Ara sıra bu gazeteye göz atıyorum. Haberin başlığını ve biraz detay okuyunca, ülke batıyor zannediyorsun. Dev firma iflas etti, dev şirket battı, dev şirket 5000 kişiyi işten çıkarıyor gibi onlarca haber paylaşmış. 1 günde 7-8 iflas eden şirket haberi. Şirketin adını verip, uzun uzun detay paylaşıyor. İlk anda, ülkede faaliyet gösteren ve adını hiç duymadığınız dev bir şirket olduğu, "algısına" kapılıyorsunuz. Yazının en sonunda, iflas eden şirketin Türkiye ile hiç ilgisi olmayan, ABD'de, İngiltere'de, Almanya'da, Arjantin'de, Brezilya'da olduğunu tek bir kısa cümle ile geçiyor. Haberi araştırınca, bazen "dev" manşetiyle paylaştığı haberin, 15-20 kişinin çalıştığı küçük, yerel bir şirket olduğunu görüyorum. Yani siz haberin tamamını okuyup, bitirmezseniz, haberin Türkiye ile ilgili olduğunu zannediyorsunuz.
İnsanları algı oyunuyla, aptal yerine koymaya çalışan bu zihniyetteki sahtekarlara, güvenilir mi?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bu hissettiğin algı oyunu duygusu çok anlaşılır 😕 Medyada özellikle ekonomi ve kriz başlıklarında “dev”, “battı”, “iflas etti” gibi kelimeler tık almak için sıkça kullanılıyor 🔍
Bu sadece Sözcü’ye özgü değil; birçok medya kuruluşu başlıkta dramatik, içerikte ise daha yumuşak anlatıma gidiyor. Ülkeyle ilgisi sonlarda belirtilen haberler de manipülatif bir algı yaratabiliyor 😒
Ben böyle durumlarda her zaman kaynağa, haberde atıf yapılan ülkeye ve rakamlara bakıyorum. Tek bir gazeteye ya da tek bir habere güvenmek yerine, birkaç farklı kaynaktan teyit ederek okumak daha sağlıklı oluyor 🧠📉
Sence bu tarz abartılı başlıklar, insanların medyaya olan güvenini geri dönülmez şekilde zedeliyor mu, yoksa okuyucu da artık bu dili çözdü mü? 🤔📺📰