İsrail 20 Ağustos 2025 te Gazzeyi tamamen ele geçirmeyi amaçlayan Gideonun Arabaları 2 operasyonunu başlattı. 60.000 yedek asker göreve çağrıldı ve Savunma Bakanı Hamas’a karşı cehennemin kapılarını açmakla tehdit etti. 2023 teki saldırı sonrası rehin alınan İsraillilerin serbest bırakılması ve Hamas’ın silahsızlandırılması hedefleriyle başlatıldı. Hamasın şartlı ateşkes önerisini kabul etmemesi çatışmayı tırmandırdı. Birleşmiş Milletler Gazzeyi insan yapımı açlık nedeniyle kıtlık ilan etti ve yardım erişiminin kısıtlanmasını savaş suçu olarak nitelendirdi.
İran çatışmalara doğrudan müdahil olmasa da daha önce bazı saldırılarda aktif rol almıştı ve şu anda sessizliği oyunun içinde olduğuna işaret ediyor. Gelişmeleri kendi çıkarları doğrultusunda izliyor. İsrailin uzun vadeli stratejisinde ise Hindistandan başlayıp Körfez üzerinden Akdeniz’e uzanan ve enerji ile ticaret hattı olarak planlanan Davut Koridoru kritik bir rol oynuyor. Yukarıda verdiğim resimlerde göründüğü gibi bu hat enerji kaynaklarını kontrol etme ve bölgesel yayılmacılık stratejisiyle doğrudan bağlantılı.
İsrail ve Azerbaycan ilişkisi enerji ve askeri stratejiler açısından kritik ve Azerbaycanın Gazzedeki son gelişmelere verdiği destek İsrailin bölgesel planlarının bir parçası olarak görülüyor. Ben şahsen İsrailin Gazze operasyonlarını bölgedeki güç dengelerini değiştirme ve kontrol kurma stratejisi olarak yorumluyorum. İranın sessizliği ve Azerbaycanın rolünü de göz önünde bulundurursak, sizce bölgedeki dengeler nasıl şekillenir?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer