Mevzular Açık Mikrofon Sophia meselesi: Yapay mı gerçek mi?

Oğuzhan ve ekibi yeni sezona flaş bir başlangıç yapmak istemişler. Yapay zeka da bu kadar revaçtayken Sophia’yı getirelim, ona kurgusal soru-cevaplarla ilgi çekecek şeyler söyletelim, Oğuzhan’ın yapay zekaya müthiş bir gol atması ile de finalize edelim demişler. Bu çok net.

Ama bu kurmaca metinler, birçok insanın “Yapay zeka çok tehlikeli bir şeymiş” demesine sebep oldu maalesef.

Oysa yapay zeka etiği diye bir kavram vardır ve hiçbir yapay zeka uygulaması “Kemal Kılıçdaroğlu bence de gitmeli!” diye bir şey söylemez. Tıpkı “Tayyip Erdoğan’ı beğeniyorum, bana ilham veriyor” diyemeyeceği gibi. Mesela insanoğlunu küçümseyemez, “İnsan olmak istemezdim” gibi sözler söyleyemez. Bunların hepsi sadece filmlerde, senaryolarda olur. (!) Öyle de oldu zaten.

Oğuzhan ve ekibi Sophia’dan alacağını aldı. Sophia’yı kiralayan bir şirket varsa onlar, yoksa da yapan şirket de tekrar kendilerini hatırlatarak amaçlarına ulaştı.

Olan yapay zeka gibi günümüzün en büyük icadı olan bir teknolojiyi çok ama çok yanlış anlayan milyonlarca insanımıza kaldı. Birçok paylaşımda “Yapay zekanın ürkütücülüğü, yapay zekadan ürktüm” gibi üst başlıklar vardı ve ne acıdır ki Sophia aslında yapay zeka bile değildi.

Elbette ki bu yazıyı Sophia’nın videosunu izleyenlerin milyonda biri okuyacak. Ama dert değil. Bize düşen tarihe bir not düşmek. Yazar: Ömer Ekinci