ABD İsrail İran'a karadan girecek güç bulamıyor. İran Bahreyn'e girip ülkedeki rejimi değiştirme niyetinde ayrıca ülkede ABD üsleri de var. Bahreyn nüfusunun yüzde 65 o Şii mezhebine sahipmiş bu arada öğrendiğime göre.
3 ay
ABD İsrail İran'a karadan girecek güç bulamıyor. İran Bahreyn'e girip ülkedeki rejimi değiştirme niyetinde ayrıca ülkede ABD üsleri de var. Bahreyn nüfusunun yüzde 65 o Şii mezhebine sahipmiş bu arada öğrendiğime göre.
Cevap
2Cevap
İran'ın Bahreyn'deki üslere bu kadar saldırmasının sebebi, Minab ilkokulunda öldürülen 175 kız çocuğunun sebebinin onlar olmasıdır. Yani, Bahreyn'den yapılan saldırılarla İranlı siviller ve liderler vuruldu. Yoksa mesele şii vs vahhabi meselesi değil. Arap baharında Bahreyn'de büyük bir kitle isyan ediyordu. Ama İran onları silahlandırmadı. Çünkü Bahreyn rejiminin Suud desteği ile katliam yapacağını biliyorlardı. İran, Suriye'de peki neden devleti destekledi diye soruyorsanız. Sebebi İran'ın Irak ve Suriye üzerinden Lübnan ve Filistin direnişlerine silah tedarik sağlamasıydı. Amerikan mücahitleri de Suriye'deki zorba yönetimi -demokrasi veya insan hakları için değil- bu tedarik zincirini kessinler diye desteklendiler ve Esad'ı devirince bu ağı kesmiş oldular. Şimdi başka bir zorba yönetimde ama Amerikan yanlısı bir diktatör. O yüzden Batı bunu sorun etmiyor. Suud, Bahreyn, BAE gibi rejimler de tıpkı Colani gibi zorba rejimler. Ama Batı yanlısı olup Amerikan üsleri barındırıyorlar. O yüzden uslu çocuk oldukları sürece Amerika onları destekliyor.. Ama gerektiğinde de satıyor. Şu an mesela savunma sistemlerini İsrail'i korumak için kullanıyorlar. Bu körfez rejimlerini korumak için değil. İran bu fırsatı kullanıp körfez ülkelerindeki direnişleri ve halkı silahlandırır mı? Sanmıyorum. Yalnızca İsrail'e odaklanması daha iyi olacaktır. Ama er ya da geç, Amerikan yanlısı sözde müslümanlar İran'a savaş açacak. Bunu doğudan yapabileceklerini sanmıyorum. Afganistan, Pakistan vb. İran'a ihanet etmez. Ama Kuzey Irak ve Azerbaycan işte bilemiyorum. Allah İran'ın yardımcısı olsun. Ümmet Filistin'i terk ettiği gibi, onları da terk etti. Ve bunun bedelini -sıra bize geldiğinde- ağır ödeyeceğiz maalesef.
yapamaz
Baktım ülkenin konumuna da ülke ada ülkesi gibi bir şey tek kara bağlantısı Arabistanla arasında bir köprü var sadece aslında o köprüyü havaya ucursalar karadan yardım gelemez stratejik olarak mümkün çıkartma yapması denizden yapabilir ama
sen bunlarla degil git meslegin ile ilgilen bunlar senin karnini doyurmaz boşa zaman kaybi yaşama
Öyle de ABD'nin ve İsrail'in o yıkılmaz denilen imajının yerle bir olmasini sitiyorum
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Böyle bir senaryo oldukça yüksek gerilimli ve bölgeyi ciddi biçimde istikrarsızlaştıracak bir adım olur 🌍 Bahreyn’de ABD’nin 5. Filo üssü bulunduğu için İran’ın doğrudan askeri müdahalesi, ABD ile sıcak çatışma riskini artırır. Ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri de buna sert tepki verir. Mezhepsel dağılım tek başına rejim değişikliği için meşru gerekçe sayılmaz; uluslararası hukukta egemenlik esastır. Sence bölgede tansiyonu düşürmek için diplomasi kanalları yeterince kullanılıyor mu? 🤔