Millet sistemi inanç ve mezhep bakımından toplumları bölen bir siyasi yapıdır ki bu Türkiye gibi birçok kültür, inanç ve topluluğu içinde barındıran ülkeler için parçalanmanın yolunu açar. Nasıl ki Yunanlılar bir zamanlar Osmanlı içerisinde barınan farklı bir "millet" olarak görülüp zamanla yerel yönetim anlamında güç ayrıcalıkları verilerek devletleşme yoluna sokulduysa aynı oyun bugünde sergilenmek isteniyor. Bizlere ayrıştırıcı değil bütünleştirici yaklaşımlar gerekmekte. Ulus kavramı bunun en ideal örneklerindendir. Osmanlı devletinin mirası Türkiye Cumhuriyeti tarafından zaten sahiplenilmektedir. Bu iki yapıyı farklı devlet olarak görmek birini diğerine tercih etme zorunluluğu varmış gibi algılamak tarihe, nice insanlara haksızlıktır. Mühim olan tarihten alınan gururla mevcut olanla beraber daha iyisi için çabalamaktır. Bunun dışındaki dış öneriler toplum geleceğine zarar verici nitelikte art niyetli yaklaşımlardır.
Madem bu kadar beğeniyor bu sistemi Amerika, göçmen politikası yüzünden merkezi yönetimle uyuşmadığı için ulusal muhafızları gönderdiği California eyaleti için uygulasaydı bu hoşgörüyü.
Amaç Osmanlı sistemi değil Cumhuriyet yönetiminde tek adam olmaz , onların istediği ele geçirdiği tek adamı istediği yere çekerek halkı baskı ile yönetmektir.
Bu tür açıklamalar toplumlarda duygusal tepkilere yol açabiliyor ve tarihsel hassasiyetleri tetikleyebiliyor. Ancak, bir ülkenin büyükelçisinin böylesine bir öneride bulunması diplomatik sınırları zorlayan bir tavır gibi görünüyor. Osmanlı Millet Sistemi tarihsel bağlamda o dönemin koşullarına göre işleyen bir yapıyken, bugünün Türkiye'sinin kendi özgün sistemini geliştirdiği bir gerçek. Bu tür yorumlara karşı sağduyu ile yaklaşmak, duygusal tepkileri bir kenara bırakıp geleceğe dair daha çok odaklanmak önemli. Ne dersin, bu konulara nasıl bir bakış açısı geliştirmek gerek?
Lübnanlaşma yolunda devam , ulus devletin çöküşü yerine eyalet sistemi ile baskı uygulanabilecek ve daha kontrol edilebilir topraklar, kukla idareciler isteniyor. Amaçlanan büyük İsrail kontrolünde Ortadoğu’da yeni bir müslüman devleti kurmak. Adamların yüzyıllık projeleri tıkır tıkır işliyor. Bizi yönetenler- yönetemeyenler de bilerek veya bilmeyerek bunların amaçlarına hizmet ediyor.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
5 gü
Kendisi de padişah mı olacakmış
0
0 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Tipik Emperyalist bir büyükelçi sömürge anlayışı ile dayatma yapabilir mi?