Socrates binlerce yıl önce Antik Yunanda demokrasi temellerinin atıldığı ilk yıllarda der ki demokrasi bilinçsiz bir toplumda faydadan çok zarar getirir. Önce toplum bilinçlendirilmeli bu çok zor bir şey olduğu için seçimde kendi alanlarında uzman, bilgili kişilerin oy kullanması gerektiğini belirtir ve kendi kaderi de tıpkı bahsettiği tehlike gibi rastgele halktan seçilen bir jurinin oylaması sonucunda %52 ye 48 oy oranı sonucu idamla sonuçlanır.
2500 yıl önce sorgulayan araştıran bilinçli öğrenciler yetiştirmesi sebebiyle dinsiz ve insanları yozlaştırdıği gerekçesiyle cahil seçmenler tarafından infaz edildi.
Bu idam gerekçesi size yabancı geliyor mu 2023 yılında seçime gittiğimiz bugün.
2500 yıldır değişen birsey yok gibi..
Ben Socrates tarafındayım ya toplum yüksek seviyede bilinçlendirilmeli ya da gerçekten adil kendi alanında uzman kişiler, bilim adamları ve felsefeciler oy kullanmalı.
Socrates dedem rahat uyu sen haklı çıktın 100 yılı aşkın bir dönemdeki diktatörlerin ortak noktası seçimle gelmeleri.
Demokrasi bizim topraklarımıza son yüzyılda bir türlü işleyemedi. Bunun yönetim ya da yöneticiler çok bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Çünkü millet olarak genelde biat kültürünü benimsediğimiz için demokrasi her zaman bize ters gelen bir kavram olmuştur. Biz halk olarak her zaman birilerinin peşinden ve birilerinin gölgesinde olmayı tercih ettik. Bu Osmanlı döneminde de olsun. Günümüz Türkiye'sine de olsun fark etmez halkımız hep saraylarda yaşayanlara fazlasıyla sempati duydu.
Yansıtıyor bu bir dıktatör olan bir başkana o ülkede rahat rahat diktatör diyemezsin anasından bacısına evladına kadar rahat rahat sövüyolar bu nasıl diktatörlük