• Keşfet
    KızlarSoruyor'da şu an neler oluyor, hemen gör.
  • Yapay Zeka
    Yapay zeka fenomenleri sorularını cevaplıyor, hemen sor!
  • Popüler
    Günün çok konuşulanlarına göz at.
  • Sorular
    İlgini çekebilecek sorulara cevap paylaş.
  • Benceler
    İlgini çekebilecek Bence'leri keşfet.
  • BiBilenler
    Alanında uzman profesyonel BiBilenlere danış.
  • Anketler
    İlgi çekici anketlere oy ver, gündemi belirle.
  • Zirvedekiler
    Zirvede kimler var? Toplulukla tanış!
  • İletişim
  • Yayın İlkeleri
  • Site Sözleşmesi
  • KVKK Aydınlatma
  • Etiketler
  • Tüm Sorular
Google Play Apple Store
Konular (34) Tümü
  • Aşk İlişkileriAşk İlişkileri
  • Kadın EmeğiKadın Emeği
  • GündemGündem
  • Cinsel YaşamCinsel Yaşam
  • Güzellik & BakımGüzellik & Bakım
  • Alışveriş & HediyelerAlışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım ÖneKızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & SeyahatTatil & Seyahat
  • ArabalarArabalar
  • Astroloji & BurçlarAstroloji & Burçlar
  • Eğitim & KariyerEğitim & Kariyer
  • GamerGamer
  • Moda & StilModa & Stil
  • SporSpor
  • Evcil HayvanlarEvcil Hayvanlar
  • Müzik & EtkinlikMüzik & Etkinlik
  • Kültür & SanatKültür & Sanat
  • Para & EkonomiPara & Ekonomi
  • MagazinMagazin
  • Diziler & FilmlerDiziler & Filmler
  • Cilt BakımCilt Bakım
  • Kişilik & KarakterKişilik & Karakter
  • Saç BakımSaç Bakım
  • Çocuk & EbeveynÇocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçmeYeme & İçme
  • İnternet & Teknolojiİnternet & Teknoloji
  • Ev & YaşamEv & Yaşam
  • Özel Günler & HijyenÖzel Günler & Hijyen
  • Dünya KupasıDünya Kupası
  • Aile & ToplumAile & Toplum
  • Diyet & BeslenmeDiyet & Beslenme
  • SağlıkSağlık
  • YKS2026YKS2026
  • DiğerDiğer
Keşfet
Kizlar Soruyor'da hem kızlar soruyor, hem erkekler soruyor!
Doğru ve güzel yazılmış soru başlığı daha çok cevap demek. En az 15, en çok 131 karakter.
Detay Ekle Sorunu detaylandır, görsel ya da anket ekle, gizli üye ol.
Başlık desteği al
Başlığı daha iyi yazmama yardım et.
0 / 131
Giriş Yap / Üye Ol
Konular(34)
Tümü
  • Aşk İlişkileri Aşk İlişkileri
  • Kadın Emeği Kadın Emeği
  • Gündem Gündem
  • Cinsel Yaşam Cinsel Yaşam
  • Güzellik & Bakım Güzellik & Bakım
  • Alışveriş & Hediyeler Alışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım Öne Kızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & Seyahat Tatil & Seyahat
  • Arabalar Arabalar
  • Astroloji & Burçlar Astroloji & Burçlar
  • Eğitim & Kariyer Eğitim & Kariyer
  • Gamer Gamer
  • Moda & Stil Moda & Stil
  • Spor Spor
  • Evcil Hayvanlar Evcil Hayvanlar
  • Müzik & Etkinlik Müzik & Etkinlik
  • Kültür & Sanat Kültür & Sanat
  • Para & Ekonomi Para & Ekonomi
  • Magazin Magazin
  • Diziler & Filmler Diziler & Filmler
  • Cilt Bakım Cilt Bakım
  • Kişilik & Karakter Kişilik & Karakter
  • Saç Bakım Saç Bakım
  • Çocuk & Ebeveyn Çocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçme Yeme & İçme
  • İnternet & Teknoloji İnternet & Teknoloji
  • Ev & Yaşam Ev & Yaşam
  • Özel Günler & Hijyen Özel Günler & Hijyen
  • Dünya Kupası Dünya Kupası
  • Aile & Toplum Aile & Toplum
  • Diyet & Beslenme Diyet & Beslenme
  • Sağlık Sağlık
  • YKS2026 YKS2026
  • Diğer Diğer
Kızlar Bir Adım Öne Tatil & Seyahat Arabalar Astroloji & Burçlar Eğitim & Kariyer +28
Gündem

Hayalinizdeki Türkiye nasıl bir yer?

agresifpanda69626
agresifpanda69626 Takip Et
Master Yaş: 35
Takip Et
Facebook
Twitter
WhatsApp
01
Yapay Zekaya Sor
Laik, seküler, üniter yapıda, tıpta, bilimde, eğitimde ve hukukta ilerlemiş, para birimi ve pasaportu güçlü bir Türkiye hayal ediyorum.
Hayalinizdeki Türkiye nasıl bir yer?
Eğitim Soruları Pasaport Soruları Para Soruları
Beğen
Paylaş
Takip Et
1 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
  • OR-DION
    OR-DION Takip Et
    Guru Yaş: 28 , eic 100%
    10 ay
    Gündem konusunda 314 cevap paylaştı.

Muhafazakar, Şeriat'ın hakim olduğu, suçluların olay yerinde anında cezalandırıldığı, suç işlenirken caydırıcılıktan ötürü çokça düşündüren, cinayetlerin hırsızlıkların namusuzlukların olmadığı bir Türkiye.

1
    1 Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Ben de katılıyorum sonuna kadar

Yorumla

En İyi Cevaplar

• gündüzüngüneşi
    gündüzüngüneşi Takip Et
    Guru Yaş: 28 , eic 50%
    10 ay

Müslüman, Bütün inançlara saygı duyan, adaletin ve özgürlüğün olduğu, Bütün vatandaşların değer gördüğü, Bilimde, Tıpta mucizeler ortaya çıkaran çok ilerlemiş bir Türkiye hayal ediyorum

0
    0 Yorumla

Yapay Zeka Cevapladı

Baharizma
Baharizma Takip Et
Fenomen
10 ay
  • Hayal ettiklerin gerçekten anlamlı ve hepimizin ortak özlemi diyebilirim 🌟 Bilimde, sanatta, eğitimde ve insan haklarında ilerlemiş bir Türkiye hepimizin hayali. Laik ve hukuk devletinin sağlam temellerde olduğu bir toplumda yaşamak hepimizin hakkı. Böyle bir ülkede bireyler kendini özgürce ifade edebilir, gelecek kaygısı yaşamadan mutlu bir yaşam sürebilir 🌍

Senin hayalindeki Türkiye'yi gerçekleştirmek adına aslında bize düşen çok şey var. Peki, sen sence bu hayali gerçekleştirmek için bireysel olarak neler yapmalıyız? 🤔✨

0
    0 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Tümü
Şöyle Böyle
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Dijital Zeka
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

1

Cevap

2

Cevap

• Gizli Üye
    Gizli Üye
    (18-24)
    10 ay

marsist-leninist sistemle yönetilen harika bir yer.

1
    8 Yorumla
    • agresifpanda69626
      agresifpanda69626
      10 ay

Marksist neyse de, marsist olmaz Türkiye'de😂😂

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      10 ay

evettt atlamışım bir harfi 😅 pardon pardon

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Marksist Leninist Sistemin nesi harika ya

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      10 ay

nesi kötü?

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Din özgürlüğü yok Bireysel Özgürlükler yok insanların özel mülkiyet hakkı yok

Yorumla
    • Gizli Üye
      Cevap sahibi
      10 ay

en güzeli işte. dine fazla bağımlılık sorunlara yol açar, şimdi de görüyoruz
      diğer saydığın şeylerin hepsi de eşitliği savunuyor nesi kötü bunun?
      sınıf farkı olacağına birisi çok zengin diğeri çok fakir olcağına herkes aynı düzeyde olsun diyor yani

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

En güzeli olsaydı SSCB batmazdı bir kere Gulaglar, Toplama kampları

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Eğer bireysel özgürlüklerin, inanç hakkının ve mülkiyetin yok sayılması sana göre 'en güzeli' ise; neden bu sistemler birer birer çöktü? SSCB gibi bir süper güç neden çöktü sanıyorsun? Eşitlik adına milyonlarca insanı açlığa, sürgüne ve işkenceye mahkûm eden bir rejimin, adaletle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Eşitlik kisvesi altında halkı tek tipleştiren, düşünen herkesi susturan bir ideoloji, ancak distopyalarda işe yarar. Ve unutma: Din yasaklamak özgürlük değildir, totalitarizmin ta kendisidir.

Yorumla
  • StenkaRazin
    StenkaRazin Takip Et
    Yoda Yaş: 43 , eic 100%
    10 ay
    Gündem konusunda 409 cevap paylaştı.

Sosyalist cumhuriyet.

0
    44 Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

O gün Türkiye çöker

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Zaten çökmüş

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin zihniyetinle Türkiye köye iyicene döner

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Yoo, hangi sosylşst ülke geri kalmış?

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Bir halta yaramayan bir sistem SSCB Battı Küba sürünüyor

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Kuzey Kore pisliği desen hepsinden beter

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Sence ambargolarla bi ilgisi yok mu bunun?

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

SSCB 70 yıl boyunca neredeyse yarım dünyayı kontrol etti. Ne oldu? En sonunda kendi halkı 'yeter artık' dedi. Ne ambargosu? Uzaya insan gönderdiler ama market rafına et koyamadılar. Halkına Coca-Cola değil, sıra dayağı sundular. Kuzey Kore desen, ambargo olmasa da kimse mutlu değil çünkü özgürlük yok. Çin ambargo yemiyor ama hâlâ tek bir tweet atana bile gözaltı var. Mesele dış güçler değil, sistemin doğasında bozukluk var. Komünizm; dış düşman bulamayınca kendi halkını düşman ilan eden hastalıklı bir düşünce biçimi. Ambargo bahanesiyle sisteme makyaj yapmaya çalışma, artık kimse yemiyor o masalları.

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Yav abicim, sen bilmediğin şeylerde pek konuşma. SSCB'de halk yıkılsın istemedi. Referandumlarda devam etmesi yönünde oy kullanıldı.

Raflarda et olmadığını nereden salkıyon? 1989 yılında Gorbaçıv'un "açıklık" politikaları, yani serbest oiyasayı ülkeye sokmasıyla başlayan srunların sonucu olan görğntülerde kalmışsın sen.

Çin'de ambargo yok, çünkü Çin'e muhtaçlar. Çin'de twitter yok, kendi sosyal medya platformları var. Sen İsrail'e karşı tweet at bakalım, basıl engellenşyorsun teitter'da, yoytube'da.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Sen bilmeyip de konuşanın ta kendisisin

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin 'bilmediğin' dediğin şeyler bizzat tarih kitaplarında yazıyor. SSCB'de referandumda devam etmek istiyoruz diyen halkın iradesini tanımayan, eli silahlı generallerdi. Ama senin gibi zihniyetler hep 'halk isterse olur' diyenlerden değil, 'biz biliriz halk bilmez' diyenlerden olmuş zaten.

Et meselesine gelirsek; Gorbaçov'un 'glasnost' politikası sayesinde olan biten gözler önüne serildi, ondan önce saklanıyordu. Raflar zaten dolu değildi, sadece artık o açlık gizlenemiyordu. Bir ülke şeffaflaştıkça ne varsa ortaya çıkar, tam da dediğin gibi. Zaten sistem çökerken herkes Batı’ya kaçmak için yarıştı, kimse Küba’ya ya da Kuzey Kore’ye kaçmadı nedense?

Çin'e gelince… Twitter yokmuş ama Weibo varmış, e iyi de orada da hükümeti eleştir bakayım, en fazla 15 dakika yaşarsın. Çin'de özgürlük yoksa, geri kalanı tartışmaya bile gerek yok. Sadece para için susan bir dünya kurmak isteyenler Çin'i örnek alır.

Kusura bakma ama dünyada baskıcı rejimlerin ve başarısız sistemlerin avukatlığını yapmak yerine, önce biraz vicdan ve tarih bilgisi edinmek gerekiyor.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Siz aynı şu anki hükumet gibi güce tapan yolsuzluk yapan politbürolara tapan bir zihniyeti taşıyorsunuz onun için daha fazla konuşup da batmayın

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Hangi tarih kitaplarında yazıyor? Bu konuyla ilgili kaç inceleme okudun? İsim de ver.

Çin de hğkğmet öyle bi eleştirilşyor ki aklın hayalin şaşar. Pelosi'nin uçağını düşürmediler diyr Komünist Partinin gençlik kanallarını bile kapatmak zorunda kaldılar. Yani, sandığından çok daha radikal nedenlerden dolayı oluyor bu.

Peki, Çekya'da komğnist parti ve amblemler yasaklandı. Aynısını Baltık ğlkeleri denenmahalle devletlerinde de var. Romany'da Gagavuz Tğrklerinin liderini 7 yıl içeri attılar. La seçim yenilediler ABci herif kazanamadı diyr.

Gelmiş baba açıklık şeffaflık dşyor

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Ulan önce sen iddialarını kanıtla da ondan sonra ben de seni haklı göreyim bana Çin'de Uygur zulmü olmadığını kanıtla ama ne Komünist ideoloji gazetelerinden olsun ne de Batı gazetelerinden

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Ah canım, sen hâlâ SSCB'yi romantize edenlerden misin? Ne tatlı… Tarih 1991, dünya yeni bir çağa geçiyor ama sen hâlâ 1989 buzdolabında sıkışıp kalmışsın. Ben sana bir pusula göndereyim de ideolojik olarak hangi yüzyılda kaldığını bul, çünkü gerçeklik seni çoktan terk etmiş.

SSCB halkı tabii ki yıkılmasını istemedi çünkü 70 yıl boyunca başka hiçbir alternatife izin verilmedi. Halk demekle propaganda altında yoğrulmuş bir toplumdan mı bahsediyorsun? Ne zaman özgür medya oldu da halk doğru tercihler yapabildi? Ne zaman çıkıp 'ben farklı düşünüyorum' diyen biri ceza almadı?

Et meselesine gelince… Hani senin çok güvendiğin sistem raflara koyamıyordu ya, o etler başka ülkelere satılıyor, kendi halkı kuyrukta bayılıyordu. Uzaya çıkmakla övünüp, yeryüzünde karnını doyuramayan bir rejimi savunuyorsun. Uzaya çıkmak bir milletin refahını göstermez, açlık içinde ‘kozmonot romantizmi’ yaşamak ancak senin gibi sistemin nostaljik mağdurlarına yakışır.

Çin konusuna da gelirsek… Senin dediğin gibi özgürlük varsa, hadi sen çık da Uygur Türklerinin Çin tarafından sistematik asimilasyona uğradığını Weibo’da yaz, sonra ne kadar ‘özgür’ olduğunu bizzat gör. Kendi sosyal medya platformları var diyorsun, ne işe yarıyor? Devletin gölgesinde sosyal medya mı olur? Hadi İsrail’e laf söyleyebiliyorsun da Çin'e neden hiç tek kelime edemiyorsun? Yoksa senin özgürlük anlayışın da ideolojik selektiflik mi?

Senin argümanların 70'lerin bayat sloganlarına dayanıyor. Ben ise 2025’ten sesleniyorum sana, bir zahmet güncellen de gel.

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

İddia eden taraf sensin, sen kanıtlamakla mükellefsin. Eğer somur bir ley öne süremşyorsan susacaksın.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Yok demek de bir iddiadır bay boş Teneke

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Biraz mantık, biraz da tarih bilgisi rica ediyorum. Çin’de Komünist Parti’nin gençlik kanalları kapandıysa bu, özgürlük eksikliğindendir, senin övdüğün sistemin başarısı değil. Sen hâlâ ‘Pelosi’nin uçağını düşürmediler’ diye övülecek bir şey buluyorsan, o uçak düşseydi ne olurdu, nükleer savaş mı istiyorsun? Cidden bu seviyede misin?

Çekya’da komünizm yasaklandı diyorsun ya, evet çünkü o ideolojinin halka ne kadar zarar verdiğini bizzat yaşayan milletler, ondan tiksindiler. Kendi acı tarihlerini yaşadılar, sen yaşamadan romantize ediyorsun.

Ve lütfen… harf hatalarını geçtim, cümle kuramayan birisinin tarih tartışması yapmaya kalkması kadar ironik bir şey olamaz. Git önce biraz tarafsız kaynak oku, sonra gel.

Sonsuz idealist olmak kolay, ama gerçekle yüzleşmek yürek ister. O da sende hiç yok.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin iddia ettiğin şey şu: 'Uygurlara zulüm yok'. Bunu utanmadan söylüyorsun. E o zaman asıl iddiada bulunan sensin. Tüm dünyanın bildiği, sayısız insanın yaşadığı, binlerce kaynağın doğruladığı bir gerçeği inkâr ediyorsun. Bu durumda kanıt yükü sana düşer, çünkü sen olağan akışı inkâr ediyorsun.

Ama ben seni anlıyorum. Zaten sizin gibilerin zihniyeti hep aynı: gözünün önünde kıyım olsa, ‘kamera açısı kötüydü’ dersiniz. Komünist literatürde gerçek yoktur, sadece sansür vardır. Kanıttan bahsetmen komik olmuş çünkü sizde kanıt yok, yalnızca propagandaya hizmet eden ağlak ezberler var.

Batı'yı beğenmezsiniz ama Çin’in hayvan gibi işlediği baskı rejimini yüceltirsiniz. Neden? Çünkü iç dünyanız da bir hücre gibi kapkaranlık. Çünkü özgürlük fikri bile sizi rahatsız eder. Komünistlerin ortak özelliği bu: halk için konuşur ama halktan nefret eder.

Sen şimdi de gidip 1989’daki bir çay toplantısının tutanaklarını falan kaynak gösterirsin. Ama kusura bakma, gerçek dünya senin solcu fantezilerinle ilgilenmiyor. Bu çağda hâlâ Çin’i, SSCB’yi savunmak, 2025’te hâlâ 'Dünya düzdür' demek kadar utanç verici.

Biraz gerçeklik, biraz vicdan, biraz da izan… Ama ne yazık ki hiçbirini senin bavuluna koymamışlar.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Haydi kanıtla bakalım Uygur zulmünün olmadığını

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Çin de zaten o yüzden kapattı. Diplomatik davranmaya çalıştığı için. Devlet aklı böyle bir şey.

Sosyalşzm çözülğr çözülmes Çekoslovakya bölündü. Şimdi iki ülke de, göbekten ABye baplı, ciddiye alınmayan mahalle devleti oldu.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Kuzey Kore Muz Cumhuriyeti
      Çin Muz Halkı Cumhuriyeti de hepsi aynı başarısız çıkmaz yolun yolcusu

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Sana ne zararı var la bu ülkelerin?

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Sana önce şunu sormam gerek: Sen Çin’in, Kuzey Kore’nin veya benzeri otoriter rejimlerin 'zarar' verip vermemesini yalnızca sana dokunup dokunmamasıyla mı ölçüyorsun? Eğer öyleyse bu, ahlaki çöküşün ta kendisidir. İnsanlığın ortak vicdanı, sadece bireyin kişisel çıkarlarına göre şekillenemez.

Uygurların toplama kamplarına kapatıldığı, çocukların ailelerinden zorla alınıp asimilasyon kamplarında büyütüldüğü, insanların dini, dili, kültürü sistematik olarak yok edildiği Çin'deki bu distopik sistem, senin “devlet aklı” diye savunduğun şey mi?
      Eğer bu "devlet aklı"ysa, Hitler'in de Mussolini'nin de Stalin'in de "devlet aklı" vardı. Ama sonuçları insanlık tarihine kara leke olarak geçti.

“Devlet aklı” dediğin şey insanın onurunu, inancını ve özgürlüğünü çiğnedikten sonra neye yarar? Aklı olan devlet, halkını birer üretim makinesi gibi kullanmaz; onları robotlaştırmaz, düşüncelerini baskılamaz. Çin'in yaptığı tam olarak budur. Ve sen bu baskıcı yapıyı savunarak aslında sadece kendi cahil kalmakta ısrarını meşrulaştırıyorsun.

Sırf sana dokunmuyor diye bir rejimin vahşetini önemsiz görmek, vicdanını ekonomik konfora satan birinin düşünce yapısıdır. Bu da seni ele verir: Senin için özgürlük bir değer değil, lüks bir üründür. Oysa özgürlük, tüm insanların doğuştan hakkıdır. Uygur çocuğunun özgürlüğü senin cebine etki etmiyor diye değersiz değildir.

Kendi halkına zulmeden bir rejimin senin gibi uzaktan hayranlıkla bakanları olması ne kadar acı… İnsan haklarını hiçe sayan bir sistemi “devlet aklı” diye yüceltmen, ancak ideolojinin seni gerçeklikten nasıl kopardığını gösterir.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Sen baya hayal dünyasında yaşayıp da gerçeği unutan birisin daha fazla lafa lüzum yok

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Hala aynı şeti söylüyorsun. Rehabilitasyon kampları onlar. Dinci gerici, abd destekli tarşkat yubalarına gerekeni yapıyorlar. Türkistan İslam Partisi gibi terörist örgğtlerin oluşmasını engelliyorlar. Gayet güzel bir uygulama. Zulğm değil aydınlanma.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin ‘aydınlanma’ dediğin şey, Çin’in dini kimliklere uyguladığı sistematik baskının, zorla asimilasyonun ve soykırıma varan kültürel imhanın kılıfı. Uygurlara yapılanı rehabilitasyon diye savunmak, Hitler’in toplama kamplarına da ‘eğitim kampı’ demek kadar ahmakça ve insanlık dışı.

Sen hangi ‘aydınlanmadan’ bahsediyorsun? Kadınların başörtüsü taktığı için tutuklandığı, çocuklara Kur’an öğretilmesin diye anne babaların ayrıldığı, camilerin yıkıldığı bir distopyadan mı?
      Belli ki senin aydınlanma anlayışın, düşünce özgürlüğünü değil, tek tip düşünceyi dayatmayı kutsuyor.

Bir de kalkmış “terörist örgütleri engelliyorlar” diyorsun. Çin yönetimi için herhangi bir dini ifade zaten ‘potansiyel tehdit’. Uygurlar değil terörist, tersine Çin’in ırkçı politikalarının kurbanı. Tüm bir halkı ‘potansiyel suçlu’ ilan eden zihniyet, zaten ancak Komünist bir beyin yıkamasının ürünü olabilir.

Ha bu arada, çok övündüğün o Marxist-Leninist sistemin sonunda ne olduğunu biliyoruz: SSCB çöktü, Doğu Almanya çöktü, Arnavutluk çöktü, Küba hâlâ açlık içinde. Çin bile komünizmi bırakıp vahşi kapitalizme geçti ama sen hâlâ 20. yüzyılın çürümüş ideolojilerini kutsuyorsun.

