AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Osmanlıdan almamız gereken çokca örnekler vardır. Bir dünya bu kadar yalnış yönetilebilirdi. Kime acıdılarsa o kişiler osmanlıyı batırdı. Toprak vermediği için filistinde bu sebayistlerin önderliğinde yahudiler osmanlıyı afrika da çökertti. Bizim 700-800 sene yönettiğimiz ülkeler de musliman sayısı %3 lerde bile değilken, kendi alfabelerini ve dillerini bu ülkeler kaybetmemişken Rusyanın 100 sene yönettiği ülkeler ingilterenin fransanın 100 sene sömürgesi kalan ülkeler 2. dil olarak bu ülkelerin dillerini kullanıyor, bu ülkelerin kültürlerini yaşıyorlar. Neymiş? İşte osmanlı vicdanlı adaletliymiş. Bugün Rusya ingiltere bu konularla suçlanmaz iken bizim başımızda yapmamamıza rağmen soy kırım iddiaları var. Kafa keserek zorla musliman ediyormuşuz zulm ediyormuşuz. Dünyayı 600-700 sene yöneten başarılı bir yönetim bu söylemlerin önüne geçemezmiydi? Demek ki olması gerektiği gibi yönetememişiz. Pek çok ülkenin bahsettiği gibi sadece savaşmayı bilen ya da bugün filistinlilere yaptığımız gibi boş merhameti akıllılık zanneden saçma bir yönetim di osmanlı. Umarım bütün bunları ders almışızdır diyecem de bu neo osmanlı sçmıklarına baktığımda görüyoruz ki zerre ders almamışız... En basiti bu suriyelileri besliyoruz 15 enedir ülkede. Bütün arap coğrayasını gezin görün bize karşı cephe almışlar. Neymiş arap ırkçılığı yapıyormusuz suriyelilere it gibi davranıyormuşuz. Bu ülkeyi yönetenler ya slk ya da vizyonsuz...
Çoğu konuda aynı fikirdeyiz belki ırkçılık konusunda aynı olmasada ( ben mültecilere karşıyım ama Arap ırkçılığı çok yanlış Urfa Mardin Hatay vs gibi illerimizin çoğu Arap nüfusa sahip ve o vatandaşlarımız bin yıllardır bu topraklarda yaşıyorlar bu onları incitiyor )
Onun dışında tamamen haklısın altına imzamı atarım
Sebatayistler, Osmanlı'nın son zamanında bütün ekonomiyi ele geçirmişti, isyancı çeteleri hep onlar fonladilar bugünde el altından Türkiye'ye zarar veriyorlar
Benim anlamadığım bunu sen ben, ve bizim gibi tarihi yabancı kaynaklardan da okuyan insanlar biliyorken, koskoca reisi cumhur nasıl bilmez? Aklım almıyor. Arap ırkçılığı bende hiç yok keza benim babam arapmış. O yüzden yöneticilere sallıyorum ya, suriyeliler geldi diye araplara sallıyoruz. Ama o kadar haklıyız ki. Bunlar sanki ülkeye 100 kişi gelmişlerde biz dışlıyormuşuz gibi davranıyorlar. Ulan 10 milyondan falasınız 10 milyonnn. BUgün Amerika hangi ülkeyi feth ederse etsin, Amerikayı geçtim hangi ülke nereyi feth ederse etsin 10 milyon vatandaşını oraya yerleştirip istila edemez. Bu kişilerden rahatsızlık duyup ülkelerinize gidin deyince de arap düşmanı ilan ediliyoruz :) Aslında herşeyi kısa yoldan anlatıyorum ama senin de bu konuda bilgili olmana seviniyorum. Yazdıklarımdan çok daha fazlası var biliyorsundur. Tarih boyunca Türklere ırkçılık yapan arapların bugün Türklerin araplara ırkçılık yaptığını iddia etmesi bile hala osmanlıdan kalma kafaların haklıyken bizi haksızmışız durumuna düşürmesinin önüne geçememesidir. Sebayistler ve almanlar. Bunlar kadar düşmanlarımız fonlayan aa bir de fransa var. Amerika yı saymaya gerek bile yok. Ama biz almanlar için dünya savaşına bile girmişiz :) Gerçi bu ülkelerin yahudileri uğraşıyor yine bizimle de neyse. Allah sonumuzu hayr etsin. Şu osmanlı kafasından çıkıp cumhuriyetçiliğe dönebilsek temelden çok şeyi atlatırız da, ülkede din kitap deyince beyni duran çok insan var. Halbu ki hiç biri kuranı dahi okumamıştır.75 yaşında dedeler nineelere soruyorum belki 10 bin kez hıtmetmiş, ama Allah ın oku öğren sana rehbelik edecek dediği kitabı Türkçe bile okumamış insanlar. E anlamadığını nasıl rehber alasın ki? TÜrkçe okutana kafir diyorlar ama s'' sen malsın canımiAllah ayette apaçık kitap diyor ama boşverin siz onu biz size daha doğru açıklarız he he heee'' diyen sakallı cübbelilere uyanların, bu gerçekleri de göremeyeceğine eminim sonuçta...
