İslama inanmış ve müslüman bir ailenin kız çocuğuna kapanmasını söylemesi konusunda söz söylemesi veya eğitmeye çalışmadı kadar doğal bir şey olamaz. Tasvip eder veya etmezsiniz sizin bileceğiniz iş. Ancak bir ailenin inanç ve yaşayış şekline yanlış olmamalı demeniz özgürlüğe aykırı bir tutum değil midir?
Mesela bu aileye "Daha küçük biraz daha kapanmasını isteseniz olmaz mı?" diye öneride bulunabilirsiniz. ya da "Kızının kapanmasını istemeni anlıyorum ama Kuran ahlakını öğretin mi?" diye öneride bulunabilirsiniz. Aile öneriyi değerlendirir ama uymak mükellefinde değil. Her birey özgürdür. Öneri olabilir ama "yanlış yaptın kendisi karar vermeli" diye baskıcı bir üslup doğru değil.
Aile çocuğunu nasıl istiyorsa öyle yetiştirebilir bir başkasının özgürlüğünü ve yaşam hakkını kısıtlamayacak şekilde. Çünkü aile çocuğundan, ahlaki ve dini eğitiminden sorumlu. İslama göre yetiştirme hakkına sahip. İslama göre yaşama hakkına sahip. 10+ yaştesettüre çalıştırması ve eğitim vermesi için yeterli yaş. Sonuç itibarı ile 1 değil 2 değil, 10+.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gündem konusunda 1,8b cevap paylaştı. Kısacası o zaman ne diye doğurdular aklı olan bir insan zaten kendi bedenine yakıştırmaz o gebe görüntüyü. Evli bireyler AntiNatalist - Doğum Karşıtı olmalı. Bu dünyada kimler geldi kimler geçti.
Ülkemizde doğum oranı/fertility rate : 0.0 olmalıydı sonuç olarak kimse doğmadığı için Doğal yönden Eskatoloji = İnsanlığın doğal sonu
Gebe kalmak = Suçtur 🚨⚠️
00 Yorumla
- Gündem konusunda 359 cevap paylaştı.
8 ayHer İnsan kendinden türeyen evlatlarını kendi rengine benzetmek ister bu gayet tabii ve normaldir ve bunda bir tuhaflık görmüyorum. Yahudi kendi çocuğunu Yahudi gibi yetiştiriyor. Müslüman da kendi çocuğunu Müslüman gibi yetiştirsin. Ne var bunda?
08 Yorumla- 8 ay
Yahudi dölüne de bir itirazin var mı peki
Yoksa onlar bizden mi diyorsun? - 8 ay
Önünden ye önünden
Yükümlülüğü sana ait olmayana dair
Değerlendirme ve hüküm verme hakkına sahip değilsin.
Sen sadece kendi birey sorumlusun
Başkasından değil - 8 ay
Cahil; saldırgandir ve kibirlidir
Burada cahil olan onlar değil
Sensin
Aynaya bakmanı tavsiye ederim - 8 ay
Buğday tanesi büyüklüğündeki beyinciğin laftan anlayacak değil Bunu biliyorum ama yine de an^gut'a laf anlatır gibi anlatacağım. çocuğum oradaki 9 senin bildiğin 9 değil. Araplarda yaş büluğ çağına erdikten sonra başlardı doğduktan sonra değil yani Hz Aişe'nin yaşı 21'den küçük değildi. 13'ten hesapla. 0'dan değil. Selanikli pislik... içinizdeki İslam düşmanlığını Kusmak için bahane arıyorsunuz çünkü Lanetli Yahudi dölüsünüz başka bir şey değil...
- 8 ay
Şimdi xektirrrr git. Seni daha fazla muhatap alacak değilim.
- Gündem konusunda 835 cevap paylaştı.
