Mersin-Karaman arası deprem riski en düşük ve belki de Türkiye'nin en kayalık yeri. Ama aynı zamanda ülkemizin en ucuz yeri..
Buna benzer çok yer vardır
Mersin-Karaman arası deprem riski en düşük ve belki de Türkiye'nin en kayalık yeri. Ama aynı zamanda ülkemizin en ucuz yeri..
Buna benzer çok yer vardır
Ben bunun tamamen umursamamazlık, kolayı seçmek ve cebi daha iyi doldurmak şeklinde olduğunu düşünüyorum. Tabiki de yerleşmiş ve bu kalablıktan oldukça kazanan firmaların da işine gelmemesi. Ülkenin yapısını bozacak şekilde dengesiz bir nüfus dağılımı var ve bu uzun süredir sorun teşkil eden uzmanlar tarafından ve canım olmayan bir insanında tahmin edebileceği büyük bir sorun zaten. Güzel bir ve hızlı bir ulaşım oluşturulursa gelecekte turizimede katkı sağlayacak nüfüsü daha dengeleyip refahı arttıracaktır bence. Tek mersin karamanda değil doğu kesimlerede yönelinmeli bence olabildiğnce
İnşallah okuyorlardir görüşlerimizi. Ya da okumadan yaparlar benzer guzel seyleri
Konum önemli bide geç kalınan bir şey denilebilir.
İstanbul yani Marmara olmasının en önemli avantajı köprü görevi görmesi Asya ve Avrupa arasında ki köprü gibi. Kara yolu ve deniz yolu olarakta öyle.
Mersin vb. yerlere gelirsek eğer bunlar zaten turistik yerler yani oralara limanlar yapmak ticari gemilerin dolaşması turizimi etkiler. Ayrıca kara yolu ulaşımı zorlaşır ticarette.
Bide hadi uygun konumda olan yer bulunsa bile başkent gibi bir şehiri başka şehire aktarmak kolay değildir konu sadece maliyetle bitmiyor. Şöyle düşün koskoca bir firmasın sen sil baştan fabrika inşası yaptıracaksın onu geçtim mevcut kadronda olan iyi çalışanların varken sen bu adamları nasıl başka şehirde çalıştırabileceksin? Çoğu gelmek istemeyecektir bu da senin işlerini etkiler çünkü gidenin yerini doldurabilecek adam bulman lazım onun kadar iyi birini bulman lazım.
Tamamıyla veya kısmen aktarmak değil de, yeni yerleşim amacıyla sormuştum. En azından gitmek isteyenler için alternatif bir seçenek daha olurdu. Mevcut olanlar marmarada, Ankara'da duranlar dursun ama yeni yapılacak yerleşime teşvik amaçlı kolaylıklar sağlansa vs. örnek veriyorum; eskiden yalnızca merter civarında tekstil atolyeleri olurdu.. şimdi güneydoğudan trakyaya her ilde atolyeler açılmaya başlandı. yeni yerleşime de yalnızca toki konutu yapıp gitmek değil de işte tekstil atolyesi açana yarısı bizden falan yapılsa. tabii bu konular bizim boyumuzu aşar ama görüş amacıyla :)
Mersin için demedim, Mersin kuzeyinde karamanın güneyindeki çok boş bir arazi var ve bence çok kıymetli, ama halen çok ucuz çünkü kimse tercih etmiyor orası için demiştim.
Bence fiyatı uygun ürün olursa adamların Çin in en uzak köyündeki fabrikayı bile buluyor :) küresel dünya internet var.
Ulaşım bence konunun en basiti, ticari amaçlı havaalannları bile yapılabilir. Çok istenirse, ordan kalkan doğrudan hangi ülkeye gidecekse oraya gider.
İstanbul aşırı nüfusunu daha önce söylemiştim bu sitede. Başka insan almamaları ve olanların da gönderilmesi için teşvikler olmalı yerlisi kalmalı. Nüfus aşırı fazla trafik ve suç sorunları da beraberinde geliyor. Ulaşım öyle basit bir şey değil İstanbul'un boğaz konumu varburadan ulaşım kolaylığı yanı sıra güvenliğin merkeziyeti ve boğaz geçiş ücretleri de var. Boğazdan geçen gemilerden ücret alınıyor fakat farklı bölgeye geçerse bu ücret geliri gidecek buradan maddi kayıp gelecek ayrıca Avrupadan gelen malların deniz yoluyla aktarılmasında ise gecikme olacak ya da rota değişecek başka ülkeler alacak parayı. Bulmak başka ulaşım tedarik fiyat politikası başka. Tamam ürünü bulabilirsin fiyatı da iyi olabilir peki ulaşım sorunu?
Şöyle diyeyim evet yapılabilir yapılamaz değil kısmen olarak sanayi bölgeleri yayılabilir fakat bunun için sağlam bir ekonomik alt yapın olmalı. O da bizim ülkemizde yok. İktidarı savunmuyorum kötülemiyorum da fakat bu ekonomiyle şu an için bu imkansız. İlerleyen yıllarda olabilir mi? Akıl ederlerse eğer ve ekonomik sorunları çözerlerse elbette :)
Haklısınız hocam.
Depremi düşünen mi var? Ne kadar pahalı yer var, oralara binayı çak, parana para katla. İnsan sağlığı pek önemsenecek bir şey değil. Ölsen yerine başkası bulunur elbet (!)
Cevap
1Cevap
Ulaşım da kolay aslında düzlük ve tren yolu mevcut ama gel de anlat.
Mersin ticaret için iyi bir yer değil marmara bölgesi varken mersine taşımak ihracatı fena düşürür
ne alaka adamlar Çin in en ücra yerinden tüm dünyaya yapıyor
Ayrıca Mersin Türkiye nin en büyük limanına sahip.
İhracat yapılacak bölgenin lojistik avantajları, tedarik zinciri, altyapı, pazar erişimi gibi birçok faktörü içermesi gerekir. Marmara bölgesi, limanlar, ulaşım ağı ve daha büyük pazarlara yakınlığı gibi avantajlar sunuyor, yani uygun bölgelerin seçiminde sadece deprem riski değil, daha geniş bir perspektif dikkate almalısın.
Haklısınız.
Beyin yok ki bunun farkında olup hala hata yapmaktalar
orada liman yok avruoaya uzak neden yapılsın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?