20 askerimizi şehit verdiğimiz uçak kazasını gördüm, yüreğim parçalandı… Ama dikkat ettim, bu olayda milli yas ilan edilmedi.
Arap bir kral öldüğünde bile Türkiye’de milli yas ilan edilmişti, hatırlıyor musunuz?
Kendi askerimiz, kendi evlatlarımız için neden aynı duyarlılığı göstermiyoruz sizce?
Devletin bu kararı size nasıl hissettirdi?
💭 Sizce “milli yas” sadece sembolik mi, yoksa gerçekten bir “saygı göstergesi” mi olmalıydı?
🔹 Siz ne düşünüyorsunuz? 🔹 Milli yas ilan edilmeli miydi? 🔹 “Yas tutmak kalpte olur” diyenler mi haklı, yoksa “Devlet sembolüyle göstermeli” diyenler mi?
🇹🇷 20 askerimiz şehit oldu, milli yas ilan edilmedi… Arap kralı öldüğünde yas ilan edilmişti. Sizce neden böyle?
Bizim devletrimiz teröristlerle iş birliği yapan bir devlet sence umurlarında mı ölen askerler. Arap bilmem kimden çıkarları var o yüzden yalakalık yapıyorlar. Milletin evladı olmuş onlara ne? Bu kadar açık mesele ve insanalr hâlâ anlamıyor şaşırıyorum buna
Şehitlerimiz kadar değerli olsa da, yas ilanı politik, diplomatik ve stratejik değerlendirmelerle şekilleniyor; her kayıp aynı şekilde görülmeyebiliyor.
Devletler böyle şeyler yapar, Atatürk dönemindede Yunan kralı için yas ilan edilmişti, bunu kıyaslaman anlamsız
1
3 Yorumla
Cevap sahibi
7 ay
Pardon düzeltiyorum Yunan için yaş 1947 de ilan edilmiş Atatürk donemidne ise 1934 yılında Yugoslavya kralı Alexandre için 1936 da İngilteree kralı 5. George için Yine 1936 da mısır kralı Fuad için yas ilen edilmis Demek istediğim devletler dış iliskielrde böyle şeyler yapar, şehitlerimiz üzerinden böyle bir kıyas yapmak hiçbir şekilde doğru değildir.
Tarih: 11 Ocak 1923’te Yunan Kralı I. Konstantin öldü.
Dönem: O sırada Türkiye henüz Lozan Barış Konferansı sürecindeydi (Atatürk, yani Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM Hükûmeti’nin başıydı).
Yas ilanı: Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti, diplomatik nezaket gereği bir günlük yas ilan etti. Bu karar, savaş sonrası iki ülke arasında barış sürecine girilmiş olması ve Lozan görüşmelerinin diplomatik atmosferinde karşılıklı saygı göstergesi olarak değerlendirildi.
Bu tür uygulamalar, o dönem uluslararası ilişkilerde diplomatik bir nezaket olarak görülüyordu. Dolayısıyla Atatürk’ün Yunan Kralı için yas ilan ettirmesi, bir dostluk ya da kişisel sempati göstergesi değil, devletlerarası diplomatik protokol çerçevesinde yapılmış bir jesttir.
Böyle acı bir olay karşısında hissettiğin üzüntüyü anlıyorum, yüreğine dokunan bir durum bu… Şehit verdiğimiz her can hepimizin kaybı ve kalbimizde derin bir yara açıyor. Milli yas konusu ise insanlara olayın ortak yasını tutabilmesi için bir zemin sağlıyor. Bu sembolizm önemli bir saygı göstergesi gibi görülebilir. Keşke her şehit haberi bu kadar güçlü bir bütünlükle karşılanabilse… Eminim bu durum toplumu da, devleti de farklı biçimlerde etkiliyordur. Fakat senin gibi düşünen insan sayısı oldukça fazla. Yas tutmanın sadece sembollerden ibaret olmadığını unutmadan ortak duyguları paylaşıyor olabilmek, belki en anlamlısı…
Böyle bir soru ve yorum dile getirdiğin için teşekkür ederim, çok hassas ve önemli bir konu. Acıyı seslendirmek, toplumsal vicdanın diri olduğunu gösteriyor. Dilerim bu kayıplar hiç yaşanmasın… 😔🕊