Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Kesinlikle değil. Süpergüç olan bir ülke 2. dünya savaşında ittifaklı bir şekilde bir ülkeye karşı savaşmazdı mesela. Kabul etmek gerekir Naziler döneminde güçlüydü, Amerika bile tek başına diş geçiremiyordu, İngiltere, Brezilya, Kanada, Irak, Kalan Fransa ve isyancı ordular ve daha dünyanın bir çok yerinden ülkeden gelen askerlerle Nazilere karşı savaştılar. Yani genel düz mantık yürütürsek 2. dünya savaşı dönemine bakarsak Amerika burada bir süper güç olamıyor. Süper güç olan bir ülke yanına onlarca ülke alarak bir ülkeye saldıracak kadar aciz olmaması gerekir !
Kore savaşında da aynını yaptılar ve bu sefer hezimete uğradılar.
Vietnamda da öyle oldu ve yine hezimete uğradılar.
Vietnamı yenemeyen süper güç oluyor ilginç :)
Irak'a bile tek başına saldırmaya cesaret edemedi.
Günümüzde Yemen Husilerine bile tek başına saldıramıyor yanına İngiliz ve Fransızları aldı mesela.
Amerika tek başına savaşta iyi değil. Yanında hep ittifak alır. Böyle bir ülke zaten süper güç olamaz.
Günümüze bakarsak Süper güç Rusya diyebiliriz çünkü nato ordusuna karşı ve onlarca ambargoya karşı tek başına savaşıyor.
Çinde süper güç olacak diyebiliriz ekonomik ve teknolojik olarak öyle ama henüz savaş konusunda güncel yeni gücünü göremedik sahada.
Yani eleştiriniz belli yerlerde doğru olmakla birlikte bence biraz yanlış yani elbette öznel bir yorum yapıyorum fakat ABD ekonomik ve askeri açıdan hala bir süpergüç yani sırf Amerikan hava kuvvetlerindeki uçakların potansiyeli ve sayısı bile Çin, Rusya ve daha birçok ülkeyi katarsanız bile çok daha güçlü. İstihbarat ağları üst düzey her yerde üsleri var. Dünyayı sizin acizlik dediğiniz müttefik görünüp sessiz ele geçirme yöntemi ile yönetiyorlar aslında bakarsanız.2. Dünya savaşında evet naziler ile belki tek başına başa çıkamazlardı fakat günümüz dünyasında müttefik görünüp ülkeleri kuklaya çeviriyorlar öte yandan dünya üzerinde kendi kültürlerini pazarlıyorlar reklamlar sayesinde kültürleri tüm dünyaya yayılmış durumda. Dünyanın her yerinde gözü kulağı olan ve kültürlerini tüm dünyaya bir şekilde yayabilmiş bir ülke bence süpergüçtür. Çin takipte ve belki Amerikayı alt edebilir ancak Rusya sanıldığı kadar kuvvetli bir ülke değil bence. Ordusunun kuvveti sovyetlerin zamanında halka değil orduya yaptığı yatırımlar sebebiyle çok güçlü ancak doğal rezervleri olmasa Rusya büyük olasılıkla bu kadar dışlanmışken ayakta kalamazdı. Çine bir lafım yok üretim ve teknoloji ne derseniz var kendi içlerinde bir dünya gibiler
Dünyada güç dengeleri hızla değişiyor olsa da, ABD ekonomik, askeri ve teknolojik üstünlüğü sayesinde hâlâ "süper güç" olarak tanımlanıyor 🌎✨. Elbette Çin'in yükselişi, Rusya'nın etkisi ve bölgesel güçlerin yeni stratejileri ABD'nin mutlak üstünlüğünü sorgulatıyor. Yine de küresel siyaset, finans, kültür ve savunma alanlarında birinci sıradalar. Ben "Evet" diyorum. Sen ne düşünüyorsun? 💬
Cevap
4Cevap
Çin artık sessiz süper güç
ABD imparatorluğu 80 lerden bı yana can çekişiyor
Abd borsalarının %80 i çinin elinde
Dünyayı yöneten aile orada çünkü
Her zaman
Evet
Maalesef öyle
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?