canlı yayında yaptıkları 30 milyar liralık bağış ile alakalı bu konu. Merkez Bankası'nın Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Milletin parasını millete vermekten daha doğal bir şey yoktur" demiş. Buna zaten bağış değil, vergi deniliyor kanımca...

canlı yayında yaptıkları 30 milyar liralık bağış ile alakalı bu konu. Merkez Bankası'nın Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Milletin parasını millete vermekten daha doğal bir şey yoktur" demiş. Buna zaten bağış değil, vergi deniliyor kanımca...

Bağışın anlamını bilerek yapılan her yardım değerlidir. Başkasının paralarını, vergi borcunu veya vergi borcuna sayılan yardımı, yapılan bağışları kendi yapman gereken sorumluluklar yerine finans olarak kullanma yoluna giderek algı yanıltması ne yardım ne bağış nede samimi bir hareket değildir. Bu anlamda halkın yaptığı her gönlünden kopan yardım bağıştır kurumların yaptığı algı yanıltmasıdır.
Hepsi şov kimse kimseye para bağışladığı yok. Hepsi göstermelik. 1 milyar tl bağışlayan bankalara 2 bin kişiye 500 binlik hazır yapılmış satılık evlerden satın alıp hediye edin deseniz hiç biri kabul etmez. Bağış adı altında evler yapılıp depremzedeler borçlandırılacak.
MB a, b, c, d tipi hisselere sahip bir şirkettir. Karı, zararı kendine aittir.
2022 yılının karını bağışlaması demek, bağış yaptığı anlamına gelir.
Bu para vergisi verilen kazancın arkasından ellerinde kalan paradır.
Kısaca hiçbir şey vermedik. Normalde zaten devlet olarak bununla ilgili fonumuz vardı, gidip başka yerlerin bütçesinden verdik üç gün sonra size vergi dayatıp yahut para basıp nasılsa alacağız parayı geri diyor
Cevap
42Cevap
Merkez Bankası zaten devlete ait bir kurum yani zaten halkın doğal olarak devletin parası bence bu şekilde lanse edilmemeliydi...
Evet vergi zaten
Bir cahil daha...
MB vergi toplamaz, görevi değil. O görevi Hazine ve Maliye Bakanlığı yapar.
MB gerek yurt içi gerek yurt dışı piyasalarında işlem açarak, gerek banka likiditelerine kendine nakti gelir sağlayacak şekilde kotasyonlar koyarak, gerek piyasalarda alsat yaparak para kazanır.
Ya da bedavadan para basarak dağıtır...
Ama vergisi yoktur.
Ulan bu ülkede cep telefonu, interneti, sosyal medyası olan herkes bilmiş bilmiş konuşuyor ya, ayar oluyorum.
Esas olan toplamak değil, yerinde zamanında doğru şekilde verimli harcayabilmek. Bu güne kadar “deprem vergisi” olarak bilinen “özel iletişim vergisi” nin yerinde harcanıp harcamadığını, nereye ne kadar harcandığını kamu oyu hep sordu ve hâlâ tatmin edici net bir cevap alamadı. Sorun bu. 😎
Milletin paradini hukumetin kucagina biraktik dese daha yerinde olacakti. Zaten milletin parasini yuzde 9 la rbankalar araciligiyla hulle yapip millet adina yuzde 26 ile geri aliyirlardi. Yani para dondurerek avanta para veriyorduk. Bu sistem bile onlari doyurmaya yetmediyse ne diyeyim.
Siz var ya süzme dingilsinis sizde sarımsak kdr beyin yok yemin ederim. Adamlar maallaa anlatır gibi anlattılar bu durumu ama hala anlayamıyosunuz bi insan beyinsizz olur da bu kdr olmaz ya
Bide bu kesin kendini zeki sanıyo ya ben ona yanıyorum
Madem öyle niye şov yaptınız demezler mi? Bir de açıklama yapıyorlar toplanan paralar deprem için harcanacak diye, ya hakikaten insanı canım yerine koyuyorlar.
La aşağıda bazıları kendini aşırı zeki sanıyor. Aloooo o parayı bağışlasada, bağışlamasada deprem için kullanılacak zaten adam bir cebinden aldı diğer cebine koydu. Fark eden bir şey olmadı.
Kamu kurumlarının bütçelerinden yaptığı bağışların bir anlamı yok. Teknik olarak o para zaten bizim paramız. Bir cepten alındı, diğer cebe kondu. Göz boyuyorlar.
Tm bizde miletiz bizede faizsiz uzun donem odemeli verselerya ilaki basimiza kotu birseylermi gelmeli tok dediler garibanlar ev sahibi yapilacak ama sonuc tok cirete doktu isi
Kimse deprem fonu nerde, deprem vergileri nerde demiyor ben bunu anlamıyorum. Biz bize yeteceksek devlete ihtiyacımız mı var o zaman? Ben bu vergileri niye ödüyorum?
çok zeki bir adam değil, işindede öyle fark yaratmıyor... sıradan birisi, verilen talimatı harfiyen yerine getiriyor...
Bu ATM ye teşekkür etmek gibi bir şey. resmen dalga geçiyorlar insanların aklı ile. ama bunu alkışlayan bir kitle hala var.
Birileri bu durumdan nemalanacaktır biliyorum, bi kaç ay sonra bunu seçim propagandası olarak değerlendirecektir …
Düz küfür saydırtma bize yine akşama kadar😂
Milletin parasıyla yaptıkları her proje konuşmasında başlarındaki zat "BİZ YAPTIK BİZ!.. BU HÜKÜMET YAPTI!.. " deyince MİLLETİ hiçe saydıkları belli olmuştu zaten😏
Biz zaten yeterince vergi verdik bu zamana kadar. Yardımlar insAllah gerekli yerlere ulaşır diyelim. İnsanlar da biraz bırakırsa şovmenligi
Devlet vergi dışında nereden beslenir bunu da açıklayın sayın soru sahibi. Uzaydan para getirecek hali yok herhalde.
Hayır. Vergi milletin parasını, milletten almaya denir..
Bunun altındaki çapanoğlunu tahmin ediyorum ama bize yakışır
madem öyle milletin parasıyla millete şov yapmak nedir
Kimseye güven kalmadı kızılayda zamanında bilalin derneğüne para aktardığındada gördük bunu
Canım gayet de güzel paranın dolaşım ilkesi kullanılmış işte 🐛 🐛
dogru maas bagisi yapanlar zaten benim onlarin parasini onlara verdi
Kendi ceplerindenbir kuruş bile çıkmayan devlet kurumları çalışanları ve TBMM !!
E madem öyle o kadar zaman niye beklediler? İlla televizyonda program yapılmasını niye beklediler?
Dün hepimiz adına 1125 TL zekat veren tüm bakanlıklara teşekkürler
Anlayana sivri sinek saz ,
Anlamayan davul zurna az.
Gerisini siz düşünün işte.
ya kardeşim tabiki bizim paramız merkez bankası la ora
2022 kar payı verilmiş, amacında kullanılsın yeter ki.
Merkez bankasının kar payı yoktur
Parayı yön verir sadece
Dolayısıyla amacına ulaşmaz
Karşılıksız çek vermek gibi bir şey
Para basarak olmaz
@MtAydın1907 nasıl karşılıksız?
Merkez kâr için alım satım yapmaz
Hayta kar yapmaz kayıt tutar yön verir önlem alır
Her ülkenin yerel parasının tüm dünyada bir değeri vardır
Bu değer İthala, İhracat kapasiten belirler
Eğer paranın değeri zaten düşükse buna mukabil bol para basarak dahada ucuz bir kağıt haline getiriyorsun
Yani değeri kadar ederi olmuyor
Karşılıksız çek gibi
100 bin tl yazıyor ama kasada o para yok
Nakit 100 bin tln var ama alım gücü yok
@MtAydın1907 teşekkür ederim.
Çok bilmiş konuşuyorum ama
Ekonomist değilim
Sayelerimde olduk biraz
iyi ya işte;
biz de soruyoruz:
kimin parasını kime veriyorsun da ismini kullanarak bunu ilan ediyorsun, diye !
Vergi parası değil devletin kasası hazine bakanlığı. Merkez bankası biraz farklı ama eve milletin parası
Sağ cepten aldılar, sol ceplerine koydular..
% 55 hazine % 19 ziraat bankası geri kalan % 26 özel bankalar ve büyük şirketler
Çok mu zorunuza gitti, depremzedelere yapılan bagislar
İyi bari en azından vermiş önemli olan sonuç yerine ulaşıp insanlara tekrar ev yapılsinda
Hayır. Vergi denilmiyor. Bir b0ktan anlıyormuş gibi soru sormuşsun
Alın parayı geçin işte
Milletin parasını çalmak değildir inşallah
Merkez Bankası başkanı vergiyi öğreniyor 😃
Tebrik ederim bunu da gördük
Haklı daha fazlasını versin fjskfk
Tamam işte paralar nerede diye sormazsınız artık
Tebrik ederim guzel aciklama olmuş
Aynen öyle doğru söylemiş
Caldiklarini dekis
Şerefsiz
evet.