Israrlı Takip Suçunun Düzenlenen Temel Halinin Cezası:
.
Israrlı takip suçu, avrupada “stalking” olarak bilinen suç tipidir. Israrlı takip suçu Türk Ceza Kanununda; fail tarafından, mağdur istemediği halde kendisine veya yakınına yönelik olarak, ısrarlı biçimde, araçla, iletişim vasıtasıyla, sözle, hareketle veya hukuka aykırı başka bir davranışla gerçekleştirilen, hukuken korunan bir hakkın güvenliği bakımından korku duyulmasına neden olan, rahatsız edici veya tehditkar fiiller olarak tanımlanmaktadır. Türk Ceza Kanununda “ısrarlı takip suçu” düzenlemesinin temel amacı, özellikle kadına yönelik şiddet içeren fiiller henüz işlenmeden engellenmesi, failin cezalandırılarak mağdur kadının korunmasıdır. Ayrıca ifade etmek gerekir ki, ısrarlı takip suçu TCK 123/A maddesinde failin ve mağdurun cinsiyetinden bağımsız bir şekilde herkesin herkese karşı işleyebileceği bir suç olarak düzenlenmiştir. Mağdur veya şüphelinin cinsiyeti önem arz etmez. Israrlı takip suçunun cezası;
TCK 123/A temel halinin cezası 6 ay ila 2 yıl arası hapis.
Nitelikli halinin cezası 1 yıl ila 3 yıl arası hapis cezasıdır.
.
Israrlı takip suçu, avrupada “stalking” olarak bilinen suç tipidir. Israrlı takip suçu Türk Ceza Kanununda; fail tarafından, mağdur istemediği halde kendisine veya yakınına yönelik olarak, ısrarlı biçimde, araçla, iletişim vasıtasıyla, sözle, hareketle veya hukuka aykırı başka bir davranışla gerçekleştirilen, hukuken korunan bir hakkın güvenliği bakımından korku duyulmasına neden olan, rahatsız edici veya tehditkar fiiller olarak tanımlanmaktadır. Türk Ceza Kanununda “ısrarlı takip suçu” düzenlemesinin temel amacı, özellikle kadına yönelik şiddet içeren fiiller henüz işlenmeden engellenmesi, failin cezalandırılarak mağdur kadının korunmasıdır. Ayrıca ifade etmek gerekir ki, ısrarlı takip suçu TCK 123/A maddesinde failin ve mağdurun cinsiyetinden bağımsız bir şekilde herkesin herkese karşı işleyebileceği bir suç olarak düzenlenmiştir. Mağdur veya şüphelinin cinsiyeti önem arz etmez. Israrlı takip suçunun cezası;
TCK 123/A temel halinin cezası 6 ay ila 2 yıl arası hapis.
Nitelikli halinin cezası 1 yıl ila 3 yıl arası hapis cezasıdır.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
nasılll yanii stalk suçmuu
Israrlı stalk suç unsuru sayılıyormuş
tüh jkjmjj
Maalesef
Nasıl yani exsleri staklamak suçmu
Hayır öyle değil...
Fail tarafından mağdur edilen istemediği halde kendisine veya yakınına yönelik olarak, ısrarlı biçimde, araçla, iletişim vasıtasıyla, sözle, hareketle veya hukuka aykırı başka bir davranışla gerçekleştirilen, hukuken korunan bir hakkın güvenliği bakımından korku duyulmasına neden olan, rahatsız edici veya tehditkar fiiller olarak tanımlanıyor❗
Böyle bir durumda mağdur veya şüphelinin cinsiyeti önem arz etmez
Tehdit hakaret gibimi
Zarar vermek adına tehdit etmek anlamında
Örnek veriyorum;
yaralamak veya öldürmek ile ilgili göz dağı vermek yönünde tehdit
İfşa etmek
ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası da uygulandığını duymuştum
Abartma ifşalamak onun yaptığı bir şeyi öne sürmek yani mesela söylediği bir sapık kelimeyi yayinlamak
Peki sence bu durum suç unsuru değil mi söyle bakalım 🧐
iki veya daha fazla kişinin, başkaları tarafından bilinmeyeceği inancı ve iradesiyle, belli iletişim araçları kullanarak (internet, telefon, telsiz, faks, mektup, telgraf, kağıt vb.) gerçekleştirdiği haberleşmenin dinlenmesi, okunması, kaydedilmesi veya ifşa yoluyla açığa vurulması ile oluşur
TCK md.132’de yer alan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” başlığında düzenlenmiştir. Yukarıda saydığım hareketlerden birinin işlenmesiyle suç meydana gelir
Şimdi söyle bakalım sen kimi ifşa ettin❓
Bana yatma teklifinde bulunan bir şahsı başka birine ifşaladım
İftira mı❓
Gerçek bu gerçek
Israrlı (stalking) takip suç teşkil ediyor maalesef
fakat ısrarlı takip suç unsuru saklıyor
*sayılıyor
Stalk mı
Yes❗
Çok iyi
Evet iyi oldu 👍🏼
Olamaz ya of 😒