Öncelikle maalesef diyanetin açıkladığı bilginin gerçek olduğunu zamani din ogretmenimden duymuştum. Evet belli ki diyanet sadede var olan bilgiyi açıklamış ancak yine de diyanetin böyle bir kötü dönemde böyle sorulan bir soruya yanıt vermeye aşırı hevesli olması açıkçası dinden soğumama sebep oluyor. Soranında...
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ve gerçekten merak ediyorum bu bilginin gerçekten aslı astarı var mı? Bunu gerçekten bilen ve araştırmış olan arkadaşlardan öğrenmek isterim. Son olarak kendimde araştıracağım ve inanç üzerine çok sağlam temeller atmadan inanmanın sağlıklı olmadığını farketmeme sebep oldu.
Diyanetin olay açıklaması ve ünlülerden gelen tepkiler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Evlatlık edinen değil onun çocukları ile evlenebilir mi diye sormuş, memlekette ne kadar çok cahil var, illaki evlensin diyen yok ya da evlendirmek için alıyorum diyen de yok, ünlelüler her gün başkalarıyla yaparken kimse sesini çıkarmıyor böyle soru görünce neden kızıyorlar ki, diyanet doğru söylemiş ana bana ayrı ilerde severler ve evlenmek isterlerse olabilir tabii zorla değil sonuçta, sende ünlülerin ağzına bakıp ta islama çamur atma sakın, unutma islam dininden başka bir din asla kabul edilmeyecek, Allah katında tek din islam dır
Abi bende tam tersi bir şey demedim. Var olan fetvayi yanlış zamanda ortaya sunduğu için tepki otomatik olarak çığ gibi büyümüş. Ünlü diye de insanların kimin ne yaptığı da pek önemi yok açıkçası. Durum zaten gündem değişikliğine gidilmesi başka bir şey değil
Ve ayriyeten soruyu soran kişinin sorduğu sorunun tam halini açıkladığın için teşekkür ederim.
Ha ayrıca beni sorgulamaya iten başka sebeplerim var sadece bu iki laf değil sadece ibadetlerime başlarken bir yandan araştırma da yapacağım ki bilinçli bir şekilde iman edebileyim.
Nir çok hoca var tavsiye edebilirim, dinlersen çok faydalanırsın. Soru yanlış zamanda sorulmuş bir soru, belkide maksatlı sordular, Mamaz mı önemli kardeşim, namazını kılarsan kabire girdiğinde sorulacak ilk 3 soruya rahatça cvp verirsin, bu zamanda imanlı olmak çok zor umarım İslamı tam anlamıyla yaşarsın
Olanı söylemiş fakat keşke böyle hassas bir dönemde böyle soruların peşine düşmeseler daha iyi olurdu. Benim merak ettiğim keşke ünlüler oynadıkları dizilerde ya da filmlerde de aynı ahlakı gösterebilseler. En büyük ahlaksızlığı tv lerde görüyoruz mesela daha acılar tazeyken mesela dizilerdeki fragmanlar roller malum keşke bu konuda sesiniz çıksa ucu size dokununca tabi susarsınız objektif bakamaz kimse nede olsa herkes kendince menfaati olanı onaylar. Din deyince Zaten bunların kafasına şimşek çakıyor. Evlilik deyince p*rno anlıyor adam demek ki bilinç altı bu kadar pislik içinde.
Iki tarafta hatalı ama her oyuncu bahsettiğiniz şeyleri yapmıyor. Ayrıca kitlesel olarak ses duyurabilecek kişilerin başka konuların üstünü kapatabilmek için algı operasyonu yapanlara karşı sessiz kalması açıkçası onları asıl o zaman haksız yapardı. Sırf bazı oyuncuların genel olarak bazı insanlarımızda iş ve özel hayatında daha açık yaşadıkları ile ilgili bir düşünceye sahip olduğu için böylesine zor bir dönemde gündem değişikliği yaratmak atılan adımı hoş görmek doğru değil!
Ayrıca oyuncular dışında açık bir hayat tarzını benimseyen pek çok insan var. Nasıl onlar göz önünde bulunuyor diye bu konuda yaftalama gücü bulunuyorsa o zaman böyle olası bir kaosta ses çıkarmaları da gayet normal
Anladığım kadarı ile evlatlık alınan bir çocuğun kan bağı olmadığı için onu sahiplenen kişilerle uygun zamanda evlenme ihtimalinin olduğunu açıklamış. Ancak deprem zamanı bu bilgiyi paylaşması gündemi sarsmış. Olay bundan ibaret.
Yok bu açıklama yüzünden yapmayacağım tabiki. Ben namaz kılmaya başlayacağım ancak çok ciddi araştırıp sorgulamam gerektiğini farkettirdi. Yoksa hangi amaçla olduğunu biliyorum.
Bak yine diyorum. Kur'an sana yeter. Bu fetvalar mantığına ters geliyorsa red edebilirsin bu İslam'ın en temel maddelerinden biri. Bu seni dinsiz yapmaz. Ve bu saçma tartışmalarla İslami lekeliyorlar başka bişey değil
Amaç sadece islami olsa neyse... Sadece benim de kendi içimde sancı yaşadığım süreçler var dünya duzenin ile ilgili bu bilgi de son damlam oldu o kadar.
Yoksa ikimiz de farksız şeyler soylemiyoruz. Siz sadece bilgi birikiminiz sayesinde sorgulayip rededebilirsin hakkın sadece islama sırt dönme diyorsunuz
Bende diyorum ki bunca zamana kadar kuran kursu haricinde kuran arapça okuma dua ve temel bilgiler hariç bilgim yoktu bu açıklamadan sonra bir de namaz kılmaya daha yeni baslayacaktim akşamina gordum artık bilinçli bir iman için uğraşacağım diyorum.
Anlıyorum. Bizden istenen ibadet. Siz bunları öğrenin yaşayın. Sonuçta vicdan olarak bu fetvadaki durumu aklı melakeleri yerinde olan vicdan merhamet sahibi İslami iyi yaşayan birisi zaten yapmaz. O yuzden İslam'da mantıga da çok onem verilir. Gündem değişmek için siyasi malzeme veriyor bazen diyanet. o yizden ben hiç kaale bile almam. Benim için Kur'an ve mantık önemli.
Yani ne yazık ki son konnektörde dini siyasete alet ediyorlar. Hal böyle olunca bize düşen. Yanlışa mudahele etmek, buna gücümüz yetmiyorsa dillendirmek, buna da gücümüz yetmiyorsa kalbimiz ile kötü olduğunu içimizden geçirmek. Yani bu tarz tartışmaların kazananı yok maalesef. Ve çoğu ilahiyatçıda susuyor bu duruma.
Öyle bir şey yok islam sadece evlat edilen cocuka gerekli ozeni gosterip onu koruyanilirsin lakin o cocuk bilojik ailesini red edemez der ve ekler o cocukla tek bagin o cocugun kendisidir cocugun cocugu senin torunun olmaz lakin sevebilirsin torunun gibi gorebilirsin lakin o cocukta biolojik soyunu red etmemelli. diyannet zaten dogru bir aciklama yapmaamis.
Haaa bir de bu diyanete laf edenlerde guyaa bu benim meslegim oyuncuyum sanatciyim bilmem neciyim diye her klopte dizide filmde farkli biriyle yiyisenler oluyor orayida atlamassak sevinirim. Mesleginin de bir prensibi olsun demi yani?
bu hükümet bir an önce gitmeli , ülkeyi bir adam yönetirse böyle olur , herkes herseyi konuşur bişeyde olmaz, başdaki git demedikçe gtünüzü yırtsanız kimse istifa etmez kimse gitmez, ne hale geldi koskoca Türkiye Cumhuriyeti yazıkkkk
@Atlas_du asil konusanlarin gayeleri ne kadin ne cocuk tamamen ISLAMAFOBI. Aynen sakallilar asilsin Mimar Sinan gibilerin yetistigi medreseler kapatilsin. Ortalik ciplaklara kalsin. Goren de cidden konusanlari ahlak pesinde sanacak. Neyse mevzu gercekten TURKIYE olsaydi konusurdum ama kimin derdinin ne oldugunu gayet iyi biliyoruz.
