her Ramazan Alevilere kâfir gözüyle bakılıyor, ama biz orucumuzu tutarken muharremde kimseye laf etmiyoruz neden tutmuyorsun diye sormuyoruz. çoğu alevi ramazanda oruçlu olan Sünnilere yardım eder önlerinde yemek yemez iftara gider Aleviler kendi orucunu tutunca orucluyum diyince bize bı bakış atılıyor sorgulaniyor ama biz Bir iki Sünni kötü diye hepsini kötü görmüyoruz ama Sünniler çoğunlukla bir iki alevi öyleydi diye hepimizi kötü görüyor ve bu yanlış
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Ramazan orucu farz çünkü ondan kabullenmeme gibi bir durum olabilir. Kimsenin ibadeti kimseyi ilgilendirmez ama Muharrem ayı orucunu niye tutmuyorsun gibi bir düşünceye girmek zaten saçma olur.
03 Yorumla
Soran1 yılAşağıda yorumum var git oku anlatamicam
Soran1 yılGayet düzgün konuştum
Bir kaç sefer anlatigim için anlatmaktan yoruldum asagada yorumum var oku dedim burada kötü bir şey yok ki yanlış anladiysan kusura bakma ama bende anlatmaktan yoruldum yanlış bir şey de şöylemedim.
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)1 yılÖncelikle dinle ilgili kimse kimseye şunu niye yapmıyorsun diye sorma hakkına sahip değil size bunu soran varsa yanlış. Ama siz sanki hep aleviler magdurmus gibi konusmussunuz. Sizde haksızlık yaşayabilirsiniz ama herzaman onlar mağdur, haklı değil. Cocuklarina sunnilerle konuşmayın, evlenmeyin diyenler, eşlerini aldatanlar, çocuklarına bakmayanlarin çoğu bu inanca sahip. Evliliktede alevilerle evlenenlerin çoğu mutlu değil. Bundan dolayida çoğu iyi insan değil benim gözümde. Olumsuz yorumda insanlara düşman kesiliyorlar ama inanki kurtlerde, lazlarda gocmenlerde yani bircok insan kulturunden dolayı olumsuz yorum alıyor mutlaka çokta kinlencek bir şey yok. Dusmanmisim gibi algı olusmasin yani kardesim.
06 Yorumla
Soran1 yılÖyle bir şey demedim zaten
Çocuklarına Sünnilerle konuşma diyenler genelde bazı Sünniler önyargılı olduğu için bizi anlamadıkları için korktukları için öyle diyorlar eşlerini aldatan çocuklarına bakyanlarun çoğu bu inanca sahip denilmez çünkü bunun inanca alakası yok biz alevilerin ortak noktası iyilik iyidir dememiz ve bakış acımız biz daha doğrusu çoğumuz kimseye zarar vermiyerek ve her dini her insanı saygıyla karşılayarak büyütüldük. Aleviler insanlara saygı duyarlar ama kısıtlandığimiz anda gideriz ve uzaklaşiriz ben çoğu alevi tanıyorum mutlular bunun inanca alakası yok ben aleviyim ama deistim diyen de var hepimizi bir tutmayın rica ediyorum , bende şimdi kalkıb alevi kızlar Sünni erkeklerle evlenince mutsuz desem sizde karşılık verirsiniz dimi? Bunun mezheble değil saygıyla alakası var bir birini saygıyla karşılayan iki insan ömür boyu mutlu olur. Sizin gözünüzde insan olmasak bile biz size iyi davranmaya ve Altan almaya devam ediyoruz bizim yıllardır tek istediğimiz şey saygı duymanız onuda çok görüyorsunuz bize evet alevilerin de arasında var Sünnilere karşı nefret besleyenler buda doğru değil ama kimse de gelib barış istemiyor ben aleviyim ve kürdüm çok kinlenicek bir şey yok diyetek küçümsemeyin kinlenen biz değiliz sizsiniz biz yıllardır barış istiyoruz ramazanda iftara gidiyoruz saygı duyuyoruz ama çoğu Sünni kardeşlerimiz hala müslüman değilsiniz oruç diye inadına sorguluyor düşman değiliz benim niyetim barış olması
Cevap sahibi1 yılÖncelikle kimseye kinli ya da düşman değilim. Bir insanın kurt, laz, Çerkes vb. olmasindan dolayı sadece dışlama ya da haksizlik olursa bu yanlıştır. Ama kötü birsey ya da haksizlik yapılırsa tepki verilir. Aleviler çoğu kötü şeyleri yapıp bize kimse bir şey demesin diyorlar olumsuz yorum alincada düşman kesiliyorlar böyle bir şey yok. Hic kimse her şeyi yapma hakkina sahip değil. Çoğumuz kimseye zarar vermiyoruz demişsin kendi adına konuşacaksın. Zarar vermediklerini nereden biliyorsun? İnsanlarla konuştuğunda araştırdığında çok üzülerek söylüyorum eşlerini aldatanların çocuklarına bakmayanlarin yani üzücü şeylerin çoğunun yaşatanların onlar olduğunu göreceksin. Yanlış bir şey görürsen bir yerde insanlık namına uyaririm. Yanlış yapan Kürt de olsa Çerkez de olsa yani konuşurum alevilere özel bir düşmanligim yok yani. Madem inanmıyorsun kendin araştır doğru olduğunu göreceksin. Ben seni tanımıyorum sana neden kinli ya da dusman olayim
Soran1 yılAleviler ne yaptı anlatır mısın?
