İstanbul'da 27 Nisan Çarşamba gününden cumartesi gününe kadar yağışlar olacakmış. Bu durum için AKOM, oraj uyarısı vermiş, daha önce hiç duymamıştım. Oraj nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Oraj nasıl oluşur?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer İstanbul'da 27 Nisan Çarşamba gününden cumartesi gününe kadar yağışlar olacakmış. Bu durum için AKOM, oraj uyarısı vermiş, daha önce hiç duymamıştım. Oraj nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Oraj nasıl oluşur?

"Oraj" kelimesi, yoğun bir yağış şeklidir ve genellikle kısa süreli fakat yoğun bir şekilde yağan yağmur anlamına gelir. Oraj, aşırı nemli hava kütlesinin yükselmesiyle oluşur ve sıcaklığın düşmesiyle birlikte yoğun yağmur meydana gelir.

Oraj ne zaman oluşur nasıl olur?
Oraj, genellikle yaz aylarında görülen bir hava olayıdır ve birçok farklı faktörün bir araya gelmesiyle oluşur. Özellikle yüksek nem, güçlü bir yüzey konveksiyonu, nemli hava kütlesi ve yerel topografya gibi faktörler, oraj oluşumunu etkileyebilir. Topografik faktörler, dağlar, tepeler ve vadiler gibi arazi şekilleri, yerel hava koşullarını değiştirerek oraj oluşumunu kolaylaştırabilir.
Oraj, şiddetli yağışlar, şimşekler, hızlı rüzgarlar ve hatta dolu ile birlikte görülebilir. Orajın şiddeti, yağış miktarına ve hava koşullarına bağlıdır. Oraj uyarıları, genellikle ani ve yoğun yağışların oluşması durumunda insanları uyarır ve sel, su baskını ve toprak kayması gibi risklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatır.
AKOM'un uyarısını ben de gördüm. Orajı daha önce duymadığım için hem endişenlendim hem merak ettim. Tabii ki araştırma yaptım, tam soru soracaktım senin sorunu gördüm:) Ben de orajla ilgili öğrendiklerimi paylaşacağım.
Oraj nedir diye hemen araştırma yaptım ve bunun bir hava olayı olduğunu öğrendim. Şimşek, yıldırım, yağmur, gök gürültüsü, sağanak ve yer yer dolu yağışlarının görülmesine oraj adı veriliyor. Kısaca yoğun yağışlarla beraber çeşitli hava olaylarını bir arada göreceğiz.

İlginç bir hava olayı olan orajı hem gündüz hem de gece yaşayabiliriz. Aynı şekilde her mevsim bu olay gerçekleşebilir. Oluşumu ise bulutların üst kısmınların + yüklerle, alt katmanlarının ise - yüklerle dolması olarak açıklanıyor. + ve - yükler arasında yaşana hava katmanı ise oraja neden oluyor.
İyi gelişmiş kümülonimbus veya kümülü olarak adlandırılan bulutların oluşturmuş olduğu yağış, türbülans, dolu, buzlanma ve gök gürültüsü gibi hava olaylarını bünyesinde barındıran ve yaklaşık olarak 2 saat süren lokal fırtına kısacası. Özellikle hava yolu ulaşımını olumsuz etkileyebilir. Bünyesinde Yıldırım vs de oluştuğu için
Coğrafya öğretmeni misin mubarek
@Lütfetmedinizefenim sadece tarih ve coğrafya sevdalısı biri diyelim.
Hee zengin bir entel dantel anladım.. m
Cevap
15Cevap
İlk kez duydum gadası
Orak nedir bilmiyorum. Güneşi, sıcak havaları seven biri olarak bıktım bu kapalı ekşimiş suratlı yağmurlu soğuk havadan. Akom dan güneşli günler uyarısı versin
Hava olaylarının bütününe oraj deniyormuş dolu yagmur şiddetli fırtına gokgurultusu buzlanma gibi ve 2 saat sürermiş genelde
yağsın berekkettir İStanbul barajları sıkıntılı bu sene
Şimdi biz mont mu giyeceğiz ne giyeceğiz tek derdim bu? 😂😂😂
Keşke açıklasaydın da öğrenseydik 😄 neyse bir araştırayım
Oraj genelde dolu yağmur ve çok gürültüsünden oluşan anlık fırtınalardır
O sırada Antalya da 30 derece sıcaklıkta yaşayan bne:d
aman bu şehirin havası da sıktı ama ya
Fırtına öncesi sessizlik diyoruz
Fırtına işte, dolu vs. olabilir
Şiddetli yağmur güçlü rüzgarlar oraj oluyormuş
Desene yine bir haller olacak İstanbul'a
O ne ki bari açıklamasını da yapaydn
Seni niye heryerde görüyorum
Oraj derken başka bir şey yemeyelim de..
AKOM da mı Orajcı mı olmuş😂
Oraj fransizcada simsek demek
Yine sıkıntıyı insanımız çekecek desene.
Taşkınlık mı
Bir orajimiz eksikti
Oraj ne
Hiç duymadım
Yagislar olsun
Oral sandım bian
oraj nedir
O kim
O ne la
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?