Çok Süper Soru için teşekkür ederim @KürkMantoluHayri
Deprem bölgesi enkazına iş makinesinin erken girmesi ne kadar doğru geliyor?
Çok Süper Soru için teşekkür ederim @KürkMantoluHayri

Ben anlam veremiyorum daha deprem meydana geleli 9 gün olmuş iş makineleri kepçe devreye giriyor ve bugün son dakikada birisini son dakikada kepçe insanı öldürecekti, insan canı bu kadar mı ucuz ya hemen enkaz kaldırma çalışmalarına girmenin amacı nedir?
#GeceMuhafızı
#deprem #enkaz
14 Şubat 2023 Salı Saat 23.26
Peki senin oradaki kokudan haberin var mı enkazdaki ölülerin lokması ayrıca o cesetler ne kadar çok enkaz altında kalırsa o kadar Zor oluyor kimlik tespiti ayrıca onlarda bunu kafalarına göre yapmıyor termal kameralarla değerlendiriyorlar
Kesinlikle Haklısınız.
Teşekkür ederim
Bazı İnsanlar Farklı Düşündüğü İçin Kafaları Basmıyor. Adamlar Ne Yapsın 10 Gün Geçmiş Ölmüşle Olmuşa Çare Yok Maalesef. Bazı Konularda Ekip Yetersiz Kalsada Tüm Türkiye Tüm Ülkeler Yardıma Koşuyor
Kesinlikle katılıyorum
🤗🌸
Alanda uzman falan çalışmıyor uydurmayin uzman olan tiksinip ya ülkesine döndü ya da benim gibi bi sekilde yorulup bitkin düştü. Bende yaralandım ayağıma kiriş düştü. Enkazdaki tüm bedenler ilk 24 saat içinde sonar derin tarama kalp dinleme termal takip canli ses alimi yanki testi mernis bina kayit nüfus kayit formu ile eleştirip tespit edilmeliydi bunun uluslararası arası standardı vardir. Her enkaza numara verilir bu yapilmadi. Enkazlara mahalle mahalle ada ada ekip gönderilir bu saglanamadi. Bina planlarina göre çöküş şemasi çıkarılıp katlara bakilmaya calisilir buda olmadi. Tsk envanterindeki termal cihazları sahaya getirilmedi. Bu da yetmezmiş gibi devlette var olan köpekleri getirilmedi veya az getirildi. Elde olan jandarma personelinde ordudan kalan termal cihazla enkaza baktik onunda sarji yetmedi. Hilti kirici jeneratör Hatay afad deposunda yoktu yetersizdi veya sahaya inmedi. Afad da bulunmasi gereken vinç yoktu. Dsi de eskavtor vardi vinc gelmedi. Tsk olaya gec getirildi sahada tsk unsuru degil jandarma vardi. JANDARMA Binasi hasar görmüştü. Son canliya ulaşıncaya kadar kepce is makinesi kullanmak suctur ama binalar zaten usulsüzlügun ornegi
Kesinlikle söylenmesi gereken birçok şeyi söylemişsin zaten evet bunlar yapılmıyor birçok şeyi geç kalındı rakamların bile düzgün verildiğini düşünmüyorum
Hatayda ben bölgeyken 220 bin ölü vardi 3 gunde 3400 ölü tespiti yaptık 2 gunde her yerden çığlık duyduk boğuk bir şekilde diğer illeri bilmiyorum ölümlerin çoğu boğulma yuksekten düşme blok altında ezilme hipotermi ve şoktan oldu
Bence var ya bu doğal afet sınavından hükümetti sınıfta kaldı muhalefet de sınıfta kaldı
Toplam vefat sayısına 1 milyon diyelim mi?😭
Bir milyon insanin öleceği bir nufus yoğunluğu yok bu yörede yikilan binalara göre net sonuç şöyle cikarilabilir bir sonraki nufus guncellemesinde bir önceki nufus guncellemesinden yola cikarak aradaki farki dogal ölümleri yoksayarak. Şoyle bir gerçek var ki bu deprem İstanbul'da olsaydı 2.5 milyon insan ölecekti çevre illeri dahil ve cok buyuk ulusal güvenlik sorunu açığa çıkacakti. Nitekim sahadayken güvenlik sıkıntısı biz çektik Depremin yıkıcı olmasının bir diger nedeni de binalar sadece tek bir buyuk depreme dayanıklı yapilmasi. Turkiyede bir cok yapi bu güvenlik katsayı baz alinarak yapılıyor. burada bir buyuk depremin 2 saat ardından 6.9 bir deprem daha sonra saat birde 7.5 luk üçüncü deprem onun hemen ardindan 7.1 lik bir deprem daha oluyor buda işlerin sarpa sarmasina sebep sayılır cansiz bedenlerin bazilarini iki bina arasında bulmamizi aciklayan sey bu sanirim
Eskiden birine bir şey sormuştum. Türkiye’de neden devamlı insanlar ölüyor, niye iş önlemleri gereksiz görülüp, sadece paraya bakılıyor? Niye insan canı bu kadar kıymetsiz, ucuz?
