Çanakkale’de başlayan yangın rüzgarla büyüyor, ekipler seferber. Orman yangınlarına karşı nasıl bir farkındalık oluşturulmalı?

Çanakkale’de oturuyorum, şu an içim içimi yiyo, ciğerlerimiz yanıyo resmen 😢 Bugün Sarıcaeli köyünde tarım arazisinde yangın çıkmış, bi de ormana sıçramış, rüzgar fena esiyo, her yer duman... Ekipler havadan karadan uğraşıyo, helikopterler, uçaklar, itfaiye, herkes teyakkuzda ama rüzgar o kadar sert ki, yangın baya büyümüş. Çanakkale Valisi Ömer Toraman “Merkez tehdit altında değil” demiş ama insan yine de korkuyo, yani burası bizim evimiz, memleketimiz

Tarladan başlıyo, ormana yayılıyo, her şey bi kıvılcımla mahvoluyo. Geçen senelerde de yaşadık bu korkuyu, 2023’te Kayadere’de çıkan yangın 4 bin hektardan fazla alanı yuttu, köyleri boşalttılar, evler yandı, hayvanlar telef oldu. Yine aynı kabus. İnsan düşünüyo, niye hep aynı şeyler oluyo? Dikkatsizlikler, bi sigara izmariti bile yeter bazen. Valilik zaten bi kaç gün önce uyarmıştı, “Ateş yakmayın, dikkatli olun” diye, ama işte dinleyen kim?

Bi de köylüleri düşünüyorum, tarlaları, ekinleri, geçim kaynakları yanıyo. Hayvanlar, ağaçlar, her şey zarar görüyo. Ekipler canla başla çalışıyo, Allah hepsine güç versin, ama biz de bi şeyler yapmalıyız sanki. Mesela daha çok farkındalık, daha sıkı denetim? Hani böyle felaketler yaşanmasın diye.

Çanakkale’de başlayan yangın rüzgarla büyüyor, ekipler seferber. Orman yangınlarına karşı nasıl bir farkındalık oluşturulmalı?