- Gündem konusunda 487 cevap paylaştı.
+1 yılBir Müslüman Türk "Ezan Türkçe okutulmalı" dese hak vermesem bile saygı duyarım ama genelde bunu talep eden kişiler gayrimüslimlerden çıkıyor. Bu bana çok komik geliyor. Yani bir Müslüman'ın çıkıp da "Kiliseler çan çalmasın onun yerine şu melodi çalsın" demesi gibi bir şey aufjsjd yahu sanane kardeşim demezler mi adama
Başörtüsü konusuna gelince de elbette karşı çıkarım. Kimse kimsenin kılık kıyafetine karışamaz. Dini yaşama biçimine karışamaz. Bu laikliğe de aykırıdır.
13 Yorumla
Soran+1 yıl🤣🤣 kıral ne güzel konusmusun
- +1 yıl
Zaten
Soran+1 yıl👍
En İyi Cevaplar
+1 yılEzan'in Arapca okunmasinin dini nedenleri yoktur. Sana hic bir Müslüman ya da Din adami kurana ve hadislere dayanarak Ezan'in neden Arapca okundugunu aciklayamaz.
Ezan'in Arapca okunma nedeni, 10.000 senelik Türk tarihini yok edip, bu Milleti arap yapma cabalaridir, Arap emperyalizmidir.
Bu ülkeyi 100 sene önce Ingilizler isgal etseydi ve hepimizi Hristiyan yapsalardi, onlar bile sana Incili ingilizce degil Türkce okuturlardi ama Araplar bize kurani ve ezani arapca okutuyorlar.
Nasil bir sömürü ve emperyalizm altindayiz sen düsün yani.
08 Yorumla
Soran+1 yılBos yapmısın
Soran+1 yıl@venetor gelip bunada cevap yazsana
Soran+1 yılEzanın veya kuranın Arapça okunmasında nasıl bizi arap yapacaklar Allah akıl fikir versin
Soran+1 yıl2 gün önce hadisleri kabul eden bir ategistin hatırlatırım
- +1 yıl
Ismin ne diye sorsam büyük ihtimal bir Arap ismin var. Türk olmana ragmen günde 5 kere Arapca Ezan dinliyorsun. Camiye gidiyorsun yaptigin ibadetler Arapca.
Cocuklar hafizlik yapiyorlar, bir kelime Arapca bilmemelerine ragmen Kurani Arapca ezberliyorlar.
Herifler sana kendi dillerini ve kültürünü tam gaz pompaliyor, sen araplastiginin farkinda bile degilsin.
Soran+1 yılEn son sonradan ategis olan bir din adamının peygamber efendimizin konuştuğun dil gibi Arapça biliyor diyordun peygamberimiz konuştuğu Arapçayla şimdiki Arapça farklımı
2 hafta önce hadisleri kabul eden bir ateistin hatırlatırım
Ayırca hafızlık kurslarında Türkçe öğretilir
Atatürk işmi Arapça simdi diyeceksin somrdqn değiştirdi türkiyede kaç kişi yazarken anarken Türkçesini kulanıyor Ayırca teknoloji gelisiti Türkçesini internet veya hocaya sora bilir bu ibadetler Türkçe olsa sen gidip sen ve senin gibilerin tek derdi din dusmanlığı burada sadece miletle uğrasmak için bulunuyorsun- +1 yıl
Turan Dursun, eski Imam ve Müftü, sonradan Ateist olmustur evet. Evet senin Peygamberinin konustugu Arapca ile simdiki Arapca farkli.
Günümüzün Arapcasini bilenler mesela eski Kuranlari okuyamiyorlar.
Soran+1 yılEee ozaman ne derdin var
Türkiye'ye şeriat rejiminin gelmesine de islamafobik rejimin gelmesine de karşı çıkarım.
Türkiye Cumhuriyetinde her insan vicdan hürriyetine sahiptir ve istediğine inanmakta veya inanmamakta özgürdür. Bu özgürlüğü kim kısitlamaya çalısırsa onun karşısında olacağım sözlü ya da fiili dönemin şartlarına göre
12 Yorumla
Soran+1 yılTebrik ederim
Soran+1 yılBosuna uğrasam bu akıllılar ülkedeki partilerin her seferinde sağa doğru kaydığın farkında değil
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
- Gündem konusunda 853 cevap paylaştı.
+1 yılBaşörtüsüne inanmasam bile karşı çıkarım ama ezan kul hakkı olduğu için yasaklanmalı bence
016 Yorumla
Soran+1 yılNe alakası var kardeşim
- +1 yıl
Eğer 1 kişi bile ezandan rahatsız oluyorsa bu kul hakkıdır. Sonuçta herkesin duyacağı şekilde sesli yapılan bir duyuru
Soran+1 yılTürkiyede bununa emsel verilecek dolu sey var gereksiz bir yasak olur
- +1 yıl
2 yanlış 1 doğru etmez. Yanlışı yanlışla kapatmak doğru olmaz
Soran+1 yıl2 yanlıs 1 doğru etmez 2 tamam ülkede bütün arabaların korumalarını sökelim ben rahatsız oluyorum
Soran+1 yılÜlkede her kezin dediğini yaparsan bu ülkede bir halt olmaz
- +1 yıl
Özgürlük başkasının özgürlüğünün başladı yerde biter. Ezan senin kafa dinleme özgürlüğünü elinden alıyor yani senin elinde olmayan bir şey. Ama araba koruması senin özgürlük alanına girmeyen bir şey. Senin hoşuna gidip gitmemesi değil senin özgürlüğüne girip girmemesi asıl mesele.
Soran+1 yılSürekli evimin önünde kornaya basılması benim kafa dinleme özgürlüğüme engel değilmi günde sadece 5 vakit 1 2 dakika okunan bir ezan eğer bir kişin özgürlüğünü kısıtlıyorsa aynısı kornada geçerlidir ayırca ülkede sanki kul hakkını takan cok insan varmış gibi konusma
- +1 yıl
Korna diyorsan başka tabi. Ama korna şu an ki durumda kullanılmak zorunda olan bir şey. Ezan ise mesela herkes cebine bir uygulama kursa gerek kalmayacak bir şey. Zaten ezanın illa günümüzdeki gibi olmasında ısrar etmenin hiçbir anlamı ve temeli yok ki? Kur'an'da illa böyle yapın diyen bir ayet falan yok.
Soran+1 yılherkes acele etmese kullanılmasına gerek yok
Soran+1 yılBiri gider ezana takar biri Başörtüsüne takar korana dısında ülkede ezana emsal büsürü sey var bunların heram gibi biri beni rahatsız ediyorsa engelene bilirmi bırakın günde 5 vakit 1 2 dakika ezan okunsun ne sıkıntısı var ülkede her gurubun kişin istedi yapılamaz ki olanı değiştirmek sadece zarar verir
- +1 yıl
Abicim kul hakkı Allah'ın emri değil mi? Neden kul hakkına girmek için direniyorsun? Tamamen atalarının geleneklerini devam ettirme gayreti seninkisi
"Onlara, "Allah'ın indirdiğine uyun." denildiği zaman, onlar: "Hayır! Biz, atalarımızdan gördüğümüz şeylere uyarız." derler. Ya ataları akıllarını kullanmayan ve doğru yolu bulamamış kimselerse?" ( Bakara - 170)
Soran+1 yılBenim örnek Benim özgürlüğüm kısıtlanıyor dedim bunada cözüm bulsana ülkede ayırca kul hakkını senin gibi takan insanlar sayısı kaçatanedir
Soran+1 yılGünde toplamda 10 dakika okunan sey insalara rahatsızlık veriyorsa gün boyu korna calınan gürültü yapılan yerler var bunlarda cözüm bul mesela
- +1 yıl
Yavaş yavaş elektrikli araçlarla otonom sürüşler sayesinde olacak bu. Benimde hoşuma gitmiyor korna sesi ama şu an bunu düzeltemeyiz. Ezan sıkıntısını ise çok kolay çözebiliyoruz ama insanlar inat ediyor işte
Soran+1 yılElektrik arabalar benim rahatsızlığımı gidermez ülkede ezana büsürü emsal sey varken gelipte ezana takmayın günde toplam 10 dakika okunan sey bu kadar dert etme rahatsız olan kişiler din dusmanlığı yapmak için bahane ediyor bunu ezan olmasa Baska birsey bulurlar insan oğlu bireye taktımı takıyor bunlardan birde ezan ben hertürlü kanuna uymama eksiklerimi giderme rağmen kaçkere gürültü yapılır diye şikayet edildi iş yerim ben simdi is yerimimi taşıyayım
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılEzan Türkçe okutulmalı. Kimse Bir bok anlamıyor. İkincisi Arapça kutsal bir dil değildir.
