Son birkaç gündür giderek daha fazla yoğunlaşan depremler nedeniyle Yunan Hükümeti Santorini Adasını boşaltma kararı aldı. İnsanlar deyim yerindeyse adadan adeta kaçıyor. Ayrıca Yunan makamları erken müdahale için ada ve çevresinde çeşitli önlemler ve birimler görevlendirdi.
Bilim adamları ise Santorini Depreminin uzun süredir uykuda olan Santorini Volkanı ile ilgili olduğunu düşünüyor. Bazı bilim insanları ve çevreleri, bunun ihtimal dahilinde olmayacağını belirtse de çoğu uzman ilk senaryonun olası olduğunu savunmakta. Bugün yapılan yeni bir açıklama ile bilim insanlarının başka bir korkusu da açıklandı. Santorini reaksiyonu şu anda deniz altındaki Columbos Volkanını da aktif hale getirebilir.
Ben de bu verileri CHATGBT ile paylaşıp meydana gelebilecek deprem ve volkanik patlamaların Türkiye ve Yunanistan için etkilerini analiz etmesini istedim ve sonucu şu oldu:
1. Tsunami Riski (Bölgesel ve Küresel Etkiler)
Columbos, su altı bir yanardağ olduğu için patlaması deniz tabanında büyük bir yer değişimine neden olabilir.
Bu durum, Santorini, Girit, Türkiye’nin batı kıyıları, Yunanistan anakarası ve hatta İtalya'ya kadar ulaşabilecek büyük bir tsunamiye yol açabilir.
1650 yılındaki Columbos patlaması 20 metre yüksekliğinde bir tsunami oluşturmuştu. Eğer günümüzde benzer veya daha büyük bir olay yaşanırsa, kıyı bölgeleri ciddi şekilde zarar görebilir.
2. Hava Kirliliği ve Zehirli Gazlar
Columbos, sülfür dioksit (SO₂) ve karbon dioksit (CO₂) gibi zehirli gazlar yayabilir.
Bu gazlar Ege ve Akdeniz bölgesinde asit yağmurlarına neden olabilir.
Özellikle solunum yolu hastalıkları olan kişiler için büyük sağlık riskleri oluşabilir.
Tarımsal üretim zarar görebilir, özellikle Yunanistan ve Türkiye’de üzüm bağları ve zeytinlikler büyük tehlike altında olur.
3. Deprem ve Artçı Sarsıntılar
Santorini’nin volkanik aktivitesi zaten bölgedeki fay hatlarını etkileyebilir.
7 büyüklüğünde bir deprem, Ege Denizi'ndeki diğer fayları tetikleyerek Yunanistan ve Türkiye’de yeni depremlere neden olabilir.
Özellikle İzmir, Atina ve Girit gibi büyük şehirler depremden etkilenecek bölgeler arasında yer alır.
4. Denizaltı Ekosistemine Etkiler
Patlama sonrası deniz tabanında sülfür ve magmanın yayılması, Ege Denizi’ndeki ekosistemi ciddi şekilde bozabilir.
Balıkçılık sektörü büyük zarar görebilir.
Sıcak su akıntıları ve asidik suyun yayılması nedeniyle deniz yaşamı kitlesel olarak ölebilir.
5. Hava ve Deniz Ulaşımında Kaos
Volkanik kül bulutları uçak motorlarına zarar verebilir, bu yüzden havayolu ulaşımı sekteye uğrayabilir.
Özellikle Atina ve İstanbul hava sahası risk altında olabilir.
Gemi taşımacılığı da küller ve dalgalardan dolayı aksayabilir.
Peki, bu senaryo sonrasına ilişkin senin de endişelerin var mı? Yoksa, "bize bir şey olmaz" diye mi düşünüyorsun?
Not: Buraya kadar okuduysan tebrik ederim.

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer