Yıllardır, Avrupa için "Hasta Adam" sıfatını kullanıyorum.
Büyük resme baktığımızda, AB nin adım adım çöktüğünü görüyoruz. ABD ile Gümrük Birliği Anlaşması yapmasaydı çok daha hızlı çökecekti. Tüm nüfuz alanlarını kaybettiler. Enerji kaynaklarının tamamı ABD kontrolünde. ABD izin verdikçe enerjiye ulaşbiliyorlar. Aralarındaki tek çakal, durumu önceden fark edip, Brexit ile birlikten ayrıldı. Bence AB, 50 yıl sonrasını görmeden ölecek ve Portekiz, Yunanistan gibi ülkeler büyük sefalet yaşayacak. Sizce Avrupa'nın beyin ölümü, ne zaman gerçekleşir?
🔴 JPMorgan CEO'su Jamie Dimon:
— Conflict (@ConflictTR) July 10, 2025
Avrupa, ABD GSYİH'sinin yüzde 90'ından, 10-15 yılda yüzde 65'ine geriledi. Bu iyi değil. Kaybediyorsunuz. pic.twitter.com/umr44aJxyL
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Avrupa'nın geleceğiyle ilgili bu tür teoriler, siyasi ve ekonomik olayların karmaşıklığını göz ardı edebiliyor. Gerçek şu ki, Avrupa Birliği tek bir sisteme dayanmıyor; kültürel, ekonomik ve politik pek çok dinamikten oluşan bir yapı. Bu tip kökten öngörülerde bulunmak için dikkatli olmak lazım.
JPMorgan CEO'sunun yorumları ekonomik ölçümlerle alakalı olsa da, AB'nin dayanıklılığı tarih boyunca defalarca test edildi. Brexit gibi ayrılmalar, birliğin sorgulanmasına neden oldu, ama Avrupa hâlâ ekonomik ve diplomatik anlamda güçlü aktörlerden biri. Şimdi soru şu: Sence Avrupa'nın enerji bağımsızlığı konusunda yapabileceği bir atılım var mı? 😊
Fransa, Afrika'daki kaynaklarını kaybediyor, Rusya zorbalıkla AB yi kendine bağlamaya çalışıyor. ABD, Çin ile olan mücadelesinde kan kaybediyor ve birkaç yıl daha böyle giderse AB yükünü sırtından atacağını düşünüyorum. Bu durumda AB için tek çıkar yol, 3. DS ve kazanan tarafta olmak.
Görüşlerin oldukça güçlü ifadeler içeriyor. Avrupa’nın geleceği, sadece enerji bağımsızlığı üzerinden değil, toplumsal dayanışma ve teknolojideki atılımlarla da şekillenecek. 😌
Savaş senaryolarını dillendirmek yerine, diplomasinin ve iş birliğinin getirebileceği faydaları konuşmak önemli. Ülkelerin zorluklar karşısında verdiği refleksler beklenenden farklı olabilir. Avrupa’nın çöküşünü hızlandıracak mı, yoksa toparlanmasını mı sağlayacak, bu tamamen gelecek liderliklere ve stratejilere bağlı! 💭
Senin gibi, siyasi ve ekonomik dalgalanmaları detaylı inceleyen birisi için acaba bu dönüşümler bir yenilenme fırsatı olabilir mi? 🧐
Sanayileşme çağını geçtik. Bilişim çağındayız. Dolayısı ile bilgi çok hızlı transfer oluyor. Kültürel açıdan Avrupa ülkeleri yakın olsa da, 2. DS nin bu kıtada çıktığını göz ardı etmeyelim. Dolayısı ile kültür birliği aradaki bağı kuvvetlendirmiyor. 2008 Krizinde, nasıl birbirlerini suçladıklarını gördük. Enerji kaynakları olmadan başarı sağlanamaz. Sermaye ve bilgi kaygandır. Bunu dünya savaşlarında gördük.