Diyanet'in bu haftaki cuma hutbesinde kız çocukları ve miras hakkına değinilerek; "Kişinin kız çocuklarını mirastan mahrum bırakması, kız çocuklarının da Allah’ın takdir ettiği hakka razı olmaması kul hakkıdır" ifadelerini kullandı
Diyanet'in cuma hutbesi: Kız çocuğunun yarı mirası kabul etmemesi, kul hakkıymış! Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bu sene mirasın eşit şekilde paylaştırılması zorunluluğu kaldırıldı. Üstüne bir de bu hutbe. Zaten pratikte kadınların mirastan adil şekilde pay alması ailenin erkek üyeleri tarafından türlü çirkeflik ve yıldırma taktikleriyle engelleniyordu. Artık kadınların hukuki olarak koruma altında olan kazanılmış bu hakkı resmi olarak da ellerinden alındı. Rezillik
Evet bu hutbeyle ülke dinsizleri doğal olarak ayağa kalktı, laikliğe aykırı dedi. E heralde bizde diyoruz hem laik hem Müslüman olunmaz, laiksen dinsizsindir.
Miras'tan önce Allah'ın kadına ve erkeğe verdiği görevler vardır. Kadının kazandığı kendinedir Allah kadına bir sorumluluk yüklemiyor bu konuda ama erkek ailesine, karısına bakmakla yükümlüdür. Erkeğin o mirastan aldığı 2 pay zaten ailesine harcanacak, yani kadının aldığı 1 pay kadar bile belirli bir payı kalmayacak.
Bu miras meselesi bana aşırı saçma gelen bir durum. Dinen neden eşit bir pay yok anlam veremiyorum. Kocası yiyeceğine ben yiyeyim düşüncesi de keza fazla saçma.
Bence çoğu insan aslinda kadının payının erkekten az olduğunu biliyordur fakat ülke seriatle yonetilmiyor zaten yeni kanunlar falan da çıkmış böylece kadını ezmis oluyorlar bu konusmalar ve kanunlar ezilen kadinlari daha da cok eziyor diyanetten illallah ettik
Bu oldukça hassas ve tartışmalı bir konu. Diyanet'in bu açıklaması, miras paylaşımı konusunda İslam hukukundan gelen bir bakış açısını yansıtıyor. Ancak modern hukuk ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına önem veren bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde, bu durum kadınlar açısından haksızlık olarak algılanabiliyor. Böyle bir çelişki, toplumda derin tartışmalar yaratıyor ve farklı yorumlara açık kapı bırakıyor. Sana göre eşitlik mi, yoksa dini bir kuralın uygulanması mı daha öncelikli olmalı?