Cumhurbaşkanı Erdoğan 458 bin binanın acilen yıkılacağı söyledi. Depremde etkilenen illerde yaşayan kişiler nerede nasıl bir hayat kuracaklar. Toparlanmaları ne kadar sürecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 458 bin binanın acilen yıkılacağı söyledi. Depremde etkilenen illerde yaşayan kişiler nerede nasıl bir hayat kuracaklar. Toparlanmaları ne kadar sürecek?

Devletin sunacağı imkana bağlı. İsteyince çok kısa sürede tamamlanabiliyor. Bence istenilirse 1 yıl içinde yapılabilir. Ağırdan alırlarsa yılları bulur.
Okulları kapatmak online eğitime geçmek, yurtlardan öğrencileri çıkartmak çözüm değil. Bilmiyorum değişti mi ama sanmam yurtlar yerine oteller tercih edilmeliydi. Oteller zaten direk hazır tam sistem her şey. Depremzedeler direk otellere nakledilecekti. Kim verecek o kadar parayı diyen olursa tabi ki devlet verecek. Kötü yapılan binalara onayı sanki adma verdi devlet verdi. Evet mütehait işini kötü yaptı bu da suçlu, onay verende suçlui denetlemeyende suçlu, takip etmeyende suçlu.
1 seneyi de aşar ama abi ben anlamıyorum bu koskoca devletin arazisi mi yok? İstanbul depreminde hazırlık yapmıyor. Millete arsa dağıtıyor İstanbula kocaeliye az ilçede az sayıda arsa veriyor doğuda çok katlı bile olmayan 2-3-4 katli evleri olan deprem tehlikesi suanlik olmayan illerin ilçelerine dolduruyor arsa veriyor millete neredeyse her ilçesine. Bu ne alakasiz bir sosyal konut ya da arsa projesidir anlamadım. Gerekirse bürütü 90 m² ver az ver ama çok arsa ver herkese arsa ver herkes evini yapsın çıksın ormanlar dağlık alanlar var her yer devletin arazisi ver millete milleti önce bi kiradan kurtar. Herkes kendi evini yapsın 4 kattan da fazla verme hatta 3 kat. 150 m² lik bürütler vereceğine 90m² ver herkese ver
Son derece saçmalık insanların yerinden yurdundan olması… kurulan bir düzen yıllar alıyor kimi zaman. Hayata sıfırdan başlamak yeni insanlar tanımak yoruyor üzüyor bazen. Bilmediğin bir şehirde yaşamaya mecbur olmak iyi bir şey değil. Umarım yaralarımız en kısa zamanda sarılır.
1 yılda konutlar bitecek dedi. Ama uzmanlar bunun yanlış bir karar oldugunu söylüyorlar. özellikle hatay bölgesinde yıkılan binaların yerine en az2-3 yıl konut yapılmaması gerekiyormuş. zemin kendini toparlamadan konut yapmak tehlikeliymiş. çünkü artçılar 2 yıl sürer diyorlar
Cevap
61Cevap
Bence çok uzun sürer
Büyük deprem yaşamış biri olarak söylüyorum ilk başta hep öyle yaşayacakmışsın gibi geliyor. önce çadır hayatı sonra konteyner. hayalet bir şehir sonra çarşı pazar açılır ilk. konutlar yükselmeye başlar bi bakmışsın her şey yerli yerinde uzun süren kamp hayatından sonra ilk defa konut hayatına geçince deprem gününe dönersin en başa uyku yok duş alamıyorsun duvarlar Her çatlayacakmış gibi gelir caddeden geçen her araba sesine en ufak gürültüye irkilirsin sonra oda geçer. tüm bunlar bu süreç iki yıl sürdü bizde. üçüncü yılda artık yavaş yavaş normalleşti hayat. ama nerde deprem olursa olsun o anları hep hatırlarsın Her şey başa sarar😞😞 bu depremin yaralarının sarılması şehirlerin ayağa kalkması 2 ila 3 yıl ama acı asla unutulmayacak bunu yaşayan insanlar artık bir daha normal bir insan gibi olamayacak 😭
