Dün bir vatandaş otobüsle yolculuk yaparken namaz kıldı. Otobüs şoförü ise yolcuyu beklemeden gaza bastı. Namaz kılarken yolda kalan vatandaş "Namaz kılıyorduk, bizi almadan otogardan hareket etti." dedi. Otobüs şoförünün namaza duran yolcuyu beklememesi sosyal medyada tartışma konusu oldu. Şoförü haklı bulanlar kadar, otobüsün gardan gitmesini eleştirenler de oldu.
Şoför
Yolcu
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Namaza duran yolcuyu beklemeyen otobüs şoförü sosyal medyada gündem oldu! Sizce kim haklı?
+ Seferi filan yazan olmuş. Seferi olunca sadece farzı kılarsın. Farzı da iki rekat kılarsın. Yani yine kılmak zorundasın. Seferisin sonra kıl diye bir şey yok. Müslümanlığı kabul eden kişi beş vakit namazı vaktinde kılmaya söz vermiş demektir.
+ Yolculukta kaza edebilirsin diyenler olmuş. Yani sonra başka zaman kılabilirsin demişler. Hayır. Öyle bir şey yok. Eğer müslümanım diyorsan namazı vaktinde kılmaya mecbursun. Seferiysen eksik kılarsın.
+ Gelelim soruya. Namaz hassasiyeti olan bir firma tercih etmeye çalışacaksın. Ya da kendin biletini ona göre alıp namazı molalara denk getireceksin. En olmadı otobüs koltuğunda oturduğun yerde kopacaksın. Ya da helal yollardan zengin olup kendi aracınla istediğini yapabilecek veya her istediğinde uçakla kısa sürede yolculuk yapabileceksin.
+ Namazından veya dinini yaşamaktan sorumlu olan sensin. Şoför veya kapitalizm veya hükümetz muhalefet veya bir başka şey ve kişi değil.
şöförün sefer saatine dikkat etmesi gerekiyor yolcunun buna göre kılması veya indikten sonra kılması daha mantıklı olur çünkü tek şöför ve o yolcu yok o otobüsde bir çok yolcu var ve geç kalınma durumunda onlarda sorun yaşayabilirler
Amaç önemli, gerçekten namaz için mi süre yetmemiş yoksa bilerek mi yapmamış. Bu tarz bir şeymi geçmiş bilinmez, ayrıca namaz her zaman kılınabilir o kadar kişiyi bekletmeye gerek yok. Yolculukta kaza namazları vardır. Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Son zamanlarda her şeyi dine bağlıyor bazıları.
Hani yol ortasında namaz kılanlarda vardı, bunlar nasıl müslümansa.
Namaz kılmak kaç dakika alır ki.. bekletilen süre önemli.. kimi şeylerde esnek olmak da gerekir diye düşünüyorum.. o yolcunun bu davranışını hakka girmek olarak görmüyorum.. ama kendisinin namaz kılmasını bekleyecek tahammülde olmayan kişilere hayatlarında tahammül ve az da sabır dileyebilirim.. neleri beklemiyoruz ki şu hayatta.. nelere sabır göstermiyoruz ki..
Otobüsün otogardan çıkmak için belli süresi vardır ve o süreyi geciktiremezler. Geç kalacak yolcu için bile böyledir bu durum. Otobüsteki kişilerin acil yetişmesi gereken yerler olabilir ve onlar gidecekleri yere yetişemezse bu hakka girmektir. Yolcu zaten seferi sayılır ayrıca namazını otobüste de kılabilirdi. Burada bir şeylerden feragat etmesi gereken kişi o yolcu, şoför ya da diğer yolcular değil.
Günah ama öyle bırakması zaten otobüsle yolculuk eden ya cimridir ya da yoksul bu durumda bırakmak ne kadar insalığa sığıyor. İnsan yolcuyu sayar bir gitmeden dayi demek fazla kaptirmis😂
Beklenmemesi lazım.. Şoför haklı. orada başka insanlar da var kimse kimseyi beklemek zorunda değil elbette.. ayrıca Onca insan bir ksiinin namaz kumaşını beklemek zorunda
Otobüsün hareket saatine yolcular uymak zorunda gadası Kimse kimseyi beklemek zorunda değildir yolcu haksız zaten seferi sayılırsın gittiğin yerde kılarsın namazını milleti bekletmeye hakkın yok
Otogarda çalıştım. Şöförün haklı olabilmesi için dakik olarak otobüs kalkış saatine bakılmalı. Bazı firmalarda ne yazıkki şöförler git gelli çalıştığı için dakik olmaya özen gösterirler bünyeleri buna alışmıştır. Alışmış olmasa bile o otobüsün bir kalkış saati vardır. Bazı şöförler sırf takı sebebiyle bir yere erken varabilmek için dakikasından erken kalkar eğer ki böyle bir durum varsa Şöför haksız. Ayrıca yolculuk yapacaksan o esnada seferi sayılıyorsun. Namaz kılmak isteyen insan ne kadar doğru kıblede duramasa bile otobüs içerisinde niyetini rabbine belli ederek 2 rekat kılabilir. Kabul olur olmaz orası kişiyle yaratıcı arasında kalmış bir şey. Ama seferi sayıldığın bir yolculukta sırf namaz kılacam diyede 40-60 kişininde hakkına giremezsin.
Çünkü yolcu demek, seferi demektir. Seferi olan 4 rekatlık farz namazlarını yarısını kılmalıdır. Bu farz ve vacibtir. Yeteri kadar vaktim var 4 rekat kılayım demek yanlıştır..
Allah'ın hediyesini reddetmek anlamı taşır.
Otobüs mola verdiği andan itibaren abdest alıp iki rekat namaz kılmak 10 dk sürmez. Bizler de yolculuk yapan insanlarız. Otobüsteki insanları keyfi bekletmek, hakka girmektir.
Otobüs şoförü de bu süreyi beklemelidir. Vakit girmemişse şoföre rica edersin. Bekleyemem diyorsa, otobüste de oturarak kılınabilir. Çünkü burada zaruret var.
Eğer şoför dakikaya uyarak kalktıysa şoför haklıdır. Çünkü şöyle denilebilir kişi ibadet özgürlüğü diyor fakat firma da şunu diyor mola bu kadar bu saatte kalkıcam. Bunun yanı sıra onlarca yolcu bir kişiyi beklemek zorunda değil. Herkesin zamanı değerli sonuçta hayatında zaman geri alınamaz çünkü. İbadete kesinlikle karşı değilim ancak firma zaten belirtmiş mola bu kadar diye sen bunu bile bile böyle yapıyorsan şikayet etme hakkın yok. Yapacağı şey şu aktarmalı olarak gitmeyi tercih edecek indiği durakta kılar namazını, diğer otobüsün saati gelince gider.
Herkes sorudaki iki seceneğe ve bir probleme odaklanmış da kimse geçmişteki deveustu atustu şoförsüz seyahatleri ya da şimdiden örnekleri bizde de olan şoförsüz seyahat konuları ile kişisel ibadetin nasıl herkese rağmen araya konacağını fikirlememiş , ya nalına vurulmuş ya mıhına derler o tadda bazısı sert bazısı mülayim bazısı da benlik konu değil kıvamında görüş belirtmiş.
Dahası Turkiye Cumhuriyeti laik bir devlet ise yolcuyu dinine göre seçmek de mümkün olamaz, olursa da yer yerinden eşit haklar nedeni ile oynar. Kısacası o otobus musluman icin bekleyecekse hristiyanı da museviyi de budist keşişi de rahip veya cemaat ayırmadan her isteyen icin durmalı ve beklemeli. Bu durumda varış ne zaman olur bunun onemi olmaz
Otobüslerin belli bir kalkış saati vardır ve o saatte yola çıkmak zorundalar. Birisi geç kaldığı zaman bile önce o kişiyi arayıp haber verirler. Yakındaysa birkaç dakika beklerler ama geç gelecekse beklemeden giderler. Namaz kılan kişi otobüsü bekleterek birçok kişinin hakkının girmiş olacak. Zaten yolculuk yapan kişi seferi oluyor
Bu insanlar s’çmaya gidince de beklenmek istiyorlar sonuç itibari ile. Bir kaç dakikadan bir halt olmaz. Yolcu haklı. Bekleyebilirdi. Kimsenin beş dakikalık namazdan daha önemli bir işi olamaz. Saçma sapan şeylerden bekletiyorlar da bundan mı bekletmemişler. Ayıp.
Şoför haklı, otobüste oturan ortalama 40 kişi daha var. Kimisinin acelesi, kimisinin sorumluluğu, şoförün işi, kalkış saati, hesap verdiği patronu vb. bir sürü sebep varken birisini beklemek saçmalıktır. İster namaz kılsın, ister yemek yesin.. Namazın kazasını kılarsın, sen seferi durumuna düşüyorsun diye biliyorum yanlışım yoksa.
Dinlenme molalarinin saati var. O saate uymak zorunda herkes ve kimse kimseyi beklenemez kimseye muamma gösterilemez. Otobüs şoförü gerekeni yapmış. Otekilere gelince Namaz kılıyor ama hakareti kufuru bırakmıyor ne anladm o namazdan bn😄 ayyy hepsi aynı bunlarn
Saatle çalışıyor o yerler ve herkes bu kurala uymak zorunda haksz oldgm yer neresi diğerleri gbi şovunu başka yerde yapsnlar demiyorm heryerim bı kuralı saati var ve herkes uymak zorunda ki yolculukta namaz kılmakla ilgili şeyler belliyken bunlarn yaptg ayıp kimse kusura bakmasn.
Araçların kuralları vardır 1 kişi için 55 kişi bekletilmez. toplulukta insanlra saygın olacak seferi insanlar namazları evlerinde kılabilir. Dini inançlada her tür kolalık gösterilmiş sizin namaz aksatmamamız için seferde olduğunuz amana namazı erteleme hakın verilmiş
evet yolcu sorumsuzluk yapmis, namazini bu gibi durumlarda otobuste bile kılabilir. o saatte yolcu bileti aldıysa yapacak bir sey yok. ama eger otobüs, dinlenme molasi verdiyse, biraz bekleyebilir bayadir otobus yolculugu yapmiyorum fakat verilen sure dolmasına ragmen bazı insanları beklediğimiz icin gec kalkmistik. sofor dahil bazilari sigara iciyorlardi.
Bilinmeyen gerçekler var. Otobüsün bekleme süresi 25 dakikadır. Herkes buna göre hareket etmelidir ki, kimse kimseyi etkilemesin. Ancak namaz kılan yolcu şoföre durumu aktarıp geleceği saati bildirdiyse ve buna rağmen alınmadan harekete geçilmişse, kaptan namaz kıldı diye değil, yolcuyu almadı diye suçlu olur.
Şoför tabi ki daha önce de benzeri yaşandı bu olayın. Benim bildiğim niyet ederken yolda olduğunu belirterek yolculuk esnasında koltuğunda otururken bile namaz kılabiliyorduk veya kaza olayı da var bu olayın en basitinden. orada birisi iş mülakatına yetişiyor olabilir -hastası olabilir kişinin yaptığı tam bir duyarsızlık örneği.
Şoför haklı arkadaşım Orada 50-60 tane yolcu var Herkes kendi inancı ya da kendi isteği doğrultusunda otobüsü bekletirse ne olur şimdi O adam bir namaz kılıp sevap kazanacağım derdine düşmüşken onca insanın hakkını ve zamanını çalmış olmuyor mu biraz elinizi vicdanınıza koyun
Belli bir kuralı var o otobüsün saati var o saatte çıkmazsa ceza yer. Hadi cezayı geçti diyelim ki geçmez o kadar insanı bekleyecek orada namaz kılıyor diye. Zaten yolda olduğu için kaza da edebilir namazı. Yani orada sevap işlerken diğer tarafta kaç kişinin hakkına giriyor sevap kısmı da burada tartışılır işte.
Şoför hakli. 5 dakika bile çok önemli olan yolcular var. Belki sinava yetişecek olanlar vardır. Namazinizi evinizde kilsaniz ölürsünüz sanki. Zaten seferisiniz.
Namaz tabiki önemli ama namaz için diğer insanların hakkına girmek de doğru bir davranış değil. Sonuçta dinimiz kolaylık dini. Sadece farzını kılabilir, vakti yetmedi otobüste oturduğu yerden kılar, o da olmadı kazaya bırakır
Uzun yol otobüsü bu halk otobüsü ego falan değil. Uzun yola otobüsle çıkan kişi her durumu göz önünde bulundurarak çıkar uçak degil bu. Hem o senin dogrun benim değil
Tek diyeceğim; birilerinin aradığı fırsat ayağına gelmiş, yani asıl gündem olması gereken işsizlik, açlık, sefalet, paranın alım gücünün her geçen gün düşmesi, gizlenmeye çalışan gerçek enflasyon rakamları vs vs sorunlar yerine dikkati doğrudan başka yöne çekme imkanı -ki en sevdikleri, din ve inançlar üzerinden siyaset- Sırf bu yüzden siyaset kadar iğrenç bir kavram yok bana göre
Şoför kesinlikle haklı, adam o yolcuların hakkına giremez. Ben de meditasyon yapayım o arkadaş beni de savunsun aynı hakkı bana da tanısın bakalım tanıyacak mı... magduriyetleri bir türlü bitemedi
Sonuçta mola halinde durmuş özellikle adam için durmamış ve kendileri olsa sigara çay önemli değil ama namaz ise sorun oluyor muslaman ülkesinde gavurlarla yaşıyoruz resmen
hiç kimse sizi beklemek zorunda değil tuvaletteyken yemek yerken bile sizi beklemiyorsa namaz için neden beklesin? yeteri kadar beklemiş anons yaptırmış yolcu tamamen malın teki olduğundan bahane üretiyordur
Şoför haklı. Adam haklı diyenler kendi açısından bakıyor sadece kaza namazı diye bir şey var ayrıca her otobüsün mola saatleri bellidir. Bir kişi namaz kılacak diye 49 yolcunun hakkına giriyor bu kabul edilir bir şey değildir.
