Çanakkale'de, yüzbinlerce zaiyat veren İngilizler, 2 Ekim 1923 günü, İstanbul'u terk ettiler. Neden işgal ettikleri İstanbul'u, tek kurşun atmadan, cumhuriyetin ilanından 21 gün önce terk ettiler?
3 ay
Çanakkale'de, yüzbinlerce zaiyat veren İngilizler, 2 Ekim 1923 günü, İstanbul'u terk ettiler. Neden işgal ettikleri İstanbul'u, tek kurşun atmadan, cumhuriyetin ilanından 21 gün önce terk ettiler?
Yunan ordusu püskürtülmüşken, anadolunun birçok yerinde hem işgalciler hem de padişahın hain ordusu kuvayi inzibatiye köpekleri yenilgiye uğramışken, avrupa devletleri farklı sebeplerden dolayı biribirine düşmüşken, ingilizlerin Türklerle savaştıracak "kendi öz askerlerinden" başka hiç bir piyonu kalmamıştı. Bu yüzden çekilmek zorunda kaldılar.
Yani tek kurşun atmadan cümlesi palavradır. ingilizlerin müttefikleri ve piyonları anadoluda çok kurşun yemiştir, götü zor kurtarmışlardır. İngilizler kazanamadı diye kuduran işbirlikçi hainlerin torunları, yıllar sonra bu "tek kurşun atmadan" palavrasını uydurup sosyal medyada yaydılar.
Yunan ordusu, İngilizler desteği çektiği için püskürtüldü. Neden? Padişahın ordusu zaten yoktu. İngilizler tüm silahlara el koymuştu. Yalan. Avrupa, asker diyorsun ama İngilizler dünyada binlerce askeri ile sürüye devam ettiler. Sadece Anadolu'dan çekildiler. Hakaretlerin seni haklı çıkarmaz. Zayıf noktadan yakalanıp, öfkelendiğini gösterir. Tarih seni yalanlıyor. Ankara hükumeti İngilizlere hangi tavizi verdi sen onu yaz.
İşkembeden tarih uyduruyorsun çünkü Atatürk düşmanısın. Yunanları hem bileğimizin hakkıyla püskürttük, hem de o sırada yunanistanda devrim oldu, Bakanlar kurşuna dizildi. Aynı şekilde Türk topraklarını paylaşma hayali kuran avrupa ülkeleri hem milli mücadelemizle başa çıkamayacaklarını anladılar, hem pasta sandıkları kadar büyük olmayınca paylaşım konusunda biribirlerine düştüler, hem de onlar da kendi içlerinde iç karışıklıklar yaşadılar. Sen niye Türk'ün başarısını ısrarla yenilgi gibi göstermeye çalışıyorsun, yoksa kuvayi inzibatiye denen hainlerin torunu musun?
Yanlış. Ben Atatürk düşmanı değilim. Tam aksine, empati yaparak başarılı bir lider, ileri görüşlü bir aydın olduğunu biliyor ve gerektiğinde "biat etmeden" eleştiri yapabiliyorum. Yanlışını, doğrusunu, eksiğini, fazlasını düşünerek analiz ediyorum. Atatürk'ün kendisine biat eden, mankurtlaşmış bir toplum istemediğini düşünüyorum.
İşgal ve tapuyu vermek farklı şeydir.
Sen evi yakana değil, söndüren itfaiyeciye kızyorsun.
Lozanda arap coğrafyası bizimdir desek ne değişecek? Arap "kardeşlerimiz" çoktan ingilizle fransızla bir olup bizi istemez hale gelmişken ne yapabilirsin?
Kürt isyancıları zor bastırdık, yoksa doğu anadolu da gidebilirdi. Bunlar yetmezmiş gibi bir de ermenilerle uğraştık. Üstüne bir de araplarla mı savaşalım tekrardan? Sen savaşı oyun sanıyorsun?
Tabi sen de haklısın. Önü kaybettik ama arkayı kurtardık.
Cevabı basit... Atatürk onlara ültimatom veriyor ve ya def olup gidersiniz ya da sizi de denize süpürürüm diyor. İngilizler de bir kez daha tokatlanmayı göze alamayiö tüyüyor.