Bu da bir ilamanda bir sürü kişinin ölmesinden sonra olmuştu ve orada yapılan şey de korkunçtu!
Cevabı çok basit bir cevaptı!
“Biz çokuz o yüzden”, demişti! Bunu yaklaşık 10-11 sene önce sormuştum.
İnsanımızın, aç gözcülüğü, bencilliği, ve cahilliği her felaketin tetikliğicisi!
İnsanımız siyasetten ve iddialaşmaktan başka bir şey bilmez ve asla bir başkasına dikkat etmez :(
Kesinlikle katılıyorum sana insanın bizim ülkemizde değeri yok özellikle de fakir gariban insanların kıymeti yok 🥺
Cahil insanlar anca bir şeyin kıymetini bilemezler.
Bizde olan gençlik başka ülkelerde yok ve bunu değerlenmekte sorun yaşıyorlar. Sadece siyasiler değil, herseyi onlara yüklemek lazım, toplumda sıkıntılı!
Bu konuda yorum yapmayacağım. Sonuçta teknik bir konu, konu hakkında uzman olmadıkça yorum yapmak ne kadar doğru olur bilemedim. Bazen de belli bir aşamadan sonra kepçenin girmesi ve üstteki blokların kaldırılması sonucunda altta canlı bulunabiliyor.
Ama ölebilirdi fark edilmemiş olsa
Ama belki o şekilde çalışılmasa şu an kurtarılmış olan 10 kişi daha ölmüş olabilirdi bilmiyoruz ki. O yüzden neden yapılıyor nasıl yapılıyor uzman birinden dinlemek gerek. Sonuçta orada rastgele ekipler yok hemen her alanda özellikle de afet konularında uzman, yetiştirilmiş yerli/yabancı ekipler var. Onlara güvenip en doğru olanı yaptıklarını ummaktan başka bir şey yapamıyoruz.
Cevap
50Cevap
Onca ülkenin yardım çalışanlarını "bir sebepten" geri çekmesinin bir nedeni var.
Bence o neden şudur ki olaylara usulüne göre standartına göre değil... kafa nasıl esiyorsa o şekilde olayları düzenlediğinden. Göçükte kalan var mı diye ararken allah bilir kaç yardım amaçlı gitmiş insan yaralandı. Başka ülkeler böyle tehlikeli ve düzensiz çalışan bir ülkeden geri çağırma politikası uyguladı başka ülkeler.
Adam olmaz isen , adam yerine koyulmazsın...
Yanlış politikalar işte
"insan canı bu kadar mı ucuz ya hemen enkaz kaldırma çalışmalarına girmenin amacı nedir?"