8 ayMemlekette bu kadar çıplaklık ön plan iken tabiki açılmak ister ama ona insan bedeninin başka erkeklere göstermemesi konusunda iyi bir bilgi verirsen zaten açılmaz, etrafımda çok ferace giyenler çokta güzel oluyor böyle bana göre
00 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Konu gerçekten hassas ve duygusal bir durum hissettiğini anlıyorum. Çocukların karar verme yaşına gelmeden hayatlarında böylesine büyük bir kararın alınması konusunda endişe duyman çok doğal. Bir çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimi, kendi seçimlerini yapabilmesi için özgür bir ortamı gerektirir. Ancak, bunu sadece o aileye veya dine özgü bir durum olarak değil, genel bir toplumsal meseleden kaynaklanan bir durum olarak görmek lazım.
Ailelerin kendi inançları doğrultusunda çocuklarına rehberlik etmeleri doğal bir süreçtir, ancak burada çocuğun kendini ifade etme özgürlüğü de göz önünde bulundurulmalı. Sen bu duruma eleştirel bakıyorsun çünkü çocuğun kendi bireysel gelişiminin gölgelenmiş olabileceğini düşünüyorsun. Peki, sen bununla nasıl bir farkındalık yaratmak isterdin? Çocukların kendi seçimlerini yapmaları konusunda ailelere hangi yöntemleri önerirdin? 🌻02 YorumlaYapay Zeka Yorumladı
Fenomen8 ayBu konuda oldukça hassas ve duygusal bir yaklaşım gösterdiğin çok belli. Düşüncelerin anlamlı, çocuğun bireysel alanının korunması kesinlikle çok önemli. Ancak dünyaya sadece din gözünden bakan insanların iflah olmaz olduğunu söylemek biraz genelleme gibi olmuş. Herkesin seçimi, deneyimi ve yaşadığı hayat birbirinden farklı. Belki de farklı iletişim yolları denemek faydalı olabilirdi. Öfkenin ya da üzüntünün arkasındaki anlamı yansıtmak, bu tür durumlarda daha güçlü bir farkındalık yaratmanı sağlayabilir. 🌱
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
24Cevap
- Gündem konusunda 26,6b cevap paylaştı.
u 8 aycahilliktir maalesef
30 Yorumla - Gündem konusunda 410 cevap paylaştı.
8 ayKimse özgürce bir dine inanmaz. Ailenin zoru ile örtünürler. Ancak bu "zor" böyle "kutlamalarşa" rıza gibi gösteriye sunulur.
Aynı aile, mesela kızları 17 yaşında açılmak isterse, bunu engellemek için her türlü zorbalığı ya da duygu sömürüsünü yapar.
O yüzden, "dinini özgürce yaşamak" diye bir ley yok, çünkü dinde özgürlük kavramı yoktur. Dinde kulluk, teslimiyet, biat vardır, özgürlüğün tam karşısındadır bunlar.
Aytıca İslâm'a göre adeti gelen her dişi cinsel nesnedir. Yani 10 yaşındaki kızı cinsel olarak istemekte bir sakınca yoktur müslüman için. Evlilik yaşıdır çünkü.
Neyse ki, laik ve çağdaş hukuk, her ne kadar AKP rejiminde folloş edilse de, bu tip gerici aileler bile 10 yaşındaki kızını evlendirmez. Ama 10 yaşındaki çocuğun cinsel arzu nesnesi olduğu kabulu vardır.30 Yorumla
Gizli Üye(18-24)8 ayMuhafazakar ailede büyümüş kız çocukları ilkokul çağına gelince geneli her yaz kuran kurslarına gönderiliyor. orada kapanmazsan yanacaksın korkusunu anlatıyorlar. Ortaokula özellikle kız imam hatip okuluna veriyorlar. orada dini eğitimde başı kapalı olmak zorunda oldukları için okula kapalı gidip okul dışı açık oluyorlar. Sonra ablası annesi kapanmasını istiyor artık yaşın geldi, sana yakışır tarzı söylemleri oluyor. Bence bu davranış uygun değil. Çünkü çocuk kapanması için düşünme çağına gelmesi gerekiyor o da kızlarda 14 yaş sonrası olduğunu düşünüyorum. Bazı kızlar gerçekten kapanmayı isteyenler oluyor onlara bir şey demiyorum ama o küçük yaşta kapatılıp büyüyünce açılmak isteyince çok büyük günaha giriyorsun diye korkutmaları hiç uygun bir davranış değil. Çünkü o çocuk kendi rızasıyla kapanmadı ki düşünüp kendi karar verme zamanı gelince açılmak isteyince günaha girsin
10 YorumlaGündem konusunda 802 cevap paylaştı. ben senin gibi dusunmuyorum. vaftiz ediyor hristiyan aile misal. 5 6 yasında cocuklarını aileler camiye goturuyor. 18e kadar hukuken cocuk aileye tabidir. ailenin insiyatifi. kendi kültürüne göre tabi yetiştircek. o yasta cocuga karar ver mi dicen. o beyin var mı onda. dinen ise akıl balig yas deniyor. o yas net değil o yasa gelince kız gibi olmalı diyor. bence takılmamak lazım. buyur 18i gecer. yetişkindir özgürdür. benim dusuncem boyle. laik kesim tabi tesettür düşmanı. bende kendi evladım olsa kendime göre hani onu yetiştiririm. kendi rengime benzetirim. alttaki arkadas yazmıs.
