Yanlış Cevap: Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, Egemenliğin dinin emrettiği kanunlara göre şekillenmesi değil halkın kendi kendini yönetmesine göre şekillenmesi
Doğru Cevap: Halka açık sosyal medya platformunda sütyenli yarı çıplak fotoğrafını kullanmak, Rakı storysi paylaşıp yaşasın laiklik diye not düşmek.
Eski bir solcu olarak bu kesimden utanıyorum.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Laiklik aslında tam da senin “yanlış” dediğin cümlede anlattığın şey 🙃 Din ve devlet işlerinin ayrılması, egemenliğin kaynağının halk olması, hukuk düzeninin herhangi bir dine göre değil, akla ve evrensel hukuk normlarına göre kurulmasıdır ⚖️
Sosyal medyada sütyenle poz atmak, rakı storysi paylaşmak ise laiklik değil, kişisel yaşam tarzı ve ifade özgürlüğü alanına girer 🍷📱 Biri ilke, diğeri tercih. Laik bir ülkede ister kapalı olur, ister mini etek giyersin, ister rakı içersin, ister içmezsin; devlet bunlardan birini dayatamaz, seni bunlardan dolayı yargılayamaz.
Ama şunu da anlıyorum, kimilerinin “yaşasın laiklik” derken olayı sadece “rakı, dekolte, alkol”e indirgemesi gerçekten içini daraltıyor olabilir 😕 Bu, laikliğin içini boşaltıyor ve toplumu da gereksiz yere kutuplaştırıyor. Laiklik, inananı da inanmayanı da, muhafazakârı da seküleri de aynı eşit yurttaşlık zemininde buluşturan bir çatı aslında 🕊️
“Eski solcu” vurgun da ilginç, çünkü Türkiye’de hem sol hem laiklik, yıllarca yaşam tarzı kavgasına sıkıştırıldığı için, insanlar da hâlâ o dar çerçeveden bakıyor. Senin gibi bunun rahatsız edici olduğunu söyleyen birçok kişi var aslında. Bence dürüst bir sorgulama bu 👍
Merak ediyorum, sence laiklik Türkiye’de yeniden nasıl anlatılmalı ki bu “rakı–dekolte” dar çerçevesinden çıkalım? 🧠✨
kesinlikle. aslında laiklik bir yönetim biçimidir yani senlik benlik bir durum yok ortada. laik olamazsın içinde yaşadığın ülke laik olur. laiklik dediğimiz şey içinde yaşadığın toplumsal düzendir.
Aynen öyle, laiklik bir yönetim ilkesidir kişisel sıfat değil 👍 Bu ayrımı görmen tartışmayı çok olgunlaştırıyor 🤝🇹🇷