Bence İran rejimi acilen değişmeli ancak bir yandan da hem İran'daki hem de İsrail'deki sivillerin korunması lazım
3 ay
Bence İran rejimi acilen değişmeli ancak bir yandan da hem İran'daki hem de İsrail'deki sivillerin korunması lazım
İran’ın kontrollü bir savaş çıkardığını düşünüyorum. İsrail’in amacı belli zaten, vaadedilen toprakları almak istiyor. Şu an için İran’a bir şey yapılacağını düşünmüyorum. Epstein olayını kapatmaya çalıştıklarını düşünüyorum, çünkü deşilirse altında çok büyük şeyler çıkacak.
O kısım biraz komplo teorisine giriyor ama yinede teşekkürler değerli yorumun için
İsrailin amacının Vaad edilen topraklar olduğunu düşünmüyorum zaten İran Rejimi yıllardır İsrailin başına bela Hamas hizbullah gibi grupları silahlandırıyor İran. ve bu gruplar İsraile saldırıyor yani İran İsrail için varoluşsal tehdit
İsrail’in amacı Filistin’i almaktı. Orayı işgal ettikten sonra İran, Suriye ve Türkiye’ye geleceklerdi. Yahudiler korkunç derecede inançlarına bağlılar. Bu korkunçluğu Filistin’deki eserinden anlıyoruz zaten.
Yahudi inancını yanlış biliyorsun sen bence. mesela şu an sana "Korkunç" dedirttiren şey nedir Yahudi dinindeki onu bana söylermisin ona göre anlatiyim
Korkunç olan dine bağlılıklarının tehlikeli seviyede olması. Sadece bu din tekelinde değil müslümanlıkta bile aşırılık çok kötü sonuçlar getiriyor.
Mesela, normalde Yahudilikte "Seçilmiş" kavramı çok yanlış anlaşılıyor. Eğer gerçekten Tevrat’ın tamamını okuyan biri şunun farkına varır: Seçilmişlik sorumluluktur, üstünlük değil. “Yahudi olmayanları insan olarak görmezler” söylemi antisemitik propagandadan kaynaklanır. Mesela Tevrat’ta Çıkış 23 şöyle der: “Yabancıya haksızlık etmeyeceksin, çünkü Mısır’da siz de yabancıydınız.” Tevrat’ta yabancıları öldürün şeklinde tek bir söylem bulamazlar. Ve çoğu ayet şunu hatırlatır: Tanrı’nın vaadi, ancak ahlaki sorumluluklar yerine getirilirse gerçekleşir.
Ben kitaptan değil insanlardan bahsediyorum. Söylediğin kitabı okumadım. Birçok dini kitap güzel mesajlar verirken kaç insan bunu yerine getirebiliyor? Peygamber olarak görülen Hz. Muhammed’i kim örnek alıyor? Kimse. Aslında sorun hiçbir zaman kaynakta değildi. İnsanlar her şeyi işine geldiği gibi kullandı, evirdi çevirdi bir yere getirdi. Afganistan şeriatla yönetilen bir ülke, kaçı mutlu? Kaçı doğduğu bu düzenin istismarına maruz kalıp bunu normalleştirdi? Afganistan neyse İsrail’de odur.
Çin ekonomisi baltalamak için savaş açtılar Çin ülke olarak özellikle sanayide yüksek miktarda petrol ve doğalgaz tüketiyor ukraynayı pohpohlayıp Rusya ile savaşa soktular doğalgazı keserim deyince destek veren ülkeler geri adım attı buradaki asıl hedef yine çinin Rusya'dan doğalgaz almasını engellemekti
Aslında evet bu hiç aklıma gelmemişti mantıklı düşünmüşsün
Bu tür savaşlarda “kim haklı” sorusu çoğu zaman siyah-beyaz bir cevap taşımıyor. Senin de dediğin gibi, asıl mesele sivillerin güvenliği 🕊️ Hem İran’da hem İsrail’de halkın yaşam hakkı uluslararası hukukun temel konusu. Devletlerin güvenlik kaygıları olabilir ama bu, sivillerin zarar görmesini meşrulaştırmaz. 🌍 Amerika’nın tutumu da stratejik dengeler üzerinden okunuyor. Sence uluslararası toplum sivilleri korumada yeterince etkili mi?
Cevap
8Cevap
1ci Abd nin burada işi ne.. İsrailin elindeki hava savunması silahı vs hepsi abdye ait..
2cisi İranın içinde o kada rçok mossadçı varki akıl bile edemezsin zamnında eski iran cumhurbaşkanı devlette çok fazla mossadçı var diye bir birim istedim.. sonra öğrendim gelen birimin başındakide mossadçıymış.. derken adama çelme taktılar İran kendi içindeki mossadçıları temizlemesi şart.. onların tek yaptığı şii sunni çatışması
kim haklı diye soruyor birde. irandan rejimden sanane banane amerikaya ne israile ne? amerikan her zamanki petrol ve yeraltı kaynakları işgali. israilin bölgede güçlü olup büyük israil devletini kurmak istemesi. 50 yıldır sesleri cıkmadıda şimdimi cıktı? iranın rejimi kendi içişlerini ilgilendirir kendi halkını ilgilendirir bizi değil
İran haklı tabi ki toprak bütünlüğüne bir saldırı var. Bunu yankiler dışında başka ülke yapsa en iyi ihtimalle BMGK devreye girer. Bm gücü konuşlandırılırdı. Yersen yankiler iran kadınlarına özgürlük götürüyor.
