Hayır değil, sadece Türkiye'de böyle bir algı var çünkü halkımız aşağılık kompleksli. Bizim araba alacak paramız var ama almıyoruz çünkü kullanmak isteyen yok, arabayla ilgilenmek isteyen yok. Özellikle İstanbul'da yaşayanlar için toplu taşıma bazen zorunluluk oluyor çünkü toplu taşımayla çok uzak bir yere arabaya kıyasla çok daha kısa sürede gidiliyor. Mesela metrobüs, Marmaray ve metrolar gayet kolaylık sağlıyor. Bu araçlarda trafik sorunu yok ama arabayla trafik çilesi çekiliyor. Park etme sorunu da var, araba her şehirde sıkıntı ama İstanbul'da daha da sıkıntı. Toplu taşıma daha kolay ve daha rahat ulaşım sağlıyor, o yüzden aşağılık kompleksi olmayan herkes toplu taşıma kullanır, kraliyet ailesinden değilse.
Sadece ülkemizde olan bir tabu veya ezikleme gibi düşünülen bir sacmalıktır.
30 yaşa kadar yurtdısında yaşadım ne araba hevesim oldu nede araçla heryere giden biri oldum. Kimsede kız arkadaşım dahil hiç bunu sınıfsal olarak görmedi.
Ulkemizde araç fiyatları sacma sapan rakamlarda olduğu için sınıfsal ve lüks olarak görülüyor aslında hiçbir alakası yok tamamiyle ihtiyaçtan başka bir şey degil.
Araç aldıgımdada cok nadir kullandım toplu taşıma ucak tren gibi daha fazla aktivite sağlayan ulaşım yollarını kullanmaya hala devam ediyorum.
Türkiyeye geldigimde kaç yaşında adamsın hala otobüs minibüs peşinde koşuşturuyorsun diye cok tepki gelmişti. Bende bu sacmalıkları aşalı çok oldu siz bunu böyle görmeye ve araba peşinde koşmaya devam edin diyerek cevabımı verdim vermeyede devam ediyorum.
evet saçma öyle sanıyorlar bence fakirler kim dir arabası olup da evi olmayan safkan ari fakirdir maaş ile çalışıp 120 150 bin iphone para veren dir fakir sorsan herkes var geri mi kalalım zaten bu laf dan fakir ya zihinleri fakir eline para versen ne olur tuz buz eder görüntü milleti olmuşuz arkadaş senin iyi görünmen benim için bir şey ifade etmez yaptıklarına bakarım :) hiç bir bk yok ama her bok da varlar gibiler görüntü de mesleklerin statüsü olduğunu sanan bir toplumuz maaş ile çalışan insanın statüsü olmaz :) yiyiorsa maaş almadan sistem den bağımsız yaşa asıl başarı bu
İnsanların kendiyle değilde , bir başkasının hayatıyla ilgilendiği nadir ülkelerdeniz. Hal böyle olunca tanımadığımız biri hakkında hiç tereddüt etmeden yorum yapmaktan rahatsız bile olmuyoruz. Bir isteklerin veya hayallerin sahibi bile bir başkası. Haberimiz bile yok. Marka giyinince sanki içindeki sen görünmeyecek sanıyor insanlar. Hepsi birleşince de fikirler ve düşüncelerde çoğu kişiye ait olmuyor. Ben kısaca buna kopyala , yapıştır hayatlarda ayakta kalmaya çalışan insancıklar diyorum.
Bu algı maalesef toplumumuzdaki yanlış sınıfsal kodlamaların bir yansıması. Toplu taşıma, öncelikle çevre dostu ve pratik bir ulaşım aracıdır. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde her sınıftan insan metro ve otobüsü tercih ediyor. 🌍 Araçsız yaşamın hem ekonomik hem de ekolojik avantajları büyük. Bu algıyı değiştirmek için şehir planlamalarında toplu taşımaya daha fazla yatırım yapılmalı ve kullanım teşvik edilmelidir. Sen ne düşünüyorsun? 🚇
Toplu taşımayı bilinçli ve mecbur olan insanlar kullanır sonuçta bir yerden bir yere hem ekonomik hem de rahat gidebilmek için çünkü malum İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde bir trafik sorunu mevcut buda zaman kaybı demek. Avrupa da bilinçli insanlar daha çok kullanıyor zamandan tasarruf için bunu sınıfsal olarak değerlendirmek bence yanlış mecburiyet demek daha doğru olur...
yani cogunlukla toplu tasıma fakirlik olarak algılanır yani bence bu dogal yani. bizim ulkede bilmiyorum nerde yasıyorsun ama ist haric adam gibi kaliteli toplu tasıma yok oldugundan kendini hani sımartıcagın bir yolculuk alternatifi değil. yapanda arac parkıyla mı ugrasayım diyip kullanıyor. ya da trafik cilesi sinirimi zıplatmayım diye yapmıyor. kimisi ucuz abi diyor. kimisi uyurum mis cok tatlı diyor. kimisi beleş diyor. bir cok kesime 0 tl oldugundan. kimisi aracla da gitsem 1 saat otobüste 1 saat diyebilir misal. ama hani aman aman ne güzel toplu tasımaya bineyim cok güzel mis demez bence kimse.
ben ve çoğu arkadaşım park yeri, trafik nedeniyle toplu taşıma kullanıyoruz. işin iyisi eve yakın olandır diye boşa söylememişler. özellikle İstanbul için işe giriş, çıkış saatlerini öğrenci ve beyaz yakalar için farklı işçiler için farklı yapsalar bu sorun çözülür. koca şehirde herkes sabah 8.30 da işe koşarken akşam 17.30 gibi eve koşmaya başlıyor. işçiler sabah 07.00 - 16.00 saatleri arasında çalşsın; beyaz yakalar da 09-18 saatleri arasında çalışsın. yoğunluk %50 azalır. bu çalışma saatleri ayda bir de dönebilir mesela.
bence toplu taşımacılığı kullanma tamamen zekice ve zamanlama gereği planlı yaşayan insanların tercihindedir. Zaten kalabalık olan trafiğe +1 araç, tek kişilik büyük bir lüks ve israf, bu uzar gider ben Ülkemde yaşarken asla kişisel aracımı hafta sonu hariç kullanmadım
Gideceğim yerde park yeri bolsa arabayla, kıtsa toplu taşımayla giderim. Sınıfla ya da parayla alakası yok. Toplu taşıma çoğu zaman pratiktir.
Sadece park yeri değil, trafik sıkışıklığı meselesi de var. Otomobilin trafikte sıkışıp kaldığı bazı güzergahlarda metro veya metrobüs trafiksiz gidiyor.
Toplu taşıma dediğin şey sınıf meselesi değil, hayatın ta kendisi. Kimi işe yetişmek için biner, kimi trafikten kaçmak için. Arabası olup da metrobüse binen de var, hiç aracı olmayıp taksiye alışan da. Yani mesele bindiğin değil, nereye gittiğin aslında.
Bizde toplu tasimada insanı bir taşıma yokta ondan. Vaktinde gelmiyor. Oturarak seyahat çoğunlukla hiç mümkün değil. Bu nedenle toplu taşıma kullanmak evet fakirlik çünkü insanı zorluyor. Kokan insanlar kalabalık ve ayakta yolculuk demek çoğunlukla
maalesef ülkemizde toplu taşıma fakir aracı olduy. ama asıl toplu taşıma konforlu düzneli olsa rahatlık ve konfor olur. bir yerden bir yere 2 saat yerine 15 dk gitmek konfor olurduı avrupa trenler gibi
Şimdi şöyle algılanıyor bu ülkede eğer minibüse binersen fakir olarak halkın gözünde gözüküyorsun eğer halk otobüsüne ya da belediye otobüsüne binersen o zaman da biraz daha orta seviyeli zenginsin metrobüse binersen durumun biraz daha iyi marmaraya binersen zenginsin taksiye binersen ultra zenginsin kendin araban olunca daha da zenginsin oluyor.
