Evet öyle bir şey var bundan altı yıl filan önce belki yedi yıl önce biz o zaman maraşta yaşıyorduk yine böyle bir deprem olmuştu ama ufak bir deprem 4.5 şiddetinde filan öyle bir şeydi evde o zaman muhabbet kuşu vardı böyle deprem olmadan birkaç dakika önce ses çıkarttığını hatırlıyorum ama bağırıyordu yani normalden daha değişik bir ses oluyor yani hissediyorlar
Tabiki. Bunun üzerine birçok hocamız ve yurt dışında özellikle Çin’de derin araştırmalar yapılıp çok sayıda makale yayınlandı. Bana en şaşırtıcı geleni ise güvercinlerin fibula kemiklerinin titreşime çok hassas olup depremi algılamaları gelmişti
Köpeklerin hissedebildiğini duydum ve bizzat şahit oldum. Sabah 4-5 gibi eve giderken yolda yürüyordum ve birden tüm sokak köpekleri kudururcasına havlamaya başladı. Birkaç dakika sonra insanlar sokağa atıldılar. Meğer deprem olmuş ancak ben yolda yürüdüğüm için fark edememiştim depremi. Kedileri bilmem ama köpekler hissediyor.
Bende bir tane muhabbet kuşu var. En son Düzce depreminde kafasta taklalar atıyordu. Aslında bizde anlıyoruz. Fakat kulak vermiyoruz. Onların bu hissi körelmemiş. Misal depremden önceki gece bir rüya gördüm. Kapkara bulutlar gökyüzünü kaplıyordu. Bildiğin gökyüzü yere inecek gibi gözüküyordu. 1 gün sonra deprem oldu.
Deprem anında kedi, köpek ve daha hassas olduğu düşünülen atların arasında olma şansım hiç olmadı.
İnanıyorum ki, depremi hayvanların altıncı duyularıyla hissetme hikâyesi, bizim hissedemeyeceğimiz küçüklükte titreşimleri hissedebilen hayvanların verdiği erken tepkilerden ibaret.
Asıl mesele, birtakım 'hayvanoğlu hayvanların' bunu bir türlü hissetmemesi ve gerekli önlemleri almamasıdır.
Kayseri'de ikamet ediyorum muhabbet kuşumuz depremden 5 dakka önce çıldırmış gibi kafesinde bağırıp kanat çırpmaya başladı babam gil onun sesine uyandilar 5 dakka sonra deprem oldu evet hayvanların algıları yüksektir özellikle karıncalar depremi önceden bilebilirler bu deneylerle kanıtlanmıştır kedi köpeklerde aynı sekilde
şu an bir kedim var ve bulunduğumuz yerde hiç depreme yakalanmadik. Ama çocukken muhabbet kuşum vardı ve deprem olmadan 2-3 dakika önce panik oldu ötmeye kafeste ordan oraya çarpmaya başladı noluyor demeye kalmadı deprem olmuştu. Hayvanlar çok hisliler herşeyi hissedebiliyorlar.
Bir doğa olayı olan depremin ürettiği elektromanyetik alanın, algılama kapasitesi insandan çok fazla olan birçok hayvanı, daha deprem tesiri oluşmadan birkaç gün önceden dahi irkilttiği çeşitli bilimsel gözlemlerle ortaya konulmuştur. Bu nedenle bu tür canlıların deprem habercisi olma özelliği tarih boyunca toplumun ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir
Bişe anlatmak istiyorum , depremin olduğu gece hiç uyukum gelmedi naptiysam yine uyumamdim içimde bir sıkıntı vardı her neyse , depremin 10 dk önce köpeklerin havlama sesleri bekli tüm mahalleyi uyandırdı, ve depremin olduğu bölgede olmamama rağmen bu köpeklerin havlama sesleri herkesi uyandırmıştı ,(İzmir'de yaşıyorum ve depremi hissettim çok hafif sallandik )
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Önce " depremde gördük " diyor
Sonra " Çoğu hayvan, sahibini uyandırmış, yanına gitmiş, ses çıkarmış " diye devam ediyor
En sonunda da " gerçekten var mı böyle bişey " diye soruyor
Hayvanlar, yer altı suyunun kimyasal bileşimindeki değişiklikler nedeniyle bir depremin yaklaştığını hissedebilirler. Bilim adamlarına göre bu, hayvanların depremlerle ilişkilendirilen garip davranışlarının nedeni olabilir.
Ben bunu hislere değil duyma yetisine bağlıyorum. Her canlı belirli desibel sınırında ses duyabilir bu doğru. Mesela biz çok çok yüksek sesleri duyamıyoruz bir yere kadar yetimiz. Köpekler vb hayvanlar bence bukadar yüksek sesleri duyduğu için önceden duyup uyanıp haber veriyor ne kadar yüksek bir sesse artık insan idrak edemiyor olabilir tabi. Bilimsel değil bu yazdıklarım yani kendi fikrim.
Bazı gözlemler çalışmalar var ama kesin bir bilgi yok her hayvan aynı davranışları göstermiyor tutarlılık yok. O yüzden kesin bilgi yok ancak ciddi gözlemler var
Deprem dalgalarının frekansı insan kulağı tarafından algılanacak düzeyde değildir. Ancak köpeklerin frekans aralığı daha geniş olduğundan depremi erkenden fark edebilirler.
Evet hisseder jayvanlar hatta günler öncesinden belirtiler olur depremle ilgili. Ama burada bir anda belirtisiz gelmesi çok komğlo teorilerine açık bir durum
Hissediyorlar diye biliyorum. Fıtratları gereği insanların duyamayacağı düşük desibelleri duyuyorlar. Bu sayede bir farklılık olduğunu anlamışlardır diye düşünüyorum.
Evet hissediyorlar ki korkudan ve bizleri uyarmak için ses çıkarıyorlar canlarım benim yia siz ne güzel canlılar sınız kedilere ve köpeklere doyasıya sarılmak öpmek istiyorum
hissetmiyorlar duyuyorlar. depremin gerçekleşme esnasında etrafa yayılan birtakım ses frekanslarını insanlar duyamıyor lakin hayvanlar duyuyor o yüzden tepki veriyorlar.