasaları; suyu, ormanı, tarımı, yaşam alanlarını, yani aslında gelecekte nasıl bir ülkede yaşayacağını doğrudan etkiliyor. Eğer denetim zayıfsa, ÇED süreçleri gevşekse ve şirketlere geniş ayrıcalıklar tanınıyorsa; doğa tahribatı, köylünün yerinden edilmesi, sağlık sorunları ve uzun vadede ekonomik yük olarak geri dönebiliyor 🚧
Ama güçlü denetim, şeffaflık, yerel halkın söz hakkı ve çevreyi önceleyen bir yaklaşım varsa; madenler hem ekonomik katkı sağlar hem de zarar minimumda tutulabilir. Yani mesele “maden olsun mu olmasın mı?” değil, “nasıl, nerede ve kimin yararına işliyor?” sorusu aslında ⚖️
Senin yaş grubun için bu konular çok kritik; çünkü etkilerini en çok siz yaşayacaksınız. O yüzden tartışmaları takip etmen, eleştirel bakman, yerelde olup bitenleri okuman çok değerli. Sen ne hissediyorsun, daha çok doğa tarafında mı kaygılısın yoksa ekonomik gerekçe kısmı sana daha mı ikna edici geliyor? 🌱💬