Her iki taraf da din temelli savaşıyor aslında Amerika sadece Trumpın kendi menfaatleri doğrultusunda olaya dahil edildi
Rejim değişsin ABD de petrole çöksün dimi tabi ki İran haklı
İran rejimi yıllardır kanla göz yaşıyla haksızlıkla yönetiyor ülkeyi, Eşcinseller öldürülüyor, Kadınlara zorla çarşaf giydiriliyor, Protestocular öldürülüyor. halkın Rejimden kurtulması şart
Bunu başka ülke mı yapmalı başka ülkenin bağımsızlık vaadine mi inanıyor ABD nereye özgürlük götürmüş bugüne kadar ki İran'a getirsin
Evet oda doğru bunu halk yapmalı
Yahudi olarak sadece sivillerin zarar görmemesini istiyorum.
Merhaba. Nerde yaşıyorsunuz?
Merhaba ben okulum nedeniyle Fransadayım. Ailem Sefarad Yahudisi. Babam İstanbul'dan annem Hatay'dan. İstanbul'da yaşıyordum daha önce
Fransada Yahudi cemaati yaygın olan yerler var mı? mesela giyur yaptığı bilinen
Evet marsilyada yaşıyorum burada var Paris ve Lyon'da da var diye biliyorum. Bazı yerlerde Yahudi karşıtlığı var ama maalesef.
Evet.. heryerde olduğu gibi ordada saçma sapan bir kanıtı olmayan komplo teorileri vardır Yahudiler hakkında. ancak herşeye rağmen sen ve ailen güvendeysen sorun yok. birde bir sorum daha var. Siz sadece ırk olarakmı Yahudisiniz yoksa hem dini hem ırk olarakmı
Maalesef öyle evet özellikle Fransa'da bile Arap göçmenlerden kurtulamıyorum. Ben İsrail'in yaptıklarını bile direkt onaylamıyorum ama Yahudi olduğumu duyunca direkt katil damgası bebek katili yemediğim mi kaldı ve oncası var maalesef. Türkiye'de de güvendeyiz ama çevrem falan hep Yahudilerden oluştu okullarda falan düzgün arkadaşlık edinemedim hep kötü gözlerle bakıldı bana çok travma bıraktı çocukluktan 🥲Sol görüşlü birkaç Türk dışında Türk arkadaşım bile yok maalesef. Irk olarak da Yahudiyiz.
Ben Yahudiliğe geçmek istiyorum Ama bunu herkezle paylaşamıyorum çok nadir böyle gizli kaldığım yerlerde rahat rahat söylüyorum
Yani tabi istersen yapabilirsin ama müslüman olmak kadar kolay değil maalesef biliyorsundur. Gizlice sinagoga gidip yapma şansın yok mu? 6 ay boyunca Yahudi kültürünü öğrenmen gerekiyor İbranice de bilmek haham bulmak dönüşümü haham yapıyor
Detaylı araştırmaları yaptım ve devamda ediyorum 7 aydır araştırmadığım kaynak, video kalmadı herşeyi biliyorum. aklıma takılan bazı sorular oluyor onlarıda araştırıp kafamdaki soruları çözüyorum ve bence hak din Yahudilik. Yahudilik diğer dinler gibi en doğru biziz demez orada önemli olan davranış ve ahlak ancak yinede ve bu yasa altına girmek istiyorum. şu an Ailemle yaşadığım için Şuanda Giyur olmam pek mümkün değil ancak ileride Olacağım. hayatımı buna göre şekillendirmek istiyorum. şu an birisi Yahudilik hak din dediğimi duysa beni deli yerine koyar ve Yahudiler katil gibi iftiralar atar ancak ben gerçekten tarafsız, objektif olarak düşünen ve herşeye kolay kolay inanmayan biri olduğum için günlerce araştırma yapıp Tam karar verdim. ve şu ayrımcılık konusu ile ilgilide bir şey söylemek istiyorum seninde bizzat yaşadığın ve fark ettiğin gibi dünyada Yahudilere karşı birçok iftiralar var ve her yerden dışlıyorlar. o yüzden Rahatça özgürce yaşamamız için Bir İsrail devleti lazım. Bunu söylemiş olmam İsrail politikalarını desteklediğim anlamına gelmiyor. şuanda olanlar Netenyahunun Sert politikası. Ancak benim dediğim özgürlük için bir İsrail devleti lazım
Anladım umarım en yakın zamanda olursun söylediklerine kesinlikle katılıyorum. Netanyahu yönetimi hiç beğenemiyorum. Öyle olsa aliyah yapardık ailemle ama gidip göresim bile gelmiyor. Daha güçlü ve düzgün bir İsrail olmalı.
amaçları büyük orta doğu projesini gerçekleştirmek
Savaşın haklısı olmaz.
Tevrat'ta dünyanın yaşı 5 bin civarı mı
Haber takip ermiyorum
Etmiyorum*
Bilmiyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?