Umarım bunu başarır çünkü insan hayatı her şeyden önemlidir. Şuana kadar 42.316 insanın vefatına sebep olan bir yönetim sergiledi 23 yıldır hükumetlik eden parti. 1999 depremlerinin üzerine bina güçlendirme ve yeni bina yapmak için koyulan deprem vergilerini 23 yıldır alıyorlar ve Bakanlık yapan Mehmet Şimşek bu parayla yol yaptıklarını söyledi. Oysaki bu vergiler kısa süreliğine koyulmuştu ama bu hükumetin kararıyla kalıcı hale getirildi. Bugün iletişim vergisi veriyoruz, 1 araba kendimize 1,5 araba devlete alacak şekilde vergi veriyoruz ama bu paralar şirketlere yol yapmak için aktarıldı. Eski Bakan Mehmet Şimşek görevde iken suç itirafı olarak yol yaptık dedi. Bu bir suçun net bir itirafıdır. Asansörün tamiri için bina yöneticisine para verseniz ve o asansör bakım yapılmadığı veya yenisi alınmadığı için aşağı çakılıp içindekiler ölse, yaralansa bina yöneticisine dolaylı yoldan adam öldürmekten dava açılır. Buna "taksirle adam öldürmek" denir.
Eğer bu sene seçim yapılır ve Sayın Erdoğan kazanırsa en fazla 1,5 yılda yeni evlerine taşınıp düzenlerini kurarlar lakin seçim yapılır ve Sayın Erdoğan kaybederse 10 yılı geçer yeni evlerine taşınıp düzenlerini kurmaları ki o zaman zaten devlet evlerini yapmayacak ve müteahhitler yapacaklar. Ve aynı yıkımlar bir sonraki depremde yine olacak.
@OrtaSehpa Kesinlikle haklısın lakin günümüz muhalefeti hep bir şeyleri yıkmak yok etmek üzerine birleştikleri için şu an için kötünün iyisi Sayın Erdoğan.
Siyaset günümüz Türkiye'sinde gerçekten çok kötü. Hiç bir iyi tarafı yok. Şu an için kötünün iyisini seçmek zorundayız. Keşke Sayın İnce'nin dediği gibi istisnasız tüm siyasiler gitse de yerlerine hem genç hem de liyakat sahibi ve koltuk ve güç peşinde olmayanlar gelse.
Yooo ben hiç kötünün iyisini seçmek zorunda değilim. Kimsede beni buna mecbur edemez. Muhalefetin birşeyleri yıkmak veya yok etmek üzerine bir hareketini görmedim. Afad'ın yetersizliği, Kızılay'ın hala çadır gönderememesi, Ohal'in depremin 2. gün ilan edilmesinde muhalefetin suçu ne?
Ayrıca muhalefet (Millet İttifakı) içinde çok sayıda genç ve liyakatli kadrolar mevcut. Ben özellikle İyi Parti ve Chp kadrolarını inceledim, İl Başkanlıklarından tut, Ekonomi Politikaları ve bir çok dalda çok yetkin isimlerle birlikte çalışılıyor
@OrtaSehpa Deprem üzerinden siyaset yapman yanlış. Öncelikle o bölgeye gitmeden klavye başında yalan yanlış duyumlarla konuşman zaten doğru değil. Neden dersen:
1. Bir ilde eğer bir afet yaşanırsa çevresindeki 5 il ona destek olacak şekilde yapılandırılır.
2. Deprem 10 ilimizi neredeyse yok etti ki 1000 yıldır böyle bir deprem olmadı.
3. 10 ilde bulunan Afad ve Kızılay mensupları zaten göçük altında kaldı.
4. Hatay, Antakya, İskenderun, Maraş, Adıyaman illerine ulaşacak yollar bile çöktü.
5. Deprem 10.000 KM Karelik bir bölgede oldu ki hem ulaşacak yollar hemde onbinlerce bina yıkıldı. 1 günde bu kadar alana ulaşmak bütün dünya bir araya gelse mümkün olmaz.
Diğer konuya gelelim. İyi parti ve CHP diyorsun. Evet gerçekten liyakat sahibi gençlerimiz çok var ama hepsi pasifize durumda ve maalesef halen 10 dan fazla seçim kaybetmiş olan Sayın Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olmak, Sayın Akşener de Başbakan olmak için yırtınıyorlar. Ve diğer ortakları da sözde yardımcıları olacaklar. HDP ye bakanlık verecekler ve PKK terör örgütünü ülkenin her yanına yayacaklar en basitinden. Diğer yapacaklarını da zaten geçende Sayın (demeye bile utandığım) Babacan söyledi. Türklüğü anayasadan çıkartacaklar, Ülkeyi bölüp Kürdistan'ı kuracaklar, Ülkede savunma sanayi namına hiç bir şey bırakmayacaklar ve yok edecekler. Daha çok uzun yazarım ama Youtube de videoları var bunları bir dinlemeni tavsiye ederim.
1. Bir ilde afet yaşansa bile o şehir en az zarar görecek şekilde yapılandırılmalıydı. (20 senede denen deprem vergileriyle bu ülkenin yarısından çoğu buna hazır hale getirirlirdi)
2. 1000 yıl önce olması, bir daha asla olmayacağı anlamına gelmez. Zaten Naci Görür bundan bi kaç sene önce uyarmıştı o fay hattında büyük deprem beklendiğini. (Kimse ciddiye almadı)
4. Yolların çökme sebebi, yolların daha önce tespit edilen fay hattı üzerine yapışması zaten. Eğer fay hattı üzerine yapılmasaydı, çökmezdi. Demek bu konuda bilimsel bi çalışma yapılmadan dökmüşler asfaltı, yol yaptık diye geçmişler üstünden.
5. İşte eğer yollar bilime, akla, mantığa yapılsaydı ulaşım sorunu olmazdı.
Gelelim diğer konuya Hdp'ye bakanlık verileceği hangi metinde yazıyor? Nerede böyle bu şekilde yazılı bir karar veya vaad var? Kaynaklarıyla sunarsan sevinirim.
Ayrıca Barzaniyle el ele davullu zurnalı karşılama yapan ne İyi Partiydi, ne de Chp?
@OrtaSehpa Elbette hükümetin de çok hatası var buna katılıyorum. Sadece Naci hocamız değil daha 6-7 ay kadar önce NTV de bir hocamız daha söylemişti bunu. Aslında yasalarımızda hepsi var ama maalesef hırsız müteahhitler denetim firmalarından turun belediyelerdeki denetimcilere bol keseden rüşvet dağıttıklarından düzgün bir denetim olmadı. Evet deprem vergileriyle bunlar kesinlikle yapılabilirdi ama yapılmadı bu da hükümetin hatası.
Diğer konu Sayın Kılıçdaroğlu'nun sağ kolu olan Gürsel Tekin 20 Eylül de Teke Tek programında ve yine aynı tarihlerde CHP li Özgür Özer ve Aytuğ Atıcı bunu açıkça söyledi.
Babacan 4 Ocakta yanılmıyorsam Ulusak Kanal'da Türklüğün kaldırılacağını, kürdistana destek verileceğini ve savunma sanayiindeki başta Baykar olmak üzere tüm firmaların üzerine gidileceğini ve ABD ve Avrupa devletlerinin isteği doğrultusunda hareket edileceğini söyledi.
Zaten ittifaklarını kurduklarından beri aralarında anlaşamayan bir aday belirlemeyi geçtim daha ittifak şartlarını belirleyemeyen kendi aralarında 1 yıldır anlaşamayan bir siyasi topluluk iktidara gelse zaten yine bir şey yapamaz ülkeyi yok etmekten başka diye düşünüyorum.
Barzaniyle el ele davullu zurnalı karşılama yapan o siyasi iktidar bugün PKK yı yok olma derecesine getirdi ki muhalefet onlara bakanlık vererek güçlendirecek seviyeye getireceğini de yukarıda yazdığım kişiler vasıtasıyla söyledi.
@tezcan_aga Muhakefet yıkmaya meraklı diyorsun ama 20 yıldır neden kötünün iyisi ise tedbirler nerede hani?
Yazık günah ya bir ton zarar ziyan binlerce ölü yaralı en başında sağlam yapmak dururken ne diye böyle şeyler yaşadık dedemiz mimar Sinan dünyada eşi benzeri olmayan sistemleri kurmuş yapmış yapıtları bin yıldır ayakta bu olanlara nasıl açıklama yapılabilir.
bence cok sürer. ülke ici goc olucak bu sefer. bence oralarda farklı bi hayat yeniden olusurda. neticede sanayi var orada. ve işçi lazım. iş için birileri gidecektir. sonra onlara yer lazım konut. sonra konutlaşır. her şey zamanla tekrar düzene oturur bi şekilde. tabi ne kadar hızlı olucak nasıl imkanlar olucak bunlarda çoğu şeyi belirlicektir.
99 Depremini atlatamadım daha. 3 yılda falan hayat normale biniyor lakin psikolojiniz yerine gelmiyor. her an deprem olacak hissi ile yatıyorsunuz. ya da gece aniden uyanıp ağlıyorsunuz. kalpiniz çıkacak gibi atıyor. insan üzerine yorgan battaniye almadan yatarmı yatılıyor işte. aldığım zaman o beton yığınlarının arasında kalmış gibi hissettiriyor.
Boş boş açıklamalar bunlar.
Sadece orası değil bütün deprem bekleyen bölgeler hızlı bir deprem dönüşümü bekliyor. Bunun için neyi , hangi zaman periyodunda nasıl yapacağını,20 yılda bunları neden yapmamış olduğunu anlatmalı.
1 yılda hiç bişey olmaz arkadaşlar, kimse kimseyi kandırmasın. 20 senedir hükümeti yönetenler deprem için en ufak bi önlem almadıysa, 1 senede bi halt yapamazlar. Pandemide 4 tane maskeyi zor aldık. Komik olmayın...
1 yıl süre diyorlar Ama bana kalırsa 3 yıl sürer çünkü 458.000 bina az bir sayı değil nun harici İstanbul içinde aynı şey yapmaları düzenliyorlar ama İstanbul öyle kolay kolay yola getirilecek bir şehir de değil en az 15 yıl rahat sürer
o şehrin temizlenmesi, projenin yapılması, ihalenin yapılması, inşaat firmalarının yeni sistem kullanıyoruz diyerek inşaatın yavaş ilerlemesi, seçimler falanlar filanlar derken 4 yıl diyorum.
Doğal afetlerin hepsi devlet için de vatandaş için de çok zor olmuştur... Toparlanmak maddi ve manevi kolay olmayacak maalesef. Allah yardım etsin.
Yikilan binanlardan canli cikanlarin deprem sigortaları varsa zaten para alirlar muhim olan o surecte insanlata ne kadsr yardim etcekler. Okadar para gene ceplere inmez knsallah
Çok hasarlı bina var onlardan başlanmalı enkazlarda kalanlar olabilir. Bina yapılır onu düşünmüyorum. Dusuneninde aklından şüphe ederim bu acılar varken
Sosyal medyaya bakarsan iktidar olduğu sürece belimizi doğrultamayız. Adam herşeyi seferber etti, Mart ayında da tokiler başlıyor dedi. Konuşan konuşuyor ama adam yine ülkeyi inşaa ediyor.
Soru sorma hakkım bittiği için soramıyorum.. şu an Galeria sitesi yıkılıyor ve içinde CAN olduğu biline biline. 12 tane hayvan dostumuz içeride kurtarılmayı bekliyor!! Öleceklerinden habersiz./
Bunu onaylayacak gör. ek çok zor ama planlanan gibi giderse ticaretinde yerine oturmasına 3 yılda tam olarak rayına girebilir.
En güçlü haliyle 3 yıl.
5 yıla bölge yeniden kurulur tüm inşaat gücüne sahip olursa.
Onun içinde para gerekicek.
Benim tahminim en ölü 7 yıl
En az 1 yıl sürer tabi herseyin tam anlamıyla normale dönmesi 3 ila 5 yıl sürer İnşallah birdaha böyle acılar yasamayiz
Benim anlamadığım, neden illâ bir felaketin olması gerekiyor. Neden önlemi, felaket olmadan önce almıyorlar.
Size bişey diyim mi. 458 bini 1.000.000 yap sen. Durum okadar vahim
Şehirlerin rayına girmesi 5-6 yılı bulur. İnşaa süresi bu kadar sürmez ama
3 veya 5 yılı bulur evi 1 yılda yapsalarda o bölgenin tamamen ayaklanlması zaman alır
Şunu gördüm RTE oy vermem diyenler bu adam olursa 1 yilda yapar diyor
Oha koca şehirlerdeki bütün binalar yıkıldı saka gibi
İnsanların yeni hayatlarına alışmaları en az 5 yıl sürer
Bazen Sıfırdan başlamak, ufak tefek onarımlardan bile daha kolay olabilir.
Ekonomi kötüydü birde bu deprem oldu pert onun düzen kurması da sıkıntı kira fiyatları uçmuş
Zahmet olacak beyimize, minimum 2-3 ama tahminen 5 yıl da ancalk biter yenilenme
3 yıl ile 5 yıl arası o şehirlerin tekrar ihya olması için..
Umarım kısa sürer ve depremzedeler bir an önce depreme dayanıklı evlerine kavuşurlar. Bunu atlatmak tabii ki de çok zordur ancak ne kadar kısa sürerse o kadar iyi diye düşünüyorum.
2 hafta sonunda tekrar döneceğim. Bir süre çadırda kalırım muhakkak sonrası kolay, önümüz yaz.
Deprem bölgesinde bina kaldı mı?
Şehirler de bina kalmadı.
Zaten yıkılması gereken binalarmış ve ilk depremde yıkıldılar olan onca cana oldu
Eğer temiz bir çalışma yapılırsa gerçekten de bu seferki binaları bilinçli de yaparsak en az 1 sene sürer bunu mühendisler de söylüyor fakat eskiden deprem olduğunda bilinçlenmeyenler şimdi bilinçli bir çalışma yapar mı bilemiyorum
Esas soru şu? Bu evler devlet eliyle yapılıp tüm deprem zedelere ücretsiz mi verilecek yoksa satılacak mı 🤔?
1 yıl içinde döneceğini zannediyorum ama hükümetin hızına bağlı
#Hükümdar
Hızlaca olacağını düşünüyorum. Çünkü dünyadan baya bir yardım geldi.
Umarım kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkanlar. Dersini almıştır
İmar affı verirken neredeydiler acaba?
Şimdi korku dağları sardı.. Yaralar kolay kolay sarılmaz.
20 yılda ülkenin geldiği hâl...
Hiçbir şey yapılmamış resmen.
Yeni bir düzene psikolojiyi de dahil edersek 10 yıl
Uzun zaman alır lakin artık o bölgelere max 2 katlı ev kurulması lazım
İnaniyormusun buna peki 😂
Erzincan 92 depreminde 3 4ay içerisinde yapılmış evler tabi çoğu evler 3katlıdır erzincanda max 5 kat
İstanbul içinde uygulanması gerek
3 4 seneye toparlanır belki
bilmiyorum ama en az beş yıl diyorum...
İnşallah tez zamanda biter
Bir bilemedin iki yıla her şey düzelir.
Bence 3 yılda zor biter
En az 5 yıl.. ozamana kadar kalırsak tabi.
cok buyuk bir degisim yaşanacak
Para varsa dünyanın her yerinde hayat. kurukur
Malozları taşımak atmak bile büyük sıkıntı olacak
Mütahitlere yine ekmek çıktı
Erdoğana kalsa 3 5 ayda biter her şey
bir yıl dedi cb
bilmiyorum orasını
Yeni bir cumhurbaşkanı olsun gerisi halolur
En az 3 sene
En az 10 yıl
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?