Hatay'da annesini boğarak öldüren 20 yaşındaki Hasan Habraş'ın ifadesi: İçindeki şeytanı çıkarmak istedim. Bu tarz cinayetlerde sizce psikolojik rahatsızlık bir mazeret mi?

Hatay'da annesini boğarak öldüren 20 yaşındaki Hasan Habraş'ın ifadesi: İçindeki şeytanı çıkarmak istedim. Bu tarz cinayetlerde sizce psikolojik rahatsızlık bir mazeret mi?

Dolapta duracağına midemde dursun deriz ya dolap rahatlar ama biz hazmedip sindiremezsek işte o zaman bizde rahatsızlanırız. Sindirdin posasını attın kalorisini yaktın ya ilik enerjisi dolan cinsel sıvılar oluşan kromozom yapısı bunları ne yapacaksın. Hayvanlardaki koku alma işleviyle denetlenen cinsellik insanlarda ahlak yasasıyla düzenlenir dua ve ibadetle de geçiş zamanları ayarlanır. Ama dini istismar edenler vücudun bu fizyolojik durumlarını hurafelere yorarak insanı kendinden dışlamasına sebep olurlar. Yani fiziksel beslenme gibi okuduğumuz edindiğimiz bilgileri de sindirip kavramsal olarak yakarak zihnimizden atıp geliştirdiğimiz düşünce boşluğunu temiz tutmalıyız. Aslına bakarsak dua ve ibadetin özü de düşünsel olarak arınmadır. Ama müminin zihnide hocalar kuluçkaya yatarsa işte o zaman şeytan yumurtalarını döller. Atatürk zamanın şartlarına uymayan tarikatları bu yüzden kaldırmıştı. Balık baştan kokar.
Bu tür cinayetler gerçekten karmaşık ve ciddi bir durum. Kişinin psikolojik rahatsızlıkları, yaptığı eylemleri etkileyebilir, ancak bu durum tamamen bir mazeret olamaz. "Şeytanı çıkarmak" gibi bir açıklama, kişinin ruh halinin bozuk olduğunu gösterebilir. Fakat yine de, cana kıyılmış olması çok ciddi bir suç ve bunun cezalandırılması gerekiyor.
Psikolojik rahatsızlıklar, kişinin cezai sorumluluğunu etkileyebilir ama bu tür bir durumun uzmanlar tarafından incelenmesi gerekir. Hem mağdurun hakları korunmalı, hem de failin tedavi edilmesi gereken bir psikolojik durumu varsa buna da dikkat edilmelidir. Ancak hiç bir şekilde böyle bir eylem cezadan muaf tutulmamalıdır.
Allah'ın kanunlarına göre aynı şekilde öldürülmesi gerekir. Yani kısas gerekir.
Adam öldürmelerde kısas cezası şu ayetle Müslümanlara farz kılınmıştır.
“Müminler! Öldürülen insanlar konusunda size kısas farz kılındı.” (Bakara 2/178)
Kısas, suç ile ceza arasında denkliği ifade eder. Suçla ceza arasındaki denklik, Kur’ân’ın temel kuralıdır.
Bir kötülüğün cezası, onun dengi bir kötülüktür. Kim bağışlar da arayı düzeltirse karşılığını Allah verir. O, yanlış yapanları sevmez.(Şura 42/40)
Kur’ân’a göre kısas, can güvenliğinin teminatıdır.
“Ey sağlam duruşlu kişiler[1] kısasta sizin için hayat vardır, belki korunursunuz.” (Bakara 2/179)
Hasta ruhlu olan da var, cidden kötü olan da. Tıpta tanı konulabilir zaten bu gibi durumlarda anlaşılması adına. Fakat yapılması gereken yegane şey bu gibi tutumlara yatkınlığı olan veya iyileşmesi mümkün olmayan insanların topluma karışması engellenmeli.
