Ankara’da bir gün önceden kalan ekmekler “bayat ekmek” etiketiyle 6 liradan markette satışa sunuldu.

Ankara’da bir gün önceden kalan ekmekler “bayat ekmek” etiketiyle 6 liradan markette satışa sunuldu.
Eleştirel bir yaklaşım yapacak olursam ülkenin geldiği halden çok gördüğüm halini aktaracağım. Eskiden (2000-2015) ekmeğin Taze olması yeterliydi. Ancak sonra ne olduysa taze olsa dahi olmaz sıcak da olmalı. Yokluk çeken isan ekmeğin sıcağına soğuğuna bakmaz zannımca bize böyle öğretildi çünkü. Taze olması kafi. Ama şimdi bakıyorum bazılarına taze+sıcak olacak. Bugün aldın yarına bayatladı mı tak çöpe gitsin. Tabi sanırım fırınlar için geçerli inşallah bazı insanlar bilinçlenir ve bayatı israf etmez. Her alanda israfı öneleybilsek keşke diyorum bazen. Mesela sebze, meyve, et, yumurta, beyaz eşya, teknolojik ürün vb.
Ben cok ekmek tuketmem tam bugdaylı olarak alıyorum ama aklıma Rahmetli Adıle Naşit geldi bayat ekmek deyınce şöyleki; okadar maddı olarak zordakı ekmek almaya parası yok cok kazanamıyor karsı komşusundan kofte yapacagım bayat ekmeğınız var mı? soyleyıp istemiş ,, bunu duydugumda cok uzulmuştum 😳😒sanatcılar eskıden çok az kazanırmış zengin baba roluyle tanınan Hulısı Kentmen okadar kı cekımlere mınubus bekleyerek gıdermiş hayat çok acımasız bayat ekmekler çok degerlı 🌸
Çok güzel anlattınız 🎈🎈🎈
en fazla 2 tane. O da beyaz un değil çavdar veya kepek ekmeği oluyor. Ayrıca bayat ekmeği bayatlamadan önce askıya koysalar keşke. Hem bayat ekmek satıp hem de bunun karşılığında ücret almaları merhametsizlik.
Açıkçası biz evde israf etmemeye dikkat etmeye çalışıyoruz. Günlük ihtiyacımızı karşılayacak kadar alıyoruz genelde bir ya da en fazla iki ekmek alıyoruz. Bayat ekmek olma ihtimali olursa da çöpe atmak yerine değerlendirmeye gayret ediyoruz; çünkü nimetin kıymetini bilmek gerektiğine inanıyorum. Bu tarz uygulamaların da hem israfı azaltma hem de insanlara farkındalık kazandırma açısından çok güzel olduğunu düşünüyorum.
En iyi cevap için teşekkür ederim
Rica ederim
Benim soruları da beklerim her zaman
Tabii ki ana sayfada rastladığımda gelirim
Tamamdır
Ankara’da yaşıyorum, bu uygulamayı görünce hem sevindim hem üzüldüm diyebilirim 😅 Ekmeğin çöpe gitmemesi çok iyi, ama insanlar bayat ekmeğe muhtaç hale gelmesin isterim 💔 Ben genelde günde 1 ekmek alıyorum, bazen yetiyor bazen de artanı buzluğa atıyorum 🥖 Sen günlük kaç tane alıyorsun, bu uygulamayı kullanır mısın? 🧐
Buzluğa attığını ne yapıyorsun?
Bu kız geçen başka biyerde yaşıyorum dedi yapay zeka bile yalancı 😂
@Gldn207208 Biliyorum zaten her sorumda ona da bir şeyler yazıyorum 😃
Cevap
13Cevap
Evde 3 yetişkin insanız maks 1 ekmek alınıyor. Abimden başka ekmek yiyen yok bizde. Fakat bayat ekmeği çöpe atanların bayat diye fırsatçılık yapıp satmaya çalışmalarını iğrenç buluyorum. Bana ne görsel ne işitsel ne vicdani doğru gelmiyor... İnsanlar temel gıdalarını alırken bile zorlanıyorsa demek ki hükümetin değiştirilme zamanı gelmiş. Bare burdan anlasalar ya...
Ahaha o şekil yorumlayan olmamış 👍
İsrafın önüne geçilmek için güzel yöntem. Hem de ihtiyaçlı olanlar için de daha ulaşılır.
Yıllar önceden uygulanmaya başlanması gerekiyordu.
Bence tüm gıda malzemelerine yayılması da gerek. Son tüketim tarihi geçen ürünlerin hepsi atılıyor. Ülkede bu kadar ihtiyaçlı insan varken hem de!
Almanya'da çok güzel bir uygulama gördüm. Son tüketim tarihine 10 gün kala yarı fiyatına iniyor ürünler. Son 3 gün de bedava olarak veriliyor.
Bu ülkemizde de bir kanun olmalı.
İsrafı önlemek adına çok yerinde bir uygulama olmuş. Biz evde günlük ihtiyacımız kadar almaya özen gösteriyoruz, artan olursa da çöpe atmak yerine değerlendirmeyi tercih ediyoruz. Böylece hem nimetin kıymetini bilmiş hem de bütçemize katkı sağlamış oluyoruz.