Modern bir ülke olmadığımız için kimse çevre kirlenmesin ben de biraz yürümüş olayım spor yapayım derdiyle ilgilenmiyor. Markete bile arabayla giden bir toplumuz. Hatta instagramdaki lüks yaşantılarını gösteren fenomenler bile yürüyüş alanına lüks arabalarıyla giderler. Durum böyle olunca biri toplu taşıma kullanıyorsa arabası olmadığı içindir mantığı gayet doğal. Ha bir de şey diyorlar ‘depresyona girdiği de otobüs camına yaslanıp ağlamaktansa lüks aracımda ağlamayı tercih ederim’
Yani daha hızlı oluyor diyebiliriz ama bence kesinlikle sınıf belirtisi ben gerçekten çok aşırı zengin durumu iyi olan insanların toplu taşıma kullandığını görmedim öyle insanlar hayatında acele etmiyorlar
Hayatımızı kolaylaştırmak istiyoruz değil mi! O halde en hızla, en stressiz ve kolayımıza gelen ulaşım aracını tercih ederiz. Ulaşım araçlarının sınıfsal olarak algılanmasını doğru bulmam. Konak’a gideceksem; park sorununu düşüneceğime metroyu tercih ederim.
Çok saçma düşünce ya metro ile bazı yerlere gitmek daha kolay malum İstanbul da trafik çok fazla ben trafik çekmeyi seven biri olmadığım için fazla kullanıyorum
Alakası yok her türlü insan toplu taşıma araçlarını kullanıyor bunun zenginlik ya da fakirlikle bir alakası olmadığını düşünüyorum geri kafalı toplumlar da bu algı oluşa bilir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
5 ay
Evet fakirliktir yani parasiz insanlar biner daha cok. Parasi olsa araba alir.
Bazi istisnalari olabilir tabi. Ama cogunlugunun parasi yoktur. Fakir diyerek kotu yaftasi yapmiyorum yanlis anlamayin.
Bende toplu tasima kullaniyorum ama arabamda var. Bazen toplu tasima daha kullanisli oldugu icin.
Tek ülke değilsiniz en basit örnek topuklu özene bezene giyinip de toplu taşıma kullandığı zaman neredeyse her kadın arabam olsaydı diye geçiriyor içinden ya da başı sesten gürültüden şişen erkekler vs
Alakası yok arabayla bir yerden bir yere gitmek ölüm gibi özellikle İstanbul'da o yüzden insanlar toplu taşıma kullanıyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
6 ay
Cok halkı bir sitemde bulunmussun. Cok sacma bir algı bu. Ama maalesef boyle bisey var arabaylaykrn kizlar dönüp dönüp bakiyor gulümsüyor ama otobusleyken de bakiyorlar falan ama oyle yürümüyorlar hic. Bu tavirlariyla kızlar buna yol aciyor bence 🙂
Öte yandan zengin neden benzini dert etsin ki? Otoparkı da dert etmez gider valeye verir. Trafik sorununa gelirsekte, toplu taşıma trafik konusunda daha kötü. Sence asıl hayal dünyasında yaşayan ben miyim bir düşün? 😌
Hayır, biniyorlar. Çok zengin akrabalarım var ama bazı yerlere toplu taşımayla daha kolay gidildiği için biniyorlar. Zengin olmadığın ve çevrende hiç zengin olmadığı için nasıl yaşadıklarından haberin yok. Takside de trafik ve yol uzama sorunu var. Hiç düşünemiyorsun hiç. Toplu taşımanın daha çok trafik sorunu olduğunu söyleyerek iyice kendini rezil ettin, metrobüse binip araç yoluna bak bakalım araçlar nasıl emekliyor. Marmaray, tramvay, metro ve metrobüs çok daha hızlı götürür. Üsküdar’dan Sirkeci’ye gitmen arabayla 2-3 saati alır ama Marmaray’la 5 dk oluyor. Sırf konuşmak için konuşuyorsun. Sadece otobüs ve minibüslerde trafik sorunu var, o da asla arabanınkinden fazla değil, eşit oranda. Kendini zengin hissetmek ve zengin göstermek çabasındasın. Ben son derece şık giyimli insanları toplu taşımada gördüm. Sen sadece zenginlerin değil, arabası olan herkesin toplu taşıma kullanmayacağını söylemişsin; yani orta hallileri de dahil etmişsin. O yüzden park ve benzinden bahsetmem normal. Yani asıl hayal dünyasında yaşayan sensin. Belli ki hep evdesin, gerçek dünyaya karışmamışsın. O yüzden toplu taşımanın trafikte daha zor olduğunu söylüyorsun. Toplu taşıma kolay ve hızlı ulaşım sağladığı için tercih ediliyor. Bizim arabamız varken de toplu taşımaya bindiğimiz oluyordu, annem kullanmak istemediği için sattık. Pişman değiliz; hem araba sürme derdi de yok. O yüzden şoförü olmayanlar için toplu taşıma daha rahat.
