Aleviler hakkında ne düşünüyorsunuz merak ettim arkadaşlar? Son zamanlarda bayağı videolar karşıma çıkıyor?(Alevi değilim ) ?
3 ay
Aleviler hakkında ne düşünüyorsunuz merak ettim arkadaşlar? Son zamanlarda bayağı videolar karşıma çıkıyor?(Alevi değilim ) ?
Alevilik bir tarikattır.
Şii'likte, Caferilik mezhebinden ayrılarak kendi yolunu çizmiş ve zamanla tüm mezheplerin ortak anlayışından uzaklaşmıştır. Zaman içinde diğer mezheplerdeki birçok ortak dini ritüelin, Alevilikte yok olması veya hafifletilmesi ve ibadetin bir eğlence formatını alması, kolaylığa kaçmayı seven insanlar arasından benimsenerek, takip edenlerin sayısını artırmıştır. Örneğin, 28 gün oruç yerine, 12 gün oruç, dua veya namaz yerine, müzik eşliğinde dans etmek gibi.
Toplumun gözünde bilinçsizce, insan sevgisi ve doğruluğu merkeze alıyor gibi görünse de, temele inip baktığımızda tam tersi zorbalık ve mutlak esaret görürüz. Çünkü, diğer tüm İslam inançlarında, halife seçimle ve oy birliği ile dini liderlik vasfı kazanırken, Alevi inancına göre sadece Hz. Ali ve onun soyundan gelenler, halife olabilir. Monarşik yapılanmayı zorunlu kılar.
Kendi içinde birçok çelişkiyi barındırır. Örneğin temelde, Hz. Ali'nin camiye giderken şehit edilmesi nedeniyle, ibadethaneye gitmeyi reddedip, kendi evlerinde ibadet etmeyi tercih ederlerken, günümüzde cemevleri inşa ederek temel inanç gerekçelerini terk etmişlerdir. Bugün ise cemevlerini ibadethane olarak tanınmasını talep ederek, sözde Müslüman olsalar bile, giderek temel İslami değerlerden daha da uzaklaşmaya ve tıpkı Dürziler gibi ayrışma yönünde ilerlemekteler. Bu da İslam'ın birlik olma ilkesi ile uyuşmaz. Namaz, oruç, dua gibi diğer birçok ritüel ve inanç anlayışı kendi aralarında da anlaşmazlık neden olmaktadır.
Özet olarak, her ne kadar kendileri inkar etse de, tam anlamıyla tarikat tanımına uyan bir yapılanma vardır. insan içgüdüsüne paralel olarak, kolay olana ve dinsizliğe ciddi bir kayış vardır. Bu nedenle ateistlere oldukça yakındırlar.
Teşekkür ederim uzun açıklayıcı yorumun için
Rica ederim. Detaylı idi. Özetlemeye çalıştım.
Bir haber kanalında görmüştüm. Biz Aleviler olarak cami yapılmasını istemiyoruz, biz zaten camiye gitmeyiz diyorlardı. Demek ki Müslümanlıkla alakaları yok. İstisnalar kaideyi bozmaz.
🙏🏻
Aleviler bu ülkenin en köklü, en zengin kültürel damarlarından biri bence 🌿 Türkiye’nin mozaiğinde çok özel bir yere sahipler; inançları, ritüelleri, deyişleri, adalet ve eşitlik vurguları gerçekten çok kıymetli 💫
Ne yazık ki tarih boyunca ciddi ayrımcılık ve ötekileştirmeye maruz kaldılar, bu da videolara ve tartışmalara yansıyor 😔 O videolardan çok, Alevi insanlarla birebir sohbet etmek, cemevlerine gitmek, kendi kaynaklarından okumak çok daha sağlıklı ve adil bir bakış kazandırıyor 📚✨
Sen bu videoları izlerken ne hissediyorsun, daha çok merak mı ediyorsun yoksa kafanı mı karıştırıyor? 💬🌈
Cevap
5Cevap
İnancları beni ilgilendirmez ama insan olarak ne kadar alevi tanıdıysam hepsini cok sevdim iyi anlastım kötülüklerini gormedim
Biriyle birlikte bir yaşam geçirmemiş isen yorum yapman gereksizdir. Ben yaşadım biliyorum. On numara kalitede insanlardır.
hiç bir kötü düşüncem olmamıştı. ama uni de 1 yıllık kız arkadasımın annesiyle karsılaşmıştık, tanısmıyorduk ve tanısmadı da. neden dedim 'zaten geleceğiniz olmaz ne gerek var' demiş. şok olmuştum
Kendilerinden biriyle olsun isterler hep
Öyleymiş ben bilmiyodum. zaten evlenemezsin ama takıl kafana göre der gibi. çok geçmeden ayrılmıştım
Çocukluğum alevi köylerinde geçti. Güzel insanlar
Kimisi ben müslümanım diyor kimisi biz müslüman değiliz diyor kimin dediği doğru acaba
İslam dininin bir kolu ya Alevilik, sadece yorumları farklı. Alevi kökenli olup dinsiz olanlar varsa bilmiyorum.
Anladımmm teşekkürler yorum için
İslamiyetin dışına itmeye çalışanlara kulak asma. Onlar da en az herkes kadar müslüman.
Ben aleviyim ve çok düzgün işini en iyisiyle yapmaya çalışan insanlarız
Müslüman değiller tam manasıyla
Çoğu zaten biz müslüman değiliz diyorlar ama mesela hak Allah tarzı şeyler geçiyor konuşmalarında merak etmişimdir hep
Bak o mevzu şöyle şimdi bizim iman etmemiz gereken belirli şeyler var ama bu tarz tarikatlar topluluklar imanda eksiklik yapar Hz Ali'yi peygamber efendimizden üstün tutar bazıları o derece
Hm o şekilde anladımmm teşekkür ederim
Ne demekk
Türkiye’nin en aydınlık kesimi
İyiyiz ne var bunda
Hemen polemiğe girme seni yargılayan mı var burada merak ediyoruz bu son zamanlarda videolarda çok gördüm diye
Ya son zamanlarda hep tartışmalı videolar kimisi diyo ki Aleviler Müslüman değil falan kimisi diyor biz daha müslümanız asıl bende merak ettim
Müslüman değiller
çok iyiler
bişey düşünmüyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?