Ama bunu vatan millet düşmanı zırcahillere anlatabilmenin hiçbir yolu yok elbette.
Tokatlanmak? İngilizler sadece Osmanlı'nın değil tüm dünyanın üstünden geçtiler hayalperest çocuk.
Senin içinden geçtiklerine itiraz etmedim zaten. Bayılıyorsunuz İngiliz lolipopu yalamaya
Soru onu mu anlatıyor sence
Küçük arkadaşım, tarih sadece senin komplo teorilerine göre akan bir olgu değil. Bunlar senin anlayacağın konular hiç değil. Sana ben gökten ayet indirsem ne yazar? Derdin tarih öğrenmek falan değil ki. Namusunu kurtaran adama sövüyorsun ben ne yapayım sana
Sen sana ezberletilene inanmaya devam et. Namus demişken. Böyle düz düşünürsen, elin gavuru yanı başında Arabı syktikten sonra gelip senin de namusunu alır. O zaman seni bu pembe tarih kurtaramaz.
Tamam şampiyon, tarihin sırrını sen çözdün KS'de
En azından düşünüyorum.
çanakkale de kaybettikten sonra zaten sonuç belliydi
onların iç işleri de karıştı savaşta yenilgi alınca çekilmeyip ne yapacak daha çok mu zayiat versin.
istanbulu sırf masada koz diye tuttular zaten o sürede
Neden Çanakkale de yenildikten sonra İstanbul u işgal etsin ki? O zaman giderdi. Ama gitmedi ve daha da ilerleyip, başkenti işgal etti. Padişahı ve ülkeyi zaten esir etmişti. Bundan sonra da dünyada sömürgeciliğe devam ettiler. Lozan da onları çekilmeye ikna eden asıl mesele neydi?
ya bu çok açılı bir olay tartışması çok uzun sürer
kısaca çanakkaleye niye geldiler mesela bu adamlar
rusya çökmesin diye amaç rusya ya giden yolu açmaktı. çanakkale askeri olarak yenildi bir de strateji olarak yenildi. istediğini alamadı rusya çöktü.
İstanbul'a gelmesinin bir anlamı kalmadı.
savaşa devam etse ne elde edecekti. almanya çöktü evet ama rusya da çöktü. aldığı toprakları kontrol edemiyor aynı zamanda isyanlarla uğraşıyor. savaş bütçeyi bitirdi. para yok açlık var vs vs say say bitmez.
o noktadan sonra savaşmak iki taraf için de intihar olurdu zaten. ruslar açlıktan insan eti yiyorlardı o dönem. türklerin hali zaten belli. ingilizlerde mutlu mutlu yaşamıyordu yani.
Dünyanın her yerine hükmeden İngiliz İmparatorluğu için İstanbul bu kadar kolay terk edilebilecek bir yer miydi? Daha sonradan İstanbul'un Rusların eline geçmeyeceğinin garantisini kim nasıl verdi? Öte yandan İstanbul Ortadoğu ile Avrupa arasında bir köprü ve Almanların gözünü diktiği kilit öneme sahip bir nokta iken Ruslara ve Almanlara rağmen nasıl kolay terk ettiler? Neyi garanti etmişlerdi hangi tavizleri almışlardı Örneğin Lozan'da İngilizlere verilen tavizler hakkında neden ülkemizde yorum yapılmıyor. Osmanlı toprağı olan Orta Doğu'nun İngilizlere teslim edilmesi neden dikkate alınmıyor adamların Amacı zaten petrolü ele geçirmekti bunu Lozan'da kabul ettirdiler mi? Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti Osmanlı'nın topraklarından feragat ettiğini kabul ettiği için İstanbul'dan çekilmiş olabilirler mi? Yani 4 odalı evinin 3 odasını düşmana teslim ediyorsun bir odasına sahip olduğun için mutlu yaşamaya devam mı ediyorsun?
o dönem rusların nir yeri işgal edecek güçleri yoktu ki adamlar bitmişti yani ingilizler yetişemeyince.
almanlar daha beter durumdaydı. zaten alman ekonomisi hitlere kadar düzelmedi.