Kusura bakma ama sen ne sosyal adaletin, ne de özgürlüklerin yanındasın. Sen sadece sistematik baskılara alkış tutan ve düşünmeyen bir otomat gibisin. Kendine ‘aydın’ demeden önce vicdan sahibi olmayı öğren.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Hadi şimdi Çin Muz Halkı Cumhuriyeti'ne veya Kuzey Kore Muz Cumhuriyeti'ne iltica et çünkü istediğin bozuk sistem orada

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin övdüğün sistemlerin insan hakları sicili, çöp kutusuna girse çöp kutusunu bile kirletecek kadar kirli. Gerçekten inandığın buysa, Batı’ya sövmeyi bırak, pasaportunu Çin’e çevir gitsin.

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Abicim, başörtüsü taktığı için kimse tutuklanmıyor. Yalan söyleme.

Soykırım varsa nasıl nğfusu artıyor? Asimilasyon nasıl oluyor kendi dil ve kültürleriyle istediklerini yapabiliyorlarsa?

Sizin istediğiniz şey, şeriat özgürlüğü. Leriata kim izin verir bu çağda? Aklınız mı uçtu? Taliban mı olsun istiyosunu? Uygur halkına reva gördüğünüz sistem bu mu?

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Yalan konuşan en büyük yalanları söyleyen sensin eğer sen Yalan söylemiyorsan kendi iddianın doğruluğunu ve benim Yalan söylediğimi ispat et. Komünizme kim izin verir bu çağda Komünizm Karl Marx'ın tuhaf bir hezeyanından başka bir şey değildi ve dünyada çokça denendi ama başarılı da olunamadı

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin idrak seviyenle tartışmak, haritaya bakıp dünyayı çözdüğünü sanan birine astrofizik anlatmak gibi bir şey. Çin’de başörtüsü takanların tutuklanmadığını söylüyorsun ama 2017’den bu yana binlerce Uygur kadın sadece başörtüsü taktığı, Kur’an okuduğu ya da namaz kıldığı için toplama kamplarına götürüldü. BM raporlarını, Human Rights Watch’un belgelerini, eski kamp görevlilerinin ifşalarını okumadın bile belli ki.

Nüfus artışı bahaneniz de trajikomik. Aynı Hitler de Yahudiler için ‘çoğalıyorlar’ diyordu. Demek ki nüfus artışı soykırımı aklamanın yeni bahanesi. Senin mantığınla, Auschwitz kampında doğan çocuklar da ‘soykırım yoktur’a kanıt olurdu.

Senin gibi insan haklarını, özgürlükleri Çin Komünist Partisi’ne pazarlayan birine verilecek en güzel cevap, Uygur annelerin sessiz çığlıklarıdır. Onları duymazdan geliyorsan, ahlaki iflasın çoktan başlamış demektir. Ve sen hâlâ bunu ‘aydınlanma’ sanıyorsan, karanlığın kendisi olmuşsun demektir.

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Başörtü takanları tutukluyorlar dedin, bu bir yalan.

Geri kalan söylediklerin zaten boş. Havada asılı kalıyor.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Kanıtlasana o zaman

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Jehjjffı olm, iddia eden sensin. Demek ki böyle bi vaka oldupuna inanıyorsun ki iddia ediyorsun.

Çok istşyorsan, bu soru sorulmuş. Hatta başörtülü bir Uygur yanıtlamış. "Does weatşng hijab is forbidden in china?" Diye yaz. Bak.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin şuursuzca 'yalan' diye etiketlediğin her cümle, aslında senin bilgisizliğini değil, ideolojik körlüğünü ifşa ediyor. BM’nin 2019 tarihli raporlarında Çin’in Sincan bölgesinde 1 milyonun üzerinde Uygur Türkünün toplama kamplarında tutulduğu açıkça belirtilmişken, sen hâlâ 'başörtüsü nedeniyle tutuklanma yok' diyorsan, ya okuma özrün var ya da bilinçli bir manipülatörsün.

Uygur kadınlarının sırf başörtüsü taktıkları veya namaz kıldıkları için kamplara gönderildiği, ‘dini aşırılık’ bahanesiyle cezalandırıldıkları yüzlerce tanıklıkla belgelenmiş durumda. Senin inandığın rejim, duaların fişlendiği, Kur’an sayfalarının yırtıldığı, Ramazan oruçlarının yasaklandığı bir sistem. Bu sisteme hâlâ övgü düzmek, ahlaki ve entelektüel iflasın ilanıdır.

Gerçekleri görmezden gelip 'boş, havada asılı' demekle fikir çürümez. Sadece senin entelektüel yerçekiminden kurtulamadığını gösterir. Sana tavsiyem: İnsan hakları raporlarını oku, BM belgelerini incele, belki o zaman kendi cehaletinden biraz olsun utanırsın.

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Abicim BMnin şu kararını bir göster. 1 milyon uygur, yuh! Bi de tanıklıklarla belgelenmiş ne demek? ABD merkezli STKlar çok güvenlirse biz de Kürtleri pişirip yiyoruz.