00 YorumlaBen çok garip karşılıyorum bu durumu, çocuğun bir şeyden haberi yok ve ne yaptığını bilmemesine rağmen başını kapatıyor veya yazın sıcağında uzun kollu bir sürü şeyler giyiyor. Yaşı ilerledi mi ise tamamiyle açılıyor, gerek yok bence. Ahlak ve karakteri öğretmek daha doğrusu şahsen.
30 Yorumla- Gündem konusunda 544 cevap paylaştı.
8 ay10 yaşındaki çocuğun kendi kararları mı varmış? Buna saygıyla yaklaşan üstelik motive etmek için kutlayan aile, tam tersi senaryoda yine saygı duyacak mı? Hiç sanmıyorum.
Dinciler tamamen sahtelikle donanmış iki yüzlü yaratıklar. Çocuklar için gerçekten üzülüyorum.20 Yorumla - Gündem konusunda 1,3b cevap paylaştı.
8 ayİlerde dinden soguyacagi muhtemel... çevremde çok böyle kişilerden var...30lu yaşlara geldiğinde mesela aciliyorlar çünkü isteyerek değil zorlayarak yapılması kendilerine saygı duymamalarina sürekli yenilmiş bastırılmış hissetmelerine neden oluyor... keşke anne babalar bunu bir anlayabilseler özellikle anneler
10 Yorumla
8 ayÇünkü düşünmeden kötü körüne inanmış ve dinlerini sorgulamaktan bile korkmuş ve dahi toplum baskısı ile dışlanmaktan korkup hocalar ne derse şartsız koşulsuz itaat etmişler. Çocuk kandırmak kolay. Annesi babası olduğu için inanıyor çocuk. Bilmiyor ki annesi babası da nesillerdir araştırmadan sadece itaat etmiş...
12 Yorumla- 8 ay
Ben de o kandırılmış çocuklardan biriyim çünkü.
O saf tertemiz zihnimi kandırdılar. Şimdi istesem de onlara inanamıyorum.
8 ayZorlanarak yapılan hiçbie şeyden hayır gelmez bence. Kardeşim kendi kendine liseye giderken kapandı. Kimse ona kapan vb de demedi. Ben de ibadetlerimi kendi rızamla kendi kendime yapıyorum. Aileme karşı aşırı inat bir insanım, beni zorladıkları faydama olan şeyleri bile yapmam yani. O yüzden insanlar dinlerini araştırıp kendileri seçmeli. Aile sadece teşvik edebilir. Ayrıca doğru birdir, o yüzden fantezi aramaya gerek yok.
11 Yorumla- 8 ay
Maalesef kız kardeşimde dinden soğudu namaz kılmıyor kapanmıyor
- Gündem konusunda 335 cevap paylaştı.
8 ay
Ben dogru bulmuyorum belki kizim baska dine inanacak hristiyan veya islamiyet basta kapatmak da dogru degil. Onun elinden tercihi almak gibim.
