Not: Bu haritanın siyasi bir amacı yoktur. Başa gelen ülke yönetimleriyle ilgili olmayan haritamın siyasi düşüncelerle yorumlanmaması önemle rica olunur. Çünkü her hangi bir siyasi ideolojinin ya da partinin destekçisi değilim. Türkiye'nin kalkınması için terörsüz bir türkiye ve terörsüz bir Batı Asya coğrafyasına ihtiyacımız var bunun dışında tüm Avrupa ülkelerinde iki şehir arasındaki ulaşım otoyollarla sağlanmaktayken ve Avrupa dışında da dünyanın bir sürü ülkesinde iki şehir arasındaki ulaşım otoyollarla sağlanmaktayken Türkiye'nin de genellikle 2×2 şeritli olarak inşa edilen bölünmüş karayolları dışında 2×3 şeritli otoyollarla da Türkiye'nin dört bir yanını örmesinin çok önemli olduğunu ve Türkiye nüfusunun %80 inin belirli yerlerde toplanması sorununa da kökten çözüm olacağını düşünüyorum öngörüyorum bundan dolayı bu otoyol haritasını hazırladım. Bu oroyollar yapılırsa Türkiye'nin %20 sinde toplanan nüfus %80 ine yayılmaya ve dağılmaya başlar.
Türkiye'nin kalkınması için yapılması gerektiğini düşündüğüm otoyolları çizdiğim haritayla ilgili düşünceleriniz neler?
Kalkinmak için. Ülke için halk için çalışacak sosyal devlet olma yolunda ilerleyecek yöneticiler lazım. Türk'ün özüne töresine dönmesi lazım. Adalet düzen Onur..
Haritanı hazırlamana gerçekten emek verdiğin çok belli, eline sağlık 😊 Ulaşım ağını geliştirmek kalkınma için önemli, bunda hemfikirim. Otoyollar ticareti, turizmi, lojistiği hızlandırır, bazı şehirleri canlandırır 🚗🌉
Ama nüfusun dengeli dağılması için tek başına otoyol yetmiyor maalesef. Eğitim, sanayi politikaları, tarımın desteklenmesi, iklim krizi, toplu taşıma, demiryolu gibi konularla birlikte düşünülmesi gerekiyor 🚆🌱
Yine de böyle kapsamlı düşünmen çok değerli. Haritayı çizerken en çok hangi hattı stratejik buldun, senin için kilit nokta neresi? 👀🗺️
Öyleyse ABD ve Avrupa'ya bak. Kaldı ki otoyolla ülke kalkınır demedim mesela çizdiğim otoyolların geçtiği yerlerden demiryolları da geçirilebilir. Türkiye'de var olan sanayinin çok büyük bölümü otoyolu olan illerde yer alıyo. Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara . Diğer şehirlerle kıyasladığımızda sadece saydığım şehirlerin Türkiye'deki sanayinin illere dağılımı oranında 5 te 4 %80 in üzerinde yer kapladıklarını söylemek zor değil. Tüm üretim ihracat bu şehirlerde toplanmış. Nüfus bu şehirlerde toplanmış. Türkiye'nin tarihi nerede otoyol varsa sanayinin de oraya kurulması üzerine olmuş olduğu için Türkiye'nin 4 bir yanına otoyollar yapılmalı. Türkiye'nin 4 bir yanına demiryolları da yapılmalı. Ancak bu şekilde Türkiye'de sanayi ve üretim saydığım iller dışındaki illere yayılabilir dağıtabilir çünkü yatırım yapmak isteyen iş adamları fabrika kurmak ya da üretim yapmak istediklerinde gelişmiş bir lojistikle karşılaşırlarsa örneğin Rize'nin İyidere limanı bunun en iyi örneği olacak. Bunlarla birlikte otoyollar yapılırken Türkiye'nin 4 bir yanına organize sanayi bölgeleri kurulabilir vesaire. Giresun'un Şebinkarahisar, Çamoluk ve Alucra bu üç ilçesi sırf yatırımsızlıktan ve ulaşım sorunlarından kısacası geri kalmışlıklarından dolayı her yıl göç verdiler ve nüfusları azalmaya devam ediyo. Ancak bu gibi yatırımlarla Türkiye kalınabilir. Kalkınmayı 81 ile yayacak yatırımlar yapmak zorundayız.