ingilizler ise çanakkale savaşından sonra sömürgeleri ile başları belaya girdi. çanakkale savaşında ingilizler yenilgi alınca hindistan gibi sömürgeler de ayaklanmalar başladı. bugün mesela atatürkü o sömürge ülkeler daha çok hatırlar.
verilen topraklara gelince onlar isyan etmediği için elinde tuttu. araplar ingilizler ile anlaştı kukla hükümet kurdular. ingilizlerin temel taktiği işte. padişah kukla olsaydı istanbulu da alırlardı.
yani o toprakları biz vermedik. (evet savaşta kaybettik) ama orada yaşayan halk ingilizlerin sömürgesi olmak istedi. bizim de bunu değiştirecek gücümüz yoktu. anadolu da aynı şekilde ingilizlere teslim olalım deseydi orayı da alamazdın.
bu savaşın gerçekte bir kazananı ve kaybedeni yoktu. az kayıp çok kayıp vardı. anlaşmada da herkes bir şeyleri kurtarmaya çalıştı işte
Gerçek şudur. İngilizler 4 odalı evimizin 3 odasını işgal ettiler. Ancak bu sadece işgaldi ve tapusu halen bizdeydi. Lozan Anlaşması ile biz Tapu dairesine gidip Orta Doğu'nun tapusunu İngilizlere verdik yani işgalcilere. İşin gerçeği İşte budur Lozan'da tapu verildi iş bitti adamlar geri gitti
ben her zaman bunu osmanlının suçu olarak görüyorum.
işgal ettiğin yerde kendi dilini, geleneklerini, kurallarını dayatacaksın ki sonraki nesiller senin ülkenden olacak.
aksi halde o bölgeyi elinde tutamazsın.
bugün mesela araplar fransızcayı ana dili gibi biliyor. afrikada arabaların direksiyonu ters tarafta tıpkı ingilizler gibi. vs vs
osmanlı yalnızca vergi aldı nasıl yaşarsanız yaşayın dedi. bu durumda savaş zamanında da adamlar nasıl olsa vergi veriyorum kime verdiğim fark etmez dedi.
bugün bir tane arap yok mesela biz osmanlı imparatorluğundan geliyoruz diyen. hiç duydun mu
Bu konuda haklısın ancak benim vurgulamak istediğim. Lozan bizim için malımızın gasp edilip, zorla tapumuzun elimizden alndığı bir anlaşmadır. Bu vücut, bu anlaşmaya dar geliyor. Gasp edilen malımızı geri almak, hedefimiz olmalıdır. Biz sömürge 3. dünya ülkesi değiliz.
alsan da elinde tutamazsın aynı olay
senin dediğinin olması için o topraklara gireceksin bütün arapları çıkaracaksın kendi nüfusunu koyacaksın.
yoksa osmanlının yapmadığını avrupalılar yaptı. artık avrupanın izini ordan silmen bir 500 yıl daha alır.
işin gerçeği bu. yoksa bugün araplar türklerden niye nefret ediyor? ne yaptık ki biz onlara tam olarak. işgal edip bırakmışız öyle işte
İnanmak başarmanın yarısıdır. İnanırsan yaparsın. Yeter ki büyük düşün. Ayrıca kimseyi toprağından Atmaya gerek yok bizim derdimiz çöl kumuna sahip olmak değil
valla ben meslek gereği arap coğrafyasının büyük bölümünü dolaştım. cezayirli bir arap ölümüne fransızları savunur ben fransızları sevmiyorum dersen.
onlara okulda anlatılan hikaye şu; osmanlı onları sömürge yaptı avrupalılar geldi ve onları kurtardı. bugün de aynı senaryo var neden arap baharına bu kadar istekli atlıyorlar sanıyorsun.
türkler din kardeşimiz derler ancak araplar bizi müslüman olarak bile görmez.
kendi adıma arap topraklarını bize ait bir toprak olarak görmüyorum ben o yüzden bir şey kaybetmişiz gibi düşünmüyorum. muhtemelen o dönemde de benim gibi baktılar olaya arapların davranışı sonucu.
türkiye arap topraklarını işgal edecek ise bütün arapları katletmek zorunda aksi bir durum anca hayal dünyasında yaşıyor derim. düşünceler ve fikirler de virüs gibi yayılır araplar o hastalığa yakalnmış artık kurtarılamazlar.