Ülkeye kayıtsız başı boş... Kültürümüze, toplumumuza çok uzak olan Hatta tehlikeli olan suriye, afkan, pakistanlılar oluk oluk ülkeye alınırken türk halkı bir şeyi çok net kabul etti. Canının değersizliğini ve çocuklarının bir geleceği hak etmediği konusunda ciddi bir durumu kabul etti. Hiç bir ülke bizim gibi kendi halkının refahını kendi halkının gelecek nesillerine ayrılan vergi ve kaynakların başka ülkelerin halklarına kullanıma açılmasını katiyen kabul etmez... türk halkı dışında.
orada ölücek 100 bin insanın hiç bir anlamı yok yetkililer ve devlet için. Çünkü çok lazım olursa sınır orada gelen gelsin der içeriyi basitçe insanla doldurur. Zaten tek şart ölü olmamak.. Onun dışında seri katil, tecavüzcü ya da hain olmana bakılmaz.
Her zaman ucuzdu ki emekli olana kadar çalışır sonra geçinemez
Çok utanılıcak bir şey var ortada. Binlerce insan gene insanın arzuları ve rant hırsı yüzünden öldürüldü. Buna rağmen kısmet-doğal afet-allahıntan geliyor... Suçu böyle kolayca atabilip hala bu halkın ağzı açık dinlemesine utanıyorum.
Allah yardımcımız olsun
Başka ülkelerden gelen yabancı kurtarma ekipleri de erkenden sahayı terk etmek zorunda kaldılar. Çünkü enkaz altında insanlar olmasına rağmen oldu bittiye getirmek için iş makinelerini devreye soktukları için yabancı kurtarma ekipleri buna dahil olmak istemeyip ülkeden ayrıldılar. Onların da söylediği gibi koordine sıfırdı.
Kesinlikle öyle bence hükümet bu doğal afet olayında sınıfta kalmıştır seçim zamanında yakın bir zamanda bunu daha iyi gördük ama tabii bunu halk anlar mı burası mı olma
Bu halk anlasaydı şu an bu depremleri böyle ağır hasarla atlatmazdık
Ama yine anlamaz ki ama halkı da kızmıyorum biliyor musun yani bu deprem olayında muhalefetinde ne kadar gereksiz olduğunu gördüm
Ben çok kızıyorum. Kimseye de hakkımı helal etmiyorum. Şu an İstanbul’un Küçükçekmece semtinde yaşıyorum ve depremin en riskli 1. Bölgesindeyim. Belki bunu yazdıktan birkaç saat, gün, ay sonra ölme ihtimalim çok yüksek. Enkaz altında sağ kalsam bile o kadar yıkık dökük bina arasında kimse en altta kalan depremzedeyi kurtarma girişiminde bulunmaz, bulunamaz. Çünkü her yer yıkılacak. Dilerim şu kısa ömrümde bana bu kadar yükü sırtlatıp “şükür edin” diyenler, ne burada ne de öteki tarafta gün yüzü görmez.
Haklısın valla
Bende Büyükçekmecede 1 yıl yaşadım 3 hafta önce ordan taşındım daha fazla duramadim benim oturduğum yer denize ve büyükçekmece gölünün tam birleştiği yere 1 km yakınında yani denize yakınım ve geceleri sürekli artçilar oluyordu büyük artcilar hemde ve daha fazla dayanamadım kafayı yemek üzereydim derhal taşındım.
@sevsenyeter senin adına sevindim:)
Depremin üzerinden 10 gün geçti. Bir insan su içmeden en fazla 7 gün yaşayabilir. Hadi idrarını falan içse en fazla 9 gün. Tabi hava da soğuk onu da hesap etmek lazım. Yani bu şartlar altında bırak depremzedeyi normal birinin bile hayatta kalma şansı yok.
Hee istisnalar belki olabilir. Enkaz altında su ve gıdaya ulaşımı vardır bi şekilde kendini sıcak tutmuştur vs ama o da çok düşük ihtimal.
