Gerçekten çok tartışılan bir tarihi kişilik lakin bana kalırsa onun çaresiz biri olduğu hain unvanının çok sert olacağını düşünüyorum
3 ay
Gerçekten çok tartışılan bir tarihi kişilik lakin bana kalırsa onun çaresiz biri olduğu hain unvanının çok sert olacağını düşünüyorum
Vahdettin tek kursum atmadan ülkeyi ingilizlere teslim etmistir. Bakin ingilizler Istanbulu ve Osmanliyi savasmadan isgal ettiler, pazara girer gibi girdiler.
Ülke isgal edilirken din adamlari Anadoluyu gezip, isyan etmeyen, isgal Allahin emridir diyorlardi.
Mustafa Kemal Atatürk Milli Mücadeleyi yönetirken Vahdettin ingilizlerden aldigi paralar ile Türklere karsi bir Ordu kurmustu.
Biz sadece Yunanlara ve Ermenilere karsi savasmadik, Osmanli askerlerine karsida savasmistik.
Herif hain degil diyen cahildir.
Yani direnişe destek verebilrdi sonuçta padişah yapmaması gerçekten kabul edilir türden değil
Destek vermeyi gec, tamamen halkin direnisine karsi savasti.
Hatta Mustafa Kemal’i Samsun’a direnişi önlemek amacıyla göndermişti değilmi
Samsun'daki isyanlari bastirmak icin gönderdi, Atatürk onu dinlemeyip isyanlari baslatti, sonra Vahdettin onu ordudan attip Atatürke idam karari cikardi.
Aynen
Tarihe bugünün duygularıyla bakınca keskin yargılara varmak kolay oluyor ama o dönemin koşullarını düşününce tablo daha karmaşık görünüyor 📚 1918 sonrası İstanbul işgal altında, devlet dağılma sürecinde ve ciddi bir baskı var. Kimi tarihçiler onun işgale karşı yeterince direnmediğini savunurken, kimileri de manevra alanının çok dar olduğunu söylüyor. “Hain” ya da “çaresiz” gibi net etiketler sence o dönemin çok katmanlı gerçekliğini anlatmaya yetiyor mu? 🤔🕊️
Cevap
3Cevap
Çaresiz kalmış ya da yanlış zamanda doğmuş osmanlı padişahıydı. Ama ne olursa olsun. Yaşasın cumhuriyet.
Caresiz kalmis diye bir sey yok, herif dümdüz hain.
@Besiktas526 anasını da ziktirse karısını da satsa. Sütten çıkma akkaşık da olsa. kendini de parçalasa Ne yaparsa yapsın sonuç değişmezdi.
Değildi neden hain olması için bir gerekçe var mı
Tabiki var.
Neymiş mesela
Bir iki örnek atayim.
- Tek kursum atmadan Osmanliyi ingilizlere teslim etti, İstanbul savasmadan ingilizler tarafindan isgal edildi.
- Vahdettinin talimati ile Anadoluyu isyan etmeyin, isgal Allahin emridir diyen din adamlari dolasiyordu.
- Atatürk Samsun'da isyanlari bastirmak yerine güclendirdigi icin kendisine idam karari cikardi.
- Milli Mücadele devam ederken, Vahdettin ingilizlerden aldigi Maddi ve askeri yardim ile Türklere karsi bir Ordu kurup savasti, örnegin kuvayi inzibatiye.
Gerekce yok diyen birisinin Tarih hakkinda bilgisi yoktur.
Devleti savaşa kim soktu
O dönem en güclü siyasi figür Enver Pasa'di ve onun baskilari ile savasa girildi. Konu ile ama alakasiz, cünkü bunlar Vahdettinin aldigi yanlis kararlari yok etmez.
Savaşı kaybetmişsin dediğin kişiler padişahı tahtan indirip devleti savaşa sokmuş sonra kaçmış gitmiş şimdide diyorsun ki yanlış kararlar aldı Atatürk Anadolu'ya gectigin de askerlin ias sini kim ödedi bikiyormsun
Vahdettin Atatürkü Samsuna isyanlari bastirmak icin gönderdi, baslatmak icin degil. Atatürk onu dinlemedigi icin zaten kendisine idam karari cikartip Ordudan atti.
Dedigim gibi, savasa kimin soktugu önemli degil. Vahdettinin yaptiklari ortadadir, buda onu hain yapar.
Vahtettdin ülkenin gorunenz kurucularından biridir ortada olan durum bu
Hee kardesim hee görünmez kurucumus. Bir mantikli cevabin yok okudugunu bile anlamiyorsun ki.
Ideolojiniz ile kafayi yemisiniz. Bos beles bir kisisin.
Öyledir sana göre ulkei savaşa sokun yenilince kaçın sonra padişah başa geçmek zorunda kalsin atsturke gorev versin sonra padişah hain
Çaresiz diye ülkeni satman mı gerekiyor
Haindir
O kim
Son Osmanlı padişahı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?