Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesini kararlaştırdı. Sizce yeterli mi? Ev geçindirmek kolaylaşır mı? Yeni asgari ücreti nasıl buldunuz?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesini kararlaştırdı. Sizce yeterli mi? Ev geçindirmek kolaylaşır mı? Yeni asgari ücreti nasıl buldunuz?

Hareket geçmek serbest mi?
Tabii tabii çok güzel geçiniyorsun.
Al sana maaaş.. Benim dayımın oğlu devlet dairesinde çalışıyor. 15 milyar alıyor. Bu şimdi 17 milyar olacak. Peki özelde çalışacanlar 11'e talim..
Benim giderim, memur olsam neler olur:
Her ay 8000 Kira, 1500 Aidat, Ev Giderleri 1700, 5000-6000 Kredi Borcu, 9000 Ek Kredi, 2000 Bireysel Kredi, Hanıma 4000, Çocuğa 6000 (okul, giyim, kitap), Dışarıda Yemek 2500, Ev Alışverişi 2000, Sigara 3000, Alkol arada bir 1800, Benzin 2000-3000, tatil için birikim 2000.. ne etti toplayalım.
52.500 TL işte bununla adam gibi yaşarsınız.
Ama hiç itiraz etmeyin 11.402 gibi bir parayı bunu siz istediniz? Yani anlatabiliyorum değil mi?
Bas bas paraları leylaya bir daha mı gelecez dünyaya? Yeterli bir ekonomik bilgim olmasa da şunu çok iyi biliyorum. Ne kadar asgari ücrete zam gelirse gelsin, senin paran değer kaybettiği takdirde bu zamlar hiçbir şeyi kalkındırmayacak. Çünkü alım gücü zayıflıyor, her şeye zam gelmeye devam ediyor. Buna sevinenler varsa sevinsinler 😃 ucu dokunmaya başladı mı bakalım sevinmeler devam edecek mi? Bunun önüne geçebilmenin alternatifleri vardır. Bunlardan biri de üretim yapıp ihracat yapmak. Böylelikle dışarıya sattığımız ürünler sayesinde para değer kazanmaya başlayacak
Halkımız maaş artışlarındaki sistematik artışın iyi bir şey olduğunu zannettiği sürece ve devlette istikrarlı bir şekilde para arzetmeye devam ettiği sürece Türk Lirası değer kaybetmeye devam edecek. Fiyatlar artacak, enflasyon dört haneli rakamlara ulaşacak. Sonuç olarak 1 tane ekmeğin 100 lira olduğu günleri göreceğiz.
Umarım bu teorim gerçekleşmez, ancak bahsettiğim gibi para arzı ve talebi artmaya devam ederse bu senaryo kaçınılmaz olacaktır.
halen ev kiraları 15 bin yani 1 maaş kiraya yetmiyor hanımda çalışsa bu sefer faturalara masraflara gidecek çoğu ve bize çok az kalacak onla da makarna pilav ekmek aldı mı bitti. Hani nerede eti sütü sağlıklı beslenmesi hani nerede sineması tiyatrosu ya da pantolonum eskise levis marka kot 2500 tl hangi parayla alacaz. en az 50k olmalıydı. yani eskiden farkı yok şu an.
Cevap
83Cevap
Hayır isterse 20 bin olsun ekmek de 20 tl olur mükemmel uçuyoruz..
Hiç sanmıyorum gadası
Arkadaşlar lütfen artık maaşlara gelecek olan zammın iyi bir şey olduğunu düşünmeyin. Soruya bakar mısın ev geçindirmek kolaylaşır mı diyorsun resmen. Asgari ücrete zam geldikçe her şeye zam geliyor hemde asgari ücrete yapılacak olan zam oranından daha fazla. Umarım cevap yeterli olmustur.