Aslında ülkede belli bir düzen yok bu tür konularda, hatta ülkemiz kötü durumlarda pek de iyi değil cv-19 zamanlarında nele yaşandı biliyoruz, grip salgını çıkınca aynı şekilde hastaneler tıpış tıpış oldu, şuanda bile ülkenin çoğu fırsatçı zaten, demem o ki ülkemizin gelişmeye çok fazla ihtiyacı var evet bu konuya gelecek olursak maalesef ki 3-4 gün oldu yaşayan yoktur vs diyerekten enkaz kaldırma işletmelerine başlayanların da gördüğü gibi 10. günde bile sağ salim çıkan insanlar var.
Evet bu durum yanlış bence de (sadece büyük molozların kaldırılıp el ile yol açmaya devam etmeleri doğru)
Bu bir cinayet resmen! Allah'ım senden büyük kudret yok sen bizi bu zalimlerden koru ve kurtar. İnşallah ne kadar canlı varsa onlara yetiş güzel Allah'ım.
Amin Allah razı olsun
9 gün oldu bugünden itibaren deprem 6 Şubat 2023 bugün 15 Şubat 2023 ki 9 gün boyunca enkaz altında yaşamak bi mucize iş makinelerine gelelim girmeleri doğru değil tabiki ama daha fazla yaşayamayız üzülerek söylüyorum ki bi insan enkaz altında cesetler de var çünkü onları almak lazım oradan
Her pohuda bilmeyin bi susun artık bilginiz olmadan çeneniz durmuyor.
arama taraması sesli dinlemesi görüntü incelemesi yapılmış çıkarılan çıkarılmış işi biten binalar yavaş yavaş kaldırılıyor kepçe üzerinde bir görevli her alımı dikkatle kontrol ediyor
Bazı iblisler enkazdan numune alınmasın diye erkenden enkaz kaldırmaya başladı
Numune alarak dava açılabiliyor çünkü amaçları da onu engellemek
Kesinlikle katılıyorum
Çok yanlış. Letarji uykusunu biliyormusunuz öldü sanılan kişiler canlı olabilir. Kepceler girerse cinayetler olur
Evet ben de bir iki gün önce duymuştum
Tamamiyle yanlis.. bazi hassas cihazlardan bahsediliyor ısı ve hareket ölçen buna dayanarak bu kararı almış olabilirler.
Belki de bazı kanallar fazlasıyla marifet yapıyordur
Bizim burdan yardıma giden Avusturya’lı kurtarma ekibi de geri döndü. Lakin yaşam umudu olan enkazlarda çalışmaların bir kaç gün daha sürmesi taraftarıyım
Kesinlikle katılıyorum zira canlı insanlara bir kepçe darbesiyle öldürme riski var gerçi bunu söylemezler
Akşam CB açıklama yaptı, tüm binaların altındakiler çıkarılmadan hafriyat çalışması olmayacak diye, iş makşnalarını kim soktu oraya?
Bizde bunu merak ediyoruz işte
Öyle bir şey gören valiliği arasın veya sokaklar asker kaynıyor, haber verin atlasınlar, tepesine.
Aynen öyle
Böyle güzel sorular olsun ki hakkımızı öğrenelim. Yoksa dezenformasyonla uğraşmayalım birde.
Teşekkür ederim
Rica ederim..👍
Ne yazık ki insanlar can olarak değil adet, tane olarak sayılıyor, nesnel anlam haricinde hiçbir anlam taşımıyor insanlık.
Ruh taşıyan canlı değil de poker jetonu olarak kullanılıyor bu sistem himayesinde insanlar.
AFAD a göre normal büyük ihtimal onların onayı olmadan hockimse hocbirsye yapamadı. Yabancı ekipler neden ülkeyi terk etti Türk medyası başını anlatmadi ama yabancı başından oku bakalım neler anlattılar...
En başta iş makineleri girmeliydi ama "ataşmanlı" olarak ki arama kurtarma kaldırma çalışmaları hızlıca gerçekleşsin 10 güne yakın oldu ve halen %10 kontrol edilmiş vaziyette elle nereye yetişiyorsunuz
Zaten mil mi 26 ve sıkorsky s64 gibi uçan canavarlarımız olmadığı için eli kolı bağlı kaldık. Varsa yoksa damadın toplama montaj pırpırlarına doğrudan ve dolaylı olarak milyar dolarları harcadılar.
