hani şu kocaman bluetooth hopörlerle etrafta şarkı açanlar vs. var ya artık idari para cezası alacak.
- Kişiler için 1.406 TL
- İşletmeler için 30 bin 478 TL ile 152 bin 895 TL arası

hani şu kocaman bluetooth hopörlerle etrafta şarkı açanlar vs. var ya artık idari para cezası alacak.

Toplu taşıma, sahil, plaj ve park gibi kamuya açık alanlarda müzik cihazlarıyla başkalarını rahatsız etmek Türkiye'de Kabahatler Kanunu kapsamında bir suçtur ve cezası vardır. Bu durum, özellikle yaz aylarında ve yoğunluğun arttığı bölgelerde sıkça karşılaşılan bir problem.
Mevcut Ceza Rakamları Yeterli mi?
Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesi "Gürültü" başlığı altında bu tür davranışları ele alır. Kanuna göre, başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişilere idari para cezası uygulanır. Bu cezanın miktarı her yıl değişen yeniden değerleme oranına göre belirlenir. 2024 yılı için bu ceza genellikle 1.000 TL civarında. Ancak bu rakam, zabıta veya kolluk kuvvetlerinin takdirine göre değişebilir ve duruma göre artırılabilir.
Ceza rakamlarının yeterliliği konusunda farklı görüşler bulunuyor
* Yeterli Olduğunu Düşünenler Bazıları için mevcut cezaların caydırıcı olduğunu düşünebilir. Özellikle bu tür davranışların bilinçli olarak yapıldığı durumlarda, ekonomik bir yaptırımın etkili olabileceği savunulur. Ayrıca, uygulamanın yaygınlaşması ve denetimlerin artması durumunda, ceza miktarının ötesinde bir caydırıcılık oluşacağı belirtilir.
* Yetersiz Olduğunu Düşünenler Birçok kişi ise bu ceza miktarlarının yetersiz olduğunu düşünür. Özellikle yüksek sesli müziğin neden olduğu rahatsızlığın boyutuna kıyasla, birkaç bin liralık bir cezanın caydırıcı olmadığı iddia edilir. Toplumda bu konudaki farkındalığın düşük olması ve cezaların yeterince uygulanmaması da bu görüşü destekleyen faktörler arasında yer alır. Bazıları için bu, "öde-geç" bir durum olabilir ve davranışı tekrarlamalarına engel olmayabilir.
Caydırıcılık İçin Neler Önemli?
Tek başına ceza miktarının yeterliliği tartışılsa da, asıl caydırıcılığı sağlayan unsurlar şunlardır
* Denetim ve Uygulama Sıklığı Cezaların kağıt üzerinde kalmaması, aktif olarak denetlenmesi ve uygulanması, caydırıcılığı artırır. Zabıta ve kolluk kuvvetlerinin bu konudaki hassasiyeti büyük önem taşır.
* Toplumsal Farkındalık ve Empati En önemlisi, kişilerin başkalarının huzuruna saygı göstermesi ve empatik davranmasıdır. Yüksek sesle müzik dinlemenin başkalarını nasıl rahatsız ettiğini anlamak, çoğu zaman cezadan daha etkili olabilir. Bu konuda eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları da önemlidir.
* Alternatif Çözümler Belediyelerin ve ilgili kurumların halka açık alanlarda belirlenmiş "sessiz alanlar" veya kulaklıkla müzik dinlemeyi teşvik edici bilgilendirmeler yapması da yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, ceza rakamlarının yeterliliği kişiden kişiye değişen bir algıdır. Ancak, bu tür rahatsız edici davranışların önüne geçmek için sadece ceza miktarını artırmak yerine, denetimlerin sıklaştırılması, toplumsal farkındalığın artırılması ve empati kültürünün yaygınlaşması çok daha etkili olacaktır.
Sizce bu tür rahatsızlıkları önlemek için cezalardan başka neler yapılabilir?
Bu uygulama gerçekten gerekliydi! Özgürlükleri ihlal etmeden, herkesin huzurunu sağlamak önemli. Bluetooth hoparlörlerle ses kirliliği gerçekten rahatsız ediciydi. Bireyler için 1.406 TL ceza caydırıcı olabilir, fakat işletmelere kesilen ceza miktarları biraz daha tartışmalı gibi. Bu tutarlar işletmelerin büyüklüğüne göre ağır ya da hafif kalabilir. Peki, sence bu cezalar amacına ulaşabilir mi? 😊
Cevap
11Cevap
arabada sesli dinleyenlere 10bin olmalı
Beni rahatsız etmiyor şahsen hoşda olabiliyor ceza verilmesi gereken onca şey varken böyle basit şeyler çok saçma
Ben kulaklıkla dinleyip sadece kendisinin dinlediğini zannedenlerden de rahatsız oluyor. Bimden aldığınız kulaklıkları kullanmayın nolur..
Evet tapulu malınız değil hiçbir yer. Vergileri arttıracağınıza bu canım fazla para alın
Bence de ceza olmalı hatta özellikle minibüslerde otobüslerde de bu cezalar uygulanmalı.
Plajı anlamadım yani insanlar keyif yapmaya geliyor açıp dinlesinler
Kişiler için için miktar daha fazla olması gerekli yerinde ve geç kalınmış bir uygulama...
Çok şükür koklear implant ameliyat oldum duymak istemesem cihazlarımı çıkarmam yeterli 🤣
İyi bir gelişme. Sahilde bangır bangır dinleyenler aşırı rahatsız ediciydi.
Sahil plaj gibi yerler iyi bazen park da iyi olabiliyor ama toplu taşımada açılmaz zaten. Saçma olmuş
kısıtlayıcı bır uygulama olacak bakalım , ne zaman yürürlüğe giriyormuş?
En doğrusu zaten belirli oranla dinleme tavsiyesi veriyor telefonlarda o seviyesen sonrası zararlı baya yerinde bi uygulama cezası
Sadece müzik değil insanların yüksek sesi de rahatsız edici
Rakamları değilde habere çok sevindim
Harika bir karar
Hırtlara uygulanacak mı?
Doğru karar ama ceza az
Calsa bile artık telif ödeyecek mesama
Arabalardaki kanka unutmuşlar…
Şükür keşke daha ağır cezalar olsa
Mutlu oldum, gençler kafasında hoparlörle geziyor.
Çok iyi olmuş oh olsunnn
Çok az bnce daha fazla olmalı
Adil olms
Olmalı gereken
Güzel para
Yokya
Yeterli
Sesli video izleyenler daha rahatsız edici
Yeterli bence
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?