00 Yorumla
8 ay25 yaşına kadar bir insana hangi dine inanmalı ya da neye inanmalı konusunda baskı kurulmamalıdır diye düşünüyorum (şahsi fikrim ) kendisi ögrensin okusun , kararlarını kendi versin
Ben zaten dogru ve düzgün aklı başında bir çocuk yetiştirdiysem kendine göre dogru kararlar verebilir diye düşünüyorum. Hangi dine inanırsa inansın eminim ki kendine göre dogru gelen olana inanır. Küçük yaşta bir çocuga böyle baskılar kurmak dogru degil.
00 Yorumla
8 ayBak bir kız çocuğu fiziksel ve zihinsel olarak 15-17 yaşına kadar olgunlaşmaya devam eder. 17’den itibaren artık bir birey haline gelir ve karakteri/inandığı değerler tamamen oturur.
Eğer anne-baba Yahudiyse çocuğunu yahudi gibi yetiştirir, Hristiyansa hristiyan gibi yetiştirir. Ama Müslümansa çocuğunu bir Müslüman gibi yetiştiremez diyorsun, gayet de yetiştirebilir ve bu anne babanın en doğal haklarıdır. Çünkü birincisi çocuk o yaşta doğru eğriyi ayırt edemediği için doğruyu anne babası öğretmelidir. İkincisi kapalı bayanların çoğu kük yaşta ailede alışarak kapanıyor. Yani onun yeri aile yaşı da tam 10lu yaşlar. Kız ergen anlıyor musun? 11 yaşındaki kızların çoğu ergen yani dinen sorumlu. Ergenliği açıklamam gerek yok herhalde.18 Yorumla- 8 ay
Regl olmadan ergen olunmaz. 14 15 yaşında regl olan kızlar da var. Ayrıca çocukların aklı ermez, çocukları küçük yaştan kapatmak sadece manipüle etmek demektir. Ve kapanmak kişinin kendi sorumluluğu ve iradesindedir, Kur'an'da bunu söylüyor diye biliyorum. Çocuklar dinden sorumlu değildir.
- 8 ay
Daha yeni araştırdım.
Kızlar ortalama 11-12 yaşında regl oluyormuş.
Tabiki kendi iradesindedir ona bişey demiyorum. Ama hiçbir çocuk doğruyla eğriyi ayırt edemez. Sokağa salsan çocuğu nolur? Ailenin çocuğun temel seçimlerindeki önemi çok büyük. Ailenin kendi çocuğunu doğru bildiği dine yönlendirmesi kadar doğal bişey olamaz. Özgürlük de bir yere kadar, saçmalamaya gerek yok. - 8 ay
Şunu söyleyeyim, ben kimseye inancımı empoze ettirmiyorum çocuğuma ettiriyorum, çocuğum kimse değildir. Her anne baba bu hakka sahiptir. O zaman Atatürkü de öğretmeyelim büyüyünce kendisi araştırsın nasıl biri olduğunu. Çocuğumuza bayrağı da öğretmeyelim büyüyünce kendisi seçsin vatanını. Vatan neyse bayrak neyse din de odur arkadaşım.
Dinde zorlama yoktur ayeti bi kere müsümanlar için değil gayrimüslimler için inmiş bir ayettir. Anlıyor musun? - 8 ay
Seninle daha uygun bi platformda tartışmak isterdim
- 8 ay
Diyecek bişey bulamayınca cahil edersin karşındakini. Zaten başka yapabilecek bişeyin yok ki. Bana cahil diyen kişinin ağzından “özgürlük, birey, eşitlik cart curt” kelimeleri düşmez. Ama bu kelimeleri bana açıklayabilir mi? Hiç sanmıyorum. Benden sana tavsiye, dışarıdan duyduğun fikirlerle hareket etme, kendi fikrini inşa etmeye bak.
- 8 ay
Bak kendin itiraf ediyorsun. Senin derdin özgürlük değil. Bir yahudi olsa karşı çıkmazsın ama aile müslüman olunca çocuğuna dinini öğretmesine karşı çıkıyorsun. Çok merak ediyorum, dinimi nasıl haksız çıkaracaksın 😂
Hahahahahahah. İşte buna güldüm. Ben sorgulamamı yaptım bu arada. Fen lisesinde hocalarımla her ders tartışıyordum. Önüm arkam ateist arkadaşlarla doluydu. 4 senem onların sorularını araştırmakla geçti.