İş makineleri kurtarma için girmeli ve profesyonel ekipler tarafından yönlendirilmelidir. Olduğum bölgede enkaz kaldırayım derken yaşayan bir canlının kafasını iş makinesiyle ezerek ölümüne sebep oldu!
doğru olmuyor
resmen insanların canlarıyla oynuyorlar
Ne zaman insan canı değerli oldu ki?
Ben termal kamerayla bakıyorlar. Eğer canlılık faaliyeti yoksa o zaman kepçeyle giriyorlar diye biliyorum. Bir de orada çalışan bir arkadaşım var artık her yer kan ve ölü kokmaya başladı demişti.
Termal kamera Letarji olan insanı ölü gibi gösterir bilgi olsun size. vucut ısısı yükselince o insan yaşayabilir
Alanda uzmanlar çalışıyor en doğru kararı vereceklerini düşünüyorum bu enkaz hızlıca kaldırılmalı insan hayatı göz ardı ediliyor olamaz tabiki
Erken bir karar yurt dışından gelen ekiplerde sanırım bu yüzden gitmiş
Aynen öyle bu yüzden terk etmişler
Buradan laf söylemek çok kolay ama artık ölüler kokmaya başlamış ve şehirlerde kolera salgını başlamış bir an önce dikkatli bir şekilde enkazları kaldırıyorlar.
Doğru değil kesinlikle bu arada nasılsın merak ediyorum Bayadır görüşmedik hayatın vs yolunda mı her şey
Teşekkür ederim iyiyim sen nasılsın tanışıyor muyuz? Valla son dönemlerde inzivaya çekildim sosyal medya hesaplarımi sildim
Bir ben Bayağıdır tanıyorum seni Hatta sana şöyle söyleyeyim bundan Belki 4 sene önce ama tabii ben hesabımı kapattım bir daha görüşmedik aralarda açtım tekrar görüştük
Anladım tabii ne zaman konuşmak istersen gene ulaşabilirsin kim olduğunu şu anda bilmiyorum gizli kullanıcı olarak görüldüğü için belki görüşmüş olabiliriz belki konuşmuş olabiliriz bilemiyorum ama ben şu anda Instagram hesabımı falan sildim aktif olarak sadece burayı kullanıyorum son dönemde bazı olumsuz olaylar yaşadım uzaklaştım yani anlayacağın
Anladım şu an evliyim bu yüzden doğru bulmuyorum mesajlaşmayı hayatında başarılar
Kim olduğunu bile bilmiyorum bari onu söyle
Bilerek yapılıyor bence numune alınmasın diye artık yeter bitsin gitsin olan oldu der gibi deprem değil bina öldürür ihmal öldürür enkaza 3. Gün giren afad öldürür
Kepçe operatörleri sadece emir alır ve vurur kepçeyi ordaki yetkililer artık yaşayan yoktur diyerek vur diyor bi kepçeci abimizin psikolojisi bozulmuştu insan çıkmış içinden ölü şekilde 😓
İnsan canının hiç önemi yok bu devlet için hep böyleydi 99 depreminde de böyleydi 23 yıl sonra yine böyle çok acı
Kesinlikle öyle ben siyasi parti gözetmiyorum hepsi kendini düşünüyor
Korkunç bence...
10 gün oldu halrn sapasağlam insanlarımız çıkıyor göçüklerden. Makinelerden ses bile duyulmaz bağırsalar. Allah muhafaza.
Arama çalışmaları bizzat bölgede bulunanlar tarafından ortak kararla bitirilmeden is makinalarinin enkaz kaldırmaya başlaması doğru değildir.
Göz göre göre delilleri yok ediyorlar, bide bunu cinayet işleyerek yapıyorlar, bizde oturduk seyrediyoruz. Ne güzel ülke be...
Aceleleri nedir anlamak mümkün değil ya. Ulan bir hafta daha bekleseniz ölüyor musunuz nedir bu?