bir şey diyim mi çok inanarak boş konuşuyorsun ya 😂 Ama şu konuda belki hak verebilirim, sen belli ki İstanbul'da yaşıyorsun, trafik çok fazla doğru ama Ankara o kadar da fazla değil.
Çok inanarak boş konuşan sensin dediklerine o kadar inanıyorsun ve o kadar boş konuşuyorsun ki haksız çıktığın hâlde hâlâ aynı şeyi savunuyorsun ve cevap veremiyorsun. Hakarete başvurman cevapsız kaldığının kanıtı. Zengin değilsin ve zengin hissetmek için birilerini küçümsüyorsun bu yüzden kızıyorum. Sende anlama sorunu var o yüzden anlayamadığın için boş konuştuğumu sanıyorsun. Cevap verememen de haklı olduğumun kanıtı zaten. İstanbul’da trafik Ankara’ya kıyasla çok daha fazla mesele sadece trafik değil.
He he kesin öyledir 😂😜 herkesin aklını kendi aklınla bir tutma. Cevap vermeye vaktin yok ama kavga etmeye vaktin var. Diyecek bir şeyin yok diye cevap veremiyorsun işte.
Zengin insan rahatına düşkündür. Çevrendeki tipleri bilemem belki de cimri insanlardan ibarettir. Ama biraz gerçekçi bak olaylara. Zenginsin ve istediğin her yere rahatça gitme özgürlüğün var. Neden otobüsü bekleyesin? Neden dolmuşu veya metroyu bekleyesin? Hele ki geç saatte dönecek isen eğer bu riski neden alasın?
Hayır, cimri değiller; hatta müsrif bile sayılırlar. Bazen gereksiz ve aşırı harcama yaptıkları oluyor. Marka kıyafetlere çok para harcıyorlar ve giysilerini nereye koyacaklarını bilmediklerini söylüyorlar. Evlerinde sık sık gereksiz değişilik yapıyorlar ve apartmanda değil müstakil evlerde oturuyorlar. Hizmetçileri de var. Otobüs, minibüs dışındaki toplu taşıma araçları arabadan daha hızlı ulaşım sağlar. Sen aşırı ultra zenginlerden bahsediyorsun. Onlar da kibirden ve alışık olmadıklarından binmezler. Olaylara gerçekçi yaklaşamıyorsun çünkü hayal dünyasında yaşıyorsun; toplu taşımanın daha fazla trafik sorunu olduğunu söylemenden belli. Yani gerçekçi bakmayı senden öğrenecek değilim. Ben toplu taşıma içinde daha fazla konfor var demedim, neyi kanıtlamaya çalışıyorsun? Araba kullanmak bazı insanlara zor geliyor, onlar için daha kolay olabilir ama şoförü olanlar için bir şey fark etmez. Araba sürmek toplu taşıma içinde beklemekten daha zor. Araba istediğin her yere rahatça götürmez çünkü trafik var ve mesafeyi daha fazla uzatır. Tramvay, metro, metrobüs daha hızlı götürür. Bu yüzden çabuk ulaşmak istediklerinde toplu taşımaya biniyorlar. Tanımadığın insanlara cimri demen de tuhaf; senin kurallarına göre yaşamayan herkes cimri sana göre. Olaylara gerçekçi yaklaşamıyorsun; daha kendini bile ifade edemiyorsun. Ortada bir olay yok; gerçekçi yaklaşabilsen toplu taşımayla daha fazla trafik sorunu var demezdin ve daha çabuk ulaşım sağladığını kabul ederdin.