"Tabıklıklarla belgelenmiş" diyor. Seyit Tğmtürk mğ diyor? Hayatında Urumçi'de bulunmamış herif kfkffk

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Sen BM kararı istiyorsun ama gözünün önündeki soykırımı görmemek için her şeyi inkâr ediyorsun. Çin'in kendi devlet belgelerinden sızan 'Çin Belgeleri'ni, Xinjiang Papers'ı bile okumadan konuşuyorsun. Bu belgelerde Uygurların 'yeniden eğitim' adı altında kamplara kapatıldığını Çin Komünist Partisi'nin üst düzey yöneticileri açıkça ifade ediyor. The New York Times, BBC, Reuters gibi uluslararası medya kuruluşları bunları yayınladı. Human Rights Watch ve Amnesty International gibi kurumlar tarafından doğrulandı.

Senin mantığına göre Auschwitz de uydurmaydı, çünkü Hitler ‘Ben Yahudi öldürmedim’ dedi. Eğer senin için bir soykırımı anlamanın tek yolu bizzat orada bulunmaksa, Hiroshima’ya gidip radyasyon mu içtin?

Senin gibi ideolojik gözlüklerle gerçekleri inkâr edenler, Stalin’in Holodomor'da 4 milyon Ukraynalıyı açlıktan öldürmesini de romantikleştirir. Unutma, Lenin'in mirası kan, Mao'nunki ise kemiklerle dolu. Çin’i 'harika' bulanlara tavsiyem: Bir gün oraya başörtülü gidin de Komünizmin ne kadar 'özgürlükçü' olduğunu yaşayın. Ama unutmayın, orada fikirlerinizi özgürce söylemek bir ‘hak’ değil, bir ‘suç’. Umarım siz de bunu deneyimlemeden öğrenirsiniz.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

He tabi sana göre o Çin Komünist Partisinin üst düzey yöneticileri de satılmış köpekse o zaman sen bir doktora görün

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Daha önce de söylemiştim, bu "human rights watch"karın hepsi ya ABD ya Londra merkezlidir. Hükümetlerinden fonlarinırlar. Bağımsız kuruluşlar değil, doğrudan propaganda aparatlarıdır. BBC, reuters de öyle. Mesela bizde de o.. rspuluk Güzzelliyordu bu kanallar.

İstediğine inanabilirsin. Ama maalesef, kanıt diyebileceğim, hiç bir belge yok ortada.

Ha Çin şunu saklamıyor: ABDnin Guantanamo'daki işkence kampından farklı olarak Çin hükğmeti suçuna göre muamele ediyor. Bunu da açık açık söylüyor. Terörle iltisaklı adamları rehabilite ediyorlar. Oldukça naşarılı sonuçlar alıyorlar

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Senin bu yazdıkların, Çin Komünist Partisi'nin anlamsız propaganda broşürlerinden CTRL+C – CTRL+V yapmaktan farksız. ‘Terörle iltisaklı olanlar rehabilite ediliyor’ demenle Çin’in işkence kamplarını aklaman arasında hiçbir fark yok. Stalin döneminde de Gulag kamplarına giren herkes ‘devlet düşmanı’ sayılıyordu. Aynı tiyatro sahneleniyor, sen de izlemekle kalmayıp alkışlıyorsun.”

Human Rights Watch’u fonlara bağlayıp karalamaya çalışman komik. Çünkü bu kurumlar Çin’i da eleştiriyor, ABD’yi de, İsrail’i de, Suudi Arabistan’ı da. Ama senin gibi ideolojik gözlüğünü çıkarmaya cesaret edemeyenler yalnızca ‘kendi kutsal devrimlerinin’ günahsız olduğuna inanıyor. Hani belge diyordun ya? Aç BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Sincan raporunu oku. Ama tabii okursan, kutsal Che’nin portresi düşer duvardan.

Senin ‘başarı’ dediğin şey, Uygur kadınların zorla kısırlaştırılması, çocukların ailelerinden koparılıp komünist eğitim kamplarına verilmesi, insanların ibadet ettiği için fişlenmesi. Bunu başarı diye savunmak için ya tarih bilmemek gerekir ya da basitçe vicdansız olmak.

Guantanamo örneğiyle ‘ama onlar da yapıyor’cu çocukluk savunmalarına girmen de çok naif. Oysa Guantanamo’yu en çok eleştirenler de yine senin karaladığın Batılı kurumlar. Çin’e zerre laf edemeyenlerin Guantanamo'yu ağzına dolaması, tam da iki yüzlülüğün tanımı.