Bir çocuğu manipüle etmekten ne anlarsın sen? 12 sene boyunca bir heykelin önünde çocukların boynunu etmek manüpile değil mi? Kız çocuklarını bayramlarda mini eteklerle dolaştırıp çıplaklığı standart haline getirmek manüpile değil mi?
Bence en korkunç olan şey arap düşmanlığından dolayı israil askerlerinin çocukları bombalamasına göz yummak, israili haklı bulmak. Bunu senin yaptığını söylemiyorum ama korkunç derken dikkat etmelisin. - 8 ay
İslamiyet'i ve çocuklara yapılanları mantıklı bulmuyorum, diğer dinleri de. Söylemediğim şeyleri sanki söylemişim gibi şeyler yazmışsın. Zaten kendi fikrim ile konuşuyorum ama işine gelmiyor. Çocuklar büyüdüğü zaman hangi inancı istiyorsa ona mensup olabilir. Kur'an'da zaten çocukların dinden sorumlu olmadığını söylüyor. Aşırı boş edebiyat yapmışsın.
- 8 ay
Din ve vatan işini bir arada tutan, normal bir eteğe bile çıplaklık diyen zihniyete zaten din ve vatan arasındaki farkı anlatmakla uğraşamam. Cahil her zaman kendine haklıdır.
8 ayİyi. Maşallah ne güzel diye düşünüyorum ne düşüneyim
Sen modern bir ailenin 10 15 Yaş arası kızlarını yarı çıplak gezdirdiğini görünce ne düşünüyorsun110 Yorumla- 8 ay
Aynen öyle. Ve ayrıca o yaşta öyle giyime alıştırmak doğru değil çocuk açıklığı maharet sanıyor
- 8 ay
Ben kesinlikle yobaz falan değilim. Ama Türkiye için bu açıklık meselesi çok yanlış öğretildi.
maalesef açıklığı özgürlük gibi kendi hür irademiz gibi karakter gibi görüyoruz
Ama hiçbir İngilterenin soylusunu Böylr giyinmiş göremezsin.
maalesef ülkemizde İslamiyeti yıkmak için Böylr şeyleri gençlerimize aşılıyorlar 🤷 - 8 ay
İslamiyeti yıkmak ne alaka?) isteyen istediği gibi giysin. Anormal derecede açıklığı ben de basit karşlıyorum. Görünümün estetikliği olmalı. Göbeöini açıp crop giyinen kız çocuklarını da yanlış buluyorum. Çocuk çocuk gibi giyinmeli. Büyüdükten sonra kadın gibi giyinir. Yetişkin tesettürlüleri de eleştirmiyorum. Bana göre kapalılık normal değil ama yetişkin olduğu için kendi kararlarını vericek yaşta. Ben çocukların kapatılmasına sinirleniyorum. Zorla kapanmadı kendi kararı elhamdulillah☺☺☺falab yapıyorlar demiyor doğduğundan beri tesettürü aşılıyorum çocuğa. O çocuğu o şekilde işleyerek rahibede yapabilirdin satanistte budistte. O senin ifeolojinin vücut bulmuş hali. Madem bu kadar doğru bir yol, büyüdüğünde kapanır zaten acelesi ne?
- 8 ay
He bak en azından briaz aynı düşündüğümüz şeyler var
Ama bir aile tabiki kendi inancına göre çocuğunu yetiştirmek ister
Müslüman dinini yaşayan bir aile kızını istediğin gibi yaşa kızım git hepsini öğren seç birini diyemez ki..
İnsan sevdiklerinin yanlış olduğunu düşündüğü bir şeyi yapmasını istemez - 8 ay
Sana göre bencillik onlara göre evladımı kurtardım..
Ki bence de öyle - 8 ay
Sen gayette yobaz , cahil ve gericisin hiç kimse çocugunu öyle gezdirmez
- 8 ay
Tamam kral düşüncelerin için teşekkür ederiz çok da umurumuzda değildi ama tabi özgür dünya söyledin
8 ayÇok kızıyorum daha çocuk, ne istediğini bilmeyen rızası olmadan yapmaları üzülüyorum
20 Yorumla
8 ayNefret ediyorum sert sert bakıyorum zaten annelerine ya da babalarına hiç farketmiyor..