benim için toplu taşıma, modern, çevreci ve pratik bir tercihtir. sınıfsal statü ancak bizim gibi modern dünyanın gerisinde kalmış rezil toplumlarda geçerlidir. tokyo, londra, berlin vb yerlere bakılırsa zaten anlaşılır.
Bazen kolaylık oluyor Araç sürmek daha rahat Ama trafik daha çok oluyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
6 ay
arabam var arabam olmasına rağmen metro kullanıyorum trafikte araba kullanmak kadar ptalca bir şey yok metro daha hızlı ulaşmanızı sağlıyor tamam çok kalabalık ama zamandan kazandırıyo
A noktası ile B noktası arası trafik ile 90 dk ise, Neden taksi veya araç ile çile çekeyim ki. 46 dk 3 vasıta ile giderim. imkan var akıl var. Sınıfsal değil kafasal bir durum
Değildir. İmkanların statüyü belirlediği toplumlarda - ki genellikle sınıfı düşük ülkelerde - bir 'kast' olarak görülür ve değerlendirilir.
Bir tekamül belirtisi olarak maddenin değil, entelektüel birikim ve değerlerin el üstünde tutulduğu toplumlarda, el arabasında dahi seyahat etmek sınıfsal olarak değerlendirilmez.
Bu çok anlamsız bir algı çünkü ne olursa olsun yeri geldiği vakit hayat kurtarıyor, özellikle şehir merkezinde ikamet edenler için çok iyi bir alternatif.
Türkiye'de toplu taşıma pratik değil ve hatlar kısıtlı. Trafiğe yakalanma pahasına şahsi araçla gitmek daha mantıklı çoğu ilde. Bu yüzden evet, toplu taşıma alt sınıf işi.
Arabam var ama ulaşımı genellikle toplu taşıma ile sağlarım. Sonradan görme görgüsüz zihniyetidir bu. İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız her yere arabayla gidemezsiniz.
Hayatım boyunca hiç kimseyi siniflarina ayırmadım. Her insanın hikayesi farklıdır. Yaraları farklıdır. Yeter ki icten pazarlıklı olmasın, olgun olsun yeter
Bu tamamen ülkenin Sosyo kültürel gelişimi ile alakalı az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde sınıfsal bir durum gibi algılanıyor. Türkiye’de bu sınıf farkı olarak biliniyordu en azından yaşadığım süre içinde ama yaklaşık 2 yıldır yurtdışında yaşadığımda anladım ki tamamen gelişmişlik ile ilgili
Toplu taşıta bindim bir ara. Ve genç bir adam bağıra bağıra telefonda konuşuyor kendini duyurmak için. Ve diyordu ki ya arabam bozuldu ilk defa bindim sayılır otobüse cidden çok zormuş ne kalabalık bunalıma girdim gbi laflar söylüyordu... ahhh dedim ne yazık kafasına bunun.. 😏🤣🤣
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
6 ay
İki tane arabam var hala iş için toplu ulaşım uzun yol için uçak tren kullanıyorum bence ihtiyaçların yanlış tanımlanması söz konusu
Uzun upuzuuun bir aradan snr bugun ist. ici toplu tasima kullanmal zorunda kalicam. Ama hic bilmiom nerden neye binicem 🙄🙄🤷♀️
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
5 ay
Fakirlik belirtisi değil ama ülke genelince kalitesiz toplu taşıma sıkıntısı var. Geç gelen ve sıkışık pıkışık gidilen otobüsler, her yerde olmayan veya uzak kaçan metrolar insanları şahsi otomobil kullanımına itiyor.