223 Yorumla
Soran+1 yılOkuyunca ne degisecek milete ne karışıyorsun
Anlamak isteyen anılıyor teknoloji çağında yaşıyoruz sen gelmiş bunları dert ediyorsun
Cevap sahibi+1 yılKim neyi anlıyor lan? Deden anlıyor mu? Yaşlılar anlıyor mu? Sen anlıyor musun? Türküz lan biz Türkçe temel dilimiz.. İngilizce bilmeyen biri İngilizce şarkıyı anlayabilir mi?
Soran+1 yılcanım ezanın Türkçe içeriğini öğrenmek isteyen ister telefona istersede gider hocaya sorar sırf ırkçılık yapacağım diye miletle uğrasma
Cevap sahibi+1 yılKorkuyorsunuz tabi. Türkçe anlamını bilse bu millet ateist olur 🤣🤣
Soran+1 yılDüzgün konus ot senini ne ilgilendiriyor miletin ibatanesi yapılan ibatatetin dili kaç yıl gecmis hayal bu fikirlerle sempati duyuyorsunuzya gereksizsiniz
- +1 yıl
Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür.
Allah'tan başka ilah olmadığına şehâdet ederim,
Allah'tan başka ilah olmadığına şehâdet ederim.
Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehâdet ederim,
Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehâdet ederim.
Haydin namaza, haydin namaza.
Haydin kurtuluşa, haydin kurtuluşa.
Allah en büyüktür, Allah en büyüktür.
Allah'tan başka ilah yoktur.
Anlamında ne varmış?
Tek derdiniz İslam.
Soran+1 yılGecmiste Türkçe okutulduğunda oldularmı
Cevap sahibi+1 yılSonunda az da olsa tartışma becerisi olan Bi cahile denk geldim iyi oldu 🤣👌🤟 bir tane ateistin namaz kılan birini eleştirdiğini görmedim duymadım. Ama nedense o iki rekat namaz kılan cahillerin namaz kılmayanları eleştirdiğini yargıladığını çok gördüm. İbadet edeceğinize azıcık insan olmayı deneyin.
Soran+1 yılSizi insan yerine koymuyor lardır her dakika teknoloji bunlar gericilik diyip diyip 100 önce yapılanları savunmanız komik geçmişte Türkçe okutuldugunda namaza giden sayısında artış olduğunuda bilmemeniz daha komik
Cevap sahibi+1 yılYaw kardeş giden gider gitmeyen gitmez kime ne? Sana Bi zararı var mı? Namaz kılanın bana Bi zararı var mı? Bana ne, sana ne? Herkes işine baksın. Üç günlük dünya diyorsunuz ama hak ederek yaşamıyorsunuz. Kim ne yaparsa yapsın hesabını kendisi verecek.
Cevap sahibi+1 yıl@Venetor sen kimin tarafındasın kardeş?
Soran+1 yılAsağaıda cevabını vermis
Cevap sahibi+1 yılİkili oynamış
- +1 yıl
Bu dünyada öğrenme ve keşfetme amacı , ereği taşıyan herhangi bir insan gelişmenin, ilerlemenin bir yolunu mutlaka bulur.
Büyümenin en güçlü ilkesi insanın seçiminde yatar.
Yani cehalet ve ilerleme sadece bir seçimden ibarettir. Cevap arayan cevabını bulur. Aramayanları bahane ederek dünyada mutabık kalınmış ezanın aslının milliyetci duygularla değiştirilmesini öne sürmek zırvadır.
İslam hakkında yeterli Türkçe kaynak zenginliği mevcuttur. Vaaz, sure vb. zaten gerekli kollektif bilince sahip yerlerde Türkce olarak dinleyiciye aktarılmaktadır.
Bu ülkede isteyen istedigi dini veya felsefi ideolojiyi benimsemekte tamamiyle vicdan hürriyetine sahiptir. Bunu kısıtlamak , subjektif değerlere müdehale etmek kimsenin hakkı değildir.