mevzu gercekten de Türkiye , deprem olur iban yangın sel olur iban , Devlet iban mı verir ya , ucuyoz kaçıyoz göster o zman tak tak yıg söndürme uçagı , yıg konteynır ev cadır kimse muhtaç olma , niye yapamadı hicbiri yok , çaldılar cep doldurdular 20 yılın özeti bu
@Atlas_du Şu an konu uvey kizla evlilik. Ayrica siz bu calinan paralarini kendinjz gordunuz mu? Calan caliyorsa isterse babam olsun Allah sorsun hesabini. Yalniz soru uvey cocukla ilgili ve burada mevzu gidip uvey kizla evlensin denmiyor mevzu kan bagi olmadigi icin nikah dustugu ve bulug cagina kadar evlatlik alinabilecegi. Yani gitsin cocuk evlili yapsin denmiyor herkes baska bir taratan anliyor. Bizler evimizde belli yastan sonra erkek kardeslerimizle odalarimiz ayriliyor... Ama bu insanlar haram helal bilmedigi icin konuyu saptiriyorlar.
o zmn şey diyor , sapık bir adam 1 yasinda kızı alsın 18 olunca evlenebilir , çünkü babası degil dayısı degil , gerçi bu yobazlar dayı çocugu teyze kızı ile evleniyor amca cocugu bunlar sapık kimle ne yapcakları belli degil
@Atlas_du evlenmek icin kiz alinmaz lakin, evleneblr mi evet ama buradaki maksat adam nefsini tatmin etsin diye degil cocuga dinen haram olmamak icin ayni evde yasamaya mecbur kalacaksa nikah kiyacak. Ayriyetten bu unluler kendilerinden kac yas kucuk, buyuk kadinlarla adamlarla evlenirken bir sey olmuyor da, halktan biri yapinca niye garip oluyor ben onu anlamis deglm! Dayi kizi, oglu ve teyze kizi, oglu evlenileblr sorun degil. Ha akraba evliligi yapmak istenmez o ayri niye yobaz olunuyor ve sapik olunuyor tecavuz mu ediyorlar zorla ne alaka? Keske asil sapiklari gorseniz!!! Bu konusanlarin hepsinin bir sitede yiyisme sahneleri var demi? Ama pardon ya onlar orada sanat yapiyor cok pardon.
Cocuk evliligi yapilmaz buna zaten islam musade etmez bi anlamadilar gitti surekli iftiraaa! Cemaat hocasinin kizini 6 yasinda evlendirmis diye turkiyeyi ayaga kaldiranlar kizin itirafindan sonra niye paylasim yapmadilar?
Biktirdnz artik gercekten her kim islama dusman ve islamdan nefret ediyor ayriyetten din istismarciligi yapiyorsa Allah belasini versin. Diyeceklerim bu kadar.
tam tersi , ben bir Atatürkçü nün küçük kızla evlendigini görmedim , ama bütün cemaat hocaları cemaat de calışanlar 14-15 yaşında kızlarla evli gerici kim cocuk istismarcısı kim , hacı hoca 50-60 yaşında karısı 25 bumu yani
@Atlas_du 1000 Seda Sayandan balsayablrsnz es yasina. Banane Ataturkten ne sacmaliyorsnz haci hocalarin butun kadinlarina baktinizmi? islam zaten der ki erkek kadindan 10 yas bari buyuk olsn. Hocalar 14 15 yasinda kizlarla evlniyor ama cocuklarinin en buyugu 25 30 yasinda oluyor nasil oluyor o? Benim dedem bile nenemden 10 yas buyuk degil ve dindar bir adam bari iftira atmayin 2,3 tane insan gorup herkesi ayni yapiyorsnz iftira atmayin bari gozunuzu seveyim.
Size gore soyunmayan herkes gerici zaten. Cidden konusmak istemiyorum yani az aydin olun at gozlugule yasamayin. Hani gorende hicbiriniz kadin sevdalisi degil sanacak lutfen ya cidden. Yeter artik.
@Atlas_du ben siyasetci degilim. Ulkeyi cevirende dondurende ben degilim. Olayi saptirip durmayin. Yok suriye yok afganistan. Tarihte ki butun cephedeki kadinlara bakin bir tane ciplak boyali kadin bulmazsnz abuk subuk konusmayin. Yettiniz artik. Asil sapik sizsiniz. Sacini basini kicini goremedgnz kadinlara nefret kusuyorsnz bu kadar.