Ibadetlerimizin ve oruclarimizin farklı olması ki semah Kuran'da geçiyor kötü bir şey yaptığımız anlamına gelmiyor. zarar vermediklerini cem evine gittiğimden ailelerimin iki tarafinda alevi olmasında ve biz alevilerin herşeyden önce kimseye zarar vermemeyi öğrendiğimiz için ve her insana saygı duymanız gerektiği cem evlerinde ve alevi anne babalardan ilk olarak öğretilen şey olduğu için biliyorum. Çocuklarına bakamayan Sünni kardeşlerimiz de var karısını aldatanlar da var ben gerçekten alevi gibi yaşayan cem evlerine giden Alevilerden bahsediyorum ve ayrıca benim demek istediğim karısı aldatanlar vs değil Aleviler düşman kesilen oruç tutmuyoruz diye laf atan
Daha geçen bir cem evine saldırıda bulunuldu peki neden? Ramazanda oruç tutmuyoruz diye ki Aleviler arasında tutan ve tutmayanlar da var. Çocuğuna bakamayan veya aldatanlar insan olarak ırk din mezhep farketmez yanlış bir şeydir benim demek istediğim başka bir şeydi. düşman olduğunu söylemedim her insanın başka Fikri veyada sebebleri vardır
Cevap sahibi1 yılZarar vermediklerini öğrendiklerimden biliyorum demişsin sen temiz olabilirsin ailen de akrabanda öyle olabilir ama dışarısı komple temizmi iyi insanmi? Ben ibadet ya da inanç farklılıklarından dolayı insanlara karışılmasına karşıyım. Allah'tan başka kimseye hesap verilmez. Ben diyorum ki insanların hakkı yenirse insanlar konuşurlar ama sen kötü bir şey yapmazsan kim sana niye tepki versin? Sen kötülüğü şöyle yorumluyorsun sadece ibadete inanca karışmak olarak, kötülük bundan ibaret değil ki. Ne yaptıklarını anlatır mısın demişsin birçok insan gördüm iftira atmıyorum bana şimdi kinlenme evli insanlarda dost hayatı yaşayıp çocukların hayatını kaydıran bir sürü insan gordum. Ve olumsuz yorum aldıklarında bunlar yabancılar bizi anlamazlar diye hemen dışlıyorlar. İnan ki kimsenin ne olduğu önemli değil. Yani yanlış ve haksızlık konuşuluyor. Siz sunniler bize kinli diyerek yanlış düşünüyorsunuz. Nasıl ki sizin içinizden herkes bize kinli değilse bizdeki herkes de kinli değil. Olumsuz yorumda mesela siz nasıl insansınız diyorlar genellikle alevler. İnsanlık bir dini, bir inancı, Bir siyasi partiyi vb. tutmakla sevmekle ilgili değilki. Ben kul hakki yememek için elimden geleni yaparım. Yanlışım olursa özür dilerim. Ama kötü şeyler yapıp yapıp insan olun diye düşman kesilmenin mantığı yokki
Soran1 yılHepsi iyi insan demedim Sünni kardeşlerimiz de olduğu gibi bizde de kötü insanlar var ama onlarda çoğunlukla Aleviliği ya da Sünniligi doğru yaşamayanlar daha doğrusu iyi insan olmanin ne kadar önemli olduğunu anlayamayanlardir. zaten kötülük yaptınız demedim benim sorumda oruç ile alakalıydı bir birimize karşı saygılı olmamız gerektiğini anlatmaya çalıştım sorumda biz oruç tutarken nasıl saygiliysak onu da karşı taraftan bekleriz. daha önce yorumunda belirttiğim gibi benim kötülük dediğim çocuğunu aldatan karisini aldatan vs değil benim kötü demek istediğim biz size saygı duyarken sizden de saygı beklerken sorgulanıb laf atılması. Ben sizin bize kinli oldugunuzi düşünmedim Sünni çevrem var olabildiğince destek de olurum ben her aleviden de her Sünni dende bahsetmedim ben ben şu an oruçluyken alevileri sorulara boğan cem evlerine saldırılar yapan insanlardan bahsettim bu demek değil ki ben Sünnilere karşı kinliyim benim en yakın dostum da Sünni ve bir birimize karşı saygılıyız destekleriz
Ben Sünnileri destekleyen çok alevi gördüm ve görüyorum sadece ailem akrabalarım değil ve desteklemeyeni de gördüm demek istediğim ben muharemde oruç tutarken sorgulaniyorum saçma bir oruçmuş diye laf duyuyorum ters ters bakışlar alıyorum ama ramazanda iftara gidiyorum, zorlanmasinlar diye olabildiğince destek oluyorum , oruçlari iyi geçsin zorlanmasınlar diye dualar ediyorum ve bunu yapan sadece ben değilim ve sadece akrabalarım değil ben kimseye kinli değilim konu alevilerin yaşadiklarina ve haklarına gelince herkes geri çekiliyor biz Aleviler kendimizi sürekli açıklamak zorunda kalmaktan bıktık eğer senin çevrendeki Aleviler sana kötü davranıyor ve ayrımcılik yapıyorsa sende onlara öyle davrana bilirsin
Ama ben ve çoğu alevi kendimizi sürekli açıklamak istemiyoruz
Cevap sahibi1 yılNe demek istediğini anladım sen din açısından saygı beklemişsin tamam bundan sorun yok yukarıda da belirttiğim gibi bu tarz şeyler Allah arasındadır. Fakat her saldırıyı saygısızlık olarak yorumlamamalısın bir kavgayı bir tartışmayi al işte bak yine bize laf atıyorlar diye düşünme. Karşı tarafa ne yapıldığını çünkü bilmiyoruz. Önceden uzun uzun yazdığım gibi kötülüklerden dolayı da kavga çıkabilir.
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
11Cevap
Selamlar. Alevilerin bir kesimi (Caferiler) Ramazan orucu tutarlar. Ayrıca, Muharrem ve Hızır oruçları da vardır Alevilikte. Bununla beraber, Sünniyim deyip oruç tutmayan da çok gördüm. Dolayısı ile, mezhepler hakkında -tutuyorlar, tutmuyorlar şeklinde- genel bir yargıya varmak mümkün değildir. Böyle bir yargıya varılsa bile, oruçları (Ramazan, Muharrem, Hızır vb) mezhebe göre değil, samimiyete göre kabul veya red edecek olan Allah'tır. Kimse bu konuda yargıç olamaz. Lakin, maalesef günümüzde birçoğu, Allah'ı kendi mezhep ve partisine has ve borçlu olarak düşünüyor. Alemlerin Rabbi olarak değil. Sorun burada. Siz bu dar görüşlü kimseleri umursamayın.
Kevser Yayıncılık, İmam Rıza Dergahı, Kalender Yayınevi, Dört Kapı Yayınevi... gibi Alevi yayınevlerinin kitaplarını okuyabilir, bulunduğunuz konumdaki Caferi ve Alevi dernek-kurumları ziyaret edip birinci elden bilgi alabilirsiniz.
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)1 yılBen Aleviyim ama Ramazan da oruç tutmayı tercih ediyorum mesela
Bence kimse kimsenin orucuna, ibadetine vb karışmamalı
13 Yorumla
Soran1 yılAynen öyle tutan da var tutmayan da bir alevi tutuyor diye öbürlerine laf ediyorlar buda yanlış saygı göstermek lazım dediğin gibi
Mesela sen tutuyorsun
Ben tutmuyorum ama bu seni ya da beni kötü bı insan yapmaz
Cevap sahibi1 yılYa günahımız sevabımız bir değil sonuçta. Mesela oruç tutarım ama namaz kılmayı bilmem. Alevilerden de Sünnileri sevmeyip onlara laf edenler var maalesef ve bunu sadece cahillik olarak görüyorum. Kimsenin kıyafeti de ibadeti de kimseyi ilgilendirmez dediğim gibi
Soran1 yılAynen
Gizli Üye(45 üstü)1 yılHata nerede biliyor musun?
Sizin orucunuz, bizim orucumuz diye. Ayrım yapılması. Müslümanlara farz olan oruç Ramazan orucudur. Bunun idrakine varılınca sorun kalmayacak.01 Yorumla
Soran1 yılKuranda 30 gün tutulması gerektiği yazmıyor Kuranda oruç tutmamiz gerektigi yazıyor ve bizde tutuyoruz muharremde yani bir şeyi kabul etmediğimiz yok herkesin orucuda ibadeti de kendinedir sırf bunun için ayrıl yapılmaz ibatimiz de orucumuz da Kuran'da geçiyor Kuran'da geçmeyen bir şeyi yapmıyoruz
muharrem orocu yas orucu, ramazan orucu ile alakası yok tut tutma banane. sana da kimse karışamaz islamda zorlama yok.
00 YorumlaAlevilik ayrı bir din değil, Aleviler kendi inançlarına ayrı bir din gibi yaklaşıyorlar.
06 Yorumla
Soran1 yılBir Sünni öyle diye hepsini bir tutmuyoruz size de öyle yapmayı tavsiye ederim
Soran1 yılSemah Hz Ali'den gelir Kuran'da semahin geçtiği yeri yanlış çevirmiş oldukları için size yanlış geliyor
Semahin geçtiği yer namaz olarak çevrilmiştir ve buda Hz Ali'nin meleklere namaz kılması anlamını alırdı buda yanlış çünkü Hz Ali Allah'tan başkasina ibadet etmez gerçek anlamına bakınca ortaya semah çıkar
Soran1 yılAnlamak istemeyen anlamaz
Önyargıyla yaklaşan birine hiç bir şey anlatamazsin
Anlamaya calişarak yaklaşan herşeyde bı mantıklı açıklama bulur
Soran1 yılTam olarak nerden çıkardın bunu
Sana herşeyi mantıklica açıkladım
Allah'a ibadet ediyoruz ha semah ha namaz ikiside Kuran'da geçiyor bir şeyi inkar eden yok neden insanlarin ibadetlerini bu kadar takıyorsunuz tövbe estağfurullah siz Allah yerine koyuyorsunuz o zaman kendinizi
- Gündem konusunda 594 cevap paylaştı.
1 yılboş ver es geç onları sen herkes anlayamaz cehalet akıyor boş ver
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılÇok fazla takıyorsun bence isteyen tutsun isteyen tutmasın boş ver
12 Yorumla
Soran1 yılÖyle ama bütün Aleviler her Ramazan laf duyuyor biz kendi orucumuzu tutarken kimseye bir zararımız olmuyor laf etmiyoruz
Her Ramazan dikkat ederiz kimsenin önünde yemek yememek için iftara gideriz yardım ederiz saygıyla yaklaşiriz ama biz oruç tutunca gene laf duyarız sorgulaniriz ben sorgulanmaktan bıktım 2025 olmuş hala aynı konular eskilerde katledilmiş olmamıza rağmen Sünnileri seviyoruz bir huzur barış olamadı
Buda insanı ister istemez üzüyor sonuçta dinimiz bir inancımız bir
Cevap sahibi1 yılAnlıyorum seni ama bir konu hakkında çok fazla düşünmek ve stres yapmak iyi değil. Başka şeylere odaklanman daha mantıklı.
1 yılçok fazla muhattap olmaya değmez derim çok anlamayacaklardır
20 Yorumlaİtikatta mezhep dörttür. Alevilik bunların içinde olmadığı için yani sahih bir şey sayılmadığı için diğerleri uygulamalarını yanlış buluyor. Durum bundan ibaret
06 Yorumla
Soran1 yılPeki o 4 mezhepden birinin Alevilik olub olmadığını neyden anladın?
Biz ramazanda oruç tutmayız çünkü Kur'an da geçen oruç bizim muharremde ve Şubat 'ta tutugumuz oructur Kuran'da 30 gün yazmaz
Yani Kuran'da yazan orucu tutuyoruz. Ibadete gelince ibadetimizi Cem evinde yapıyoruz ne kadar dalga gecsenizde Hz Ali'nin yapdigi ibadetdi semah Kuran'da da geçiyor. Hz Ali'yi İmam olarak görür ve örnek alırız hz Muhammed peygamberimizdir.
Cem evlerinde asılı olan resimlere tapmiyoruz o resimler duyanlara göre ve rivayetlere göre yapılmıştir.
Kuranı okuyoruz hiç bir şeyi de inkar etmiyoruz bir Sünni öyle diye tüm Sünnileri bir tutmuyoruz size de tavsiye ederim bunu.
Soran1 yılBende düzgün şekilde anlatttim.
Soran1 yıl😊.
Islamda oruç ramazanda tutulur müherrem ayında değil.
015 Yorumla
Soran1 yılKuranda orucun 30 gün olduğu yazmıyor Kuran indirildiği için oruç tutmamiz isteniliyor kuranda
Bizde tutuyoruz ama ramazanda değil muharremde ve Şubat 'ta
Ramazanda ki oruç açlık çeken mazlumları anlamak için tutulur
Muharrem ayında tutulan oruç Hz Hüseyinin karbelada çektiği acılar açlık ve ölümü için tutulur
Biz gelibte size muharemm orucunu tutmuyorsunuz diye laf etmiyoruz sizde etmeyin
Muharemm orucu tutulurken oruç tutmasan bile neşeli Musik dinlenmezsin eglenmezsin çünkü yas tutulur
Soran1 yılInsanlarsaniz ne demek? Daha düzgün konuşabilirsin bakara süresinde yazıyor evet zaten bunu inkar etmedim biz orucu icsel temizlik olarak görürüz aç kalmaktan ziyade daha çok kalbi temizlemeye daha iyi bir insan olmaya önem veriyoruz ramazanda oruç tutmuyoruz onun yerine Kuran'da emredildigi gibi oruç ibadetini karşılamak ve yerine getirmek için muharemde 2 hafta ve Şubat 'ta Hızır orucu tutuyoruz.
Soran1 yılYorumun için teşekkür ederim
Soran1 yılZaten yapıyoruz ramazan yerine muharemde tutuyoruz
Soran1 yılKuranda oruç yazıyor bizde tutuyoruz İslam'ın şartlarından biri
Önemli olan kalbin temiz olması
Oruç tutub kalbi kötü olanlar da var
Namaz kıldıktan sonra insanların kalbini kıran da
Oruç kadar önemli olan mazlum hakkı yememek sadaka vermek
Ibadet ve oruç sorgulanmaz sorulmaz ayıptır herkesin ibadeti kendinedir bizim orucumuza takiyorsunuz ama sizde iftardan sonra kötü alışkanlıklarınıza devam ediyorsunuz yani çoğunuz hepsinin değil tabiki ibadetimizi orucumuzu yerine getiriyoruz Kuran'da yazanlara uyuyoruz sonuçta hepimiz müslümanız sürekli bir birimizde kusur bulmak yerine birlik olmak lazım mesela çoğu Sünni hristiyanlarla vs çok iyi anlaşıyor ama konu mezheblere gelince müslüman değil yok işte oruç diye kavgalar çıkıyor yıl olmuş 2025 hala aynı husumet bir birlik olunamadi
Soran1 yılAllah'ım emrini bırakmıyoruz güzel kardeşim Muharrem ayında tutulması zaten şartdir yas tutulur sen sevdiğin bir insanı kaybetiginde yas tutmaz misin her yıl o gün gelince üzülmez misin biz Muharrem ayindada öyle orucumuzu tutarız Hz Hüseyini daha iyi anlayabilmek için oruç tutulmasa bile eglenilmemelidir
Allah'ın emirlerini uyuyoruz ibadetimizi yapıyoruz Kuran'da buyurdugu gibi oruç da tutuyoruz Kuran'da yazan şartlara uyuyoruz
Ramazanda oruç tutmak veya tutmamak bir insanı kötü yapmaz imanın kimde olduğu belli olmaz
Şimdi yargılandığın ahirette senin değil Allah'ın huzuruna çıkacak
İslam'ın şartlarından biri oruç onuda tutuyoruz çok şükür ibadetimizi de yapıyoruz siz ramazanda tutuyorsunuz biz muharemde sonuç olarak tutuyoruz Allah'ım rızası için tutuyoruz Allah kalbe bakar Allah'tan çok yargılamak günahtır
Allah'ın yerine koymaktır bı noktada durun ve düşünün Allah afedicidir günahımız varsa afeder ne malum tövbe etmediğimiz varsa bı hatamız onu yargilamak kimseye düşmez Allah dışında oruç tutmak da önemli peki dedikodu? Mazlumlara yardım etmek? Iyi bir insan olmak?
Allah için yapmak lazım
Sen ramazanda oruç tutarsın ben muharemde bunu büyütmemek lazım Allah seninde benimde içimizi biliyor niyetimizi de biliyor
Soran1 yılYas orucu Muharrem dir
Hızır orucu ve masumu paklar orucu Fatma Ana orucu
Yas orucu değil oruç oructur
Elhamdülillah müslümanız müslüman gibi de yaşıyoruz Kuran'da geçenlere uyuyoruz çocuklarımıza iyiliği insan olmayı öğretiyoruz ramazanda oruç tutub kötü alışkanlıklarina devam edenler de var Kuran'da yazanlara uyuyoruz oruc tutmamız emredildi ediyoruz
Müslüman olarak görmemeniz Allah'a şirk koştugunuz anlamına gelir buna siz değil Allah karar verir.
Soran1 yılHaksız veya haklı yok
Orucumuzu tutuyoruz
Siz ramazanda biz Muharrem ve öbür oruçları
Kuranda yazdığı gibi.
Mezhepçi namussuzlar yapar bunu geri kafalı yobazlar
02 Yorumla
Soran1 yılYinede öyle dememek lazım belki öyle yetiştirilmişlerdir
Bence çok haklısın.. Saygı önemli..
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)1 yılAlevileri bende hiç sevmem sanki kendilerini İslam'dan ayırmışlar gibi davranıyorlar
01 Yorumla
Soran1 yılİslam'dan ayıran da var ayırmayan da hepimizi bir tutmamak lazım sonuçta biz alevileri de katledenler Sünniydi ama biz Sünnilere saygı duduyoruz sevgiyle hoşgörüyle yaklaşıyoruz size de tavsiye ederim kimseye bı zararımız dokunmadı bu güne kadar sonuçta bir ümmetiz hepimiz müslümanız hristiyanlar bile aralarında mezhebler olmasına rağmen çok iyi anlaşıyor ama biz beceremiyoruz nedense
Mum ışığında mı tutuyorsun kanka :d
01 Yorumla
Soran1 yıl?
1 yılÇünkü Aleviler azınlık Müslümanlar çoğunluk Alevi biliyor herkesin Alevi olmadığını ondan sormaz ve bizde kandilde oruç tuttuğumuzda sormuyoruz yanş
02 Yorumla
Soran1 yılBir iki alevi kendini müslüman olarak görmüyor diye hepsi öyle olucak halı yok cem evine gir sor bakalim kendini müslüman olarak gören cem evine gider
Genel olarak hangi oruç olursa olsun sormamak lazım tutuyor musun diye Aleviler oruçta kimseyi zorlamaz bu yüzden de ramzanda olsum muharemde olsun Hızır orucunda olsun kimseye sormaz tutuyor musun diye hatta Cem evlerinde yemek de yenilir o günlerde ramaznda oruc tutan Aleviler de var ama tutmayanlar da var bu herkesin kendi kararı
Ramazanda oruç tutmuyor diye kimseye müslüman değilsin denilemez onu ancak Allah bilir
Insanları yargılamak kimsenin hakkı değildir- 1 yıl
Msülüaman değilsin anlamında demedim Alevilik de Müslümanlığın bi mezhebi zaten
1 yılalevimisin sen
10 Yorumlaöyle bakış açısı yanlış
00 Yorumlahiç dikkatimi çekmedi
00 Yorumla
1 yılAlevilerş seviyoruz
00 Yorumla
Devamını Gör(4)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı