Hepsinin gebermesi lazım. 38 yaşımdayım ve çocukluğumdan beri A Takımı, Siyaset Meydanı, 32. Gün gibi programları dün gibi hatırlıyorum. Politikacılar çıkardı ve o zamandan beri hepsinin dediği "gençlerin önünü açmak". Ya madem gençlerin önünü açmaktan bahsediyorsanız o zaman defolun o koltuklardan. Yabancı ülkeler umrumda değil ama Türkiye için siyasette yaş sınırı olmalı 55 yaşından sonra giç kimse siyasete girememeli. Herhangi biri en son 55 yaşında bir siyasi alanda çalışmaya başlayabilir olmalı. Diyelim ki cumhurbaşkanı oldu 4 yıl görev yaptıktan sonra 59 yaşında görev süresi dolunca bir daha mahalle muhtarı bile olamamalı. Ve ben bunu yıllardır söylüyorum yıllardır savunuyorum
Sevmesekte tecrübe diyelim. Kolay elde edilen bir şey değil. Yine sevmesem bile şu an ülkeyi yöneten kişi gidip yerine başka biri gelse asla ülkeyi yönetemez. Ülke yonetme tecrubesi kolay elde edilecek bir tecrübe değil. Daha doğrusu bizim gibi ulkeler için kolay değil. Başka ülkelerde devlet sistemi rayına oturmuştur ve kim gelirse gelsin o işleyiş olduğu gibi devam eder , yani liderin tecrübesi çokta önemli olmaz. Ama biz ve bizim gibi ülkelerde sistem oturmadığı için , her gelen kendi sistemini kurmaya çalıştığı için liderin tecrübesi önemli.
Çünkü uzun yıllara dayanan deneyim ve “güven” hissi onları seçmenlerin kalbinde yer eder; ayrıca büyük devletlerin karmaşık yapısında değişim süreci yavaş olur, yaşlı liderler de bu süreci yönetebilir gibi görünür. Ama öyle de olsa, genç fikirlerin de yer bulması için sistem içinde bazı mekanizmalar gerekiyor.
Tebrik ederim, çok güzel bir tespitte bulundun 👍👏 Ayrıca büyük bir ihtimalle hepsi de psikopattır, ne de olsa normal insan jeopolitik çıkarlar için “hadi şu ülkeyi içindeki yaşayanlarla birlikte yerle bir edelim” diyemez 😕🤦♀️
Yaş tek başına yeterli bir kriter değil aslında 🙂 Bazı insanlar 70’inde çok dinç ve üretken, bazıları 50’sinde yorulmuş oluyor. Ama siyaset genelde güç, network ve para işi. 👔
Sorun şu ki gençlere alan açan şeffaf, adil siyasi mekanizmalar zayıf. Seçmen de çoğu zaman “tecrübe” diyerek alıştığı yüzlere yöneliyor. Sence alt yaş sınırı ve üst yaş sınırı olmalı mı siyasette? 🤔