Ben de tüm Arap ülkelerini dolaştım sadece Suudi Arabistan'a gitmedim. Cezayir konusunda çok haklısın Hatta Fransa'yı dünyanın süper gücü olarak kabul ediyorlardı. Önceden senin de söylediğin gibi Türkiye'yi dinsiz ve düşman ülke olarak görüyorlardı. Bu hem devlet politikası hem de halkın gözünde öyleydi. Ancak Son yıllarda çok büyük değişiklikler var Özellikle TİKA'nın desteği ile Türkiye hakkında tüm yargıları değişmeye başladı devlet politikaları da buna paralel olarak değişmeye başladı Şu an Fransa'yı ve Türkiye'yi eşit seviyede gördüklerini söyleyebilirim Hatta geçen yıl bir açıklamaları oldu Türkiye'nin Cezayir'e olan desteğinin Fransa'dan daha fazla olduğunu söylediler. Türkiye'nin Cezayir üzerinde uyguladığı politikalara göre gelecek 5 yıl içinde nüfuz olarak Fransa'dan tamamen kopup Türkiye'ye bağlanma ihtimali olduğunu söyleyebilirim.
Sana daha fazlasını yazayım. Örneğin bizim ülkemizde nasıl cumhuriyet tarihi boyunca Arap düşmanlığı tarih kitaplarımızda yazıldıysa aynı şekilde Mısır'ın Tarih kitaplarında da Türk düşmanlığı paralel bir şekilde yazılıdır. Osmanlı'nın Arapları nasıl sömürdüğü sayfalar dolusu yazılır Mısır'ın Tarih kitaplarında. Bu yüzden bir Mısırlı ile tartışırken hayatında hiç duymadığım cümleleri duyarsın şok olur kalırsın. Ancak ben araştırdığımda gördüm ki bizim tarih kitaplarını yazan tarihçilerimiz ile Mısır'ın Tarık kitaplarını yazan tarihçilerin ortak bir özelliği var. Her iki ülkenin tarih kitaplarını yazanlar da İngiltere'de eğitim almışlar ve uzun yıllar İngiltere'de yaşamış tarihçilerden oluşuyor. Benzer bir durum Rum ve Türk kesimi için Kıbrıs'ta da geçerli. Yani ne demek istediğimi anlıyor musun
İstanbul’un boşaltılması aslında “birden çekip gitme” değil, Lozan Antlaşması’nın doğal sonucu oldu 😊 Lozan’la yeni Türk devletini resmen tanıdılar, kapitülasyonlar ve işgal hukuken bitti. Artık İstanbul’da kalmalarının hiçbir meşru zemini yoktu.
Askeri olarak da Anadolu’da güç dengesi çoktan değişmişti, savaş göze alamadılar. Sence İngiltere geri adımı daha çok siyasi baskıyla mı yoksa askeri tabloyla mı attı? 🤔🇹🇷📜
Tüm dünyada, yıllarca sonra bile sömürgeciliğe devam ederken, Lozan anlaşmasını Türklerden korktukları için mi imzaladılar?
Cevap
2Cevap
Baştaki zaten onların sözcüsüydü ondan olabilir mi?
Ama kimse itiraf edemiyor
İngilizin emriyle damat ferit hükümeti (padişah hükümeti) milli mücadeleyi bastırmak için kuvayi inzibatiye adlı hainler ordusunu kurmadı mı? Türk milletinin direnişini bu hainler ordusu bastırmaya çalışmadı mı? Atatürk'e ingilizin adamı diyorsun, ama ingilizin emriyle padişah Atatürkü bastırmak için anadoluya birlik gönderiyor. Bu nasıl oluyor? Kim ingilizin uşağı?
@ipekyolu İsrail'de Kâmâl'ın heykeli var ve altında 'ARKADAŞ' yazıyor minnet duyuyorlar siyonistler ben demiyorum onlar kendileri arkadaş ve dost ilan ediyor. Neden bir Ftih Sultan Mehmet'in vrya diğer Türk büyüklerimizin heykelini yaptırıp ltına 'arkadaş' yazmıyorlar sen bi bunu düşün.