Abi zaten en kotu kira fiyatlar 8-9 bin. Nereye yetiyo ya. Kaç çocuklu aileler var bı kendinize gelin ya yeter insanlara çektirdiğinz eziyet. Bize ne dolar dan eurodan ya. Dış ülkelerde bizim paramız ne kadar degersizse bizde onların paralarını yetersiz kılalım. Dış ülkeden her ne ihracat ediyorsak almayalım kendimiz üretelim. Onlara verdiğiniz kdvyi çiftçiye verin bakın nasıl ülke haline gelip ayağa kalkıyoruz. Sırf gecinemedigi için canına kıyan ailesine kıyan insanlar oldu. İnsanoğlunu enflasyon tirivirisiyla birbirine dusurdunuz. kimse komsusundan bişi isteyemez oldu. Aç mı tok mu diye soruyoruz biz çok kötü bı ülke haline geldik...
@rotepill madem üretiyoruz enflasyon neden düşmüyor TL dolar karşısında neden sürekli değer kaybediyor... Avrupa'da asgari ücreti en az veren ülkeler konumunda neden sondan ya ikinci ya da üçüncü ülkeyiz sana ayranı yok içmeye tahtırevanla gider. ıçmaya atasözü ile cevap veriyorum
@rotepill kendimiz mi ürettik? Arastir bakalım sadece tasarımı bize ait :D ayrıca kendimiz ürettik dediğiniz aracı bile ömür boyu çalışsan alamiyorsun :D
Hay ağzına sağlık poncik
Asgari ücretin artmasıyla her şeyin yoluna gireceğini düşünen insanlar var bu memlekette. 3 verdiklerini 5 olarak geri alacaklar. Haberleri yok. Asgeri ücreti arttırmak hiç bir şeyi çözmez aksine geçim daha da zorlaşır. Enflasyonu durdurmak sabitlemek lazım. Onun içinde hiçkimsenin bir şey yaptığı yok.
Sence kolaylaşır mı, insanların anlayamadığı şeylerden bıktım. Asgari ücret, kurumsal firmaların vermesi gerektiği minimum maaş miktarıdır. Adamlar kâr marjını korumak için doğal olarak yine ürünlere zam getirecek ve yine fark olmayacak. Sadece dolar veya ekonomi değil konu ayrıca, Japonya'nın para birimi de çok düşük ama üretime odaklı bir sistem kurdukları için refah halindeler meselâ. Amerika ekonomik çöküşte 1 numara ama yine Japonya gibi üretimde en önde olduğu için bunlar konuşulmuyor.
Bazı ülkeler vergileri ve faizleri dengeler, üretimi destekleyici aşamalar gerçekleştirir ve enflasyonu kontrol altında tutar. Ama bizde biraz daha asgari ücret zammı ile her şeyin çözüleceği sanılıyor.
Bu kafayla isterse 25000 olsun yine de işe yaramaz!
İstanbul'da yasayan bir aile
Ev sahibi kirayı 16 000 yapmak istiyor.
Kadın asgari ucretli 11.400
Adam asgari ucretli 11 400
Doğal gazı
Elektirigi
Suyu
Aidat
Cocuk icin harcama
Ev harcamaları
En basit kredi kartı ödemeleri
Simdi bu isin icinden cikalım. Sizce yeticek mi yetmeyecek mi.
Bununla birlikte vergiler artar haliyle fiyatlar da alır başını gider. Ekonominin düzelmesi için ücreti arttirdiniz ama ekonomiyi nasıl öldürdüğünüzü bi bilseniz. Artık eski güzel günler tarih oldu. Özlüyoruz gerçekten. Paranın değerinin bu kadar çok aşırı yerlerde olması çok üzücü..
Olumlu baktığım taraflar
+Bu devletin vatandaşı umursadığını gösteriyor
+Dayanma direncini artırıyor
Olumsuz taraflar
-Zam beraberinde fırsatcılar görmezden geliniyor en yakın zamanda aaa madem zam yapılmış diye Faiş fiyat yükselişleri devam edecek buna dur demek şart
-Diğer kira gibi konularda da düzenlemeler şart yine aynı şekilde zamı fırsat görüp deli gibi artış yapıyorlar
Merhaba,
Hayırlı olsun vatana millete halkımıza, hayır tam aksine daha da kötü olacak her şey maalesef, kiralar ve her şeye zam gelecek!
Ancak hiç üzülmüyorum oy verenler düşünsün. Oy vermeyenlerin Allah yardımcısı olsun..
Maaşa zam gelince, çaya çorbaya da zam geliyor gençler. Bir şey değişmiyor yani. Sorun, sermaye sahiplerin aç gözlüğü ve biz ayak takımının ihtiyaç dışı çılgınca alışveriş hastalığı... Bunlar tedavi edilmeli asıl.
Sen şimdi zamları gör neler olacak neler maaşa zam ev gicindiryyi kolaylaştırmak aksine daha çok zorlaştırır ekonomiyi düzeltsinler Türk lirasına deger kqzandirsinlar böyle her daim değer kaybetme. devam. eder.
Maaşlara zam yapmak hiçbirşeyi düzeltmez aksine paranın değeri dahada düşmüş oluyo maaşlara zamla birlikte bütün ürünlerede zam yapılıyo yani her şey paralel ilerler
anladık arkadaşlar asgari ücret artınca herşeye zam geliyor ikide bir aynı şeyi söylemeyi kesin ne yapalim yani? ülkenin yarısından çoğu asgari ücret alıyor boş yapmayın bende memnun değilim ama yapacak bişey yok
Bence üretim olmadığı sürece asgari ücret artmasının bir önemi yok onunla birlikte her şeye zam geliyor zaten
Yetmez tabi zamlara çare bulsun , bide okuduğuma pismanim, keşke ilkokul mezunu olaydimda akp ile temizlik işine gireyim awk aynı maaşı alıyorsun laa nerdeyse😡😡😡😡😡
Ne okudun kız sen
Hiç bir anlamı yok ve olmayacak da. Asgari ücrete gelen zam doğrultusunda işverenler de aynı oranda maliyetlerini karşılamak için piyasadaki mallara zam yapacak. Yani değişen bir şey olmayacak.
Bu ne saçmalık 11.402 TL ile nasıl ay sonu gelir onuda söylesinler %27 fark verilmiş zahmet olmuş işçiye verilen paradan vergi alan sözde devletlerden biriyiz hak verilmiyor sadece alınıyor !!!
Asgari ücreti yükseltiyorlar da ya diğerleri? Asgari ücrete zam yaptıkları gibi daha 1 gün geçmeden temel gıda kaynaklarına ve vergilere de bir o kadar zam geliyor.
20 yıllık hükümete doğru adam diye mühür basan elleriniz kırılsın, sistem çok güzeldi ya alın daha güzel oldu
Kamal gelseydi uçacaktik tabi...
Hayranım şu kafalara
Herşeye gelecek olan zamlardan sonra bugünü de arayacağız. Alım gücünü yükseltmedilkten sonra istersen asgari ücreti 100bin TL yap boş
Mesele sadece asgari ücretin artışı mı her şeye en az % 45-50 zam gelecek bu durumda asgari ücretlinin cebinden verilen zamdan daha fazlası çıkacak
Zamlar kapıda. Elektrik su doğalgaza zam. Serbest piyasayı düşünemiyoruz. Ekmek daha geçen gün 10 TL oldu.
Her seye zam gekecek yine bizim millet firsatci de facto ya gittim daha simdiden 160 tl tisort
Üretildiğini sürece 11 402 degil 20 binde yapsa hiç bir sorun çözülmez beton rezidans gökdelen dikmekle ekonomi düzelmez üretim üretim üretim
3 ay nefes aldırır, Kasım aralık civarı daha kötü olur. Yıl sonu dolar kuru tahminim 30-31 civarı, bu da yeni zamlar, enflasyon, faiz vs demek.
Ocak ayında 15.000 tl olması öngörülüyor. Paranın alım gücü dengelenmedikten sonra isterse 50.000 tl olsun hiçbir halta yaramaz maalesef.
Kazanca göre harcama yapılıyor. Ben haftada kazanıyorum neredeyse asgari ücreti ona göre de harcama yapıyorum.
11-12 arası bekliyordum. İnşallah geçinilir, zamlar gelmez ekonomı artmaz.
Hayırlı olsun
Belli olduğuna göre her şeye zam gelmeye başlar türkiye doğru orantılı zam geldi diye kimse sevinmesin
%52 lik kesim mutlu halinden memnunuz diyen onlar şimdi yeni gelecek zamlara bakın 😅 Açlıktan geberseler bir gram ekmek vermem müstehak çünkü
Görecez ona zam buna zam diye zırlayan olursa şamar oğlanı yaparım🤣🤣
Para birimi Amerikan Doları olsaGüney Amerika ülkesi Ekvador gibi daha iyi olur zaten orada'da Asgari Ücret 475 Amerikan Doları
yarından itibaren her şeye asgari ücretten fazla zam geleceği için kolaylaşmaz daha çok zorlaşır
Üzülerek söylüyorum ama ülkede seçim süreci olmaması lazım yerel seçimler olması ekonomik düzeni toparlaması şu radde de zor görünüyor.
Şimdi diyer her şey yerinde kalsa evet ama kaşıkla verdiklerini kepçe ile alırlar görürsünüz eski maaşınızı arar olursunuz
Türkiye halkına bunun bu ülkeye şu an kötülük olduğunu anlatması lazım , enfalsyonun ne olduğunu bilmeleri lazım bu şekilde ancak daha dibe batacagini bilmesi şart bu ülkenin sorunu maalesef cehalet ve artık ülkenin sorunu getirdiler
Asgari ücret 8.500 TL iken yoksulluk sınırı 30.000 TL ydi. Diyeceklerim bu kadar
Asgari ücrete zam demek tüketim mallarına, herşeye zam demek
Çok fazla bu 10 bin olsaydı ya ne gerek var patronlar araba modelini nasıl değiştirecekler
Bu halk makarna ve ekmekten başka bir şey tüketmiyor. 5.000 TL yeterdi. :D
Asgari ücret arttıkça korkuyorum daha neler bekliyor bizi acaba diye
Bi bok olmaz bu ülkede resmen zamanımızı satın alıyorlar.
Asgari ücrete zam gelmesi demek geçimin iyice zorlaşması demektir
Her şey iki katı olunca geçinmek daha da zor olacak
Şu birbirlerinden duyup okumadan fikir sahibi olan herşeye zam gelecek papağanları da sıktı artık
İktisatta üç kuraldan biri fiyat istikrarıdır. Sanırım bu cevap yeterlidir.
Asgari ücretin artmasının tek faydası borcu olanlara.
eski 142 tl kadar değeri yok 2004 de ford connect deposu 40 liraya fullüyorduk
enflasyon inmediği sürece 20 bin yapsan da düzelmez
Zamlar ücret belli olmadan geldi zaten yine anlamsızlaştı
Açlık sınırı 10.500 tl.
Bu sadece 1 ailenin yeme içme gideri.
İşten çıkarılan sayısız insan ve her şeye zam gelmesi mi diyorsun :D
Hiçbir değeri yok her şey uçacak daha çok zam gelecek
Bi anlamı yokki marketlerde %50-60 zam yapıcak yine
Asgari ücretle ORANTISIZ olarak her şeyin fiyatı uçacağı için çok daha kötü oldu bu durum.
En ucuz ev kirası olmuş 7-8 bin, neyin evi geçindirmesi :ddd
Neresi orası
Eskiden 1 milyon liraya işerken. Artık 1 lira isiyoruz. Bu gidisle yine 1 milyona işeriz
Daha da zorlaşacak asgari ücret memur maaşları ne kadar yüksek olursa geçim o kadar zorlaşacak Şu an başlatacak yeni zamlar naneyi yidik
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?