10 Yorumlakendileri gibi olsun istiyorlar. o dünyadan olmayan bişey karşılarına çıkarsa savunma hatları büyük yara alır. tek dayanakları o. onu korumak için herşeyi göze alırlar
10 YorumlaHerkesin kendi dünya görüşü ama bazıları başını kapatıyor diğer yerleri 180 açık makyaj falan filan açıktan beter
02 Yorumla
8 ayBazen görüyorum yolda 9-10 yaşında türbanlı kızlar içimden sövüyorum ailesine bol bol rahatlıyorum
12 Yorumla- 8 ay
Biraz söv bak nasıl rahatlıyorsun sana anlatamam 🧘🏻 yorumlarda yarı çıplak kızlar görmek iyi mi filan diyen aşırı zeki insanlar olmuş ta o yaşta mini etek giydirmek böyle zorla örttürmekten daha iyidir. Bugün başı kapalı alt tarafı açık türbanlı kadınlar görmemizin sebebi tamamen aile baskısı. Diyecek çok söz var da sonra bunları diyince bizi dinsiz ilan eder bu makarna kafalılar 🤣
- Gündem konusunda 902 cevap paylaştı.
8 ayÖrtüye verdikleri değerleri belki insan duygusuna vermezler
11 Yorumla
8 ayÇok kötü ya , 2-3 yaşında kapatıyorlar hatta aynada falan baktiriyorlar kendilerine
10 YorumlaAyy bugün ben 6-7 yaşındaki çocuğu gördüm öyle. Korkunc
10 Yorumla- Gündem konusunda 306 cevap paylaştı.
8 ayBu durum çocuk istismarı sayılmalı. Dinde bile böyle bir şey yok.
10 Yorumla Zorla olduğunu düşünmüyorum, öğreti ve yetiştirme şekli ile olan gelenek gibi bir şey bence
00 Yorumla- Gündem konusunda 1,3b cevap paylaştı.
8 ayMaalesef kız kardeşimde dinden soğudu namaz kılmıyor kazanmıyor
01 Yorumla- 8 ay
Kapanmıyor yazacaktım
Gizli Üye(25-29)8 ayUmurumda değil, elalemin çocuklarından bana ne, ister peçe giydirsinler ister abiye giydirsinler, benim çocuğum mu da müdahale edeyim
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)8 aySeküler ailelerin çocuğu da çocuk yaşta bikini giydiriliyor ona ne yspacaz abla
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)8 ayAy şükrettim valla öyle bir ailede olmadığım için :)
00 YorumlaAllah razi olsun onlardan cocuklara dogru yolu Ogrettikleri icin
02 Yorumla- 8 ay
🤬
8 ayBüyük ihtimalle açılıp anı görü dağatack olduğu belli olduğunu biliyorum
00 Yorumla
8 ayBence gösteriş yapmışlar
00 Yorumla
8 ayAğaç yaşken eğilir.
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)8 ay10 yasındaki bi cocugu tesettüre zorlamak kadar aptalca bişey yok
00 Yorumla
8 ayDinde zorlama yoktur nasıl dindarmış onlar
00 Yorumla
8 aybu yüzden müslüman sevmiyorum genel olarak
30 YorumlaGündem konusunda 914 cevap paylaştı. Herkesin kendi tercihi.
01 Yorumla- 8 ay
10 yaşında bir çocuğun bütün hayatını kapsayacak bir tercihi olamaz. O yaşta benim kızım mesleki anlamda tercih yapacak olursa onu da engellerim. Çünkü o yaş karar verme yaşı değil.
8 aySaçma bence
10 Yorumla
8 ayiyi şeyler düşünmediğim kesin.
10 Yorumla
8 ayAbartı bence
04 Yorumla- 8 ay
Ben ne dedim ki şimdi
- 8 ay
Doğru diyorsun
3 ayacıyorum sadece
00 Yorumla
8 ayO ayleye helal olsun derim