Barış zamanında farklı ülkelerin liderleri biribirlerine böyle jestler yaparlar. Siyasetten zerre anlamıyorsun. Ülkeler arasında ebedi dostluk da olmaz, ebedi düşmanlık da.
Mesela Erzurum'u işgal eden rus kuvvetleri, geri çekilirken ermenilere karşı kendilerini savunsunlar diye Türkler'e silah bırakmak istemiş, Türk köylüler ise reddetmiştir. Bak iki gün önce senin köyünü işgal eden rus birliği, çekilirken sana silah bırakmak istiyor. Senin zekan belki bunu anlamayabilir fakat bu stratejidir.
@ipekyolu 🤫
Suriye'de, IŞİD adında bir örgüt, yırtık dondan çıkar gibi çıktı. Elleri silah dolu, altlarında sıfır Toyota arazi araçları. Silahları nereden buldunuz, diye sorulduğunda, Irak Ordusunun depolarından çaldık, dediler. Yersen...
Bir anda Suriye'nin %80 ini işgal ettiler. ABD, "eyvah çok büyük tehlike" mesajları verdi. YPG, IŞİD ile "sözde" savaştı ve yok etti. ABD "bakın işte bunlar kahraman, dünyayı! büyük tehlikeden kurtardılar" deyip, terör örgütünü dünyaya kahraman olarak gösterdi. Halbuki IŞİD i kuran da, YPG yi silahlandıran da, IŞİD i ortadan kaldıran da, ABD idi. Tıpkı, ışık önünde, çubuklarla, Karagöz ile Hacivat oynatan Hayali sanataçısı gibi.
İşte İngilizler bunu yaptı. Senaryoyu yazan da, IŞİD ile YPG'yi, Karagöz ile Hacivat'ı oynatan da, oyunu istediği gibi bitiren de İngilizler'di. Biz ise Hayali'den habersiz, YPG'yi kahraman, Hacivat'ı akıllı zannettik.
Osmanlı'nın bitip, Türkiye Cumhuriyeti nin doğuşu tam olarak budur.
Aynı şey değil. Eğer dediğin gibi olsaydı Atatürk rusyadan değil ingilizlerden yardım almış olurdu.
1. dünya savaşında ingilizlerle savaşan, ama İstanbul işgal edildikten sonra ingilizlerin emriyle Türklere karşı savaşan hain İstanbul hükümetidir. Atatürk'ün batıdan yardım aldığı (müttefik almanya hariç) tek bir an göremezsin tarihte.
Güzel soru ama daha önemlisi var ingilizler tek kurşun sıkmadan İstanbulu nasıl işgal etti?
Algı hatası var. Osmanlı 1 Dünya Savaşı'nı tamamen kaybetti. Çanakkale 1 Dünya Savaşı'nın 7 cephesinden sadece biriydi. Dolayısıyla kalan 6 cepheyi kaybeden Osmanlı İmparatorluğu 30 Ekim 1918'de Mondros mütarekesini imzaladı. Bu anlaşma İngilizlere İstanbul'u işgal hakkını veriyordu. Sonuç olarak İngilizler yasal yollardan yani anlaşmaya istinaden İstanbul'u işgal ettiler. Hadi şimdi İstanbul'dan Nasıl çıktıklarını da sen açıkla.
O dönemde biz kurtuluş savaşını kazandığımız dönemde ordularımız çanakkale üzerinden İstanbul'a doğru ilerledi bu ingilterede Chanak Affair olarak adlandırılan çanakkale krizi olarak adlandırılan büyük siyasi bir krize yol açtı ingiltere savaş yüzünden ekonomik ve siyasal krizin içine düştü halkın ve müttefiklerinin desteğini kaybettikten sonra anadoludaki askeri başarısızlıklardan sonra istanbuldan çekilmek zorunda kaldı sonrasındada zaten büyük ekonomik krize girdi 1926 ya kadar büyük işçi grevleriyle uğraştı
Türklerin nasıl olduğunu öğrendiler. Gitmeselerdi bile daha sonra giderlerdi diye düşünüyorum.
İstanbul depremi olcak ondan
😂😂😂 Bu güzeldi.
Anlasma ile
Neden anlaştılar ki?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?