Pek çok araştırma yaptım, sanırım din tüccarları dini sadece zenginlerin malını çalmayalım diye ve bu işten milyarlarca dolar aklamak için uydurmuş olabilirler. Sizin yorumunuz nedir?
Din, insanlara Tanrı’nın sevgisini ve kurtuluşunu sunar. Bazı insanlar dini kötüye kullanmış olabilirler, ancak bu, dinin gerçek mesajını yansıtmaz. Hristiyanlık, maddi kazanç değil, sevgi, merhamet ve hizmet üzerine kuruludur. Tanrı’nın öğretileri, insanları doğru yolda yaşamaya yönlendirmeye odaklanır.
Agnostic kavramından sonra Allahın varlığı tartışılamaz ama 4 kitap 100 lerce mezhep yani öteki tarafın varlığı bile şüpheliyken bu kadar farklı inançlardan kim cenneti görecek? 8 milyar insanın 1 milyarı mı akıllı? Hadi onlarında 100 milyonu adam akıllı ibadet yapsa 8 milyara yakın nüfuslu bir cehennem mi bekliyor?
Dinler ödül ve ceza mekanizması üzerine kuruludur, ülkemizdeki en popüler din üzerine konuşuyorsak cennet ve cehennem kavramı diyebiliriz. Ceza yani cehennemden kaçınmak/kurtulmak ve ödül mekanizması yani cennet ile ödüllendirilme isteği insanların dini inançlarını şekillendirir. Kimisi tam olarak bu mekanizmaya inanıp bu uğurda her yolu deneyip tarikat cemaatlere kadar hayatını buna adayabilirken bazıları tam olarak inanmadığı için emir ve yasakları kendine göre esnetebileceği gibi kimisi de çekici gelen alkol, faiz, cinsellik vs. büyüsüne kapılıp dininin emirlerini dinlememeyi tercih eder. Bunu ekonomi konusunda bir örnek ile taçlandıralım. Bir gruba sorulmuş, hemen bugün 100 dolar mı verelim yoksa 1 hafta bekleyin 200 dolar mı verelim diye, sorulan grubun büyük çoğunluğu bugün 100 doları tercih etmiş. Bu insanların ödül mekanizmasından hemen, derhal faydalanma isteğini ve sabırsızlığını gösteriyor. Bir alemci için cinsellik ve alkol hemen, derhal ödüllendirilme mekanizmasıdır ve öldükten sonra bir ihtimal olabilecek bir ödül mekanizmasının önüne geçer. Yalnız bu ekonomi örneğinin devamı var, aynı gruba 52 hafta sonra mı 100 dolar istersiniz yoksa 53 hafta sonra 200 dolar mı verelim dendiğinde grubun ezici çoğunluğu bu sefer 53 hafta beklemeyi tercih ediyor, aslında tam 1 yıl sonrası için aynı hesaba geliyor ama süre ne kadar uzunsa ilave edilen kısa sürelerin anlamı kalmıyor, ben bu örnekte tarikat ve cemaatlerin müritlerini ekonomi örneğinin 2. kısmındakilere benzetiyorum. Her şekilde de dinler insanın ölümsüzlük isteği ve ölümsüz olup sonsuza kadar ödüllendirilme arzusunun üzerine oynayan sistemlerdir.
Dinler zaten ortaya çıktığından beri siyasaldı, toplumları hizada tutmak ve kamu düzenini sağlayabilmek adına uydurulmuş masallardan ibarettir dinler, devletler önceleri Hammurabi kanunları gibi kanunlar koysalar da ilahi olduğu söylenen kanunların devlet kanunlarından çok daha etkili olduğunu anlayıp kanunlarını ilahi şekilde koymak adına dinleri yarattılar. Kimisi şarap severdi şarap günah olmasın dedi, kimisi hayvan severdi dinini veganlık üzerine inşa etti, kimi koyun ve deve çobanı dinini domuz yenmemesi üzerine inşa etti fakat amaç hep aynıydı. Bazı dinlerin yazarları çok ileriye gitti ve başkasından çalmayı yani ganimeti bile helal göstererek gasp, baskın, soygun vs. üzerine bir din inşa etti ama genel itibari ile dinlerin tamamının birer masaldan ibaret olduğu gerçeği sabit kaldı. Bu benim düşüncem fakat düşünceler delillere dayandırılırsa "gerçeklik" olurlar, bir kitap için "Tanrı gönderdi" deniyorsa ve ben buna inanmıyorsam evet bu benim düşüncem olur. Eğer o kitabı gerçekten Tanrının göndermediği ispatlanabilirse bu düşünce olmaktan çıkar ve bir "gerçeklik" olur. O yüzden düşünce mi gerçeklik mi tartışılır, Tanrının yazdığı iddia edilen kitaplarda çelişkiler var mı? Tanrı bir yerde iddia ettiğini başka yerde yalanlıyor mu? Her şeyi bildiğini iddia eden Tanrı fikir değiştirir mi? Bilimin keşfettiği mutlak gerçekliklere aykırı akıl almaz saçmalıkta veya komiklikte iddiaları var mı? Matematiksel hatalar var mı? Akla ve mantığa uymayan gariplikte dayanaksız iddialar var mı? Peygamber olduğu iddia edilen birilerinin mesela hiç var olmadıkları, kayıtlarda yer almadıkları bulunursa mesela Tanrı yalan söyler mi? İndirilmemiş kitaba indirdik der mi? vs. gibi gibi. "Gerçeklik" için bakılması gereken bunlar.
Dinler insanları zengin etmek için kurulan bir sistemdir. İnsanlara şükret derler ama din tüccarlığı sayesinde kazandığı parayla lüks içinde yaşarlar. Muhammed de İslam sayesinde zengin olmuştu.