Bence fatih sultan mehmet sizce?
Kanuni sultan süleyman
Fatih sultan mehmet
Yavuz selim
2. Abdülhamit
2. Mahmut
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
I. Murat: Balkanlardaki Osmanlı hakimiyetinin temellerini attı; Sırbistan, Bulgaristan ve Arnavutluk'un doğusu onun döneminde alındı ya da vergiye bağlandı. Anadolu Beyliklerine karşı Osmanlı üstünlüğü kabul ettirildi, Karamanoğulları mağlup edilerek ilk kez Osmanlıya bağlandı.
Mukan Kağan: Göktürklerin en becerikli Kağanlarından birisidir. Çin onun döneminde yeniden vergiye bağlandı. Kuzeye doğru akınlar yapılarak Kırgızlar ve pek çok Sibirya kabilesi itaat altına alındı. Ak Hunlar yenilgiye uğratılarak Orta Asya'nın hemen hemen tamamı Göktürklere bağlandı. Göktürk orduları, bugünkü Ukrayna ve Kırım civarlarına kadar ilerledi ve buraları aldı. Ayrıca Kafkasya'nın kuzeyi de ele geçirildi. Kitanlar mağlup edilerek doğu sınırları Mançurya'ya kadar genişletildi.
Kuşanvaz: Ak Hunların bir hükümdarıydı. 481 yılında Sasanileri yenilgiye uğratıp Sasani Şahı'nı esir aldı. 484 yılında yapılan savaştaysa İran yani Sasani ordularını tamamen yok ederek Şah Peroz'u öldürdü ve bu devleti vergiye bağladı. Sasaniler, 496 yılında kadar Ak Hunlara vergi ödediler. Türklerin İran üzerindeki ezici askeri üstünlüğünün bir göstergesiydi.
Gazneli Mahmud: Gaznelilerin bağımsız ilk hükümdarıydı. O döneme kadar Gazneliler, Samanilere bağlı bir beylikken onun döneminde güçlenerek Orta Asya'nın önemli bir kısmını, Doğu İran'ı ve Kuzey Hindistan'ı, Pakistan'ı ve Afganistan'ı ele geçirdi ya da vergiye bağladı. Topraklarına giren Karahanlıları mağlup ederek bu devleti doğuya çekilmeye zorladı.
Melikşah: Selçukluların hükümdarlarından birisiydi. Anadolu'nun büyük bir kısmını aldı, Gaznelileri ve Karahanlıları mağlup edip kendisine bağladı, Orta Doğu'nun önemli bir kısmını ele geçirdi, Kafkasya'daki yerel devletleri ve Gürcistan'ı haraca bağladı.
Asparuh: Birinci Bulgar İmparatorluğunu kuran liderdi. Döneminde Bizans haraca bağlandı, Güneydoğu Avrupa'daki Türk üstünlüğü kesin bir şekilde sağlandı. Yeni kurulmuş bir devleti kısa sürede güçlendirerek çevre ülkelere üstünlüğünü kabul ettirdi.
Bunlar şimdilik aklıma gelenler. Tarih içerikli yazılarıma ilgi duyuyorsanız bencelerimi okuyabilirsiniz.
8 Yıla 80 yıllık iş sığdıran devlet hazinesini ağzına kadar dolduran mührü hala kırılamayan Yavuz Sultan Selim.
Cevap
20Cevap
İstanbul'u fethettiği için Fatih, Doğu sınırlarını genişlettiği ve hazineyi doldurduğu için Yavuz ve batıyı da fethettiği için Kanuni. Bunlardan sonrası çöktü.
seçenekler içerisinde tabiiki Fatih. Ancak buraya eklenmeyen okadar çok ki. Ben olsam Metehan ve Oğuz kağan'ı da eklerdim.
Dünya tarihi acısın dan fatih olsada fatihe zemin hazirlayan yavuz bence daha önemli
Ulan 2. Abdülhamit dehaydi 33 sene bitmiş memleketi ileri seviyeye çıkardı
Tomris hatun ''iskitler'' ( İskit türk kadın hükümdarı)
İskitler Hint-İran kavmidir. Tomris Türk değil. Türkiye'de Orta Asya'nın hep Türk olduğu sanılır ama Türklerden önce orada Hint-İran toplulukları vardı. Tomris de onlardan.
Zaten bir tek Türkler bunu söylüyor. Tomris Massaget adı verilen bir Orta Asya kabilesine mensup. Bunlar Türk değil fakat sonraki devirlerde İskitler Türkleşerek Türk etnisitesinin bir bileşeni oldu.
www.encyclopedia.com/.../scythians
https://www.britannica.com/topic/Scythian
https://iranicaonline.org/articles/scythians
https://en.wikipedia.org/wiki/Massagetae
www.cambridge.org/.../F11D398C4C24477DD62108CADF364942
Görüşüne katılıyor ve destekliyorum. Tüm referans gösterilen kaynaklarda bilgiler eskidir. İskit ve Saka topluluklarının Türk olduğu ve Tatar Türkçesiyle konuştukları ispatlıdır.
Ayrıca anaerkil savaşçılar olan ve fantastik bir şekilde Amazonlar diye isim verilerek efsaneleştirilen toplum da Türk boyudur. Daha iyi ok atmak için göğüslerini kesen kadın savaşçılardır.
Çağ açıp çağ kapatan fatih elbette
Kanuni sultan süleyman.
Sana hükmedip her yerini feth etmek istiyorum bebeğim
Hepside sapıklık peşinde koşan adamlar
Kapak profilimde mevcut olanlar sevdiklerim
Hangileri yani?
Ebu'l feth Mehmet han
Yavuz Sultan Selim bence
Adam bir çağ kapattı bir çağ açtı
Fatih Sultan Mehmet bence
Çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet.
Fatih, Yavuz, Kanuni.
Timur
Fatih Sultan Mehmet
Cengizhan
Timur
İlk üç favorim
Bilge Kağan
Alparslan
Uldız
Fatih sultan mehmet
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?