İsteğen istedigine inansın. Bu kadar basit. Sacma ve zırvalarla grupların birbirine sataşması anlamsız ve gülünç.
Benim savunduğum şey kısaca Türk ulusunun bünyesindeki insanların seçimleri konusundaki özgürlüğü ve hakları.
Cevap sahibi+1 yılEvet haklısın kardeş. Ama unuttuğun şey dil meselesi. Bu kuran neden Arapça? Bunun amacı nedir bunu biliyor musunuz? Allah kuranı sadece aralara özel mi indirdi? Ya da Arapça kutsal mı? Kardeşim ben anlamak istiyorum araştırmak zorunda değilim. Okulda sana hoca anlaşılır şekilde kitap veriyor, anlayacağın dilde anlatıyor sorun ne? O zaman bütün dünya kapatsın kendi dilini evrensel dil arapça olsun. Boş boş konuşmayın diyeceğim de sizin de olayınız bu. Size karışan yok, siz sizden olmayanlara karışma hakkını nereden alıyorsunuz, asıl mesele bu..
- +1 yıl
Ah ah.
Meselenin tarihinden başlayayım.
Dünyada orta çağdan bu yana bircok imparatorlugun ve ülkenin toplumlarında dinler dinden ziyade gelenek niteliği taşımıştır yüz yıllar boyunca. Özellikle bilgiye erişimin İstanbul tayfasında olduğu Osmanlı imparatorluğunda kurtuluş savası zamanında yazılmış Türk edebiyatı romanlarında Anadolu halkının bilgiye erişimi çok kısıtlı olması sebebiyle bu gelenekselleşmiş dinin Anadolu halkının üzerindeki etkisi iyi tasvir edilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1925-(34) kılık kıyafet , inönü zamanında ezanın Türkcelestirilmesi ,80 senesi baş örtü yasağının yavaş yavaş devreye alınması gelenekleşmiş dini anlayışı, şeriatcı tayfa bahane edilerek çağdaş bir cumhuriyete tehtid olarak görme gibi bir dogmatik hata sonucunda laikliğe tam tersi karsı bu uygulamalarla Global'de de gördüğümüz gelenekçi, yenilikçi çatışması Türk ulusunda vücut buldu birkez daha.
Bunlar aslında otokratik bir yönetimin hegomanyasını tehtid olarak gördüğü kesime göstermesiydi. Bu da laikliğe aykırı.
Ezan Türkçelestirilirken bile İslam yaratıcısını en iyi şekilde tasvir eden kelime olan Allah'ı arapça olmasından dolayı daha güçsüz olan Tanrı ile degistirildi.
Bu Tür ideolojik çatısmaları iki taraflı da görmek son derece mümkün.
Ama sizin de yaptığınızın bundan pek bir farkı yok. Ezan birkaç kelime bir şey. Anlamını bilmeyenler bile ne eregiyle bu durumun yapıldığını biliyorlar.
Islam hakkında arastırma yapacağım zaman zaten Türkçe kaynak kullanıyorum. Isteğen arapça okuyabilir ama ezana müdahale etme isteginiz tamamiyle haksız ve kültürel sebeplerden kaynaklı.
Ona müslümanlar karar versin.
Ayrıca Türkçede yok ama Arapça ezanda bir kültür niteliği , insanlara tanıdık ses, anı olusturan ve ezanı daha estetik kılan makamlar var. Dünyada Ezanın dili bir.
Cevap sahibi+1 yılDestansı bir yorum yazmışsın helal olsun. Bilgili ve okumuş bir arkadaş olduğun da belli takdir ediyorum. Sadece olaylara tarafsız bakmanı isteyebilirim. Burada amacımız tartışma yaratmak değil. Tabi ki isteyen istediği gibi yapsın ibadetini. Sadece geneli htta çoğunluğu yani ben Müslümanım diyenler aksini düşünenlere sen kafirsin muamelesi yapılmadı, kötü gözle bakılması yanlış. Ayrıca Tanrı kelimesi Allah kelimesi ile şe değerdir. Benim düşüncem bu. Amacı belli çünkü.
- +1 yıl
Ben de birçok kez kafir ilan edildim. Alışığım öyle insanlara.