Şoför haklı, herkesin dini, inancı kendine. Otobüsün mola dakikası vardır, belirli ihtyaçlar için. Dakika dolduğunda hareket etmeli. orada belki bi yere yetişmeye çalışan kişiler var, böyle konularda dini öne sürmekleri komik, kazasını kılabilir sefer namazları var.
Bu neye benziyor biliyor musun? Adamın birinin zekat vermek için hırsızlık yapması gibi. Adam kul hakkına girip namaz kılıyor. Ordaki insanların hakkına girip bir haramı görmezden gelmemizi niye ister birisi?
Şoför hakli ibadetin zaten geçersiz sen Türksün Arap değilsin ki ibadetin geçerli olsun namaz kılıyor diye müşteri bekleyecek diye bir şey yok şoföre verilmiş bir süre var o sürede gitmek zorunda
Biri otobanın ortasında namaz kılmaya çalışır, birisi hemen yanında cami varken kaldırımda namaz kılmaya çalışır, biri otobüsteki diğer yolcuları bekleterek haklarına girerek namaz kılmaya çalışır. Bunların alayı şovmen.
Tuvalete gireni de beklemiyolar bazen. Herkesin dini namazı inancı kendine. Koca otobüs bir ikişi için beklemek zorunda değil. Otobüsün mola süresine göre ayarlaması gerekti.
Şoförü haklı buluyorum, çünkü o vakit herkes namaza dursun, herkesi bekleyelim, olur mu olmaz, haa bekleseydi hoş olurdu lakin tamamen şoförü haksız bulmadım.
Herkes işini yapacak şowunu degil. Bir kere adamin yaptiginin islamda yeri yok, kişileri işinden etme zamanini calma kul hakkına girer. Neyse bisi demeyecem.
Onca insan bir ksiinin namaz kumaşını beklemek zorunda. degil. madem o kadar namazında. niyazinda insan onca kişinin girdiği hakkına ne diyecek? Onca insandan çalacağı dakikaların hesabı?
Yarım saatlik bir süre namaz kılmaya yetiyor şoför haklı namaz kılan imanlı biri olarak diyorum bunu kul hakkına girmeye hakkı yok belirli bir süre var. Buda namaz için yeterli
Şoför haklı tabi ki. Biri namaz kılacak ya da herhangi başka bir şey yapacak diye niye diğer yolcuları bekletsin? Doğru olanı yapmış. Namazı kullanarak dram yapmanın lüzumu yok.
Kesin şoförün haberi yoktu yoksa diğer yolculardan izin alır beklerdi o sorun olmazdı bence ama yolculukta namaz kaza edilebiliyor kişinin bunu bilmemesi garip geldi bana
Valla tek bildiğim kedinin süleği kadar aklı olmayan insanların sayısı çoğaldığı hergun enteresan enteresan haber çıkıyor millet kafayı her geçen yıl yiyor
5 dakika bekleyebilir veya yolcu otobüste namaz kılabilir. Sonuç olarak yolcu namaz derdinde şoför ekmek derdinde, haklı haksız bulamıyorum, tartışılacak konu değil.
seferi diye bi şey var. kaza yaparsın. kimse kimsenin hakkına giremez. dinimiz kolaylık dini şoför haklı
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
namazı kılan vatandaş geç kalmasından sorumlu olduğu 40 küsur kişi için vicdan azabı duymamışmı. kaza namazı kılınabilir. kmse kimseyi beklemek zorunda değil. onun ibateti için neden ben geç kalayım. banane.
Yolcu haklı otobüsü bir sigara için kaç defa durduğunu biliyorum. Dini hassasiyetimiz olunca yapılan tamamen dinsizliktir. Şoför haksız. Bir namaz 10 dk. Sürer ya da farzı kılarsın 5 dakika.