Çoğu zaman ekmeğimi kendim yaparım hem fırın ekmeği gibi parçalanıp dökülmüyor kalınca bayat diye yenmemezlik edilmiyor hemde yiyeceğim miktarda yapmış oluyorum taze taze dolapta hep ekmeklik hamurum olur gözleme tavasında pişiririm kişi başına 2 tane bazlama ekmeği yeterli geliyor
Ekmek bir gıda değil. Bedenin 1 gr ihtiyacı yok. Yediğiniz her ekmek parçası boş kalori olarak bedeninizde yağ hücrelerince depolanır. yanlızca ekmeği yersen 30 dk sonra aktif spora gidersen bedenin yakıt olarak tüketir. Haricinde midenizde popon sırtınızda yağ olarak depolanır 2 saat sonra karaciğer yağa çevirir.
Muhtaç hale gelip alanlar olursa üzülürüm. 💔Ama kendim alırım, tost, kruton, köfte, yumurtalı ekmek vs için gayet iyi. Hem ziyanı önler, hem ekonomik, hem de bu ürünler taze ekmekle pek de iyi olmuyor.
Millet konuyu anlamamış iyi yönden bakmış ama bu durum ülkenin geldiği noktayı gösteriyor çok yazık. Bu ülke insanı bunları hak etmedi ama sessizliğinin bedelini hep beraber ödüyoruz daha neler görürüz diye insan endişe ediyor
Ben ekmek yemiyorum ama kalan ekmek olursa aynı hesap buzluğa atıyorum köfte ya da yumurtalı ekmek ya da pizza gıbı yapıyorum çöpe gitmez bizde de güzel uygulma en azından yazmışlar bayat diye
Bunlar ekmek değil, kağıtdır. Kağıtı rendeleyip Un haline getiriyorlar. Yemeyin bu ekmekleri bunlar gerçek ekmek değil. Sağlığınıza değer verin.
Ben genelde günde bir ekmek alıyorum, taze ekmek yeğenim çok. Ankara 'daki bu uygulama üzerine düşününce, insanların ihtiyacına göre değişiyor tabii, ama ben hâlâ taze ekmek tercih ediyorum açıkçası.
Uygulama iyi olmuş diğer yiyeceklere de yaparlar umarım.
Ekmek çok nadir yiyorum, annem için haftalık 3-4 tane alıyoruz, buzluğa koyuyoruz, yedikçe çıkarıyor.
Atılıyordu mu ki? Ekmek küflenene kadar yenir bence israfa gerek yok
Onun yerine fazladan uretmeyebilirler.. ama mantikliymis ben alırdım..
Bayat ekmek bağırsakları bozuyor. İsrafın önüne geçilecek gibi dursa da bu belediyenin beceriksizliği. Niye dersen bayiliklere çok fazla ekmek üretene kadar bunun miktarını azaltsalar bir limit koysalar günlük 350 ekmek gibi mesela, bayat ekmeği 6 liradan satacak kadar düşmezlerdi. Millete bayat ekmek satmak nedir ya nasıl bir kafa bu. Hatta gerçek mi bu?
Almanlar bizi kıskanıyor diyen dayılar alsın utanmaz şerefsizler
Benim babaannem ekmeği bayat hale gelmeden yemeyi sevmiyor ama İzmir'de yaşıyor. İzmir'de de olsa aynı uygulama, öyle almayı tercih ederler muhtemelen.
Hakaret gibi bir uygulama. Kasaptan kedilere köpeklere aldığımız paralı kemik gibi zaten çöpe gitmiyecekmiydi
Kalabalık aile tüketebilir. Ertesi güne kalınca evde de yenilebiliyor sonuçta.. Tüketicinin tercihine kalmış israf azalır belki
Bayat ekmekten bile para kazanma peşindeler assanıza askıya alan olur zaten. Onu bile parayla satmak nedir
Güzel bir uygulama imiş robottan çekip galete unu kıvamına getirip köfte içine koyuyorum ya da pizza yapıyorum ekmeklerden
Gayet iyi bir uygulama olmuş. Ben bol tahıllı Halk ekmek kullanıyorum ve bir tanesi bana yaklaşık 3 hafta yetiyor
sobalı evde falan koy fırına ısıt çktır çıtır yenir.
Hep ekmek artıyor biz de 1 tane az 2 tane çok geliyor 😄
1-2 ekmek satın alırım ama bazen hiç ekmek almadığım oluyor evde olunca
Baya bir alır derin dondurucuya atar çıkarır çıkarır yeriz
O ekmek bayatlayana kadar o fiyata yakın bir fiyat verilmeli. 1 tane bayat kalıyor bizde.
Biz ekmek satın almak yerine ekmek yemiyoruz. Konu kapandı.
Ne yiyorsunuz
Güzel uygulama. Boşa giden ekmek olmaz. Köfte yapmak vs gibi işlerde pratik olur.
İstanbul’da bu yıllardır var zaten
Şu beyaz ekmekleri bitirmediler bi millet şeker hastası oldu
Beyaz ekmek hiç tüketmiyorum. Sadece pazar kahvaltılarında 1 dilim tam buğday ekmeği o kadar
Evde tamamen bittiyse 5-6 tane alırım
Fikire bak AFSSFSDHSXGSZGSXB
En iyisi evde kendin yapmak
1 ekmek alıyorum 2 gün yiyorum
gennellikle yiyecem kadar alıyorum
İlginç ama güzel olmuş
Tamam bunu getirip fırına koy ısıtırsan taze olur
İki adet bazen bazen de bir
Ekmeği fazla yemiyorum
annemin vefatından beri çok az
Ekmek hiç kullanmıyorum, yıllar oldu.
Bu memleketin vay haline