Ne demek istediğinizi de çok iyi anlıyorum. Müslüman geçinen siyasal islamcı, politik müslümanlara karşı haklı olan nefret ve kırgınlığınızı dile getiriyorsunuz. Ben Türkiye Cumhuriyeti toprakları içerisinde ne kadar imkansız ve ütopik olsa da idealist ve doğrucu olmaya çalışmaya devam ederek insanlarımızın inancları, benimsediği subjektif değer ve doğruları ne olursa olsun (apateist, agnostik, ateist, deist, hristiyan, müslüman, yahudi olup olmaması farketmeksizin) istediği inanç ve fikri tehtid altında olmadan yaşayabilmeleri taraftarıyım.
Yani yanlış gördüğüm her olaya tepki vermeye özen gösteriyorum.
Klasik yenilikci-gelenekçi , milliyetçi -dinci çatışmalarının bir parçası ezan meselesi.
Bu çatısmalar gerçekten ulusumuzu çok kutuplaştırdı. Yukarı da saydığım zamanında yapilmış uygulamalar da politik-siyasi yaptırımlardı.
Demem o ki Türkçe ya da din çogu kişinin umrunda değil. Sadece iki tarafında politik savaşında bir malzeme.
Farkında olmadan sizde bir kibrit atıyorsunuz. Demek istediğim bunlar.
Böyle şeyleri boşverin. Kim ne yapmış kim neye tapıyor , gram umurumda olmuyor. Kendi doğrularımı ve fikirlerimi kendi çabalarım sonucu buluyorum. Millet birbirini yemeye devam etsin. Siz kendinizden sorumlusunuz benim gibi. Kendinize odaklı bir yaşam sürmeniz ve iyi dileklerimle...
İyi günler dilerim.
Cevap sahibi+1 yılAğzına yüreğine sağlık. Takdir ediyorum. Teşekkür ederim aydınlattın beni. Beni anlamana da çok sevindim. Saygılar sunuyorum, iyi günler..
Soran+1 yıl@Venetor kusura bakma su sitede zorbalık hakaret kufur ölüm tehditi almıs biri olarak benim dediğim bise yok
Soran+1 yılAdil oynamış
Soran+1 yılSiz cıkıp mileti arap gerici arap sevici ilan etmiyormuş gibi konuşmayın simdi diğer dediklerinizi haklısınız
+1 yılEvet karşı cikarim tabiki
20 Yorumla- Gündem konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılkarşı çıkarım
10 Yorumla
+1 yılTürkçe resmi dilimiz güzel olur
12 Yorumla
Soran+1 yılBos yapma din dusmanı
- +1 yıl
Canım mısın
Gizli Üye(30-35)+1 yılHayır
111 Yorumla
Soran+1 yılNeden karsı çıkmıyorsun
Cevap sahibi+1 yılTürkçe daha anlaşılır
Soran+1 yılTeknoloji cağındayıza isteyen İnterneten baka bilir hocaya sora bilir kaç yıl önceki yasaklara sempati desteklemeniz sacama laiklik din devlet islerini ayırmakya dini seylere karışmak sacma kalıyor
Cevap sahibi+1 yılKaç kişi bakıyor dinliyor ama ne dediğinden anlamından haberi yok çık sokağa sor kaçı biliyor görürsün yasak dersen Türkçe isteyenlere de sen yasak yapmış oluyorsun ona bakarsan
Soran+1 yıl100 önce yapılmıs birsey halk istemiyor size gidip zorla namaz kılın diyen var mı
Ben gayet güzel anlamını bilen gördüm merak etme ayırca dini birsey aynı değil ülkede istiklal marşını bilmeyen vardır buda aynı sey
Cevap sahibi+1 yılBende bilmeyeni olmayacak şeyi düşünecek kadar işin yok sanırım
Soran+1 yılAnlamadım dediğini bende bundan sonra zorla milete namaz kıladırmaya kadınların zorla kapatılmasından yanayım
Cevap sahibi+1 yılOlmayacak şeyleri dert etmeye devam diyorum
Soran+1 yılBizim olamayacak sey diye bise yoktur
Cevap sahibi+1 yılNe Türkçe ezan olur nede zorla kapanma onu diyorum boş şeyleri düşünme
Soran+1 yılTamam
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar