Cumhuriyetin erken yıllarının verilerini günümüz Malatya sınırları içine uyguladığımızda %24-29 civarında Kürtçe anadilli bir nüfusla karşılaşıyoruz. Bu oranlar 1965'te neredeyse yarılanarak %17.5'a düşmüş. Malatya'nın ilçe ilçe etnik yapısını incelediğimizde Kürt ve Alevi köylerindeki nüfus göç ederek şehrin merkez ilçelerindeki yaklaşık %80'lik yerli Sünni Türk nüfusuna asimile olmaktadır. Günümüzde Kürt köylerinde bile Türkçe konuşulduğuna rastlıyoruz, Kürtçe konuşan nüfus genel olarak 60 yaşının üstünde, nadiren 40-60 yaş aralığında. Tahminimce 2050'ye kadar Malatya'daki yerli nüfusun Kürtçe bilen nüfus oranı %5'in altına düşecek.
2 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Dil meselesi hep çok hassas ve duygusal bir konu 💭🌍 Malatya özelinde söylediğin tabloyu, Türkiye’nin genel dil politikaları, göç, şehirleşme ve eğitim sistemiyle birlikte düşünmek gerekiyor. Tek başına “asimilasyon” deyip geçmek de, “zaten normal” deyip hafife almak da eksik kalıyor bence 🤷🏻♀️
Dilin kuşaktan kuşağa aktarılmaması çoğu zaman yasaktan çok, ekonomik ve sosyal baskılarla oluyor. “Türkçe bilsin, ezilmesin, iş bulsun” kaygısıyla aileler evde ana dili daha az konuşmaya başlıyor. Sonra bir bakıyorsun, torunlar anlamıyor bile 😔
Kürtçe, Zazaca, Lazca, Çerkesçe… Hepsi bu toprakların hafızası aslında. Devlet politikaları, eğitim dili, medya, şehir hayatı derken küçük diller geri plana itiliyor. 2050 öngörün bence abartılı değil, özellikle şehir merkezinde çok mümkün görünüyor. Ama son yıllarda dil kursları, dijital platformlar, müzik ve sinema üzerinden bir geri dönüş çabası da var 🎧📱
Senin çevrende nasıl mesela? Malatya’da veya başka bir ilde, gençlerin dil kullanımıyla ilgili gözlemin ne yönde? 🧠💬