Fındık toplamaktan bıktım?

Giresun'da yaşıyorum. Burada fındık bahçelerimiz var. Şu anda fındık hasadı zamanı. Karadeniz'in arazisi en az 150 derece eğimli olduğu için fındık da dahil bütün tarım işleri, ilkel yöntemlerle yapılıyor. Üstelik çok fazla yağmur yağdığı için çok fazla ot ve diken büyüyor bahçelerde. Ellerimi, ayaklarımı ve kollarımı dikenler kesiyor. Zaten öncesinde bir ton bahçe bakımı var. Sürekli ot ve diken bittiği için sürekli ot ve diken yolmak zorundayız. Bunu motorla yapıyoruz ve bu motorlar, benzinle çalışıyorlar. Yağmurun yüzünden toprakta kireç kalmadığı için toprağa kireç atmak zorundayız. Işkın almak zorundayız. Gübre atmak zorundayız. Fındığı 150 derece eğimli bahçede, otların ve dikenlerin arasında, tepemizde 30 derece sıcak ve güneşli ve en az %90 nem oranı olan havada toplamak zorundayız. Üstüne üstlük, 150 derece eğimli bahçeden yokuş yukarı yük taşımak zorundayız. Fındık çuvallarını mecbur bu şekilde taşıyoruz. Fındık çuvallarını yokuş aşağı taşımak istesek bile sadece 20 cm genişliğinde, uçurum kenarında olan, her yerini ot ve diken sarmış olan, en az 1 kilometre uzunluğundaki bir yoldan taşımak zorundayız. Sinirden ağladım bugün. Bahçede can güvenliğimiz yok. En ufak bir yanlış adımda uçurumdan yuvarlanıp dereye düşme ihtimalimiz var. Yazık değil mi bize? 21. yüz yılda böyle bir şey nasıl olur? Coğrafyanın azizliği yüzünden modern tarım yapamıyoruz ve traktör kullanamıyoruz. Fındık bitsin de, yük taşımak için bahçeme teleferik yaptıracağım inşallah.

Fındık toplamaktan bıktım?