Erzincan İliç'te bulunan altın madeni sahasında toprak kayması meydana geldi. Arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalara devam ediyormuş. Sizce maden sahalarında iş güvenliğini sağlamak için neler yapılmalı?

Erzincan İliç'te bulunan altın madeni sahasında toprak kayması meydana geldi. Arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalara devam ediyormuş. Sizce maden sahalarında iş güvenliğini sağlamak için neler yapılmalı?

Bu maden çok vukuatlı zaten ve kesinlikle faaliyetinin durdurulması lazım. Bölgeye zehir saçıyor ve bir kaç kez atıkları suya karışma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Bölge halkı sık sık bu maden yüzünden protesto yapıyor ama sonuç yok. Altın uğruna resmen coğrafyamız zehirleniyor. Denetimler kesinlikle yetersiz. Denetleyeni denetleyen bir ekip ve hatta o ekibi denetleyen bir heyet kesinlikle olmalı.
Türkiye'nin geneline kanser yayacaklar. Bir ara siyanür taşmıştı ve inkar etmişlerdi. O zamanlar belediye işçisi temizlerken, içlerinden bir belediye işçisi video çekiyordu ve diyordu ki "Başım ağrıyor.". Ne kadar ağır bir madde olduğunu düşün. Son hâllerini merak etmiyor değilim.
Madendeki iş güvenliği bir yana şu an bolgedeki arama kurtarma kaç kişi aranıyor hakkında bile bilgi çok az. Arama kurtarmaya afad yerine Mehmetçik yollanmış, bunlara koruyucu ekipman sağlandı mi yeterince bilgi bulunmuyor. Sonra ne bileyim çevredeki tarımı hayvancılığı etkiler mi bilgi yok. Toprak kayması dediğimiz şeylere Çevrecilik ile ilgili ilgilenen çoğu yabancı Site facia diyor ama bizim Ülkede olayi merak etmeyen bissuri Vatandaş bile var aklım almıyor.
Başta bu madenler, inşaatlar olsun Türk işverenlerin neredeyse tamamına yakını uzman ve osgblerin tavsiye ettiği hiçbir önlemi almıyor. Sonuç emekçi işçi ölüyor, ig uzmanı suçsuz yere tutuklanıyor ama para babası işverene hiç kimse dokunamıyor.
Bu ülke iş güvenliği açısından tam bir cehennem. En küçük işletmeden en büyük işletmeye kadar. Ben de c sınıfı ig uzmanıyım. Ama bu yüzden iş güvenliği sektöründe çalışmıyorum.
kağıt üzerinde gayet özenliler ama iş sadece iş güvenliği ile bitmiyor.
bizim ülkedeki işçi sınıfı çok beyinsizce davranabiliyor. 1 tonluk çeliği arkadaşının üzerine sürerek şaka yapan mallar var.
olayın neden nasıl olduğunu ortaya çıkacaktır. Ama yine de bir günah keçisi bulunur.
Cevap
20Cevap
Sağlanmıyor benc e

Toprak kayması riski olan yerlerde genelde böyle kademeli olarak tarama yapılmalı. Büyük bir parçanın kopma riski bu şəkildə daha azdır.
hangi sektörde tam sağlandı ki. tüm isg uzmanlarıı kastetmiyorum ama kendi bilgileri dışında patronun isteklerini önemseyenler yüzünen böyleyi. branşı tutmayan herkesi çok tehlikeli sınıftak alanlarda görevlerdirebiliyoruz. sahayı bilmezse tekniğe hakim olmazsa uygulanacak isg kuralını nasıl uygulasın
Biz Soma faciasini da gördük, iktidar yüzünden nicelerini daha göreceğimizi biliyorduk. Kaderciler hallerinden memnun, yüce Allah öyle uygun görmüş ya. Siyanür zehirlenmesi de o halkin kaderi. Madenciler için yasımızı yine tutarız o ayri.
Burasi Türkiye tabiiki saglanmiyor
Erzincanki madende ilhinc önce diyanür topraga karismisdi, simdi heyelan!
Madeninde böyle bir riski var ama altin cikarilmali
Son yaşanan olaylar da denetim ve kontrol yapılmadığı, göstermelik olarak bu işe girenlerin olup, haksız para alanların olduğu kanıtlandı. Olan madencilere oluyor.
Erzincan İliç olduğuna dair şimdi dikkat ettim. Erzincan İliç'te daha önceden de skandallar yaşandı. Bunlardan birisi siyanürün taşması sonucu belediye işçilerine temizlik görevi verilmesi. Bir kimyasalın temizliğini belediye işçilerine verdiler. O işçilerden birisi video çekmişti o zamanlar ve diyordu ki "Başım ağrıyor.". Veryansın ekibi Erzincan İliçle ilgili haber yaptı diye araba ile takip ediliyordu diye hatırlıyorum. İyi parti madene karşı çıkıyormuş gibi gözükse de arka planda destek veriyordu diye hatırlıyorum. Akpli Binali Yıldırımın skandal açıklamaları vardı. Erzincan İliç alanının genişletilmesini de istiyorlar. Benim bu konuyla ilgili bildiğim gazeteciler sayesinde bu maddelerin Türkiye'nin genelinin sağlık durumunu etkileyeceği. Uzun zamandır takipte olduğum bir konu. Haberine denk gelirsem mutlaka okurum. Sadece bir kez gündem oldu. İnsanlar konuştu ve bitti. Veryansın sayesinde ekip ile birlikte eylem yapmaya giden az sayı da kişi var diye hatırlıyorum. Bu maden sahasının tehlikeli olduğu ve kapatılması gerektiği pek çok kez söylendi ama sadece gündem olunduğunda konuşulduğu için insanların altında kalması, tıpkı Türkiye'nin kanser olacağı gibi insanların sorumsuzca tepki vermemesi yüzünden. Gündem olduğunda hatırlamayın, hep hatırlayın.
Şuraya şunu bırakıyorum. Binali Yıldırım'ın yaklaşık 2 yıl önceki skandal açıklaması.
www.veryansintv.com/.../
Erzincan'da belediye işçilerinin temizlediği siyanür, yalan söylüyorsun diye çıkacak olanlar için şuraya bırakıyorum:
www.veryansintv.com/.../
Başkasının işini koruma olmadan belediye işçileri yaptı. Yine aynı şekilde korumasız bir şekilde arama kurtarma ekipleri alanda yer alıyor:
www.veryansintv.com/.../
Bu da Veryansın ekibinin takip edildiği ve polisin bile hiçbir şey yapmadığı anlar:
www.veryansintv.com/.../
Şimdi gelip burada siyasetçiler düşünüyormuş gibi yapmasınlar.
O madeni o sahayı çok iyi biliyorum üst düzey is guvenligi tedbirleri uygulanıyor du turkiyenin en güvenilir en ciddi maden firmasi ve bu kaza gerçekten tedbirsizlikten olmamistir
B sınıfı iş güvenliği yüksek lisansı yaptığım için biliyorum. Ve yeterince güvenlik tedbirleri alınmıyor
Hiç bir fikrim yok ama kalbim sıkışıyor enkaz altında olduklarını duyduğumdan beri. Yerin dibinde çalışmasınlar
Insan dayandı mı ki toprak dayansın bu zulme. Üzülüyorum dünyanın bu kadar acı çektiğine
maalesef ki iş güvenliği önlemleri sadece kağıt üzerinde veya göstermelik.(Şahsi fikrim)
Toprak değil kayan siyanür bildigin icine ne düşse erir mum gibi
@Mac79 sülfirik asit eritir.
@DedektifMinnie görmedin herhalde dağlar nasılsın eriyor
32'den fazla madde var olduğu söyleniliyor. Sülfirik asitte onlardan birisi. Cemal Kaşıkçı olayından hatırla.
@DedektifMinnie altin çıkarmak için siyanür kullanılır dağları eritmek için
Ben de insan eritmek için demiştim.
@DedektifMinnie dagi eriten insani eritmez mi
Siyanür içip erimeyen var ama.
Siyanür temizleyen belediye işçileri peki? Başım ağrıyor diyordu birisi.
@DedektifMinnie taşımak ayri içmek ayri icine girmek ayri anlamisko
Genel anlamda iş sağlığı konusunda yeterli denetim ve önlem yok
Bizim ülkemizde ne doğru yapılıyor ki
acgozluluk yapmasinlar.
Taksiler daha güvensiz.
Ülkede isg fazladan masraf olarak görülüyor
Murat kuruma sor izin veren o
Sağlanmamış olduğu görülüyor.
Hiç umurumda drğil valla
Çok kötü kaydı ama 😕
Yazik ki insanimiz ucuz maalesef
verin yetkiyi görün etkiyi