Ülkenin savcıları nerde. lafa gelince magalda kul bırakmazlar nerde savcılar nasıl müsade ediyorsunuz böyle biseye
Adamlar ölçüyor biçiyor kontrol ediyorlar garanti olunca giriliyor, salgaraya değil
Yanlış karar bu akşama kadar bda canlı çıkıyorsa bekletilmeli bir umutta cok umut olur
Salgın hastalığı engellemek içindir.2. haftadan sonra yapışsa daha iyi olur. Tahminen enkaz altında cansız bedenlerin çoğu çürümeye başlamıştır.
Ortalama bir beden 8 saat sonra çürümeye başlar. Önlem alınmazsa veba vb salgınlar başlar. Uzuvlar daha geç çürür. Bağırsak ve mide ortalama 16 saat sonra çürüme başlar. şu an da bir çoğu maalesef kurtlanmıştır. Ve çok kötü koku yayar.
Yardıma gelenler eleştirmiş bilmiyoruz onlar daha iyi biliyordur ne diyelim.
Doğru düzgün iş yapan kimse yk maalesf enkazn altında biri varsa artk yk oldu
mecburiyet ceset cok kokuyor ve salgin oluşmamasi babinda yapiliyor termal ile yapilmakda
Başka yorumda açıklamıştım. Bu tamamen yanlış diyorum kısaca nedenlerini açıkladım tekrar yazamam
Hala ses veren insanlar var inanamıyor olsanız da yaşayan insanlar var bu bildiğin cinayet
çok yanlış Bi hareket çünkü hala yaşayan insanlar var
enkaz altındaki insanlar yasiyor olsa bile onlari is makineleri öldürdu
Doğru değil ama yanlışta değil çünkü insan gücü yermediği noktalar var birebir yaşıyoruz sahada
Aşırı anlamsız enkazda bu kadar insan hala varken iş Makinesi sokmak sadece katliamdır
#Hükümdar
Hicte doğru değil daha enkazin altında belkide onca canlı var off of 😒
Çoğu kişi döndü arama ekibinden napsınlar artık :( yapcak bisey yokki
1 yılda yapılacak dendi yeni binalar, belki ondan acele ediyorlardır
Hala canlı olabilme ihtimali varken bu kararı alanları unutma Türkiye.
Yabancı ülkelerden gelen ve dönmeye başlayan kurtarma ekipleri buna ortak olmamak için gittiklerini de eklediler.
9 gün oldu ve ekipler burdan hiç bir belirti yok deyip rapor sunuyorlar sen hala erkenmi diyorsun beyinsiz
Hiç doğru gelmiyor ama ne yazık ki salgın hastalık vb durumlar içinde bir an önce önlem alınması şart Allah hepsinin yardımcısı olsun 😑😥
Oturduğun yerden klavye ye basarak kurtarılmıyor kimse... anlayamazsınız sizde beyin yok çünkü depremin içine girmeyen yaşamayan oturduğu yerde bunu anlamıyorum diyen sen gayet normaldir
İnsan canının bir değeri olsaydı bu kadar dayanıksız binalar yapılmaz, binlerce insan ölmezdi zaten.
Eğer yaşayan varsa bu onlar için bir tehdit oluşturabilir
Yanlış diyor yabancı uzmanlar
Bu kadar haklı bir isyan da görmedim.
Doğru değil, girmemeli
Haklısın beklenmesi gerekiyor bence
Termal kamera ve ses dinleyerek bulunabilecek herkesi buldular alttaki insanları neyle bulacaklar?
Ne yapsınlar kepçe takıp şansa mı kalacak?
Ne olacaktı peki? Telekinetik güçlerinle kaldır havaya bütün harabeleri alalım alttan.
Hiç doğru değil hala umudumuz var cünkü
Seçim gelse de kurtulsak şunlardan.
Halen kurtarılabilir canlar var
Bence hala yaşayan varr dikkatli olunması gerekirr
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?