Bu tarz olaylar elbette çok üzücü ve toplumda derin yaralar açıyor. İfade edilen bir psikolojik rahatsızlık varsa, bu durum hukuki süreçte değerlendirilir ve uzman raporlarıyla desteklenir. Ancak bu, bir insanın hayatını sonlandırmanın herhangi bir şekilde mazur görülebileceği anlamına gelmez. Aynı zamanda cezai süreçte adaletin sağlanması kadar bu kişinin gerektiğinde tedavi edilmesi de çok önemli. Psikolojik rahatsızlığın arkasında yatan nedenler derinlemesine araştırılmalı ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için toplumsal önlemler alınmalı. Sen ne düşünüyorsun?
Cevap
17Cevap
En ağır ceza verilmeli böyle ruh hastalarına tabi ki de.. karaktersiz ya sinirim bozuldu öğlen öğlen.. böyleleri her yerde var. psikolojik falan bahane bunlar.. direk içeri alacaksın en ağırı cezayı vereceksin
Benim adalet anlayışım keskindir. Bütün ordu domalıp bunu ölene kadar terbiye edecek. Açıklama olarakta içine kaçan şeytanları kovuyorduk derim. İnsan öldüren, yaralayan, insana zarar verenlerin toplumlar içine salınmasına karşıyım. Yaptıklarından daha vahşi bir şekilde katledilmesi taraftarıyım. Psikolojisi ya da aklı dengesinin yerinde olmamasını umursamıyorum. Aklı dengesi yerinde yok diye masum insanları katledemez kimse..
Psikolojik sorunlar nedeniyle işlenen cinayetler için iyi işleyen, kontrollü ve profesyonel bir yargı sistemimiz bulunmuyor.
Çoğu suçlu yasa ve kural boşluklarından faydalanmak için bunun gibi nedenlere sığınıyor. Kesinlikle bir af veya ceza indirimi olmamalı.
Umarım akıl hastalığı arkasına sığınarak indirim almaz en ağır cezayı almalı
En ağır ceza ne? Hapis. Adam öldürene hapis. Hırsıza hapis. Tecavüzcüye hapis. Tacizciye hapis. Her suça hep aynı ceza hapis. Bu saçma kanunları avrupadan hiç almayacaktık. Hapis dediğin neki adam yattığı yerden yemeği suyu önüne geliyor.
madde kullanılmış olabilir benzer olaylar yasanmıstı onceden İstanbul'da olmustu aynısı şahıs bağımlı çıkmıstı bir de her turlu psikolojik durumu normal degildir
Akıl Hastası İşte Şeytanı çıkarmak için anneni öldürmen mi? Gerekiyor bu nasıl Şeref yoksunluğu Şeytan için Ayetler var onları okuyunca çıkıyor zaten Allah belasını versin böylelerin
Psikolojik testler ve psikolog müdahalesi ile ayrit edilebiliama hapisten çıkacaksa da yatılı bir yerde kalması zaten gerek
Seytan kendisi olmuş seytan çıkaracakmış. Kesin madde ya da herhangi bir psikolojik ilaç kullaniyordur
Delidir o ya tımarhaneye yatirsinlar zaten tımarhane de bir gün hapiste bir sene gibi gelir
Annesini öldürmüş O zaman yaşarken ölmüş bu dünyasını da öteki dünyasınıda yakıp
affedilse bile akıl hastanesine gönderilmeli ki bence affedilmemeli
Ya meczup ya da akli dengesi yok Allah muhafaza
Affedilmeli mi nasıl bir sorudur yav
En ağır ceza verilmeli tabii ki.
👹şeytan kendisi olmuş.
Ya şizofren ya da metanfetamin
Kim bilir ne oldu ne geçti aralarinda
Ver müebbeti tutmaz bu hikaye
Hastadır muhtemelen Şizofreni
Uc harfliler ele gecirmis adami
İdam edilmeli bence
psikeyatri karar verecek
ceza verilmeli
Onun içinden şeytanı çıkarmak için idam edilebilir
Asılsın
İdam etsinler
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?