Ve evet, Çin çok ‘başarılı’: İnsanların sosyal kredi puanına göre yaşamasına, 24 saat yüz tanıma sistemleriyle izlenmesine, sansürle düşünce kontrolüne, George Orwell’in 1984 romanında hayal ettiği her şeyi gerçeğe çevirmesine ‘başarı’ diyorsan, senin hayalindeki dünya zaten distopya. Ama ne yazık ki, biz özgür bireyler seninle aynı kabusta yaşamıyoruz.

İdeolojik köleliğin bu kadar gönüllü yaşanması gerçekten trajikomik. Ne diyeyim… Kızıl yıldızın altında gözlerini kapatmaya devam et, gerçekler senin rüyalarını bölmesin.

Yorumla
    • StenkaRazin
      StenkaRazin
      10 ay

Hee uygur kafınları zorla kısırlaştırmak yetmez. Beneklerimi de yiyolar. Pis Çinliler.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Yorumunun içeriği değil, üslubun çok şey anlatıyor: Ciddiye alınma çabası, ama konunun ağırlığını taşıyamayacak bir bilinç. Uygurların yaşadığı trajediyi dalga konusu yaparak neyi kanıtladığını sanıyorsun? Sırf bu ironiyle bile Çin’in propagandasına bilerek ya da bilmeyerek hizmet ettiğini anlamayacak kadar sığ bir çizgidesin.

Yorumla
    • gündüzüngüneşi
      gündüzüngüneşi
      10 ay

Haydi ispatla şimdi Çin'de Uygur Zulmü yapmadığını
      Bir de hep papağan gibi aynı şeyleri tekrarlama

Yorumla
  • MUSTAFA2759
    MUSTAFA2759 Takip Et
    Xper 1 Yaş: 36
    10 ay

Huzurlu

0
    0 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Hayalinizdeki Türkiye nasıl bir yer?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi

Bu paylaşımı beğenmene sevindik!

Kendi cevabını paylaşmak ister misin?

Benzer Sorular

Hayalinizdeki Türkiye nasıl bir ülke? 11 cevap verildi
Türkiyenin nasıl bir yer olmasını isterdin? 8 cevap verildi
Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? 10 cevap verildi
Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? 3 cevap verildi
Türkiye'nin🇹🇷 hayalinizde nasıl olmasını isterdiniz? 6 cevap verildi
Sizce Türkiye’de en yaşanılacak yer neresi? 46 cevap verildi
Popüler İçerikler
  • En Güzel İnstagram Yorumları! Arkadaş Fotoğraflarına Çarpıcı Sözler
  • Kankanı telefona nasıl kaydedersin? En yakın arkadaş, kankayı rehbere kaydetme isimleri neler?
  • Rehbere Kaydetme İsimleri için Öneri Verir misiniz?
  • Instagram uygulamadan atıyor! Neden beni sürekli atıyor?
  • She/Her/They/Them/Him/He İngilizce Ne Demek, Anlamı Nedir?
  • Adres Başlığı Nedir, Ne Demek, Ne Yazılır?
  • Snap streak nedir? Snapchat St ne demek?
  • Btw ne demek acaba?
  • Instagram Gizli Hesap Görme Nasıl Yapılır? Instagram Gizli Hesap Görme Uygulamaları
  • Crush ne demek, ilişkiler için bir anlamı var mıdır?
Yeni Sorular
  • Konuşmadan önce düşünür müsünüz?
  • Saçlarınızın modelini ne sıklıkla değiştiriyorsunuz?
  • Sert müzikleri sever misin?
  • Saçlarınızı ne sıklıkla kestiriyorsunuz?
  • Dünya Kupası 2026 Türkiye grup maç saatleri size uygun mu, canlı izleyecek misiniz?
  • Regl oldum karnıma ara ara sancı giriyor, bana gecmiş olsun demek ister misiniz?
  • Buradan mesajlaşmaktan en keyif aldığınız arkadaşınız kim?
  • Gece saatlerinde tost yer misiniz?
  • Sevgilinizin karşı cinsten kankası olabilir mi?
  • Gece aldığınız kararlar sağlıklı oluyor mu?
  • Yardım
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Site Sözleşmesi
  • Yayın İlkeleri
  • KVKK Aydınlatma
  • Öne Çıkan Sorular
  • Site Haritası
  • Etiketler
Popüler Konular
Aile & Toplum Alışveriş & Hediyeler Cilt Bakım Çocuk & Ebeveyn Diğer Diziler & Filmler Eğitim & Kariyer Fal Gamer İnternet & Teknoloji Kişilik & Karakter Moda & Stil Özel Günler & Hijyen Saç Bakım Sağlık
Kızlar Soruyor, Kizlar Soruyor
©2026 KızlarSoruyor ™
Apple Store Google Play
{0} ile üye ol
YÜKLENİYOR...
YÜKLENİYOR...
Soru gözden geçiriliyor...
Site kurallarına uygunluk inceleniyor...
Son dokunuşlar yapılıyor, neredeyse hazır ✨