Doğru da şunu anlamıyoruz mültecilere karşı olabiliriz evet sayıları çok , ekonomiye olumsuz etikleri var , konut krizine neden oluyorlar vs evet hepsinin güvenli bir şekilde sistematik halde evlerine dönmesi gerekiyor ama bundan fırsat bilip Arap dediğimiz etnik gruba yönelik aşağılayıcı, ırkçı söylemlere başvurmak haklı cikarilamazm. Türkiye'de yaklaşık 3-5 milyon arası etnik Arap var Urfa Mardin, Antep , Hatay Adana, Mersin gibi şehirlerde bulunuyorlar ve bunlar mülteci değiller, bin yıllardır o topraklarda yaşıyorlar. Urfa'da mesela HDP ye destek vermeyen kitle Arap kitle ve vatanlarını canları kadar seviyorlar
Nobelli bilimadamimiz Aziz Sancar etnik olarak Araptir , Mardinli Arap ailesi arapça konuşur
Haluk Levent Arap , Nusayri kökenli bir Arap , Türkiye'de yardım faaliyetleri vs diyince akla ilk gelen isimlerden kendisi
Mesela " Araplar bize ihanet etti" söylemi çok genelleyici çok dışlayıcı. Hicaz ve orta Arabistan bölgesinde bağımsızlık isteği ve İngiliz desteği ile ayaklanan çok fazla Arap aşireti vardı ama kurtuluş savaşı pasalarimizdan , şehit olan askerlerdende bir o kadar Arap kökenli insanımız vardı
Mülteci karsitligimizi belli bir etnik gruba karşı düşmanlık haline getirmeliyiz
Osmanlı artık eskide kalmış bir hikayedir , kendi kendini feshetti rejim değiştirdi ve Türkiye Cumhuriyeti halini aldı, cumhuriyetin kuruluş dönemi sancılı bir dönemdi, dönemin gerektirdikleri günümüzden çok farklıydı ama iyi kötü bu günlere kadar acılarla olgunlaşan bir demokrasi ile geldik , yapmamız gereken kendimizi yenileyip ikinci yüzyilda artık daha Yeni daha modern bisekilde yola devam etmektir
500 yıl öncesinin farklı dünyasına göre hayaller kuran neoosmanlicilarda 100 yıl öncesinin sancılı ve yeni rejime alışma sürecindeki dönemi günümüz için bir idol olarak gören neokemalistlerde bana kalırsa hatalilar.
Çünkü her iki dönemde artık eskide kalmış bir devirdir , hiçbir şey ölümsüz veya her çağa hitap eden değildir
Avrupa bunu yapmadı hep kendini yeniledi ve yeni baştan yazdı bugün İngiltere'de kimse 400 yıl önce kral falan filan döneminde şöyle iyiydik onlar döneminde cihana hükmediyorduk demez yahut işte Churchill şöyle büyük adamdı o zamanların ötesinde bir liderdir 300 yıl geçse de onun yönettiği şekilde yönetmeliğin ülkeyi demez
Yaşadığımız coğrafya Anadolu , belkide dünyanın en güzel en renkli , en çeşitliliğe sahip coğrafyası
İlkokuldan beri herhangi bir ideolojinin insanlara aşılanmadigi, özgür düşüncenin teşvik edildiği, kimsenin dili veya kökeni sebebiyle hor görülmediği, günahtır haramdır diye bilimin önünün kesilmediği bir ülke olmalıyız çağın standartlarına uygun olarak
maalesef milletimiz liderlere veya ideolojilere kendini kaptırıp ikonlaştirma yoluna gidiyor
Medeni ve gelişmiş toplumlarda bu yok
Artık ne Osmanlı var ne Kürşat nede 1930 larin dünyası ne halifelik gelecek nede turan kurulacak
Senin bu konulardaki görüşlerini merak ediyorum şahsen ne düşünüyorsun
Bu arap ırkçılığı konusunu ben yeterince dile getirememişim sanırım. Şöyle ki bizde mesela zenci negro denir ama bu ırkçılıkla söylenmez, yine arap diyoruz ama bunu ırkçılıkla söylemiyoruz. Irkçılığın her türlüsü kötü. Araba da yapılsa israillisine de yapılsa kötüdür. Benim orada söylemek istediğim Türkiye de Kürt ya da Arap zenci gibi kelimeler gerçekten ırkçılık için yapılmıyor. Dediğin gibi o kadar renkli bir coğrafya ki burası zaten bu bahsettiğimiz insanlardan bolca bulunan bir coğrafya. Aynı şekilde kürt diyoruz. Kürt arkadaşlarımız bile kürt deyince ırkçılık olarak algılamıyor. Ya da mesela bir insana saat 12 yi geçti sen lazmısın dediğimizde bu ırkçı olmuyor, ya da lazlar buna alınmayıp kendileri de makaraya katılıyor ya. Aynı türde söylem aslında. Evet amaçları farklı aam o amakç hiç bir zaman ırkçılık değil. Pandemi çıktığında çok afedersin godumun çinlileri yarasa yemek nedir dedik hepimiz ama hiç birimiz bunu ıkrçılık olarak algılamadık. Bizim topraklara ırkçılık o kadar uzak ki, avrupa da amerika da söylenildiğinde kıyametlerin kopacağı pek çok söz bizde atadan dededen kalma farklı amaçlarla kullanılan kelimeler. Dolayısıyla Türkiye de arap ırkçılığı olmadığını da söylüyorum. Ama işte başımızdakiler bunu açıklayamıyor. Daha doğrusu açıklamak için hiç bir uğraş vermiyor. Mesela ben hiç bir Suriyeliden şunu da duymadım ya biz milyonlarca kişi olarak gittik Türkiye ye e bizi istememeleri normal. Bende olsam ülkeme 10 milyon yabancı istemezdim (ki ırak savaşında 400 bin ıraklı göçtüğünde suriye ye neler yaptığını hatırlasın millet bu suriyelilerin) Yani biz aslında haklı olduğumuz konularda ırkçılık yapmaksızın derdimizi dile getirdiğimizde bu toprakların düzenin bilmeyen o ırkçılığın kol gezdiği afrikalı ve avrupalı sözde medeniyetlere bunu açıklamalıyız. Çok zor şeyler değiller bir kaç milyon dolara bütün dünyaya dip dalga propaganda ile bunu açıklayabiliriz. Bak bunları söyleyen benim babam arap annem kürt :) Ben doğma büyüme İstanbul luyum.
Haklısın knk katılıyorum , o açıdan bakmamıştım pek
Sınırlarımızın dışında Gürcistan, Rusya ve Bulgaristan da 8 ay 1 sene yaşamış bir insanım. Ve bunları söylüyorum. Dİğer bir konu da aynı söylediğin gibi ne osmanlı kaldı ne kürşad, ama biz Türkler ilk bildiğimiz devletten beri tek lidere biat ederiz. O lider ne yapsa ne etse biz onu takip ederiz. Bunu 30 sene öncesine kadar kabul edebilirdim. Fakat 30 senedir artık bilgi ve teknoloji çağındayız. Çocukken gitmeyi hayal ettiğim bütün yapıları google layarak görüyor ve oraya gitmekle aynı his olmasa da içimi soğutabiliyorum. Yine 30 sene öncesine kadar olan aile ve milletin demografik yapısı değişti. İstanbul da bu kadar kürt yoktu mesela, Buraya gelen kürtler batılılaştı, burada ki pek çok insan ön yargılarını kırdı o coğrafyaya karşı vesaire. YAni artık tek lidercilik yerine faydacılık ve akılcılık üzerine yaşamalı insanlar.
Bizde maalesef akılcılık sıfır. Bir olayı kanıtlayamıyorsan hayatın sürdürülebilirliği ve işlerin olağan akışını baz alarak akıl süzgecinden geçirmek lazım. Bizim insanımız maalesef din kitap kudus deyince akıllarını red ediyorlar. Tek lidercilik dinciliğie döndü. Ama bu o kadar cahil bir dincilik ki aslında hiç kimse eline kuranı alıp okumuyor bile. Mesela kuranda ben size apaçık bir kuran indirdim okuyun kendinize rehber edin yazıyor. Millet hala hadisçilerin sözde hocaların kuran size yetmez siz canım 4000 sene 6000 senelik diller bile bugün kusursuzca çözülebiliyor ama siz muslimanlar kuranı çözemezsiniz neymiş bazı kelimelerin anlamı değişikmiş deyip kandırabiliyor. Yeni nesilin hastalığı bence 1700 lü yılların avrupasının vatikanı gibi, bizde ki dini kullananlar. O yüzden sen ben ne kadar uğraşsakta en azından bu yüzyılda bu tayfanın akıllanacağını sanmıyorum. Mesela milyonlarca üyesi olan menzil tarikatının ıslak rüyalarını süsleyen o hiç birmeyen çorba şelalesi depremde neredeydi? Neden depremzedelerin en çok olduğu bölgelere gitmedi? Kimse sorgulamıyor. Böyle konusunca da beni hem tipten hem düşüncelerimden dolayı ateist ya da agnostik zannediorlar. Elhamdulillah muslimanım, ama insanlara kalıplarını kırmayı zincirlerinden kurtulmayı öğütleyince hemen sana düşman kesiliyorlar. Bu kadar hoca var yalan mı söyleyecek diyor. Ama akılcılık yapıp önümde tevrat var incil var bunları değiştiren güçler kuranı değiştiremeyince araya hadis hacı hoca koyup müslimanları değiştirmiş olamazlar mı? Diye düşünmüyorlar bile. Etrafındakilerin %99 u musliman kaçtanesi açıp Türkçe okumuş kuranı allah aşkına? Hepsi kulaktan kulağa oynar gibi hacı hoca tarikatlardan neyin, anne baba dedelerinden duydukları hikayelere inanıyorlar. Neden din üstünden gittim? Çünkü bu milletin hastalığı bilmediği bir dini kendilerine yaşattığına inandıkları bir oluşumun bir liderin peşinden gitmeleri.
Osmanlı'nın en büyük hatası Yeniçeri ocağının topa tutulmasıdır net.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!